Gospodo petrica je proizvela za 1Q 2008 g. 30% više gnoiva od 1Q 2007 godine a 2007 smo bili u dobiti.
Zar mislite da je loše izvješće da nebi cijena otišla već gore, vjerojatno da bi, a zašto gore pa da ublaži pad
Polančec je na aktualnom satu sabora odgovarao na jedno pitanje i rekao ovo gore napisano o proizvodnji za 1Q
Globalna kriza – cijena energetske neovisnosti SAD-a
U Sjedinjenim Državama se kukuruz, ključni poljoprivredni proizvod za prehranu ljudi i životinja, sve više koristi kao energent. Dok SAD time nominalno umanjuje ovisnost o uvozu nafte, etanol koji se dobiva iz kukuruza postaje glavni generator nestašice, pa time i skupoće hrane. Politika subvencioniranja proizvodnje kukuruza kao energenta već je izazvala seriju tržišnih potresa, pa tako Meksikanci plaćaju rekordne cijene tortilja. Indijska vlada je otišla i korak dalje pa takav pristup kukuruzu otvoreno naziva zločinom protiv čovječnosti, a čak je i premijer Velike Britanije tradicionalnog saveznika SAD-a, Gordon Brown, poručio kako će razmisliti hoće li kupovati američki etanol zbog straha od svjetske krize. No dok se god izdašno subvencionira proizvodnja etanola, oranice zasađene pšenicom i sojom nastavit će se smanjivati. S druge strane, prestanak korištenja etanola kao energenta stabilizirao bi cijene hrane, no zato bi cijene goriva mogle porasti i do 15 posto
Gospodo petrica je proizvela za 1Q 2008 g. 30% više gnoiva od 1Q 2007 godine a 2007 smo bili u dobiti. Zar mislite da je loše izvješće da nebi cijena otišla već gore, vjerojatno da bi, a zašto gore pa da ublaži pad Polančec je na aktualnom satu sabora odgovarao na jedno pitanje i rekao ovo gore napisano o proizvodnji za 1Q
Bilo je jasno da će proizvodnja biti veća je je period od 2007. remont je bio kraći za 14 dana a u 14 dana se proizvede poveća količina gnojiva, zašto pad pa upravo zbog cijene plina dakle pregovora, nadalje da je PTKM privatna firma za 1q ove godine bio bi čisti dobit oko 75 milijuna Kn, a ovako treba računati na čisto prikazivanje 1q jer u tome kvartalu stvarno PTKM trpi štetu, pa tako je i bilo 1q 2007. ali ne i u 2q, 3q i 4q. kada je izvoz došao do izražaja PTKM je ostvarila dobit, eto toliko.
1q bi trebao biti najlošiji, a izvješće o 30 posto većoj proizvodnji govori da će ova sezona biti rekordna, ne samo što se tiče proizvodnje, nego prihoda ali i profita…….
Sama vijest o proširivanju kapaciteta dakle plinskih skladišta, ali i svjetskih cijena gnojiva trebale bi dignuti cijenu PTKM preko 500 Kn, ali to se ne dešava jer previše ima špekulantata i onih koji žele kupiti što više po ovim cijenama, pa ako se ima novca treba iskoristiti priliku da se konstatno kupuje.
Pozdrav
Ovo nije poziv na kupnju ove predstavlja samo jedno viđenje….
