Goran8: ” zašto raste ptkm? ima li netko invormaciju? ” Valjda zato sto vrijedi puuuno vise, a nekom fondu dosadilo cekati i nadati se da ce moci jos jeftinije dokupiti vecu kolicinu dionica pa udarili po asku. No mene vise veseli promet koji je ostvaren danas. BTW Mika, pisi jos 100 kom. [proud]
Pišem prijatelju. Da simone nije prodo svoje dionice sad bi bili na 7 mjestu, ovako smo 8 iza zabe.
Simone, simone sramota te bilo.
Simone, oprostit ćemo ti ako maltneš 1000 komada i steraš nas u blokadu. Čisto da vidimo hoće li se oglasiti tko iz uprave. Ajd, možeš ti to![thumbsup]
Ako je Ćiro čovjek od 10% znate da sam ja čovjek od 100%, trenutno čekam još malo u ATPL ali škicam miljenicu onak ispod oka[wink]
zašto raste ptkm? ima li netko invormaciju?
Možda je sve u gledanju znanstvenih emisija na HTV-u [proud] Evo šta piše kolega tail na susjednom forumu:
“Jučer je na HRT 1 u emisiji Sciencia Croatica bilo riječi o bio-gorivima 1. i 2. generacije, iskorištenju obradivog zemljišta u Hrvatskoj od svega 50,8%. To u odnosu na ukupno raspoloživo obradivo zemljište (2 mil. ha) u nas znači da je neobrađeno oko 950.000 ha.
Negativne relacije (po mišljenju gostiju u emisiji) između iskorištenja prehrambenih sorti (za hranu ili bio-gorivo) NEMA s obzirom na neiskorišten potencijal zemljišta.
Gosti su iznijeli mišljenje da bi bilo dovoljno aktivirati/obraditi optimalno još oko 650.000 hektara zemljišta pa da se pokriju potrebe za hranom, bio-gorivom i velikim izvozom istih.
Naime, ukupno obradivo zemljište u Hrvatskoj po njima omogućuje prehranu 20-tak miliona ljudi a ne svega 5 milijuna hrvata.
Sve to implicira daleko veče korištenje gnojiva, kako radi podizanja nivoa prinosa na nekadašnje (iz 80-tih godina prošlog stoljeća) tako i s obzirom na naglo povećanje novih obrađenih površina.
Zaključak koji proizlazi:
– trenutni kapacitet proizvodnje gnojiva PTKM već sada nije dovoljan za pokriće vlastitih potreba nakon povečanja površina,
– da bi se pokrile te potrebe i eventualna nezaobilazna povečanja za izvoz potrebno bi bilo odmah i znatno povečati kapacitete.
Za koliko? Pa……IMHO najmanje 100% u odnosu na današnje. Naravno ako govorimo o projekciji barem nekoliko godina unaprijed.
Kakve to posljedice ima na PTKM, njenu privatizaciju, poslovanje i nova ulaganja možete lako sami predvidjeti!
Cifra je ipak malo viša i možda su već prešli tu cifru.
Nemojte da vas zavaraju radničke dionice . Sve što radnici budu htjeli prodati moglo bi biti brzo pokupljeno.
ljudi zadnje dvije dionice na burzi na kojima se mogu ocekivati enormni prihodi u buducnosti(ptkm i dikoi)polagano dolaze na svoje,a zasto raste?
lng je pred vratima, eu sve stisce,nema vise dzabe gnojiva za todorica,vrijeme otkucava polagano
zivi bili pa vidjeli
p.s. pisi i meni mika jos 100 komada
A ja jos uvijek na samo 35 komada….i bez casha….
Nisam se još,ali,sasvim iskreno, prvi put nakom prošlog juna (2007) ozbiljno razmišljam, da se iskrcam sa (samo) ca. 20% gubitkom. Danas smo svi evforični (zbog porasta 4%), možda čemo biti več sutra ili naredni tjedan svi ponovo deprimirani.
Goran8: ” zašto raste ptkm? ima li netko invormaciju? ” Možda je sve u gledanju znanstvenih emisija na HTV-u [proud] Evo šta piše kolega tail na susjednom forumu: “Jučer je na HRT 1 u emisiji Sciencia Croatica bilo riječi o bio-gorivima 1. i 2. generacije, iskorištenju obradivog zemljišta u Hrvatskoj od svega 50,8%. To u odnosu na ukupno raspoloživo obradivo zemljište (2 mil. ha) u nas znači da je neobrađeno oko 950.000 ha. Negativne relacije (po mišljenju gostiju u emisiji) između iskorištenja prehrambenih sorti (za hranu ili bio-gorivo) NEMA s obzirom na neiskorišten potencijal zemljišta. Gosti su iznijeli mišljenje da bi bilo dovoljno aktivirati/obraditi optimalno još oko 650.000 hektara zemljišta pa da se pokriju potrebe za hranom, bio-gorivom i velikim izvozom istih. Naime, ukupno obradivo zemljište u Hrvatskoj po njima omogućuje prehranu 20-tak miliona ljudi a ne svega 5 milijuna hrvata. Sve to implicira daleko veče korištenje gnojiva, kako radi podizanja nivoa prinosa na nekadašnje (iz 80-tih godina prošlog stoljeća) tako i s obzirom na naglo povećanje novih obrađenih površina. Zaključak koji proizlazi: – trenutni kapacitet proizvodnje gnojiva PTKM već sada nije dovoljan za pokriće vlastitih potreba nakon povečanja površina, – da bi se pokrile te potrebe i eventualna nezaobilazna povečanja za izvoz potrebno bi bilo odmah i znatno povečati kapacitete. Za koliko? Pa……IMHO najmanje 100% u odnosu na današnje. Naravno ako govorimo o projekciji barem nekoliko godina unaprijed. Kakve to posljedice ima na PTKM, njenu privatizaciju, poslovanje i nova ulaganja možete lako sami predvidjeti! __________________ [thumbsup][thumbsup] I onima koji ne poznaju situaciju i povijest PTKM lako je bilo zbrojiti dva i dva………clever people!!!
Pitam one pik zibnercice koji se tiskaju oko vlasti i zele kupiti PTKM za djabe: “Kako dugo ce se jos Sanader (zbog njih) crvenjeti pred kolegama u EU kada ga pitaju sto radi s onom PTKM na kojoj bi mogo zaraditi godisnje Milijardu EUR-a ne Kn. I ne mora trziste traziti -KUPCI sami dolaze.
A sta ce biti sa Sukobom Interesa?
moram se ispričati nedavno sam dezinformirao javnost. Mislio sam de erste može udariti do 2% ptkm. Cifra je ipak malo viša i možda su već prešli tu cifru. Nemojte da vas zavaraju radničke dionice . Sve što radnici budu htjeli prodati moglo bi biti brzo pokupljeno.