” Po meni, nema smisla prodavati PTKM prije 2009. godine. Štoviše, bilo bi jako glupo povući takav potez. Firme se prodaju ili na vrhuncu ili na dnu, a ne u “međuprostoru”. Dno smo vidjeli, na dnu nije prodana. Vrh bismo mogli vidjeti na GI 2008. Početkom 2009., godinu prije nego što će iteći ugovor za plin i godinu prije ulaska u EU, treba se raspisati natječaj i vidjeti kakva se cijena može postići. Do tada riješiti i skladištenje plina, a do tada dati PTKM “grace” period, zbog višegodišnjeg maćehinskog odnosa države i INE.
apsolutno. Sa završnim izvještajem za 2008 godinu ptkm će biti blizu vrhunca poslovanja s ovim kapacitetima. Vezano na plin pogrešno je razmišljati da Sanader sve ovo radi oko ptkm, a da ne zna otkud će ptkm dobivati plin. Ili da se one plinske cijevi pored autoputa Zagreb -Split bezveze postavljaju ovih dana.
cartmann:
”
lebowski: ” cartmann: ” U ovom trenutku je to 180kn, najviše 200kn. Ali mnogo važnije je po kojim si cijenama ti spreman kupiti PTKM? ” Znači, kad bi PTKM bila na 500, ti bi tralalalallala ” Nisi odgovorio na pitanje.
”
Čitaj malo bolje, odgovorio sam ti. Jedine nepoznanice su S i E, dok je P varijabla. Ali odgovor je sam po sebi jasan.
Odgovor je “150kn”, “200kn”, “500kn”,…kao sto sam ja tebi odgovorio.
lebowski:
”
” Po meni, nema smisla prodavati PTKM prije 2009. godine. Štoviše, bilo bi jako glupo povući takav potez. Firme se prodaju ili na vrhuncu ili na dnu, a ne u “međuprostoru”. Dno smo vidjeli, na dnu nije prodana. Vrh bismo mogli vidjeti na GI 2008. Početkom 2009., godinu prije nego što će iteći ugovor za plin i godinu prije ulaska u EU, treba se raspisati natječaj i vidjeti kakva se cijena može postići. Do tada riješiti i skladištenje plina, a do tada dati PTKM “grace” period, zbog višegodišnjeg maćehinskog odnosa države i INE.
”
apsolutno. Sa završnim izvještajem za 2008 godinu ptkm će biti blizu vrhunca poslovanja s ovim kapacitetima. Vezano na plin pogrešno je razmišljati da Sanader sve ovo radi oko ptkm, a da ne zna otkud će ptkm dobivati plin. Ili da se one plinske cijevi pored autoputa Zagreb -Split bezveze postavljaju ovih dana.
To je ja upaljače ![thumbsup]
lebowski: ” cartmann: ” lebowski: ” cartmann: ” U ovom trenutku je to 180kn, najviše 200kn. Ali mnogo važnije je po kojim si cijenama ti spreman kupiti PTKM? ” Znači, kad bi PTKM bila na 500, ti bi tralalalallala ” Nisi odgovorio na pitanje. ” Čitaj malo bolje, odgovorio sam ti. Jedine nepoznanice su S i E, dok je P varijabla. Ali odgovor je sam po sebi jasan. ” Odgovor je “150kn”, “200kn”, “500kn”,…kao sto sam ja tebi odgovorio.
Ako si ti odgovorio glupo, ne znači da ću i ja odgovoriti glupo.
Pitanje je bilo jasno, po kojoj cijeni bi kupovao ptkm, ja sam ti na njega, u dobroj volji, i jasno odgovorio, po 180 ili najvise 200kn. Zatim i tebe pitao isto pitanje ocekujuci normalan odgovor, ali umjesto toga si poceo filozofirati i muljati, da bi na kraju i vrijeđao.
Ali ja sam kriv što uopće komuniciram s tobom i odgovaram na tvoja pitanja kad si se vec mnogo puta pokazao kao bahat i bezobrazan. Ali od sad ideš na ignore listu, nemoj mi se obracati jer vise ne citam tvoje komentare.
