cartman ima pravo za sadašnje stanje a o budućem je sve manje više rečeno i nema smilsa stalno trubiti isto, nego da vas nešto pitam one koji znaju. Ako će plin toliko poskupiti a ptkm najavljuje rast gnojiva koliko mi se čini za nekih 20% (čak možda malo i više) ali recimo zbog seljaka i vlade da će to poskupljenje biti nekih 12% hoće li tih 12% pokriti taj rast troška plina ili ne?
Cijena je pala s 340kn na 240kn i to usprkos činjenici da je samo Erste obvezni mirovinski pokupio preko 70000 dionica. To nije "tu i tamo u sudačkoj nadoknadi" već izuzetno velik broj dionica.
Ocjene su dobre jer se mogu raspoznati dupli nickovi i muljaže, lako je vidjeti kako naš Čađara boy daje sam sebi ocjenu 100% niti par sekundi nakon što napiše komentar.
Erste je obvezni mirovinski fond, a takvi sebi dopuštaju mnogo vecu kolicinu gluposti (npr. erste kupnja dionica optime na ipo-u po 300kn-265kn, danas 130kn i sl.) jer raja ionako mora uplacivat u obvezni fond, a 95% njih nema pojma o investiranju niti prate gdje im se ulažu novci za penziju. Stvar je još gora kod trećeg stupa, raja uplaćuje i po 1000kn mjeseceno opijena obecanjem kako ce dobiti prinos od 50% za 25 godina. Netko s viškom vremena i volje bi im pokusao objasniti koliko je 100dm vrijedilo prije 25 godina, a koliko vrijedi danas, te da je kafa u lokalnom kaficu prosle godine kostala 7kn, a ove kosta 10kn, situacija je još gora s gorivom i ostalim namirnicama. I što je još gore (na sve to), dobar dio njih vjeruje u priče akvizitera koji im spominju amere koji dolaze kruzerima na nasu obalu, zamisljaju sebe za 25g., ne znajuci da niti nakon tog vremena nece moci uzeti pare odjednom (sto bi ipak bila velika cifra, makar je manja od onog sto su uplatili), vec ce ili dobijati u mnogo sitnih djelova (kao klasicna penzija), ili u nekoliko vecih djelova ali s velikim odbicima, kao u slucaju povrata imovine.
Kao i mnogo puta do sad političari se razmeću našim novcem, mislite da će netko odgovarati ako cijena ptkm značajno padne i ulaganje Erste-a se pokaže kao potpuni promašaj? I što će raja kojoj su izgubili novce za mirovinu napraviti? Obvezni mirovinski moraju uplaćivati, mogu samo preljevati iz šupljeg u prazno jer su svi pod utjecajem politike.
navodno ekolozi pripremaju veliku hajku oko ptkm i kiselih kiša koje uzrokuje, AZBEST, je in tema ovih dana, hoce li to biti i PTKM??
zna li netko nešto više o tome??
Prisjetite se nedavnog napada županice SMŽ-a Marine Lovrić na upravu PTKM da ne poduzimaju ništa u vezi zagađenja zraka u Kutini i ne bih se čudio da počne kampanja protiv zagađenja od strane PTKM.
Neznam da li znate za deponiju fosfor-gipsa, otpada od proizvodnje mineralnih gnojiva, koji se nalazi u Lonjskom polju parku prirode. Za koji uprava tvrdi da se ne nalazi u parku prirode, naravno da se po njihovom ne nalazi, jer su ga na kartama odvojili crtom i kao nije dio parka prirode. Količina fosfor gipsa je tolika da ne možete ni zamisliti i kad bi PTKM morala to sanirati, mislim da bi završila isto kao i Salonit.
Cijena je pala s 340kn na 240kn i to usprkos činjenici da je samo Erste obvezni mirovinski pokupio preko 70000 dionica. To nije "tu i tamo u sudačkoj nadoknadi" već izuzetno velik broj dionica.
——————————————————————————————————————
Erste je obvezni mirovinski fond, a takvi sebi dopuštaju mnogo vecu kolicinu gluposti (npr. erste kupnja dionica optime na ipo-u po 300kn-265kn, danas 130kn i sl.) jer raja ionako mora uplacivat u obvezni fond, a 95% njih nema pojma o investiranju niti prate gdje im se ulažu novci za penziju. Stvar je još gora kod trećeg stupa, raja uplaćuje i po 1000kn mjeseceno opijena obecanjem kako ce dobiti prinos od 50% za 25 godina.
