PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

BigBoss: ” http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1996,39140985&_dad=portal&_schema=PORTAL&screen=detailref&language=en&product=Yearlies_new_environment_energy&root=Yearlies_new_environment_energy/H/H2/H21/er02c1 Iz ovoga se vidi da je cijena plina u EU cijena veća za oko 36,6 posto bez PDV, ali s PDV-om ta razlika je spušta na oko 28 posto, i nikako ne može biti 3 puta veća, i cijene su u Španjolskoj, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Danskoj skoro iste kada se doda PDV a i negdje puno manje…………… ” Cijena za tebe, u slucaju da zelis pokrenuti proizvodnju umjetnog gnojiva, je 1.80-2.20kn po m3, ovisno o ugovoru i uvjetima koje postignes. U EU je ta cijena cca. 30-40% visa. Cijena po kojoj PTKM placa m3 je cca. 0.90-1kn/m3 i to ako je prošlo poskupljenje o kojem se pisalo prosle godine (zahtjev INE, kad je Mesaric plakao da ce u stecaj ako im povecaju cijenu), da bi se zatim pisalo kako od tog najavljenog poskupljenja plina nece biti nista. Ako nije bilo poskupljenja onda ga placa 0.76kn/m3. Kad bi ga Petrokemija u Hrvatskoj morala placati onoliko koliko ga ti moras placati u Hrvatskoj, otisla bi u stecaj.

Nema od tebe ničeg što valja samo ne valja, daj podatke, jer PTKM i HEP čine oko 50 ukupne potrošnje plina u RH ili to na gospodarstvo otpada oko 70 posto a cijena od kućanstva se razlikuje od cijene za gospodarstvo i tako je u EU i to ne znaš, ali vidiš sada učiš pa tako i trebao bi napisati nešto što valja………[bye]
Pa tako je i ova tablica formirana na temelju potrošnje PTKM i HEP-a i oni čine 70 posto ukupne potrošnje plina u gospodarstvu
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1996,39140985&_dad=portal&_schema=PORTAL&screen=detailref&language=en&product=Yearlies_new_environment_energy&root=Yearlies_new_environment_energy/H/H2/H21/er02c1

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Cartmanne, de pronađi pa linkaj negdje podatke koliko ostali proizvođači gnojiva imaju zaposlenih, da vidimo koliko je radnika viška u Kutini.

Vec se dosta pricalo o tome na ovoj temi, koristi search opciju, ili plati nekom da trazi za tebe, ako vec nemas volje.

Ja nemam, ali sam eto kliknuo na firmu koju Mika i Bigboss svakodnevno spominju (terra) i primjetio da imaju 970 zaposlenih i

http://www.terraindustries.com/investor_info/tnh/tnclp_fact_sheet.pdf

lebowski: ” Cartmanne, de pronađi pa linkaj negdje podatke koliko ostali proizvođači gnojiva imaju zaposlenih, da vidimo koliko je radnika viška u Kutini. ” Vec se dosta pricalo o tome na ovoj temi, koristi search opciju, ili plati nekom da trazi za tebe, ako vec nemas volje. Ja nemam, ali sam eto kliknuo na firmu koju Mika i Bigboss svakodnevno spominju (terra) i primjetio da imaju 970 zaposlenih i http://www.terraindustries.com/investor_info/tnh/tnclp_fact_sheet.pdf

Zaboravio si dodati da je tamo trošak rada u americi jako visok i porezi su visoki, stoga PTKM može platiti
svojih 2500 radnika kao Terra svojih 970……………… [bye]
A opet treba pogledati koliko je Terre cijena u zadnjih godinu dana rasla 120 posto u zadnjih godinu dana
a PTKM je na cijeni iz 2006. dakle a u zadnje dvije godine Terra je rasla 600 posto
http://finance.yahoo.com/q/bc?s=TNH&t=1y

To još samo govori koliko PTKM ima potencijala kad nebi imala višak. U svakom slučaju da ima 1500 umjesto 2500 to bi bila ušteda od 100 milja kn, a narednih godina će se vjerojatno postepeno smanjivati broj radnika.

p.s. OT: vidim prošli post na PTKM mi je bio jubilarni 1000. post tek sad skužio. [smiley]

