PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nema se potrebe praviti glup i držati glavu u pijesku kad svi dobro znamo da je Erste spasio ovu dionicu od totalnog fijaska.

Kolega može jedan odgovor za jedno jednostavno pitanje ?

Mislite li da je Erste radio to što je radio radi svoje koristi ili je pak obuzet karitativnim radom kao i Vi sami ? Ako jesu ne bave se svojom djelatnošću za što su registrirani , odnosno kao što bi vi rekli zloupotrebljavaju svoj posao kao i ja ! Veliki pozdrav svim humanitarcima, Bushu, Putinu, … i ostalim dobrim ljudima .

u EU ne na kredit, već s GOTOVINOM !

Ponavljam ovo

Kada će se jedna brodogradnja kompletno privatizirati gdje je upleteno oko 300 000 ljudi kako direktno tako i indirektno, onda je realno i očekivati da će se i PTKM privatizirati koja obuhvaća oko 20 000 ljudi kako direktno tako indirektno……

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Ili, ako vec volis slikovito izražavanje, ovo je kao da se ja usred zime za vrijeme snježne mećave odlučim otici na put s izlizanim ljetnim gumama jer sam preškrt da bi kupio nove zimske (ili bar nove ljetne). Ti mi kažeš da je to riskantno i da riskiram glavu, na što odgovorim da je moj stari bmw s izlizanim gumama brzi od tvoje nove toyote, da sam ja bolji vozac koji zna voziti po snjegu i da si ti ustvari ljubomoran. Vec na prvom zavoju prokližem i taman kad se pad u provaliju čini neizbježan nekim čudom zapnem za panj i ostanem visiti na rubu provalije.

Mislim da na POSLOVNOM DNEVNIKU nije potreba pisati kao djeci u vrtiću.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Koliko veliki prodajni potencijal ima PTKM

PTKM proizvodi godišnje oko 1250 000 tona gnojiva
i sada na vanjskom tržištu cijena po prosječnoj cijeni za sve vrste gnojiva od PTKM je oko 3700 Kn FOB

kada bi se sve izvezlo PTKM bi imala prihod oko 4 620 000 000 Kn samo od gnojiva plus 300 000 milijuna od drugih vrsta čađe i gline, i s daljnom privatizacijom potencijal je evidentan, i to su već veliki mirovinski fondovi prepoznali, prije svega erste plavi, Hrvatska ide ka EU, stoga daljne malverzacije s cijenom gnojiva, dakle manje od tržišnih biti će te razlike sve manje i manje, kako troškovi odnosno inputi proizvodnje tako i sam proizvod odnosno gnojivo.

Pozdrav

Evo na vijestima o velikim količinama neobrađene zemlje (0,5-1 milijun ha) i porezu na istu.

HTV 1 – Podnevni dnevnik:
U pripremi je Zakon o neobrađenom zemljištu. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj neobrađeno izmedju 400.000 i 1 miliun hektara zemljišta. Tim zakonom predvidja se kažnjavanje vlasnika ili korisnika licenci za obradjivanje zemljišta ako ne budu obrađivali zemljište.
Prekupci trenutno nude za pšenicu (prije žetve) na pr. cijene od 1.60-1.70 kn po kilogramu. Seljaci tvrde da je svjetska cijena viša za još 1 kunu. Preporučuju da se pšenica ne prodaje nekon žetve nego da se pričeka i da im se omogući prodaja/izvoz po cijenama na svjetskom tržištu. Rečeno je da bi ovo bila prva godina u kojoj bi poljoprivrednici mogli dobro zaraditi na prinosima.
Sve ovo znači za Petrokemiju samo porast proizvodnje i prodaje koliko će to biti u mogućnosti zbog ograničenog kapaciteta proizvodnje. O izvozu da i ne govorimo. Ostalo je sve poznato………

marcello

Dobro je da se traže mogučnosti gdje če se u budučnosti trošiti mineralna gnojiva, ali osnovni problem kod PTKM je njezin kapacitet, čiji maximum može od godine do godine varirati u par posto, dakle sve ovisi o opskrbi plinom i dužini remonta koji je obavezan svake godine radi kiselina i drugih agresivnih kemijskih spojeva koji se proizvode. Te u toku proizvodnje nagrizaju postrojenja i cjevovode. Ako se seljacima dozvoli direktan izvoz i to po svjetskim cijenama, to bi mogao biti dobar znak. Moje razmišljanje o budučnosti ne mora biti i točno, ali i dalje stojim kod tvrdnje da privatizacije neče biti u idučih 3-5 god. A poslovanje PTKM s obzirom na ove vijesti moglo bi biti i te kako pozitivno