————————————————————————————————————-
i što sad!
Pale su i druge dionice a ušle su u međuvremenu u prvu kotaciju.
Pao je crobex sa 5200 na 3800 i što sad, da li je to kraj svijeta.
Kolega sve je to život, a on ima uspone i padove.
Vidim da si jako frustriran što je Erste fond uložio nešto novca u PTKM-R-A. Možda nije čitao tvoje postove i tvoje komentare, upozoravnja da je ovo rizična dionica.
Razborit, i mudar čovjek će ostavi za pravo drugim ljudima, a u ovom slučaju pravim fond menadžerima jednog uspješnog fonda da su ipak pometniji od tebe i da vide bolje od tebe budućnost, pa usitinu nema razlog tako pljuvati po istim, jer iza nekih ljudi stoje rezultati i informacije.
Dionice su dugoročna investicija.
Plin bi trebao doseći cijenu koju ima u EU tek tijekom tri godine, ako se potpiše sporazum za INA-om. Iako mi stvarno nije jasno kako nitko iz PTKM ne napadne INA-u radi stalnog pritiska na cijenu plina, kada 2/3 plina dobivamo iz vlastitih izvora, tako da i po cijeni od 1kn/m3 INA ostvaruje veliku dobit. Usporedbe radi, Rusi su donedavno svojim gnjojivašima prodavali plin po (nemojte me držati za riječ) cca 0,4kn. Dok ovo pišem na Novoj tv govore kako INA naftu nabavlja po 5$ a prodaje građanima po 135$.
Kako to radi najbolji fond menadžer na svijetu?
Od svibnja 1998. fond Focus ima prosječni godišnji prinos od 24 posto, što predstavlja najbolji desetogodišnji rezultat bilo kojeg investicijskog fonda i neusporedivo je bolji od 4-postotnog rasta indeksa Standard & Poor’s 500 u istom razdoblju. Focus danas ima 7,4 milijarde dolara vrijednu imovinu i ostvaren prinos od 15 posto od početka ove godine.
Pravi eksplozivni rast Focus je ipak ostvario prošle godine, kada je povećao vrijednost 80 posto, dok je istodobno S&P 500 narastao skromnih 5 posto. Fantastičan rezultat Focus zahvaljuje odluci Heebnera da se kladi na energetske dionice i umjetna gnojiva i metale. To je bila četvrta godina u kojoj je prinos fonda bio veći od 45 posto, dok je od 1997., kada je osnovan bio na gubitku samo jedne godine, 2002. godine.
Pitanje za gospodina Cartmanna tko je navukao ovoga lika da se obogati na umjetnim gnojivima?
[lol]
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=f8afe2e0-af0b-4285-aef9-c9058c75a716
i što sad!
Pale su i druge dionice a ušle su u međuvremenu u prvu kotaciju.
Pao je crobex sa 5200 na 3800 i što sad, da li je to kraj svijeta.
Kolega sve je to život, a on ima uspone i padove.
Vidim da si jako frustriran što je Erste fond uložio nešto novca u PTKM-R-A. Možda nije čitao tvoje postove i tvoje komentare, upozoravnja da je ovo rizična dionica.
Razborit, i mudar čovjek će ostavi za pravo drugim ljudima, a u ovom slučaju pravim fond menadžerima jednog uspješnog fonda da su ipak pometniji od tebe i da vide bolje od tebe budućnost, pa usitinu nema razlog tako pljuvati po istim, jer iza nekih ljudi stoje rezultati i informacije.
Dionice su dugoročna investicija.
Dovoljno je pročitati što se na ovom i sličnim forumima pisalo prije i nakon IPO Optime da bi se bez mnogo truda moglo skužiti kako je kupovina dionica na tom IPO-u od strane mirovinskih fondova čista unaprijed dogovorena mutljaža i pljačka koju je čak i scenarist serije dobre namjere iskoristio da pokaže kako mafija može zaraditi na dionicama. Samo što u slučaju Optime se nije radilo o jeftinoj TV seriji već o stvarnim novcima (našim) i stvarnoj pljački.
Dionice su dugoročna investicija ako nasjedneš na priču pa krivo uložiš i onda se pokušavaš utješiti još ispraznijim pričama. Ako pametno ulažeš možeš zaraditi novac i uživati u onom što ti nudi odmah (otići i ovo ljeto na ljetovanje), ili u najgorem slučaju mirno spavati, što nije slučaj ako digneš 200.000 kn kredita i moraš svaki mjesec vratiti 6600kn (11% kam, 3g), a vrijednost dionica ti je pala s 200.000 na 130.000kn. Početkom godine nas je napustio M. Reich u 54. godini, Riche Rich (V. Pavković) u 23., Clusmas 32. godini,..Nasdaq je 10.3.2000, znači prije više od 8 godina bio na 5132.52, danas iznosi 2479.04. Koliko treba čekati? Mnogi će sad reci "tko je kriv onima sto su kupovali po tim cijenama, pa sami su znali da cijene mogu ić i drasticno dole i možda se nikad ne vratiti". Jest, znali su i bili su pohelpni, ali to nije opravdanje za one koji su im na tim all time high razinama obecavali brda i doline i uvjeravali kako ce cijene skočiti najmanje trostruko, a najvjerojatnije desetorostruko. Što je još gore ti isti ljudi i dalje pišu isto i hvataju nove žrtve. Pošten forumaš zna i kaže da cijena dionice može ići i gore i dole, ili čak stagnirati dugo vremena dok navlakač tvrdi da može ići samo značajno gore. Jeste li ikad od ovdje prisutni navlakača čuli da cijena Petorkemije može pasti? Nikad. Problem navlakača postoji na svim forumima bilo gdje u svijetu, a kod nas je daleko najviše izražen na temi Petrokemije. Tome je dosta zaslužan naš kolega M.M. čije su akcije dospjele u novine pa je neki amater rekao “super ideja, ako može on idem i ja zaraditi nešto para”. PTKM je bila naizgled idealna, mala cijena dionice (cca. 100-200kn, jer naivci najčešće imaju portfelje od tek par tisuća kn), gubitaš kojem treba uvaliti priču o čudesnom preporodu. Jedino se prevario na veličini firme i količini uloženog novca u tu prevaru, pa sad godinama grca u istim pričama, a cijena ne ide nigdje. Pokušaji diskreditacije onih koji se usude osuditi takvo ponašanje samo dodatno skrenu pozornost na nemoralne radnje navlakača i dovedu u pitanje ulaganje onih koji bi uložili da nisu bili podvrgnuti torturi nagovaranja da ulože (jer im to nagovaranje izazove sumnju) jer nitko ne kaže da će cijena ove dionice značajno pasti, trenutno su sve opcije otvorene, samo je izgledno da neće biti kako navlakači ukazuju te da ne treba graditi svoju financijsku buducnost na njihovim pricama tj. na temeljima od snova jer ce se takva financijska konstrukcija sigurno urušiti.
HAAB je ponovo među prvih 10.
"Angriff"
A meni nije jasno zašto nitko u PTKM nije dogovorio penale za neisporučeni plin.
pozdrav
Kolega Cartman,samo ću reći da je Ericson i druge dioniceišle na 15 BV i 100 PE i desetak PS kada je Nasdaq bio na tim razinama o kojima vi pričate.To što pišete poluistinito e to je navlačenje a što se cijene dionice PTKM tiče svakako da može i dolje i gore i stagnirati.
cartmann
Kolega, ja bih tebe shvatio i javno podržao da si stvarno pisao i na drugim temama kao što piše naš kolega ivek 123, Asko ili Vorda, koji je upozoravao investitore na DDJH, Tozu, ATPL, Visu i drugim dionicama.
Da si zaista takav dobrotvor pisao bi barem na temi korekcija, na temi Dalekovodu, na IGH koje su ljudi kupovali na prije par mjeseci i danas trže 30-40% gubitke.
Pa ti si imao dionicu VIS u svom portfelju (nju posebno spominjem) i što se dogodilo, za koliko je pala, koga si upozorio, da li si bio akter ili žrtva[/b]!
Petrokemija!
Fi izvješće Petrokemije je za 1Q je jako loše i to je istina, nadam se da će 2Q biti bolje a za 3 i 4 Q svi znamo da bi trebali biti dobri.
Prije nekoliko tjedana predvidio si cijenu dionice od 350-400kn za kraj ove godine, mislim da je preoptimistično i to sam ti rekao.
Tko pliva uzvodno, trpi udarce i igra dugoročno a kad se trend promjeni prinosi su natprosječni.
p.s.
