PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@ cartman

1. računica ti nije dobra, ali dopustit ću drugima da te ako žele isprave.
2. javno dostupne informacije govore da za petrokemiju ima zainteresiranih a to je i ovaj dnevni list prenio par puta.
3. nakon što je istekao period jeftine struje iz Bih koja je na temelju zajedničkih investicija iz SFRJ isporučivala dug kroz struju RH . Vlada je primorana podignuti cijene struje, cijene goriva su od sutra puno veće i skoro su 10KN, gnojivo je skočilo za sada 43% od početka godine. Liberalizacija cijene Energenata je u tijeku, naredni korak u privatizaciji INE tek slijedi.
4. U koalicijskom sporazumu se nigdje ne spominje Petrokemija
5. prvi privatizacijski korak Petrokemije je najavljen u TV emisiji već u siječnju

Mislim da sve teče po planu.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Kada će se jedna brodogradnja kompletno privatizirati gdje je upleteno oko 300 000 ljudi kako direktno tako i indirektno, onda je realno i očekivati da će se i PTKM privatizirati koja obuhvaća oko 20 000 ljudi kako direktno tako indirektno……

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

@ cartman

2. javno dostupne informacije govore da za petrokemiju ima zainteresiranih a to je i ovaj dnevni list prenio par puta.
3. nakon što je istekao period jeftine struje iz Bih koja je na temelju zajedničkih investicija iz SFRJ isporučivala dug kroz struju RH . Vlada je primorana podignuti cijene struje, cijene goriva su od sutra puno veće i skoro su 10KN, gnojivo je skočilo za sada 43% od početka godine. Liberalizacija cijene Energenata je u tijeku, naredni korak u privatizaciji INE tek slijedi.
4. U koalicijskom sporazumu se nigdje ne spominje Petrokemija
5. prvi privatizacijski korak Petrokemije je najavljen u TV emisiji već u siječnju

Mislim da sve teče po planu.

Da skratim pisanje računicu sam copy/pasteao s stranica Vlade, a istu su prenjeli svi domaci mediji. Ako postoji "dvostruka linija zapovjedanja", ja ću nastaviti vjerovati onom što kaže vlada. Evo ti cijeli tekst pa ispravljaj koliko hoćeš..

Nema razloga za uznemirenost zbog nastavka privatizacije kutinske Petrokemije d.d., koju je najavio premijer Ivo Sanader, budući da je ona u skladu sa Sporazumom o privatizaciji Petrokemije potpisanim s Vladom prije deset godina, rekao je danas u Kutini Željko Klaus, glavni povjerenik podružnice Sindikata energetike, kemije i nemetala u toj tvrtki

Kako je istaknuo, u mandatu prošle Vlade, stvoreni su uvjeti za stabilnije poslovanje tvrtke s dokapitalizacijom kojom je država postala vlasnik 63 posto. Što se aktualne privatizacije tiče, riječ je o 12 posto ili 416.248 dionica od ukupno njih 3.341.117, rekao je Klaus dodajući da sindikati i Udruga hrvatskih branitelja čvrsto zastupaju stav da država i nadalje s 51 posto mora zadržati većinsko vlasništvo.Za način privatizacije najmanje treba strahovati više od 8000 sadašnjih te bivših radnika i umirovljenika, rekao je jer za njih će se, u odnosu na sadašnju nominalnu cijenu od 270 kuna, dionice prodavati po znatno nižoj cijeni. Teško je reći točan iznos, ali držat će se onih cijena koje su postizane u kuponskoj privatizaciji, najniža je iznosila 144 kune, izjavio je Klaus. Dionice kupljene u startu bit će jeftinije 20 posto, za navršenu punu godinu staža 1 posto, a pri kupnji za gotovinu 50 posto, rekao je Klaus. (H)

PS. uvijek je zanimljivo čitati najnovije extra pozitivne vijesti za PTKM, a sutradan na burzi cijena padne, ili još gore cijena padne uz minoran promet što je jasan znak da nema zainteresiranih za kupnju – dijametralno suprotno ponašanje od onog najavljenog na forumu tj. suprtno od onog koje bi se dogodilo da su natpisi na forumu istiniti.