Evo stavljam projekciju prihoda za 2q od PTKM,

Prošle godine PTKM je izvezla u vrijednosti od 287 202 000 Kn a vani su za razliku od prošle godine cijene gnojiva prosječno narasle za 110 posto, dakle taj iznos pomnožimo sa 110 posto dobijemo

603 124 000 Kn od izvoza, a prosječno povećanje u HRV je otprilike 44 posto, ali tip gnojiva koji se koristi je oko 63 posto a prošle godine je prodano 188 450, pomnožimo sa 63 posto povećanja
307 000 000 i ostalih prihoda oko 30 000 000 Kn, dakle ukupni prihodi u 2q za PTKM kada bi izvezli po starim podacima bili bi oko 940 milijuna Kn, dok prošle godine bili su ukupno 503 milijuna Kn, stvarno velika promjena, a glavni uzrok povećanja naveo sam da su takse od Kineza, jako velika potražnja, ali i želja poljoprivrednika da uzgoje što veću količinu proizvoda jer cijene su jako visoke.

Dakle ukupni prihodi oko 940 milijuna kn po starim podacima

A ukupni rashodi su bili 504 milijuna dodajmo za ovu godinu da su rashodi veći u iznosu od 40 posto,
dakle na 504 milijuna dodamo 40 posto to je 705 milijuna Kn, a što napraviti s viškom od 235 milijuna Kn, to ćemo vidjeti kako će PTKM financije napraviti i staviti u bilancu………..
Pozdrav

Izvor: http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/PTKM-fin2007-1H.xls

Nema se potrebe praviti glup i držati glavu u pijesku kad svi dobro znamo da je Erste spasio ovu dionicu od totalnog fijaska.

Mislite li da je Erste radio to što je radio radi svoje koristi ili je pak obuzet karitativnim radom kao i Vi sami ? Ako jesu ne bave se svojom djelatnošću za što su registrirani , odnosno kao što bi vi rekli zloupotrebljavaju svoj posao kao i ja ! Veliki pozdrav svim humanitarcima, Bushu, Putinu, … i ostalim dobrim ljudima .

Zbog političkih pritisaka. Sad je bar nedvojbeno da je PTKM bila na rubu fijaska, sam Bog zna gdje bi cijena dionice završila da političkim pritiscima nije natjeran Erste da postavi kupnju i time brani cijenu. Vrlo vjerojatno bi bio upitan i uspjeh privatizacije 12% dionica, jer nitko ne bi želio kupovati po "povlaštenim uvjetima" i lock-up periodom po cijeni višoj no što je na burzi.

Treba razlikovati humanitarni rad od suučesništva u kriminalu. Ako ste svjedok nekog kriminalnog djela i ne reagirate (i time dopustite kriminalcima da izvrše pljačku), vi ste izravno suučesnik u tom kriminalnom djelu. A ljudi koje su navlakači uspjeli prevariti nakon pomno planiranog navlačenja koristeci velik broj nickova i namjerno plasirajući lažne-nepostojeće informacije su doslovno opljačkani, a to je kazneno djelo. Nažalost živimo u državi gdje je to dopušteno.

Zahvaljujući ocjenjivanju komentara mogu se lako uočiti višestruki nickovi, najsmješnije mi je kad u 2h ujutro netko od navlakača na Čađaru napiše komentar koji u sljedećoj minuti dobije 100%, a svi moji komentari bez obzira što pisalo u razmaku od pola minute dobiju 1%.

Da li bi netko s poštenim namjerama koristio 5 nickova i radio takve stvari?

Koliko veliki prodajni potencijal ima PTKM

PTKM proizvodi godišnje oko 1250 000 tona gnojiva
i sada na vanjskom tržištu cijena po prosječnoj cijeni za sve vrste gnojiva od PTKM je oko 3700 Kn FOB

kada bi se sve izvezlo PTKM bi imala prihod oko 4 620 000 000 Kn samo od gnojiva plus 300 000 milijuna od drugih vrsta čađe i gline, i s daljnom privatizacijom potencijal je evidentan, i to su već veliki mirovinski fondovi prepoznali, prije svega erste plavi, Hrvatska ide ka EU, stoga daljne malverzacije s cijenom gnojiva, dakle manje od tržišnih biti će te razlike sve manje i manje, kako troškovi odnosno inputi proizvodnje tako i sam proizvod odnosno gnojivo.