Ovaj “konflikt” između Cartmanna i ostalih postaje već tragikomičan. Najpametnije bi bilo sve postove na temu PTKM ignorirati , ali kao vlastnik dionica se stalno nadam da če biti nekih konkretnih pozitvnih vjesti , stalno otvaram forum, ali slika je sve lošija, stalno, konstantno klizimo dole, to je činjenica.
Promatrano sa ovog aspekta je situacija katastrofalna, nevjerovatnih 1458 postova na tu temu, vjerovatno smo u tom smislu “svjetski rekorderi”. Svi argumenti za i protiv več 100-1000 puta napisani ali neki ne žele da odustaju, iz dana na dan nas “informiraju” o nevjerovatni perspektivi firme odnosno totalnom kolapsu koji prijeti tvornici.

“Na sreču ili nesreču” veliki igrači potpuno ignoriraju ove forumske “dječje igre” i vode svoju igru. Kao sam več par puta napisao,čeka se famozna podijela relativno jeftinih dionica radnicima i tek onda če se vidjeti šta če se dogodit sa njenom cijenom. Bojim se da če analogno situaciji sa Djuro Đakovićem još pasti, možda pod 200 kuna, ali ne na ca. 90 kuna kao strahuje Savage.

Najviše se bojim da če dionica zapast u totalnu “depresiju”-analogno sa LRH, KABA, EIG i još nekima.

Opet skretanje s teme. Prvo, odlučite tko koristi koji nick, pita me Lebowski, ja odgovorim, a na to odgovara Bigboss. Tesko je upravljati s hrpom nickova, odlucite se za jedan il dva, ovako bespotrebno zbunjujete citatelje i sudionike.

Poanta je na efikasnosti, podijeli proizvodnju s brojem radnika i vidjet ces koliki je proizvod po radniku. Nije u pitanju samo Terra, ista stvar je s jednom kompanijom iz susjedne austrije, samo ja nemam volje glumiti budalu i gubiti vrijeme trazeci link među 1500 stranica da bi mi netko na kraju rekao “a to je austrija, oni nemaju more i imaju vinjete za autocestu, znas li ti sto je gefufnalager?”.

TNH je krajem 1997 vrijedila cca. 35 dolara, da bi joj zatim cijena pala na nivo od samo 3-4 dolara, a cijenu iz 1997 je dostigla tek 2007.

E, naisao na zanimljiv clanak o izgradnji prijeko potrebnih skladista plina.

http://www.suvremena.hr/5831.aspx

Iz Naftaplina ističu da je gradnja novog podzemnog skladišta plina nužnost kako bi se osigurala uredna opskrba plinom, odnosno da bi se ljeti viškovi plina mogli utiskivati u skladište, a trošiti zimi kada su potrebe znatno veće.

Naftaplinove računice pokazuju da bi za gradnju novog skladišta trebalo uložiti najmanje 200 milijuna dolara, za što, kažu, Ina nema novaca jer već godinama u plinskom biznisu zbog nerealnih cijena plina u odnosu na tržišne cijene, [color=blue]bilježi gubitke od oko milijardu kuna godišnje[/color].

Uz to, Ina je već u velikom investicijskom zamahu kojim nastoji osigurati obnovu rafinerija i osiguranje novih koncesija za istraživanje nafte i plina. (H)

OPET SKRETANJE S TEME, VIDI OVO ŠTO JE POLANČEC IZJAVIO………

U tom sektoru Vlada ima dva cilja – energetsku neovisnost i prihvatljive cijene. Konkretno, osim nastavka gradnje trase plinovoda prema Dubrovniku investirat će se u najmanje još jedan dobavni pravac za plin preko Donjeg Miholjca i Mađarske s priključkom na Južni tok u Srbiji.[color=blue] Potom će se graditi dva nova podzemna skladišta plina te LNG terminal za koji Polančec najavljuje skori dovršetak studije i donošenje odluke o najboljoj lokaciji te izboru najboljih partnera[/color]

Uzmi noviji datum

http://www.poslovni.hr/74017.aspx

Za ostale informacije ti moram naplatiti 100 000 Kn jer nisi vrijedan svega toga ali te informacije redovito se objavljuju i ne budi težak i pronađi konstruktivne informacije
Pogledaj da će na ruski dio plinovoda biti priključen hrvatski dio[lol]

