ina ode molu tko ce sada prodavati plin po povlastenoj tarifi ptkm sa obzirom na privatizaciju brodogradilista mislim da ce vlada vrlo brzo prodati ptkm vrlo skoro kazem nevjerujem da su u vladi blesavi pa da prodaju firmu gubitasa i stoga mislim da ce 2Q biti u pozitivi a tender najkasnije do listopada ali ono jedno je sigurno onog trena kad ina ode molu ja istog trna mijenjam sve ostele portfelje i ubacujem u ptkm ovo nije navlaka na kupnju ili prodaju dionica samo moje skromno misljenje
Treba pričekati da objave više informacija, ali ako je ovo istina sutra nas čeka žestok potop PTKM na burzi.
Mađari već duže vremena negoduju i kritiziraju hrvatsku vladu zbog gubitka cca. milijardu kuna godišnje zbog povlaštenih cijena plina, tvrdeći da je taj prinicip neodrživ i da ga se mora mijenjati. Prije nisu mogli utjecati na politiku firme, ali ako sad budu mogli – piše se loše povlaštenima, makar osobno sumnjam da neće imati nekakav dogovor jer bi to inace znacilo da ce 2600 ljudi na ulicu, što hrvatska vlada ne bi smjela dopustiti.
ina ode molu tko ce sada prodavati plin po povlastenoj tarifi ptkm sa obzirom na privatizaciju brodogradilista mislim da ce vlada vrlo brzo prodati ptkm vrlo skoro kazem nevjerujem da su u vladi blesavi pa da prodaju firmu gubitasa i stoga mislim da ce 2Q biti u pozitivi a tender najkasnije do listopada ali ono jedno je sigurno onog trena kad ina ode molu ja istog trna mijenjam sve ostele portfelje i ubacujem u ptkm ovo nije navlaka na kupnju ili prodaju dionica samo moje skromno misljenje
Treba pričekati da objave više informacija, ali ako je ovo istina sutra nas čeka žestok potop PTKM na burzi.
Mađari već duže vremena negoduju i kritiziraju hrvatsku vladu zbog gubitka cca. milijardu kuna godišnje zbog povlaštenih cijena plina, tvrdeći da je taj prinicip neodrživ i da ga se mora mijenjati. Prije nisu mogli utjecati na politiku firme, ali ako sad budu mogli – piše se loše povlaštenima, makar osobno sumnjam da neće imati nekakav dogovor jer bi to inace znacilo da ce 2600 ljudi na ulicu, što hrvatska vlada ne bi smjela dopustiti.
[/quote]
plin će uskoro biti briga Rusa ili Yare moj prijatelju. Privatizacija INE je uvod u tender ptkm.
Možda nema još puno vremena….
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.210.822 36,24 Osnovni račun
2. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26,02 Osnovni račun
3. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 212.863 6,37 Skrb. račun
4. HPB D.D./KD INVESTMENTS – VICTORIA FOND 91.729 2,75 Skrb. račun
5. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 71.701 2,15 Skrb. račun
6. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 68.581 2,05 Skrb. račun
7. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 53.348 1,60 Skrb. račun
8. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 40.000 1,20 Osnovni račun
9. HPB D.D. 38.067 1,14 Skrb. račun
10. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. 31.443 0,94 Skrb. račun
Ukupno: 80,45
naši dragi prijatelji uredno tovare. Ne smetaju ih ni zloguka predviđanja prijatelja cartmanna.
