TvrtkoPTT jednostavno pitaš gospodina Cartmanna s čim se bavi u životu pa će ti sve biti jasno
Pročitajte ovo trend ovih cijena gnojiva od 3-5 godina na ovome nivou i većem…..
I za izgradnju nove tvornice treba od 3-5 godina i svaka sada košta milijarde dolara……..
to je izjavio Michel Prud’homme jedan od glavnih iz IFA.
Sve jasno
Besides, the market is responding: A rash of new investment is pouring into the industry. New plants and mines are under development. Existing producers, including Potash Corp., are adding capacity.
But the new plants cost billions apiece and take three to five years to build. That means high prices are here to stay.
"For the next three to five years, the situation we have today is probably the normal situation," says Michel Prud’homme, executive secretary of production and trade with the IFA.
Još jednom dobro jutro ! Ili bolj rečeno dobar dan ! Znaš kolega koliko su radnici Petrokemije, oni u Kini proizveli gnojiva dok ste vi spavali ? Čovjek koji brije po noći, spava po danu, uzima si za pravo da mu mi vjerujemo kako se on brine za male dioničare, radnike… Zaista vjerodostojno. Kolega ja se već 25 godina redovno ustajem i redovno idem spavat kad i normalan svijet. Nisam baš neki stručnjak ni u ovom pisanju, a ne bih se smatrao ni nekim "velikim financijskim stručnjakom". Tako da ste tu u pravu. ipak skupio sam 25 godina radnog staža i za sada nisam nikoga prevario i ostao mu dužan. Redovno se ustajem, idem na posao, čak se može reći da i radim u okruženju i ljudima s kojim radim. Onaj koji spava do 11, a onda se brine o malim ljudima sigurno nema radne navike i nije mu stalo do općeg dobra. Veliki pozdrav !
Ne znam kakve veze ima spavanje i ustajanje forumaša s temom Petrokemija, ali eto bar možemo naučiti od koga tražiti savjet (i dobro se nasmijati). Vama kolega predlažem da se ustanete još ranije i dođete na posao oko 6-6.30h dok još čistaćice čiste urede i upitate ih u koje dionice uložiti, naime one se ustaju još ranije od vas (i vjerojatno idu ranije leći) pa su po vašoj teoriji mjerodavnije po tom pitanju od onih koji ustaju kasnije…
Što sve nećete izmisliti kako bi pokušali degradirati neistomiljenike, ovo već postaje presmješno..
[lol]
dragi tvrtko dibro Vam cartman veli pa kakve ima veze kakav covek ima bioritam i kad ide na poso
pa vi bi najbolje trebali znati kao investitor uspjesan da za male pare treba covek puno radit a za velike malo ili ti gotovo nista
pofuk
Moram ispraviti neke zablude koje se pišu ovdje na forumu, PTKM nije jedina takva tvornica na prostorima bivše Juge, največa je ali nije jedina jer postoji još i Azotara Pančevo koja je veličine 1.faze PTKM
Pročitajte ovo trend ovih cijena gnojiva od 3-5 godina na ovome nivou i većem…..
I za izgradnju nove tvornice treba od 3-5 godina i svaka sada košta milijarde dolara……..
to je izjavio Michel Prud’homme jedan od glavnih iz IFA.
Sve jasno
Besides, the market is responding: A rash of new investment is pouring into the industry. New plants and mines are under development. Existing producers, including Potash Corp., are adding capacity.
But the new plants cost billions apiece and take three to five years to build. That means high prices are here to stay.
"For the next three to five years, the situation we have today is probably the normal situation," says Michel Prud’homme, executive secretary of production and trade with the IFA.
prenosim neke detalje o kojima sam komunicirao sa svojim dragim prijateljem prije par mjeseci:
Za proširenje kapaciteta ptkm potrebno je izgraditi čitavi niz postrojenja počevši od amonijaka koji je najsloženije kemijsko postrojenje uopće,zatim dušična kiselina,fosforna kiselina,UREA,KAN,NPK te niz popratnih pogona-prerada vode sa izvorom vode(novo jezero?),energana,distribucija elek.energ.,pare,zraka,vode…skladišta za sirovine,gotovi proizvod…itd
Naravno,sva bi se navedena postrojenja gradila istovremeno a to bi trajalo,po mojoj procjeni, od 1,5 do dvije godine sa nekoliko mjeseci uhodavanja proizvodnje.
