Zanimljivo je primijetiti da Mesarić naglašava kako je u regiji 30% veća cijena gnojiva, a da se između redaka pročitati da će biti još poskupljenja, samo se stvara teren.
Eh, dok mene odmoderira evo već nove stranice. Savage, pročitaj pažljivije, ja sam shvatio upravo suprotno. Možda griješim, prosvjetlite me.
Zanimljivo je primijetiti da Mesarić naglašava kako je u regiji 30% veća cijena gnojiva, a da se između redaka pročitati da će biti još poskupljenja, samo se stvara teren.
Ne stvara Mesarić samo preko medija teren za poskupljenje, već i na terenu. Nema ga u trgovinama.
1 MMBtu iznosi približno 1000 cubic feet odnosno 28,31 m3. 1000 m3 u tome slučaju iznosi 35,32 MMBtu. PTKM plaća 1m3 približno 1 kn, što daje iznos od 1000 kuna za 1000m3, odnosno približno 200 USD za 1000m3. Europski proizvođači su u 2007.g. plaćali 6.1 USD za 1 MMBtu odnosno 35,32X6.1 odnosno 215 USD, no treba uzeti u obzir da se navedene cijene odnose na Zeebrugge hub, te možda nisu uključeni transportni troškovi. Također, cijena za 2006.godinu je iznosila 7,6 USD, te je u 2007.g. zapravo došlo do pojeftinjena plina (sa 7.6 na 6.1). dakle o trabunjanju da je u europi cijena plina 3X veca su gluposti… prouci malo plinsko trziste EU. Pozdrav
Ovaj podatak si što si dao to je prosječna cijena u 2007. i u EU po ovim podacima je cijena sada oko 300 dolara po 1000 m3 i ima tedenciju prema dolje, a PTKM plaća oko 200 dolara, ali s razlogom jer cijena gnojiva jeste niža ne samo jedne vrste već svih u okruženju.
Stoga kako negativac piše da je cijena plina 3x veća ne stoji. Ja sam dioničar PTKM i imam punu korist da se istina objavi jer ono što imam vrijedi, a neću nikada pisati
dekonstruktivno i napadački i nerealno. Trebamo si međusobno pomagati na forumu, a ne odmagati, ja nisam day trader, već dugotrajni investitor, na duže staze se isplati dok na kraće moraš biti jako brz.
Stoga svima koji su konstruktivni neka daju samo činjenice koje su bitne za poslovanje PTKM, a ne neke druge firme ili izvještaja s utakmice……..
Pozdrav
Tako je cartmann pisao prije dvije godine, imate na ovome forumu, upozoravao je da je PTKM teški gubitaš i da će propasti, i tada je pisao neistine i sada piše, stoga neka bilančno ospori.
Mnogi ljudi su izgubili zbog takvog pisanja veliki novac, ali onaj tko je dugoročni on ništa nije izgubio već je samo uvidio za što se cartmann bori a to je za vlastiti đep jer ne daje nikakve informacije koje su iskoristive
Dali je sada cijena inputa veća od cijene outputa???
Da li je vidljiv napredak u bilanci PTKM?? I što se dogodi na svjetskom tržištu kada bilanca neke kompanije poraste za 50 posto????
Nadalje kolika je proizvodnost tvornice??
Koliko treba realno platiti u dolarima ili EURIMA da se izradi tvorinica ranga PTKM???
Nadalje sama potrošnja plina u stvaranju tone gnojiva je oko 575 m3 što je 30 posto bolje nego u okruženju +
2 puta bolje od ruskih kompanija.
Nadalje što znači tržišna ekonomija u EU?
Kada Hrvatska uđe u EU ima li država utjecaj na cijenu plina ali i na cijenu outputa gnojiva?
Eto odgovori svima na ta pitanja i ovo dolje
kartmane, cestitam na trabunjanju, dokazao si da za mnogo stvari nemas pojma o cemu govoris.
1 MMBtu iznosi približno 1000 cubic feet odnosno 28,31 m3. 1000 m3 u tome slučaju iznosi 35,32 MMBtu.
PTKM plaća 1m3 približno 1 kn, što daje iznos od 1000 kuna za 1000m3, odnosno približno 200 USD za 1000m3.
Europski proizvođači su u 2007.g. plaćali 6.1 USD za 1 MMBtu odnosno 35,32X6.1 odnosno 215 USD, no treba uzeti u obzir da se navedene cijene odnose na Zeebrugge hub, te možda nisu uključeni transportni troškovi. Također, cijena za 2006.godinu je iznosila 7,6 USD, te je u 2007.g. zapravo došlo do pojeftinjena plina (sa 7.6 na 6.1).
dakle o trabunjanju da je u europi cijena plina 3X veca su gluposti…
prouci malo plinsko trziste EU.
