Ptkm je svakako dionica o kojoj vrijedi teoretizirati. 10 puta na današnju cijenu daje vrijednost po dionici od 2280 kuna. To nam daje tržišnu vrijednost od 7,6 mlrd kuna. Promet ove godine približiti će se 4 mlrd. kuna, a može se prodati duplo više robe nego što se proizvede. Tako bi došli do cifre od blizu 8 mlrd. kuna koje ptkm može realno fakturirati. Najveći dio toga može se prodati u izvoz iako niti to neće uskoro biti bitno jer će Hrvatska trošiti kompletnu proizvodnju gnoja i to po svjetskim cijenama jer tržište EU gdje ćemo uskoro biti ne radi razliku između domaćeg I izvoznog tržišta.
Ako novi gazda osigura povrat od cca. 12% na godišnji promet (mislim da to ne bi trebalo biti problem zbog visoke efikasnosti tvornice i velike potražnje za gnojivom) sa povećanim kapacitetom radio bi sa neto dobiti od cca. mlrd. kuna. To daje neto dobit po dionici od 300 kuna. Ako to usporedimo sa trenutnom vrijednosti firme po dionici dobijemo materijal za razmišljanje.
Pogrešno je ptkm prosuđivati na temelju pozicije i rada današnjeg gazde. Uskoro će se tu situacija morati značajno promijeniti i druge zakonitosti poslovanja doći će do izražaja. Tada će nam možda biti jasnije zašto velike firme iz Italije, Švicarske, Belgije, Austrije….kupuju tolike količine gnojiva kojeg ne mogu ili ne žele kupiti na domicilnim tržištima.
Da li moć ruske energije može još više oplemeniti snagu ptkm vidjeti ćemo na tenderu iako i bez njih ima moćnih i bogatih koji čekaju rasplet ove priče. Ptkm je postala puno jača od puke borbe za neto dobit. Ipak je hrana u pitanju, a nje bez ptkm i sličnih neće biti dovoljno.
živjeli.
mika jako dobar osvrt a najljepsi je zavrsetak sa zivjeli
svaka cast
tu smo di smo sa ovom dionicom
burza je u stanju kakvom je,samo je pitanje koliko ko ima zivaca
pofuk
i kao sto mika kaze
zivjeli
Zanimljivo kako je svima promakao članak iz jutarnjeg o prodaji 4 firme iz HFP-a, te o načinima privatizacije u budućnosti… Uglavnom, nakon ove 4 firme, neke 3 iz HŽ-a i zdenka, vlada ne smije više zahtjevati socijalne uvjete tipa zadržavanje radnika itd. Za detalje, neka se svatko sam potrudi, ali NEVJEROJATNO da ovako važan članak koji direktno govori o budućnosti malih dioničara nitko nije uočio…
http://www.jutarnji.hr/novac/bizzbuzz/clanak/art-2008,6,10,natjecaji_klauzula,122578.jl
Zanimljivo kako je svima promakao članak iz jutarnjeg o prodaji 4 firme iz HFP-a, te o načinima privatizacije u budućnosti… Uglavnom, nakon ove 4 firme, neke 3 iz HŽ-a i zdenka, vlada ne smije više zahtjevati socijalne uvjete tipa zadržavanje radnika itd. Za detalje, neka se svatko sam potrudi, ali NEVJEROJATNO da ovako važan članak koji direktno govori o budućnosti malih dioničara nitko nije uočio…
vidjeli smo
al di ti trpas te firme u istu škvadru sa petrokemijom
Pofuče, nisi me skužio…
Za daljnje privatizacije ne smije u natječaju biti uvjet zadržavanje radnika…
Iliti potencijalni kupac PTKM će smjeti otpustiti koliko god želi radnika…
Što to govori o potencijalu? O cijeni koju se isplati ponuditi za PTKM, za smanjenje troškova radnika u budućnosti?
Pofuče, nisi me skužio…
Za daljnje privatizacije ne smije u natječaju biti uvjet zadržavanje radnika…
Iliti potencijalni kupac PTKM će smjeti otpustiti koliko god želi radnika…
Što to govori o potencijalu? O cijeni koju se isplati ponuditi za PTKM, za smanjenje troškova radnika u budućnosti?
ma skuzio sam
sve 5
gle si koji smo u ovoj dionici i malo ozbiljnije znamo da treba nekoliko koraka da dionica odradi svoje
danas je bila takva atmosfera na ovoj stranici da mi nis nije bilo jasno
pa kaj su ocekivali da budu se sa ovom dionicom mogli loptati ko sa nekim drugima
ovo kaj si napomenuo u vezi radnika to se zove drugi predkorak
prvi je bil ono sa dodjelom dionica ,e sad jos idu dva do tri predkoraka,normalno u puno kracem intervalu i onda ide par koraka u malo duzem intervalu(ali opet nista zabrinjavajuce dug) i onda ako se karte poklope se idemo svi dobro zajedno naliti ko jedna slozna fina familija
i znam da nemogu na nikoga utjecati cak mi je simpaticno kad vidim da neko druka dole,neko gore ali bi molio da ipak budemo svi korektniji jedni prema drugima na ovoj stranici jer vec od starta imamo nesto zajednicko,a to je interes za ovu dionicu
unaprijed hvala
pofuk
Od sutra 12.06 pa do 21.06 traje uplata radnika za dionice i potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Svaki radnik koji je iskazao namjeru kupnje ima pravo na 106 komada.
Vijesti
Prosječna cijena NPK gnojiva za van je oko 4500 Kn po toni, dok cijena UREA gnojiva je oko 2950-3150 Kn po toni za van to je @PTKM cijene su bez PDV-a, što pokazuje koliki se prihodi trebaju očekivati na bilančnim pozicijama……..
Prošle godine cijene NPK za van su bile oko 2600 Kn bez PDV-a a UREA je bila oko 1750 Kn
bez PDV-a
Pozdrav