Mislim da ministar troši slinu kada prijeti Petrokemiji. Ako ćemo uskoro otići u EU, onda se točno zna kakva je vrsta subvencija dozvoljena što se poljoprivrede tiče. A i poljoprivrednicima bi bilo bolje da malo osuvremene svoju proizvodnju i da počnu malo više ulagati u znanje. Ovako skoro svi uzgajaju samo kukuruz i pšenicu jer oko toga ima najviše posla i potrebno je najmanje znanja.
A kao drugo-ako se Petrokemija misli privatizirati, a očito je da je tako-koji bi kupac htio kupiti firmu koja se ponaša kao socijalna ustanova na domaćem tržištu.
I kao treće-vjerujem da je i sa ovim poskupljenjem cijena gnojiva opet jeftinija od gnojiva na ino tržištu.
Evo da vidite projekciju zarade poljoprivrednika i cijena gnojiva
za 1 ha treba utrošiti oko 2000 Kn gnojiva,
300 Kn sjemena, 2000 Kn cijena svoga rada i 1000 Kn za sve troškove diezela, traktora, i zaštitnih sredstava.
I kada ubere sve plati oko 5300 Kn ….
Ima prinos oko 6,2 tone po hektaru
cijena pšenice je oko 1,8 Kn ukupno dobije 11 160 Kn po ha za pšenicu…..
dake čista zarada je 5860 po ha, da ima 30 ha 175 800 Kn čiste dobiti i još 60 000 Kn njegove plaće plus subvencije što imaš zemlje to možeš više zaraditi …….
Treba još vidjeti kolika je cijena najma po ha može biti oko 500_1000 Kn po ha a negdje još više a negdje još manje
”Evo da vidite projekciju zarade poljoprivrednika i cijena gnojiva
za 1 ha treba utrošiti oko 2000 Kn gnojiva,
300 Kn sjemena, 2000 Kn cijena svoga rada i 1000 Kn za sve troškove diezela, traktora, i zaštitnih sredstava.
I kada ubere sve plati oko 5300 Kn ….
Ima prinos oko 6,2 tone po hektaru
cijena pšenice je oko 1,8 Kn ukupno dobije 11 160 Kn po ha za pšenicu…..
dake čista zarada je 5860 po ha, da ima 30 ha 175 800 Kn čiste dobiti i još 60 000 Kn njegove plaće plus subvencije što imaš zemlje to možeš više zaraditi …….
Treba još vidjeti kolika je cijena najma po ha može biti oko 500_1000 Kn po ha a negdje još više a negdje još manje”
Malo si pogriješio, nisi naveo da arenda po ha kod nas u vukovarsko srijemskoj županiji dođe 2000 kn + vršenje po ha je 600 kn i + x stvari kao cijena herbicida,… po ha od pšenice ostane oko 2000 kn ako je dobra godina ne računajući svoj rad, da ne nabrajam ako bude loša godina tako da meni kao polj. odgovara trenutna cijena gnojiva ali bi vlada trebala to nekako riješiti do EU. Btw ako cijena žitarica i ostalog ostane ista nitko sretniji od mene nek onda i gnojivo raste. Btw Angriff nije točno da oko kukuruza + pšenice ima najviše posla, oko šeć. repe imaš najviše posla i da a što bi ti molim te radio nemoj mi samo o voćnjacima pričati jer od njih nema kruva znam što pričam. Treba grah oderati, i takve stvari problem je što polj. nema kome prodati po nekoj fair cijeni neke druge proizvode tipa breskve, višnje,…
Evo i Sanader je rekao da je 6 puta cijena sumpora rasla,
Znači cijena brašna trebala bi biti 1 Kn up dakle 2.8 Kn,
sada to brašno se proda pekaru za 3 Kn po kg, kako cijena kruha može biti 10 Kn, kada se stave sve komponete cijena kruha bi trebala biti oko 6-8 Kn da se zaradi odlinčno,
a ova cijena kruha je od prošle godine kada je cijena brašna bila oko 1 kn, a već se sada može kupiti kruh po 10 kn, netko si uzima veliku nezasluženu proviziju…..
Hvala ti što si me ispravio, svatko ima malo drugačije troškove, ali mi nije cilj pokazati da poljoprivrednici uzimaju veliku dobit što nije istina, oni trebaju dobiti da budu zadovoljni, i da tako možete s osmijehom raditi rad s zemljom. CIlj mi je bio prikazati da netko u krugu uzima extra dobit, a nit ore niti kopa već preprodaje i te ljude treba onemogućiti da zarađuju na tuđem radu, i to više nego što se poljoprivrednici bave….Lijep pozdrav
Mislim da ministar troši slinu kada prijeti Petrokemiji. ..
Ma ljakse pere ruke od ovoga jer će uskoro lokalni izbori pa ne smije javno biti za ovu odluku
Za cijenu sam mislio buduću cijenu navesti koju misle dati oko 2 kn po kg pšenice (trenutno je ona 1 kn) ako i bud e 1,5 kn ja sreatn. Fora je što od 1 kg pšenice možeš napraviti 2 kg kruha pa se ti misli ko tu zarađuje. Znači ako je kruh 7 kn 2 kg iznosi 14 kn, polj. dobije 1 + pdv ajd nek je onda 1,22 kn za pšenicu što ispada da cijena pšenice u kruhu iznosi blizu 9 %. Sad ko tu zarađuje neznam jel mlinari jel trgovci hoću samo reći da cijena i bude 2 kn kao što se priča (mada čisto sumnjam u to) ispada da bi cijena po sadašnjem trošku trebala porasti samo 70 lipa ne više a bojim ako bude 2 kn (što ponovno pričam neće biti mada to svi govore) cijena če skočiti od ovih lešinara na jedno 11 kn
možda ova kalkulacija pomogne
Hvala na kalkulaciji
Hvala vam puno, eto ovo su potvrde da poljoprivrednici ne zarađuju dakle krivce treba tražiti od cijene brašna do cijene kruha………
Još treba uzeti da se porez na kruh ne plaća, dakle sadašnji kruh je 7,8,9. Kn bez PDV-a
I pomoću informacija koje se dobiju trebamo zajedno pronaći krivca koji direktno diže cijenu kruha i tako pomoći svima……..
Po svemu pekari i trgovci uzimaju velike provizije na kruhu
hvala na korisnim informacijama