PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ah da, nije nevažan i podatak koliki je “prosjek” sati rada tjedno po zaposlenom, jel 40, 50, 60 ili više. Ptkm radi, ako se ne varam gotovo non-stop, to uključuje i nedjelje i praznike i noć i dan itd… A takav rad zasluženo više vrijedi. E, taj “prosjek”, baš je relativan. Da bar nije bilo Einsteina, možda bi ipak bio apsolutan [smiley]

TRTF-R-A: Bio on crn ili bijel, tartuf je uvijek gastronomski dragulj. Ali kao i svaki drugi dragulj i tartuf se teško pronalazi.

Sve je to lijepo šta vi ovdje pišete ali cijenu dionice ne određuju fundamenti, financijski rezultati ili dividenda neko ponuda i potražnja. Slažem se sa vama da ova firma vrijedi, i da će u budućnosti vrijediti puno više ali mi nikako nisu jasni investitori koji sada u ovakvim trenucima srljaju kao guske u maglu i kupuju po 240-250 kn, pogotovo Erste mirovinac, kada se zna da će se u vrlo kratkom roku naći barem 30-ak posto dionica radnika na prodaju, a to je puno više nego od par tisuća kolko ih se sada tjedno protrguje i još k tome neka se na tržištu nastavi letargija, nedaj Bože da krene još jedna korekcija bit će gubitaka od 60-70% na trenutnu cijenu.
Tko kupi sada morat će puno dulje čekat od onog tko će kupiti za cca pola godine za istu zaradu.

da li če uprava i članovi uprave sudjelovat u kupnji novih dionica i da li jih več posjeduju?
kod ostalih vručih dionica barem imamamo te podatke, a ovdje?
izgleda da forumaši više vjerujemo u petricu nego onaj, ko bi morao….
i kakve su njihove plače i nagrade, mika ako znaš možda?
[rolleyes]

Najvažniji podatak na tržištu jeste spremnost stranaca da kupe poduzeća, pošto naši investitori špekuliraju samo na padove, eto u petak prodano je [color=blue]20 posto Belišća Austrijancima po 232 milijuna Kn[/color]……..
Ove radničke dionice su najmanji problem jer kada netko kupuje za strance radi sve da dođe do što veće količine dionica………….
Pozdrav

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Nisam se dugo javljao na ovom topicu jer me pokosilo prije mjesec dana – briši Mika mojih 600 kom, pojeo margin[bye]

Svi kupuju ti prodaj - Svi prodaju ti kupuj

Evo svi tu placemo zbog tebe…

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

Sve je to lijepo šta vi ovdje pišete ali cijenu dionice ne određuju fundamenti, financijski rezultati ili dividenda neko ponuda i potražnja. Slažem se sa vama da ova firma vrijedi, i da će u budućnosti vrijediti puno više ali mi nikako nisu jasni investitori koji sada u ovakvim trenucima srljaju kao guske u maglu i kupuju po 240-250 kn, pogotovo Erste mirovinac, kada se zna da će se u vrlo kratkom roku naći barem 30-ak posto dionica radnika na prodaju, a to je puno više nego od par tisuća kolko ih se sada tjedno protrguje i još k tome neka se na tržištu nastavi letargija, nedaj Bože da krene još jedna korekcija bit će gubitaka od 60-70% na trenutnu cijenu.
Tko kupi sada morat će puno dulje čekat od onog tko će kupiti za cca pola godine za istu zaradu.

ima tu nešto – za nove i neiskusne mi je jasno da ulete u dionice i zacementiraju se na duže vrijeme te sa napetošću promatraju lijepi rast drugih dionica dok njihove stagniraju pa ćak i padaju ali me ćude ovi koji kao ”nešto” znaju…
kolege, samo polako…

mika:

7830 kuna bruto po zaposleniku mjesečno prosječna plaća

BTW odakle ti podatak Mika?

meni se čini: PTKM-fin2007-1Y-NotREV-K: Troškovi osoblja (244.016.000 kn) / broj zaposlenih (2.597) = 7.830 kn

Sve je to lijepo šta vi ovdje pišete ali cijenu dionice ne određuju fundamenti, financijski rezultati ili dividenda neko ponuda i potražnja. Slažem se sa vama da ova firma vrijedi, i da će u budućnosti vrijediti puno više ali mi nikako nisu jasni investitori koji sada u ovakvim trenucima srljaju kao guske u maglu i kupuju po 240-250 kn, pogotovo Erste mirovinac, kada se zna da će se u vrlo kratkom roku naći barem 30-ak posto dionica radnika na prodaju, a to je puno više nego od par tisuća kolko ih se sada tjedno protrguje i još k tome neka se na tržištu nastavi letargija, nedaj Bože da krene još jedna korekcija bit će gubitaka od 60-70% na trenutnu cijenu. Tko kupi sada morat će puno dulje čekat od onog tko će kupiti za cca pola godine za istu zaradu.

Možemo samo pretpostaviti hoće li radnici prodavati dionice ili ne. Kao što možemo samo pretpostaviti da će se prodati sve što je radnicima ponuđeno. Kao što možemo samo pretpostaviti, ovisno o stažu radnika, koliko će trajati lock-up.

Vama je sve jasno, ali samo zato što niste uzeli u obzir neke druge scenarije koji su ovdje mogući.

Možda Erste menageri kupuju pomalo sad, a pomalo će kupovati kada dođe do eventualne navale na strani ponude i time se osigurati od rizika koji bi nastupio u slučaju da do masovne prodaje ne dođe.

Što se tiče fundamenata, nemojmo se zavaravati, na duljji rok oni će uvijek igrati najveću ulogu. Trenutno PTKM ima fantastične fundamente, no tržište još uvijek nije sigurno jesu li prošlogodišnji rezultati čista slučajnost, sreća ili namještaljka ili je PTKM stvarno efikasna firma. Za sada jedino što je sigurno jest to da će ove godine prihodi prilično narasti, a cijena jedne od glavnih sirovina, plina, biti nepromijenjena do druge polovice godine. PTKM u svakom slučaju “mora” nastaviti s dobrim rezultatima da bi tržište steklo povjerenje.

Vidim da je Prstec napisao da još uvijek ne postoji konsenzus oko rasta cijene dionice PTKM u budućnosti. Zanimljiva rečenica. Volio bih da napiše par dionica za koje taj konsenzus postoji. To bi mi uvelike olakšalo ulaganje.

Ako ćemo promatrati stvari iz šire perspektive, Hrvatska ima sreću što u ova vremena ima PTKM, jer zahvaljujući njoj naš seljak ima jeftinije umjetno gnojivo. Da te tvornice nema, hrvatski seljak bi trošio mnogo više na gnojivo, i mogao bi se žaliti dragom bogu. Hrvatski seljak ne razumije da je u njegovom interesu da kutinsko gnojivo poskupi toliko da je 10-% jeftinije od stranog. Nije na seljaku da o tome razmišlja, ali Vladi jest. Da ne govorim o tome koliko je važno imati jakog izvoznika kao što je PTKM.

Radničke dionice će doći i proći, kao što je to bilo s DDJH, Fondom HB, HT, INA… Čista špekulacija koja će držati vodu ako cijelo tržište padne.

Ali PTKM, po izvješću iz 2007. pri cijeni od 250 ima P/S 0,39, P/E 10,78 i P/B 0,83, a ako ćemo računati i tihu pričuvu, onda je P/E 5. A ove godine prihodi bi trebali narasti za 40%. Kratkoročne i dugoročne obaveze su prošle godine smanjene, očekuje se da će taj trend nastaviti i ove godine.

Blago meni kad Sakai zamnom plače[cry]

Svi kupuju ti prodaj - Svi prodaju ti kupuj

Lebowski, djelomično se slažem.
Ali kod funkcioniranja slobodnog tržišta sve se i temelji na pretpostavkama, nismo viši u društvenoj ekonomiji. Moja slobodna pretpostavka je kao što rekoh da će se dobar dio vrlo brzo naći na burzi, jer veliki dio investitora koji su na burzu ušli grlom u jagode (čitaj onih skoro 400 tisuća “ht-ovaca”) su razočarani situacijom, a među njima ima i vjerojano djelatnika Petrokemije, ili njihove rodbine, prijatelja… a loša glas daleko se čuje. Tako da neće čekati, odnosno špekulirati tko će ih i kada kupiti nego će brže bolje prodati i kroz par mjeseci realizirati cca 200-500% . Velim, ne svi, nego dio. Pretpostavka…

da li če uprava i članovi uprave sudjelovat u kupnji novih dionica i da li jih več posjeduju? kod ostalih vručih dionica barem imamamo te podatke, a ovdje? izgleda da forumaši više vjerujemo u petricu nego onaj, ko bi morao…. i kakve su njihove plače i nagrade, mika ako znaš možda? [rolleyes]

vjerujem da će Uprava također kupovati, bilo bi glupo na toj poziciji ne kupovati ovakvu dionicu.
Kakve plaće imaju i da li dobivaju bonuse ne znam. Radničke dionice povećavaju mogućnost kupnje paketa od 25% putem burze. Možda postoje i oni koji će jedva to dočekati. Još ako takvih bude više od 1 biće veselo ove godine.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

New Report

Close