dragi g cartman bez obzira kaj sam u petrici moram priznat da dosta dobro govorite po toj temi(makar se i sa drugima slazem u nekim stvarima) ali najvise se slazem u pogledu kaj je doktor ivo reko
on se do sada svugde drzo rijeci,zar ne.molim Vas ispravite me ako gresim

ps. Mika, nedavno sam bio na predstavljaju Adidas kolekcije za 2010. godinu. Prvi tren me začudilo čemu toliko osiguranje, ali još više sam se začudio kad sam ušao u salu u kojoj su trebali biti izloženi primjerci kolekcije za 2010., a tamo samo vreće s gnojivom. Kasnije nam je brand manager Adidasa objasnio kako Adidas planira napusiti proizvodnju i prodaju odjeće i obuće te kupiti Petrokemiju i u svojim poslovnicama prodavati gnojivo. Obećao sam da to neću nikom reći, al eto, tu smo da se pomažemo, kaj ne?

Ne znam gdje si vidio iz mojeg pisanja da talijanska KAPPA grupacija ima namjeru kupiti petrokemiju.
Mislim da bi morao pažljivije čitati što se piše. No kako god bilo KAPPA grupacija ulazi u Hrvatsku makar barem za sada sa skromnom investicijom. Prati se da samo jedan kupac u Italiji iz Kutine uzima blizu 30 000 000 eura gnojiva. Takve stvari talijanima ne mogu pobjeći i želi biti u blizini tvornice koja toliko izvozi u Italiju. Njihov ulazak je veliki signal da je privatizacija ptkm blizu i državi se manevarski prostor smanjuje iz dana u dan. Talijani mislim da nemaju takvu financijsku moć da se aktivno uključe u privatizaciju Kutine iako u današnje vrijeme nikog netreba podcijeniti.
Na tržištu s obzirom na mali kapacitet ptkm ima dovoljno mjesta za najmanje 1,5 milja tona dodatnih kapaciteta za proizvodnju gnojiva.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

@ cartman

Morat ćeš se malo više potruditi. kupi CD.

Ipak u nečemu ću se složiti sa tobom, kratkoročno cijena dionice PTKM je u uskoj vezi sa kretanjem crobexa s tim PTKM ima manje amplitude rasta ili pada u odnosu na crobex.

p.s
pa kako to da nema totalne rasprodaje iz Top 10 ako je sve crno kako predstavljaš,
i ako može jedno pitanje:
Zašto Erste plavi kupuje dionice PTKM-R-A? Mislim da je u zadnjih nekoliko mjeseci skupio preko 70.000 kom.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

PS. uvijek je zanimljivo čitati najnovije extra pozitivne vijesti za PTKM, a sutradan na burzi cijena padne, ili još gore cijena padne uz minoran promet što je jasan znak da nema zainteresiranih za kupnju – dijametralno suprotno ponašanje od onog najavljenog na forumu tj. suprtno od onog koje bi se dogodilo da su natpisi na forumu istiniti.

erste je u zadnje vrijeme maznuo 71 000 dionica tako da nije pametno pisati da ne postoji interes za kupnju. Kako god bilo drago mi je da je domaći fond maznuo dionice iz portfelja HYPO igrača. Očekivati da ERSTE svaki dan mažnjava po 5000 dionica nije realno jer toliko dionica nema u slobodnoj prodaji.

živio.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

p.s
pa kako to da nema totalne rasprodaje iz Top 10 ako je sve crno kako predstavljaš,
Zašto Erste plavi kupuje dionice PTKM-R-A? Mislim da je u zadnjih nekoliko mjeseci skupio preko 70.000 kom.

Ako je sve tako savršeno i lijepo kako predstavljaš, zašto je cijena 235kn i to usprkos kupovini 71000 komada dionica od strane Erste-a?

Pitanje je kolika bi bila cijena da Erste nije kupio tih 71000 dionica, ako je sad 235kn?

p.s

Ako je sve tako savršeno i lijepo kako predstavljaš, zašto je cijena 235kn i to usprkos kupovini 71000 komada dionica od strane Erste-a?