Pozdrav
Na tvom linku pise da je cijena 4q2007 9,1 usd/mmbtu. Treba naci pravu metodologiju izracuna i usporedbe, koliko ja znam “normal dry gas” europa racuna u GJ (gigajoules) koji je 2006te u EU kostao cca. 14 Eura, pa sve do skoro 30 eura u danskoj. Ako 1mmbtu ima cca. 1GJ (0.94) cijena plina u EU je oko 3.20kn, kako je i predsjednik uprave INE izjavio vise puta.
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-NQ-06-010/EN/KS-NQ-06-010-EN.PDF
http://bioenergy.ornl.gov/papers/misc/energy_conv.html
Rusi odlučili da plinovod neće kroz HR i odma nastala panika, otvaraju se nickovi, “puca” se s svih strana, treba se napraviti šum i nered, skrenuti pozornost na druge stvari kako bi se sakrile lose vijesti..
Petrokemija bi morala narasti 50% da bi dostigla cijenu od prije par mjeseci, ljudi koji su nasjeli na tvoje (Bigboss, Mika, avax,..skupina nickova) slatke priče su jedini izgubili novac, ali koliko vidim dio njih jos ne zeli priznati da su namagarčeni vec se i dalje nadaju nekakvom čudu. Al cijena je neumoljiva, kad sam pisao kako 250kn nije cudo slusao sam kritike kako vise nikad nece ispod 300 vec ce preko 1000 “za par mjeseci”. Mjeseci prolaze, a na semaforu i dalje pise 330, a ne 2000kn kako su neki obecavali prosle godine.
Ja osobno nema ništa protiv da cijena plina ode kako je u okruženju, ali onda neka i cijena gnojiva ode gore, i INA mora osigurati punu dobavni potencijal plina tokom cijele godine a ne samo tokom toplijeg dijela godine, jer to je neravnopravno, stalni potrošać ima manja prava od povremenog korisnika, i zato se trebaju uključiti penali ako ne bude isporuke plina kada je PTKM bitno.
Ja nisam protiv povećanja cijene plina ali neka onda i cijena gnojiva ide gore i osigura se stalna opskrba plinom jedino tako……….
Sad sam bacio pogled na danasnji clanak
Nakon više godina poslovanja s negativnim predznakom, Petrokemija iz Kutine završila je 2007. godinu pozitivno. Boris Mesarić, predsjednik Uprave, ne želi izlaziti s konkretnim brojkama do objave rezultata u travnju, no kaže da im je pozitivno poslovanje omogućeno zato jer su imali dovoljne količine plina na raspolaganju. No kako će biti ove godine, teško je prognozirati, ali sada ne zbog plina nego rasta cijena sirovina koje divljaju a nabavljaju se iz uvoza. Konkretno, cijene fosfata su u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na zadnji 2007. dvostruko veće, a najave za drugi tromjesečje već sada su da će biti 100 posto veće, kaže Mesarić.
Skuplja hrana
Drugim riječima, upitne su sadašnje cijene mineralnih gnojiva, to više što su one u Hrvatskoj u odnosu na zemlje u okruženju oko 30 posto veće.
[shocked]
Napokon konkretan link, iz kojeg se vidi gdje je Hrvatska što se cijena plina tiče.
Stranica 4, tablica 3, desna strana. Hrvatska je negdje u sredini. Dakle, nema tu govora o 3x skupljem plinu, “to vidi i osmogodišnjak”.
Sad sam bacio pogled na danasnji clanak. gornji link Nakon više godina poslovanja s negativnim predznakom, Petrokemija iz Kutine završila je 2007. godinu pozitivno. Boris Mesarić, predsjednik Uprave, ne želi izlaziti s konkretnim brojkama do objave rezultata u travnju, no kaže da im je pozitivno poslovanje omogućeno zato jer su imali dovoljne količine plina na raspolaganju. No kako će biti ove godine, teško je prognozirati, ali sada ne zbog plina nego rasta cijena sirovina koje divljaju a nabavljaju se iz uvoza. Konkretno, cijene fosfata su u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na zadnji 2007. dvostruko veće, a najave za drugi tromjesečje već sada su da će biti 100 posto veće, kaže Mesarić. Skuplja hrana Drugim riječima, upitne su sadašnje cijene mineralnih gnojiva, to više što su one u Hrvatskoj u odnosu na zemlje u okruženju oko 30 posto veće. [shocked]
Iz konteksta se vidi da je novinar stavio krivi predznak. U suprotnom, ne bi u Hrvatskoj bio problem pronaći PTKM gnojivo.
Ne laži daj podatke koji govore da je cijena PTKM precijenjena, odgovori na ona pitanja, ali ti si upravo svojim ponašanjem i strahom činiš opet isto kao i prije dvije godine…………. Dvoličan si mijenjaš mišljenja kako vjetar puše………[lol] [bye]
Ovdje se još bolje vidi. Cijene su bez poreza, a Hrvatska ima jednu od viših stopa: