PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/energetika/petrokemija-ublazila-poskupljenje-na-18%25,13405.html

1,19*1,18=1,4042

Dakle cca 40% je poskupilo gnojivo od početka godine, a vani još i više. Prihodi će biti debelo preko 3 mlrd kn.

Trošak gnojidbe je oko 2000 Kn kada bi bila puna cijena gnojiva po 1 ha,
i otkupna cijena pšenice bi trebala biti oko 1,85 Kn po kg plus poticaji , i tek tada opravdavaju ove visoke cijene kruha koje imaju sada pekari i trgovci…
Hvala vrijednom forumašu

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

ovo je nečuveno što si Pankretić dopušta. Traži da ptkm spusti cijene na uštrb dobiti. Nevjerovatna izjava ministra jedne zemlje koja ide prema EU i prema tržišnoj privredi.Pitam ga ja da li zna kakva je vlasnička struktura ptkm gdje će uskoro 49% kapitala biti u rukama privatnih vlasnika.

Pozivam radnike ptkm da preko sindikata zatraže smjenu ovog smješnog čovjeka koji direktno radi protiv njihove budućnosti i da se odupru ovakvim pokušajima kriminalaca koji žele uzeti novac kako iz naših đepova tako i iz đepova vrijednih radnika. Ne može bit ptkm kriva za sve na svijetu.

Ovo je veliki bezobrazluk smješnog ministra. Nadam se da EU i njene komisije ovo ne prate.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

YARA INTERNATIONAL(Oslo: YAR.OL)
Last Trade: 394.00
Trade Time: 10:23AM ET
Change: 45.50 (13.06%)
Prev Close: 348.50
Open: 378.00
Bid: 394.00
Ask: 394.50
1y Target Est: N/A
Day’s Range: 372.50 – 400.00
52wk Range: 134.50 – 364.50
Volume: 11,547,141
Avg Vol (3m): 4,340,700
Market Cap: N/A
P/E (ttm): N/A
EPS (ttm): N/A
Div & Yield: N/A (N/A)

TERRA NITR CO COM UT(NYSE: TNH)
Last Trade: 156.73
Trade Time: 12:38PM ET
Change: 6.90 (4.61%)
Prev Close: 149.83
Open: N/A
Bid: N/A
Ask: N/A
1y Target Est: N/A
Day’s Range: N/A – 157.39
52wk Range: 65.80 – 168.19
Volume: 253,646
Avg Vol (3m): 392,000
Market Cap: 2.93B
P/E (ttm): 14.37
EPS (ttm): 10.90
Div & Yield: 17.80 (12.40%)

svi divljaju vezani uz gnojivo u svijetu. Yara 13% up, TNH je skoro na najvišoj cijeni u zadnja 52 tjedna.
Kineze ne treba ni spominjati. Valjda ćemo i nas pamet prosvijetliti.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Mika cijene gnojiva nakon taksa izvoza iz Kine više neće biti iste, a u vezi skupoće cijena PTKM može dati izradu cijena brašna prije pekara i trgovaca, pa nek se zna kako je i zbog koga skup kruh……….

Pekari jaja, kvasac, vodu, ulje i struju i brašno imaju fiksne cijene…….
Dok cijena kruha je bez PDV-a gdje to ima……….
a svi ostali u sustavu imaju obvezu PDV-a da PTKM nema PDV-a imala bi već sada dobit oko 600 milijuna Kn……

Poljoprivreda daje svoje rezultate dok trgovci i pekari uzimaju maximalne marže…………..

Pšenica se prošle godine prodavala po 1 kg po kili a digli su cijene zbog svjetskih cijena…….

To stanje je nezadrživo PTKM imati će promet preko 3,2 milijarde Kn ove godine………..
Čekamo strateškog ako cijena i dalje bude niska netko će je preuzeti, ono što ne mogu napraviti domaći napraviti će stranci i još se jako obogatiti na tome………

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Što znači najava “štete” sa strani Mesarića (znači ovo da če biti 1.kvartal negativan?), da čemo opet dole? Bila bi to katastrofa, naročito nakom evforičnog rasta gradjevinara, trgovine, ladjara, luka… u zadnja 2 dana. Priznajem, i ja polako gubim nerve, prije godinu dana (još kao gubitaš) kurz je bio oko 270 kuna. Da li je moguče da idu neke udarne dionice polako nazad na svoje stare pozicije (daleko više) a mi sa PTKM stagniramo u nedogled. I u Sloveniji evforična rast u zadnja 2 dana, naročito blue chipova.
Zaista se postavlja pitanje da li sad sa gubitkom prodat, kupit gradjevinare, ladjare i slično i se kasnije ponovno vratit u PTKM. Možda na ovaj način kompenzirati gubitak kojeg ima vječina malih dioničara PTKM-ja.
Jer i aktualna politika, kako se čini, nije baš na strani PTKM, naročito malih dioničara. [undecid]

Važeći podaci za uredovni dan 18.04.2008 .
PETROKEMIJA D.D./REDOVNA DIONICA PTKM-R-A

Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.210.822 36,24 Osnovni račun
2. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26,02 Osnovni račun
3. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 212.863 6,37 Skrb. račun
4. HPB D.D./KD INVESTMENTS – VICTORIA FOND 91.729 2,75 Skrb. račun
5. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 68.581 2,05 Skrb. račun
6. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 53.348 1,60 Skrb. račun
7. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 48.554 1,45 Skrb. račun 8. HPB D.D. 41.176 1,23 Skrb. račun
9. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 40.000 1,20 Osnovni račun
10. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 30.854 0,92 Skrb. račun
Ukupno: 79,83

izgleda da može biti promet i 5,10 ili 100 miljardi, priča se ne bi promenila, koliko god petrica zaradila, toliko više če biti onih koji če obezvredit….
stvarno je ovo za one sa jakim nervima i pokušavam što manje pratit tu temu, i kako je mika rekao, ništa drugo nego da čekamo još dalje, a ko voli može izači u ponedeljak, cijena mu neče pobeči,….
tu uvijek dolazim, do toga, da je baš onda kad smo iznervirani, pravo vrijeme za kupnju ovakve dionice…
stvarno je neugodno gledati kako smo rasli, do 290 bez problema i bez potvrde o dobiti, a onda pali na smiješnih 22X,XX, pa sad rastemo zajedno sa crobexom, što znači, ako če drugi tjedan, trejderi skupljat zaradu opet možemo dole….
dobro nam poznati investitor govori ako ne možeš vjerovat upravi-menedžmentu, nemoj kupovat ovakvo poduzeče (još manje dionice- zato kupi cijelu poduzeče)….
osobno ipak vjerujem ovoj vladi procesu privatizacije i prodaje jer se samo ovako može ova priča završit -sa novim akterima, možda i zbog toga ovakva kontrola cijene dionice i čini mi se sve više priča oko petrice u javnosti, samo, da zbune radnike i moguče te stare dioničare…
trebamo još sačekat ovih 60 dana (nije ništa, koliko smo dosada čekali) i prve radničke dionice na prodaji-ako jih uopšte bude…
a za ovo vrijeme može se svašta desit na burzi, a petrica, znamo, uvijek se poklapa sa nekim negativnim događajima, pa za 60 dana, može biti i svakakvih upora oko cijene hrane i u Hrvatskoj kako je več u svijetu npr., pa si možemo i moguču dobit opet negdje stavit, jer če pojedini političari (ne mislim tu Sanadera i Polančeca) opet izvuči neke priče za ljenštine i za vlastitu nesposobnost, da mogu voditi mase naivnih…
ja vjerujem, da je ipak ovo sve igra, da se sprovociraju ulagači, jer petrica u normalnim tržišnim okolnostima vrijedi puno više od današnje cijene o čemu je i napisano ovih bezbroj postova vjernih kolega….
inače može u stečaj pa da dobijemo bar 270,00 kn po komadu, dok je još u plusu…

Evo bio danas u jednom poljoprivrednom poduzeću XY, koje obrađuje 1100 hektara zemlje! Da 1100 hektara…

Pola parkirališta i radiona i skladišta izgleda ovako.

Malo se usput raspitao o načinu kupovine gnojiva, ali o tome drugi put. Sad treba malo odmoriti za vikend, a petak je navečer! Stoga, ugodan vikend svima![thumbsup]

popravljeno

Što znači najava “štete” sa strani Mesarića (znači ovo da če biti 1.kvartal negativan?), da čemo opet dole?

Pa zar nije već rečeno da izvješća nisu toliko bitna. Ako ovaj kvartal bude pozitivan, uvijek postoji strah da će sljedeći biti negativan. I tako unedogled. Da je danas PTKM na 500 kn, nikom ne bi padalo na pamet da kvartal može biti negativan.

Imamo dobar prijem s LKPC. Nitko nije dovodio u pitanje dokapitalizaciju kad je cijena bila preko 6.000 kn. Kao što nitko neće dovoditi u pitanje cikličnost brodarske industrije ako ATPL skoči preko 5.000 kn.

Kod nas cijena dionice, a ne vrijednost i perspektiva, čine najbitniji faktor.

Cijene sirovina su skočile, to smo znali. Ono što nismo znali je da će PTKM tako brzo povisiti cijenu gnojiva. A sada se i od toga radi problem, jer Mesarić i dalje govori ono što govori zadnjih deset godina.

Drugim riječima – da PTKM nije povisila cijene, ljudi se ne bi plašili porasta cijena fosfata. Čista psihologija.

Ako se pitaš da li prodati PTKM i uletiti u građevinare, ja ti kažem učini to u ponedjeljak ujutro. Molim te. Ja ću ti osobno pokloniti par dionica ATPL ili IGH ili koje već želiš.

@lebowski,

Izvini, ne trebam nikakvih poklona, mislim da bi bilo i u tehničkom smislu vrlo komplicirano izvesti ovakvu transakciju. Mogu i ja hvaliti ovo dionicu, ali nemam ni volje, ni energije više, mislim da nijedna druga dionica sa ZSE ne uzrukuje toliko frustracija kao PTKM, ako svo sasvim pošteni. Možda je dugoročni cilj glavnih aktera uzrokovat totalnu depresiju malih dioničara odnosno razprodaju, jer kako mi se čini samo psihički najjači još insistiraju. Ali polako če i oni izgubit strpljenje, ovakva situacija traje več predugo i ne vidi se ji kraj. Mislim da još nije bio primjer da firma od gubitaša postane vrlo solidni profiter a cijena dionice padne za 10-20%, iako pratim svjetske burze več duže vreme. Niko nezna šta če se dogodit kad počinju prodavat radnici, dali če cijena i zbog toga još pasti …?
Ne želim na nikakav način provocirati, drukati na dole, paničariti, možda smo baš danas dostigli psihološki bottom line i če dionica več naredni tjedan polako gore, ali….

New Report

Close