Pitanje je kolika bi bila cijena da Erste nije kupio tih 71000 dionica, ako je sad 235kn?

[/quote]
Uopće mi nije jasno čemu ovoliko "dokazivanje"… Situacija je vrlo jednostavna, vi ste kolega pesimist u vezi PTKM i s te točke i pišete što je skroz ok, a mi ostali smo manje ili više optimistični – ili barem vjerujemo u čuda, i to je u biti to. I tvoji i Goranovi argumenti imaju težinu, čemu se sad još prepirati čiji su teži? Ionako ne odlučujemo o ničemu, politika je duboko upletena u ovu igru.
Ja konkretno dionice držim i pratim rasplet, po moju sreću neću propast sve i da dionica doživi kataklizmu, a ako bude suprotno mogao bih lijepo zaraditi. Puno pozdrava

p.s

[/quote]
da to je interesantno pitanje zato sto na to pitanje nitko nemoze dati odgovor i sta bi bilo kad bi bilo
mislim da su Vam postovi inace dosta kvalitetni g cartman ali ovaj bas i ne

p.s

[/quote]

Da je baba muško zvala bi se Duško.Da Erste nije kupovao ali je kupovao i još će.A recimo šta bi bilo da sutra odlučimo svi da ne kupujemo na ZSE,ali svi.Ili recimo npr da sutra kada izađeš da ti crijep padne na glavu,a ono fond menager Erste te u zadnji čas izmakne i spasi ti život.Što bi bilo sa tobom da te nije spasio Erste fond menager?

SAM PROTIV SVIH

Nema se potrebe praviti glup i držati glavu u pijesku kad svi dobro znamo da je Erste spasio ovu dionicu od totalnog fijaska.

Ili, ako vec volis slikovito izražavanje, ovo je kao da se ja usred zime za vrijeme snježne mećave odlučim otici na put s izlizanim ljetnim gumama jer sam preškrt da bi kupio nove zimske (ili bar nove ljetne). Ti mi kažeš da je to riskantno i da riskiram glavu, na što odgovorim da je moj stari bmw s izlizanim gumama brzi od tvoje nove toyote, da sam ja bolji vozac koji zna voziti po snjegu i da si ti ustvari ljubomoran. Vec na prvom zavoju prokližem i taman kad se pad u provaliju čini neizbježan nekim čudom zapnem za panj i ostanem visiti na rubu provalije.

Da erste nije kupio preko 70.000 komada ova dionica bi sad bila na 140kn, čak i niže ako bi je zahvatila kolektivna panika tj. povukla se kupnja. Strah me i pomisliti na taj scenario, ali s obzirom na broj dionica koje je erste uzeo i činjenicu da bi panika bila značajno veća da nije bilo kupnje, niti cifre ispod 100kn ne bi bile nerealne. Tad bi vlasnici ptkm opijeni prošlogodišnjim pričama kako će PTKM "preko 1000kn do kraja godine" bili u mnogo većoj gabuli, makar im ni sad nije lako. Dobar dio je podizao kredite s kamatom 10-15%, računajući profit bar 30-40% (inace se ne bi zezali s kreditima), ali umjesto toga imaju gubitak od 20% + 10% kamata i problem svaki mjesec jer moraju prodavati po trenutnim cijenama da bi vracali kredit ili plaćali životne troškove (krpali minuse na računima). Da je cijena išla planiranim tokom, kredit bi vracali iz profita i još bi im ostalo za krpati svakodnevne troškove, ovako su u dvostrukom minusu, i zbog kamata na kredit i zbog pada cijene dionice.

A što je najgore, svi razlozi zbog kojih nas je pogodila korekcija početkom godine su još uvijek aktualni (cijene energenata, inflacija, pad svj. burzi,..), iako se nadam da nam se to neće dogoditi, realno gledajući postoji vrlo velika mogucnost da s sjetom budemo pričali o cijeni od 240kn i kukali zašto tad nismo prodali.

New Report

Close