Ovaj “konflikt” između Cartmanna i ostalih postaje već tragikomičan. Najpametnije bi bilo sve postove na temu PTKM ignorirati , ali kao vlastnik dionica se stalno nadam da če biti nekih konkretnih pozitvnih vjesti , stalno otvaram forum, ali slika je sve lošija, stalno, konstantno klizimo dole, to je činjenica. Promatrano sa ovog aspekta je situacija katastrofalna, [color=blue]nevjerovatnih 1458 postova na tu temu[/color], vjerovatno smo u tom smislu “svjetski rekorderi”.

14852 posta [lol]

Meni je ovo ko topic ht-a, dođem pogledati da se nasmijem malo… Inače ne znam kako cartmann ima uopće volje za sporiti se s “ekipom”, koja bi valjda da tvornica izgori predstavila to kao super vijest jer će se pobrati lova od osiguranja ili neš slično… Pa Rusi, pa detaljne analize gnojiva, pa uspoređivanje s firmama, da ne zaboravim inside info…. Zašto se na recimo topicu viro ne izvode ovakve gluposti? Mislim da bi se sve rješilo u pet minuta da moderatori provjere IP-ove…[rolleyes]

When speculation has done its worst, two and two still make four.

@janez

mislim da je ovo već 2. put da si me zamijenio s nekim na forumu ja nigdje nisam napisao da se uopće bojim da će pasti osim možda kratkoročno.

@cartmann

to sa skladištem će reći da bi investiciju otplatili u godinu dana pa ne vidim zašto to ne naprave. Po informacijama s kojima ja raspolažem to je zbog tvrdoglavosti starješina u INAi, a po mom mišljenju netko kod nas dobiva lijep mito za to što uvozimo skupo po zimi od rusa i prodajemo za bagatelu talijanima po ljeti. Ali to je samo moje mišljenje, mada drugih razloga za neizgradnju skladišta nema.

Sljedeće što će cartmann napraviti je reći da sam nečiji tuđi nick i da izmišljam izvor. E pa stari imam jedan jedinini nick, a izvor nemože biti bolji, a ti piši što hoćeš. Slažem se s janezom da se previše piše nizašto, pa ja na ovom forumu neću pisati do ponedjeljka…. neka to bude neka vrst odvikavanja da moram na svaku provokaciju odgovoriti argumentima i ne dobiti nikakavu povratnu informaciju.

Pozdrav!

Naftaplinove računice pokazuju da bi za gradnju novog skladišta trebalo uložiti najmanje 200 milijuna dolara, za što, kažu, Ina nema novaca jer već godinama u plinskom biznisu zbog nerealnih cijena plina u odnosu na tržišne cijene, [color=blue]bilježi gubitke od oko milijardu kuna godišnje[/color].[/b]

Nevezano za prepucavanje o PTKM, ovo govori puno o upravi INE: godisnje gube na plinu onoliko koliko bi kostalo novo skladiste… Ako je to istina i ako ne napuhuju iznos gibitka, onda ih treba sve u zatvor… Uz to skladiste ne bi ljeti morali prodavati plin talijanima u bescjenje. Pitanje je postoji li u Hrvatskoj projekt uz takav potencijalni povrat?

Slažem, ali to što si napisao ne ide u korist PTKM. Petrokemija trenutno posluje pod staklenim zvonom, ako je u ovom stanju izbace na nemilosrdno trziste nece se dobro provesti. Po mom misljenju vlada ce naci nacina da je i dalje ostavi pod staklenim zvonom kako bi je spasila stečaja, ista stvar je s brodogradilistima.

Kolega,
jasna je strategija naše Vlada i smjernica ka članstvu u EU.
Tako da se EU neće prilagođavati nama i našim željama već mi EU u potpunosti.
Možda je najbolji primjer zerp.

Treba uključiti logiku i jasno reći ;
– na TV je objavljena transparentno privatizacija Petrokemije (prvi korak)

Naravno tko nije vjerovao u priču o Petrokemiji u ljeto 2006 teško da će sada vjerovati.
Pozdrav

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

New Report

Close