Možda su prije od nas saznali da se INA prodaje i da se i ovdje nešto sprema.
cartmane niko od mene sretniji ako odemo sutra na 200 ili minus a bojim se da necemo jer ipak ostaje cinjenica koja bode sve fond menadjere a to je da je ptkm i u onakim uvijetima poslovanja kake je imala2007g iskazala dobit od 78.3mil kn ljudima radi masta kako bi to moglo izgledati kad ce ptkm prodavato gnojivo potrzisnoj cijeni a da ne govorim kakve prihode imaju firme iste strukture u svijetu i koja je cijena dionica toga tipa ti kazes ima puno radnika s time se slazem ali ja tebe pitam jer je vlada pitala kako ce biti onima u brodogradnji kojih je 11000 tisuca to te niko u razvijenom kapitalizmu nepita a ti bi se bar mogao sloziti u jednom da hrvatska kak je bila 1998godine i kakava je 2008godine nije ista tu govorim o vanjskomdugu,priblizavanju euro integracijama a tu vladaju malo drugi zakoni trzisnog poslovanja u svakom slucaju ako se obistine tvoje prognoze cekamo ju skupa na 200 ili manje ali mislim da je docekati neces
Petrokemija je prilikom osnivanja zamišljena i izgrađena kao socijalistička kompanija, bila je jedina na području bivše Yu, a kao i većini takvih kompanija zapošljavanje joj je bilo bitnije od profita. Jer je ionako bila u “zajedničkom narodnom vlasništvu”, pa je morala služiti narodu, zaposliti što je moguće više ljudi i prodavati gnojivo što je moguce jeftinije. U teoriji zvuči odlično, ali u praksi ne funkcionira, zato su i propali samoupravljački sustavi. Da je od početka bila u privatnim rukama nikad ne bi imala 2600 radnika vec max. 900 i s tim brojem imala prihode u rangu s Terrom koja s 870 radnika ima prihode od skoro 2.4 milijarde dolara, za razliku od 460 milijuna koliko sad ima PTKM s 2600 zaposlenih. Ali nije, i nema svrhe pricati o tome.
Lendvai: Cijena plina mora rasti
Kratko i jasno. A svima nam je jasno kako PTKM nije sposobna konkurirati firmama poput Terre i slicnim, a isto tako nije moguce u kratkom vremenu otpustiti skoro 2/3 radnika i postici profitabilnost u rangu s konkurencijom. Dapače, čak i oni koji bi bar mogli pokrenuti takav postupak to ne žele jer znaju da je nezahvalan, a njegova ispravnost će se pokazati tek za 5 do 10 godina, ili više, kad trenutni političari više neće biti na vlasti, a nitko od njih nije lud da sad zagrize vruč krumpir i najvjerojatnije izgubi poziciju (moć, novac i utjecaj) da bi neki drugi političar za 10g. uživao u rezultatima njegove žrtve.
Cijena gnojiva UREA je na fob Black Sea 648 dolara po toni dok kod PTKM fob cijena je oko 8,5 posto veća zbog položaja same tvornice dakle cijena je oko 703 dolara po toni ili oko 3300 Kn po toni bez PDV-a dok kod nas bez PDV-a je 2089 Kn ili 57 posto manja nego što se prodaje vani………
Cijena jeftinog gnojiva je prošla jer sada je problem nabaviti gnojivo, u inozemstvu od 2006. više nema jeftinog gnojiva i više nitko ne pita kolika je cijena već koliku imaš količinu za prodati……..
Pozdrav
Petrokemija je prilikom osnivanja zamišljena i izgrađena kao socijalistička kompanija, bila je jedina na području bivše Yu, a kao i većini takvih kompanija zapošljavanje joj je bilo bitnije od profita. Jer je ionako bila u "zajedničkom narodnom vlasništvu", pa je morala služiti narodu, zaposliti što je moguće više ljudi i prodavati gnojivo što je moguce jeftinije. U teoriji zvuči odlično, ali u praksi ne funkcionira, zato su i propali samoupravljački sustavi. Da je od početka bila u privatnim rukama nikad ne bi imala 2600 radnika vec max. 900 i s tim brojem imala prihode u rangu s Terrom koja s 870 radnika ima prihode od skoro 2.4 milijarde dolara, za razliku od 460 milijuna koliko sad ima PTKM s 2600 zaposlenih. Ali nije, i nema svrhe pricati o tome.
