Erste je došao do većeg broja dionica po potpuno neočekivanim cijenama dionice za ovakvu firmu. Mislim da su bili spremni platiti i puno više za veći paket petrokemijinih dionica. To je opet dobro jer će kupiti puno više dionica nego što su mislili i smanjiti broj slobodnih dionica u prodaji.
Nije ovdje samo P/S u igri, ima i Medika mali pa crvlji.
ključna činjenica za ptkm je prodaja 100% proizvedenih količina robe uz duplo veću potražnju. Sve to se događa uz konstantno povećanje prometa i nikakvu zaduženost u odnosu na godišnji promet. Također prodajne cijene su još uvijek niže od konkurencije. Na to dodajte P/S, P/E, EBITDA ili tko što već hoće…..
Nije ovdje samo P/S u igri, ima i Medika mali pa crvlji.
valentine: ” Nije ovdje samo P/S u igri, ima i Medika mali pa crvlji. ” ključna činjenica za ptkm je prodaja 100% proizvedenih količina robe uz duplo veću potražnju. Sve to se događa uz konstantno povećanje prometa i nikakvu zaduženost u odnosu na godišnji promet. Također prodajne cijene su još uvijek niže od konkurencije. Na to dodajte P/S, P/E, EBITDA ili tko što već hoće…..
evo mika vam je sve objasnio.
Zadnja 237? Gdje je dežurni?[thumbsup]
cartmann:
”
Ti si napisao da će biti gubitak 700 milijuna kuna, a mene optužuješ da se zajebavam po forumu? [shocked] Pitanje je kratko i jasno “kakav FI za 1q 2008 očekujete?”. Pametni ljudi odgovore pametno, neznalice i provokatori se skrivaju iza cinizma i sarkazma, al nas ne mogu prevariti!
”
cartmann,
pa barem Ti znanš da se kvartalno izvješće u firmi poput Petrokemije vrlo lako može po potrebi prikazati kao pozitivno ili negativno. Sjeti se samo 3Q 2006 i kumulativnog gubitka ili polugodišnjeg izvještaja za 2007 kada je prikazan manji kvartalni gubitak a napuhane rezervacije i sl, a što se ipak na kraju prikazati u godišnjem izvještaju kao dobit.
Jedino što je malo teže sakriti ili napuhati jesu ukupni prihodi pa je po meni P/S koeficijent najmjerodavniji za PTKM-R-A.
Znaš kako se kaže “excuses for losers”, prevedeno na hr “samo gubitnici traže opravdanja”.
P/S može nešto značiti, ali i ne mora. Otvori benzinske postaje i prodavaj gorivo po 6kn/l, imat ces ogroman S, ali ja nikad ne bi kupio dionice tvoje tvrtke jer je sigurno da ce u stečaj.
Care jednom ti ne paše šta nemaju tržišne cijene gnjojiva, a drugi put da im je sreća šta nisu na otvorenom tržištu (plina radi…)….
Svi bi mi htjeli da se zna novi gazda i da je PTKM na slobodnom tržištu i po normalnoj cijeni plina….[thumbsup]
Ne znam što se stalno opterećujete što netko napiše nešto negativno. To je njegovo mišljenje. Ono što je najbitnije je to da je Petrokemija iskazala odlično GFI, da se cijena dobro drži, da netko sve to uredno skuplja.
Kada pišete na forumu o nekoj dionici, i smatrate da je ona odlična, morate imate argumente. Argumente koje njoj ide u korist. Kada se to zbroji i oduzme nema toga trenutno s negativnim stajalištem koji može “pobijediti” onog s pozitivnim. No, u to treba uključiti i setiment na tržištu i podjelu dionica radnicima.
Kada to sve prođe, onda će i potvrda GFI doći.[smiley]
Slažem se, samo na ovoj temi postoje oni s umjereno tj. realno pozitivnim stajalištem i oni s nerealno pozitivnim stajalištem. Ovi s realno pozitivnim stajalištem su prošle godine u ovo vrijeme kad je ptkm bila na 280kn tvrdili da ce sljedece godine u isto vrijeme, znaci danas, biti cca. 450kn, max. 500kn, a ovi drugi su takve napadali i vrijeđali uvjeravajući sve koji citaju ovu temu da ce PTKM biti u najgorem slučaju 1000kn, a s malo sreće tj. po ocekivanju i preko 2000kn. Danas je PTKM 240kn i jos se svi tome vesele.
Care sve stoji šta si rekao.
Da nema politike u svemu tome bilo bi sve kako su drugi govorili…
Goran8: ” cartmann: ” Ti si napisao da će biti gubitak 700 milijuna kuna, a mene optužuješ da se zajebavam po forumu? [shocked] Pitanje je kratko i jasno “kakav FI za 1q 2008 očekujete?”. Pametni ljudi odgovore pametno, neznalice i provokatori se skrivaju iza cinizma i sarkazma, al nas ne mogu prevariti! ” cartmann, pa barem Ti znanš da se kvartalno izvješće u firmi poput Petrokemije vrlo lako može po potrebi prikazati kao pozitivno ili negativno. Sjeti se samo 3Q 2006 i kumulativnog gubitka ili polugodišnjeg izvještaja za 2007 kada je prikazan manji kvartalni gubitak a napuhane rezervacije i sl, a što se ipak na kraju prikazati u godišnjem izvještaju kao dobit. Jedino što je malo teže sakriti ili napuhati jesu ukupni prihodi pa je po meni P/S koeficijent najmjerodavniji za PTKM-R-A. ” Znaš kako se kaže “excuses for losers”, prevedeno na hr “samo gubitnici traže opravdanja”. P/S može nešto značiti, ali i ne mora. Otvori benzinske postaje i prodavaj gorivo po 6kn/l, imat ces ogroman S, ali ja nikad ne bi kupio dionice tvoje tvrtke jer je sigurno da ce u stečaj.
cartmann, ja ti iznosim činjenice a ti opet demagogiju.
Naravno ni book value kod hidroelektrana ne znači ništa bitno , ni P/E kod npr nekih brodara (uljanik plovidbe) je svojevremeno iznosio 3 zbog prodaje brodova i sl, pa ni tada nije bitna stavka.
Uzmi FI iz 2006 i 2007 sagledaj sve stavke i počnimo točku po točku, a ne nakakvu puku demagogiju.
Prihodi se u petrokemije nemogu i neće štimati a sve ostalo je moguće, a perspektiva je neuptina.
a kad smo već kod poslovica,
Uspješan čovjek nađe način, a neuspješan razlog.