Uzmi fundamente prosjeka Nasdaqa 2000 i uzmi fundamente PTKM-r-a pa ljudima objasni razliku.
p.s 2.
imenuj javno navlakače po tvom mišljenju pa nek se zna!
Kad napišete da nešto nije istina bez da navedete što konkretno nije istina, samo zaintrigirate ljude da provjere podatke koje sam naveo i kad ustanove da su svi istiniti donesu zaključak da ste vi ti koji ne pišete istinu.
I 2000. u US su mnogi urlali kako je to tek početak pravog rasta, nisu željeli sagledati činjenice. Isto kao kod nas kad je čak i cijena gubitaša znala narasti 3.5X bez ikakve logike (cijena raste, a poslovanje slabije – veći gubici), ali to tad navlakače nije bilo briga već su urlali kako treba kupiti što prije. Ja sam kupovao GOOG po P/E 80 za $308, a prodavao kad je imao dvostruko niži P/E po $600. Sad je $550, a bio je čak $412 prije 2 mjeseca. Kad cijena jurne svi bezglavo uskaču nadajući se što prije uhvatiti dio profita, tek kad popuše shvate koliko su bili naivni i neodgovorni.
cartmann
Kolega, ja bih tebe shvatio i javno podržao da si stvarno pisao i na drugim temama kao što piše naš kolega ivek 123, Asko ili Vorda, koji je upozoravao investitore na DDJH, Tozu, ATPL, Visu i drugim dionicama.
Da si zaista takav dobrotvor pisao bi barem na temi korekcija, na temi Dalekovodu, na IGH koje su ljudi kupovali na prije par mjeseci i danas trže 30-40% gubitke.
Pa ti si imao dionicu VIS u svom portfelju (nju posebno spominjem) i što se dogodilo, za koliko je pala, koga si upozorio, da li si bio akter ili žrtva[/b]!
Petrokemija!
Fi izvješće Petrokemije je za 1Q je jako loše i to je istina, nadam se da će 2Q biti bolje a za 3 i 4 Q svi znamo da bi trebali biti dobri.
Prije nekoliko tjedana predvidio si cijenu dionice od 350-400kn za kraj ove godine, mislim da je preoptimistično i to sam ti rekao.
Tko pliva uzvodno, trpi udarce i igra dugoročno a kad se trend promjeni prinosi su natprosječni.
p.s.
Uzmi fundamente prosjeka Nasdaqa 2000 i uzmi fundamente PTKM-r-a pa ljudima objasni razliku.
p.s 2.
imenuj javno navlakače po tvom mišljenju pa nek se zna!
Neke od dionica koje spominješ nikad nisam imao niti išta znam o njima pa ne mogu ni komentirati, neke sam imao u portfelju u vrijeme široko diverzificiranog portfelja, ali NIKAD nisam predlagao kupnju, dapače, nikad nisam ni komentirao te dionice. Kod nekih sam, istina, popušio, to ne ne skrivam, ali se radi o marginalnom iznosu jer je i ulog bio izrazito sitan (nit par tisuca kn).
IGH sam prvi put spomenuo na 1541 stranici ove teme i napisao
Istina ziva, Cartmann me navukao da likvidiram PTKM po 235 i udjem u jednu drugu dionicu po 8200 a danas je ta dionica na 8.900 dok je PTKM gdje je:)
No offence guys, ovaj put slusam cart-manna, a PTKM cu opet kupiti u neko sretnije vrijeme[cool]
IGH? Nikad ne dajem savjete oko kupovine ili prodaje, ali sam posljednjih dana akumulirao pare za ulaz u tu dionicu, odlucio čekati da budem siguran u ishod i možda malo zakasnio, ali nema veze.
[thumbsup]
[/quote]
..tj. opet ponovio da ne dajem savjete oko kupovine ili prodje, a to je ujedno i posljednje spominjanje te dionice. Tvrtka IGH je nedvojbeno mnogo kvalitetnija od PTKM, ali tema PTKM ima dvostruko vise stranica (1630 vs 890) od IGH.
To je problem o kojem pišem, vječni hvalospjevi o Petrokemiji kao najboljoj tvornici na svijetu bez premca, a cijena ne samo da ne raste već pada što jasno dokazuje da su sve te priče-bajke napisane kroz 1630 stranica ove teme samo – amaterski pokušaj navlačenja.