Nema ovdje ignore liste niti opcije. A znaš da je zarazno i da ćeš svejedno pogledati što je napisao.
“Istaknuo sam spremnost Hrvatske da učini sve što je potrebno kako bi postala članicom tijekom 2010. godine”, izjavio je Jandrković nakon razgovora s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=b9553e40-679e-4b27-895e-a6c9d0689504
Kada se očekuje izvješće za prvi kvartal 2008?
Malo sam se igrao s godišnjim izvješćima PTKM.
Svi znamo da je u PTKM previše radnika, to je nedvojbeno ustvrđeno. Ono što je prešućeno jest trošak tih radnika. Troškovi osoblja 2007. godine čine 11,9% ukupnih troškova. 2003. činili su 14,3 %. Od 2003. godine do danas povećali su se 17%. Ne godišnje, već ukupno.
Za tih 4 godine poslovni prihodi skočili su 53%, od toga prihodi od prodaje u zemlji 31%, a u inozemstvu 72%.
Ove godine ukupni prihodi bi trebali skočiti minimalno 30%, s tim da se nesrazmjer između prodaje u zemlji i izvan treba dodatno povećati u korist inozemstva.
Nije da troškovi neće rasti, pitanje dana je po kolikoj stopi će rasti. Zato je ključna cijena plina koja će se (nadam se) ugovoriti do 2011. godine.
Što se same perspektive firme tiče, mislim da je stvar jasna – najgore je iza nas. Babaroge o propadanju ruskih i europskih gnojara danas znače samo više prostora za PTKM. Hrana je budućnost, o tome svi govore. Porast cijene žitarica nikad nije bio veći. Nijedna se Vlada nikad nije više zaklinjala u obnovu poljoprivrede. PTKM radi punim kapacitetom i prodaje sve što napravi. Štoviše, česte su nestašice gnojiva, pogotovo u Hrvatskoj. Potencijal koji hrvatska poljoprivreda ima neosporiv je.
PTKM je preživjela rat i privatizaciju. 1968., kada je u Kutini pokrenuta Tvornica mineralnih gnojiva, bila je jedna od deset najvećih u svijetu.
Kao što smo se nedavno imali priliku uvjeriti, neće seljak srat o višim cijenama gnojiva dok mu otkupna cijena pšenice skoči na 2 kn. Seljaku trenutno nije problem cijena gnojiva, već dobavljivost.
Najveći problem PTKM je u tome što joj se kapaciteti ne povećavaju.
Kada se očekuje izvješće za prvi kvartal 2008?
Po zakonu, do kraja ovog mjeseca
za evidenciju (razlika od 31.3.2008.)
Važeći podaci za uredovni dan 08.04.2008 .
PETROKEMIJA D.D./REDOVNA DIONICA PTKM-R-A
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.210.822 36,24 Osnovni račun
2. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26,02 Osnovni račun
3. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 212.863 6,37 Skrb. račun
4. HPB D.D./KD INVESTMENTS – VICTORIA FOND 91.729 2,75 Skrb. račun
5. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 68.581 2,05 Skrb. račun
6. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 53.348 1,60 Skrb. račun +2100
7. HPB D.D. 42.978 1,29 Skrb. račun -184
8. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 40.000 1,20 Osnovni račun
9. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 30.854 0,92 Skrb. račun-791
10. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. 30.490 0,91 Skrb. račun -917
Ukupno: 79,35
S obzirom na promet u tom razdoblju relatvno male promjene u top 10. još uvijek imamo velikog kupca ili kupce koji jedu sve polako sa skrivenim nalozima ali koji nisu u top 10. S druge strane očito imamo i velike prodavače koji nisu vidljivi, a s obzirom na promete čudi me što se kupac nije pojavio u TOP 10, mada možda ravnomjerno više skrbničkih raspoređeno, jer sumnjam da više kupaca ide identičnom taktikom (10×200 skriveni nalog od 2000 na kupnju) i to već dulje vrijeme.
Do 2011. kraj priključenja na plinovod od Mađarske……………..
http://www.hrt.hr/raspored/dnevnik/
08.04.2008.
Eto mogu se slobodno početi povećavati kapaciteti pred kraj 2009……………….[thumbsup]