Vjerujem da bi ptkm ovakvo postrojenje (sličnog kapaciteta kao danas) mogla napraviti za cca. 3 mlrd. kuna. Takvo postrojenje pokazivalo je isplativost ulaganja i sa prihodom od 2,5-3 mlrd. kuna, a kako vidimo samo ove godine približiti ćemo se cifri od 4 mlrd. kuna. Rentabilnost ulaganja značajno se povećava. Trošak radne snage ostaje nepromijenjen i za duplo veći kapacitet ili bi bilo potrebno zaposliti manji broj novih ljudi. Tada bi slobodno govorili o regionalnom divu.
Postovi gori i dole, za ili protiv, ali PTKM opet u crvenom, to je činjenica.Bojim se da je Cartmann opet Cartmann u pravu, koliko dugo če ERste još branit cijenu na 235 ? Od jula neče više biti jeftinog plina, naročito ako u igru dolazi MOL (kako čitamo danas). Ja htio prije 2 tjedna izlaziti kod 255, zakasnio za dlaku, danas nešto kupnje na 235, a onda več na oko 220. Ako idemo dalje ovim putem če još pred 1.lock-upom to pasti na oko 200, samo Erste nam može ovdje pomoči.
I činjenica koja u zadnje vrijeme postaje aktualna i na forumu-nijedan tuji vlasnik, koji bi kupio fabriku ne bi tolerirao takva masu radnih mjesta, u ca. godini dana bi sigurno želio prepolovit radnu snagu, ne da bi za kilu smanjio proizvodnju. Vjerujte mi da je to moguče, poznati su mi mnogi primjeri sprovedenih privatizacija državnih kompanija. Šta bi to značilo za Kutinu je jasno državi i svima nama. Sa ovog stajališta mi se čini realnija kupnja tvornice sa strane domačeg investitora, koju bi napravio specialni aranžman sa državom, kako najzadovoljivije rješavat ovaj problem u socialnom smislu.
Postovi gori i dole, za ili protiv, ali PTKM opet u crvenom, to je činjenica.Bojim se da je Cartmann opet Cartmann u pravu, koliko dugo če ERste još branit cijenu na 235 ? Od jula neče više biti jeftinog plina, naročito ako u igru dolazi MOL (kako čitamo danas). Ja htio prije 2 tjedna izlaziti kod 255, zakasnio za dlaku, danas nešto kupnje na 235, a onda več na oko 220. Ako idemo dalje ovim putem če još pred 1.lock-upom to pasti na oko 200, samo Erste nam može ovdje pomoči.
I činjenica koja u zadnje vrijeme postaje aktualna i na forumu-nijedan tuji vlasnik, koji bi kupio fabriku ne bi tolerirao takva masu radnih mjesta, u ca. godini dana bi sigurno želio prepolovit radnu snagu, ne da bi za kilu smanjio proizvodnju. Vjerujte mi da je to moguče, poznati su mi mnogi primjeri sprovedenih privatizacija državnih kompanija. Šta bi to značilo za Kutinu je jasno državi i svima nama. Sa ovog stajališta mi se čini realnija kupnja tvornice sa strane domačeg investitora, koju bi napravio specialni aranžman sa državom, kako najzadovoljivije rješavat ovaj problem u socialnom smislu.
Hahahaha… zato će biti jeftinog gnojiva, ima ga napretek, nema se kome prodat !Profesor Željko Pervan bi rekao da Petrokemija hoće kupiti cijelu Sloveniju za izgradnju podzemnog skladište plina da ima plina za svoje potrebe, ali nažalost mala je površinski pa se traže druga i povoljnija riješenja ! [thumbsup]
Poštonano kolega Cartmann,
da li je moguće da Vlada s jedne strane razmijeni INU za MOL i tako Petrokemiju izloži tržišnim cijenama plina, a da s druge strane nastavi štopati cijene gnojiva na domaćem tržištu?
Pozdrav
osim Kine i Indije i Vijetnam je fini kupac gnojiva.
Poštonano kolega Cartmann,
da li je moguće da Vlada s jedne strane razmijeni INU za MOL i tako Petrokemiju izloži tržišnim cijenama plina, a da s druge strane nastavi štopati cijene gnojiva na domaćem tržištu?
Pozdrav
da, Vlada će prvo uvaliti dionice radnicima, zatim će MOL povisiti plin, otjerati PTKM u gubitak, a na koncu i u stečaj, te će zatvoriti tvornicu, odnosno kako kaže jedan forumaš staviti ključ u bravu i onda će biti otpušteni svi radnici koji će naravno dati svoj glas toj Vladi na budućim izborima…
eto, tako neki razmišljaju to je njihovo legitimno pravo
a ja ne shvaćam uopće zašto se diskutira o takvim stvarima koje nisu uopće na mjestu…?