dgmaz: ” Gospodo petrica je proizvela za 1Q 2008 g. 30% više gnoiva od 1Q 2007 godine a 2007 smo bili u dobiti. Zar mislite da je loše izvješće da nebi cijena otišla već gore, vjerojatno da bi, a zašto gore pa da ublaži pad Polančec je na aktualnom satu sabora odgovarao na jedno pitanje i rekao ovo gore napisano o proizvodnji za 1Q ” Bilo je jasno da će proizvodnja biti veća je je period od 2007. remonta bio kraći za 14 dana a u 14 dana se proizvede poveća količina gnojiva, zašto pad pa upravo zbog cijene plina dakle pregovora, nadalje da je PTKM privatna firma za 1q ove godine bio bi čisti dobit oko 75 milijuna Kn, a ovako treba računati na čisto prikazivanje 1q jer u tome kvartalu stvarno PTKM trpi štetu, pa tako je i bilo 1q 2007. ali ne i u 2q, 3q i 4q. kada je izvoz došao do izražaja PTKM je ostvarila dobit, eto toliko. 1q bi trebao biti najlošiji, a izvješće o 30 posto većoj proizvodnji govori da će ova sezona biti rekordna, ne samo što se tiče proizvodnje, nego prihoda ali i profita……. Sama vijest o proširivanju kapaciteta dakle plinskih skladišta, ali i svjetskih cijena gnojiva trebale bi dignuti cijenu PTKM preko 500 Kn, ali to se ne dešava jer previše ima špekulantata i onih koji žele kupiti što više po ovim cijenama, pa ako se ima novca treba iskoristiti priliku da se konstatno kupuje. Pozdrav
Točno kolega,
najveći dio protrgovonih dionica ide sa kupnje , odnosno svi se postavljaju nisko i čekaju da im netko proda.
Cijena dionice stagnira već dvije godine, a fundamentalini pokazatelji su napravili nevjerojatan pamak.
Samo preokret iz gubitka od 85 mil kuna za 2006 na dobit od 77 mil kuna za 2007 trebali su ovu dionicu dignuti najmanje za 100% gore, ali ona je danas na razinama od 10 mj 2006 ili 3 mjeseca 2007.
Čeka se rasplet :
– izvještaj za 1Q će biti prekretnica, i ukoliko bude ok dionica će gore, a u suprotnom ostat će na ovim ili manjim razinama do raspleta radničkih dionica.
Rezulatat za 1 q ne smije biti prekretnica jer PTKM je povisila nedavno prosječno 19 posto gnojiva, ja sam detaljno upoznat s cijenama, i mogu potvrditi da sada PTKM ne gubi u RH ali cijena je znatno manja nego u fob-u dakle izvozu…..
Prekretnica za PTKM jeste 3q i posebno 4q jer odaju pravo poslovanje firme, jer biti će velikih rezervacija,
u 1q treba pratiti prihode i rashodnu stranu, napisao sam da imam podatak o velikoj kupnji u Casablanci a to su zalihe ali i trošak……..
Pozdrav
Ma sve to štima šta vi navodite, možda sam ja preoptimističan i previše vjerujem u petricu, jedino što mi ide na živce je to da mi stojimo i buljimo u prazno, sve dionice idu gore a mi i dalje stojimo i buljimo i do kada tako, vjerojatno dok ne izgubimo živce.
pozdrav
Eto ovo je zadnja godina da je tako jer tržište postaje sve liberalnije, ako ćemo završiti pregovore s EU 2009. sve će biti riješeno…………
Eto prešli ste velik dio puta, ali neka bude kamata na kamatu, sve što imaš ne smiješ olako prodati, ali kada drugi rastu, biti će više novca za PTKM jer svi će prepoznati potencijal i onda će cijena rapidno rasti……….
Pozdrav[thumbsup]
Kaj se to dogadja jutros. Još nije prošao sat trgovanja a već toliko protrgovano. Da li se već načulo o rezultatu FI-Q1 ?
Može netko dati k/p. Hvala [thumbsup]
Top bid
CIJENA KOLIČINA
250,00 14
248,02 45
248,01 150
247,05 135
246,50 65
Top ask
CIJENA KOLIČINA
251,50 12
251,99 41
252,00 111
252,50 200
253,00 35
Kupnja
250,00 14
248,02 45
248,01 150
247,05 135
246,50 65
246,02 45
246,00 35
243,02 200
242,12 50
242,10 400
Prodaja
251,50 12
251,99 41
252,00 111
252,50 200
253,00 35
254,00 111
254,49 131
254,50 300
255,00 115
255,99 21
ja želim dividendu, i ja sam vlasnik petrokemije. Imam dobru fimu i ove godine želim dividendu. Već dvije i pol godine skupljam petrokemiju i sada želim dividendu. Oću li je prodati ili ne kada cijena naraste odluka je kada za to dođe vrijeme, a sada želim dividendu da to lijepo potrošim s obitelji na moru. hoću dividendu barem 10 kn po dionici