Dobro jutro kolega ! Evo iako pijem dosta kave, uredno spavam, dok vi neumorno pišete u večernje sate. Ma lijepo sam Vam rekao opustite se, ne misliti 24 sata o Petrokemiji koja Vam znači jednako toliko koliko dobijete ocjenu od većine forumaša. Znam da ćete za odgovor ponuditi jedan forumaš, više nickova, a to sigurno ne znači da sudite po sebi. Lijep pozdrav !
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.210.822 36,24 Osnovni račun
2. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26,02 Osnovni račun
3. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 212.863 6,37 Skrb. račun
4. HPB D.D./KD INVESTMENTS – VICTORIA FOND 91.729 2,75 Skrb. račun
5. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 71.701 2,15 Skrb. račun
6. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 68.581 2,05 Skrb. račun
7. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 53.348 1,60 Skrb. račun
8. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 40.000 1,20 Osnovni račun
9. HPB D.D. 38.067 1,14 Skrb. račun
10. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. 31.443 0,94 Skrb. račun
Ukupno: 80,45
naši dragi prijatelji uredno tovare. Ne smetaju ih ni zloguka predviđanja prijatelja cartmanna.
Možda su prije od nas saznali da se INA prodaje i da se i ovdje nešto sprema.
Izgleda da su prestali pit. "Ako piješ ne vozi" ! Hvala kolegi Knenetu što ih inije vodio na piće.
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2008,5,29,,121276.jl
Sve ide prema planu.
Dobro jutro kolega ! Evo iako pijem dosta kave, uredno spavam, dok vi neumorno pišete u večernje sate. Ma lijepo sam Vam rekao opustite se, ne misliti 24 sata o Petrokemiji koja Vam znači jednako toliko koliko dobijete ocjenu od većine forumaša. Znam da ćete za odgovor ponuditi jedan forumaš, više nickova, a to sigurno ne znači da sudite po sebi. Lijep pozdrav !
Iako ne znam kakve to veze ima s temom, kad vec pitate da vam odgovorim. Vi ste jedini koji smatra da slabo spavam, ostali kukaju da me se ne moze dobiti prije 10-11, evo maloprije se probudio i vidim hrpu propustenih poziva. Razlog tome je taj sto me navecer nitko ne zove i prekida pa mogu u miru raditi analize i ostale poslove, kroz jutro me neprestano prekidaju telefoni i izlasci pa ne mogu nista napraviti u miru. Eto, nadam se da ste sad rjesili to pitanje koje vas je toliko brinulo da ga vec par puta spominjete.
Inace, vidim da ste ovdje vec skoro 2 godine (od 2006) i imate skoro 500 komentara, a jos ste pod moderiranjem. To je zaista čudno, dosad je bio takav slučaj tek s kolegom s drugog foruma koji je poznat po iznimno velikoj kolicini nickova, cak toliko da ga ni modovi s poslovnog ne mogu tolerirati usprkos tome sto su javno rekli da nece pregledavati tj. da ce tolerirati visestruke nickove. 🙂
Još jednom dobro jutro ! Ili bolj rečeno dobar dan ! Znaš kolega koliko su radnici Petrokemije, oni u Kini proizveli gnojiva dok ste vi spavali ? Čovjek koji brije po noći, spava po danu, uzima si za pravo da mu mi vjerujemo kako se on brine za male dioničare, radnike… Zaista vjerodostojno. Kolega ja se već 25 godina redovno ustajem i redovno idem spavat kad i normalan svijet. Nisam baš neki stručnjak ni u ovom pisanju, a ne bih se smatrao ni nekim "velikim financijskim stručnjakom". Tako da ste tu u pravu. ipak skupio sam 25 godina radnog staža i za sada nisam nikoga prevario i ostao mu dužan. Redovno se ustajem, idem na posao, čak se može reći da i radim u okruženju i ljudima s kojim radim. Onaj koji spava do 11, a onda se brine o malim ljudima sigurno nema radne navike i nije mu stalo do općeg dobra. Veliki pozdrav !