Pozdrav

zatvaranjem pregovora s EU manevarski prostor za ekonomiju na hrvatski način znatno se smanjuje.
Čitam u Nacionalu da postoji mogućnost da EK odbije prijedlog privatizacije brodogradnje zbog nekih stvari koje su smislili naši meštri. Uskoro će na red doći i ptkm i nema teorije da prođe priča o administrativnoj kontroli cijena. Jedini regulator cijena mora biti tržište. Talijani odabiru Hrvatsku zbog fantastične lokacije za proizvodnju gnojiva (plovni putevi za dovoz sirovina i odvoz gotovoh proizvoda) i još većeg potencijala regionalnog tržišta gnojiva. Potrošnja gnojiva je znatno ispred potreba poljoprivrede i ispod količina koje troše razvijene zemlje. Nema bolje lokacije za tvornicu gnojiva nego što je Kutina. Milijarde kuna koje Polančec tuče u brodogradnju pametnije je uložiti u podzemna skladišta plina i povećanje kapaciteta. Banco Popolare stati će iza svojeg klijenta, red bi bio da i država dopusti ptkm (čak i ne treba dati direktno novac) novo ulaganje u proizvodnju dodatnih količina gnojiva. Biti će dobro svima.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Zbog političkih pritisaka. Sad je bar nedvojbeno da je PTKM bila na rubu fijaska, sam Bog zna gdje bi cijena dionice završila da političkim pritiscima nije natjeran Erste da postavi kupnju i time brani cijenu. Vrlo vjerojatno bi bio upitan i uspjeh privatizacije 12% dionica, jer nitko ne bi želio kupovati po "povlaštenim uvjetima" i lock-up periodom po cijeni višoj no što je na burzi.

Treba razlikovati humanitarni rad od suučesništva u kriminalu. Ako ste svjedok nekog kriminalnog djela i ne reagirate (i time dopustite kriminalcima da izvrše pljačku), vi ste izravno suučesnik u tom kriminalnom djelu. A ljudi koje su navlakači uspjeli prevariti nakon pomno planiranog navlačenja koristeci velik broj nickova i namjerno plasirajući lažne-nepostojeće informacije su doslovno opljačkani, a to je kazneno djelo. Nažalost živimo u državi gdje je to dopušteno.

Zahvaljujući ocjenjivanju komentara mogu se lako uočiti višestruki nickovi, najsmješnije mi je kad u 2h ujutro netko od navlakača na Čađaru napiše komentar koji u sljedećoj minuti dobije 100%, a svi moji komentari bez obzira što pisalo u razmaku od pola minute dobiju 1%.

Da li bi netko s poštenim namjerama koristio 5 nickova i radio takve stvari?
[/quote]
Kolega pitanje je bilo jasno i glasno. Molim izravan odgovor. Uz napomenu da na temi INA stoji da Erste kupuje i dionice INE. Drugo moje pitanje je da li Erste i spašava dionucu INE da ne ode na 100,00 kn. Ono što ste napisali može se isčitati da su predsjednik Vlade i njegov potpredsjednik i ministar za gospodarstvo Polančec kriminalci. Prodali su 12 % dionica radnicima i bivšim zaposlenicima, a dionice ništ ne vrijede. Kolega odmah u HANFU ili kod Bajića.

u EU ne na kredit, već s GOTOVINOM !

moram svakako demantirati ili ispraviti netočan navod gospodina cartmanna, uvaženog znanstvenika.
ERSTE fond nije kupovao ptkm zbog nikakvog političkog pritiska nego na temelju dužih analiza i praćenja kako sam tvornice tako i svjetske industrije umjetnih gnojiva. Prije kupnje puno stvari je provjereno uključujući i odlazak na teren. Na ruku im je svakao išla i burzovna kriza koja im je omogućila da uzmu respektabilan broj dionica po smješnoj cijeni. Mislim da im je prosjek oko 230-240 kuna ili tržišna kapitalizacija ptkm ispod 800 milja kuna. Mislim da nisu niti sanjali da će uspjeti toliku količinu uzeti po toj cijeni. Većina svjetske industrije može doći u krizu ali proizvodnja hrane malo teže. Zbog Indije, Kine, a uskoro i Afrike ništa u industriji hrane više neće biti isto. Ljudi jedino što moraju je jesti i piti vodu. Bez gnojiva nema hrane i zato će ptkm vrijediti zlatne novce. Vrijedi već i sad jedino što burzovna cijena to ne pokazuje. No to se preko noći promijeni.

živjeli.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

New Report

Close