PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nekad je Cartmann bio odlika konstruktivnosti. Sada vas uglavnom izaziva i skuplja informacije na vašem dokazivanju potencijala PTKM. Očito se umorio kopanja i regrutira vaše nezadovoljstvo.

Nije problem podijeliti informacije koje imaš i negativne, ali kada nema negativnih i stalno izazivaš, onda treba da se taj član odstrani jer je dekonstruktivan……
Ako tražiš nove informacije samo treba da pitaš…..

Ja sam zato da se svi članovi koji su dekonstruktivni stave na cenzuru…

Evo nove informacije upravni odbor sastaje se početkom travnja kada će izaći i revidirano izvješće za 2007.
Pozdrav……….

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

stormy: ” Nekad je Cartmann bio odlika konstruktivnosti. Sada vas uglavnom izaziva i skuplja informacije na vašem dokazivanju potencijala PTKM. Očito se umorio kopanja i regrutira vaše nezadovoljstvo.” Nije problem podijeliti informacije koje imaš i negativne, ali kada nema negativnih i stalno izazivaš, onda treba da se taj član odstrani jer je dekonstruktivan…… Ako tražiš nove informacije samo treba da pitaš….. Ja sam zato da se svi članovi koji su dekonstruktivni stave na cenzuru… Evo nove informacije upravni odbor sastaje se početkom travnja kada će izaći i revidirano izvješće za 2007. Pozdrav……….

Apsolutno se slažem jer ovo što si neki dozvoljavaju je pravo maltretiranje 99% forumaša koji žele normalnu, zdravu i konstruktivnu raspravu do koje ne može doći kad je s druge strane samo neviđena netrpeljivost prema PTKM pri čemu se ne biraju sredstva ni uvrede sugovornika (pljuvanje po ovom forumu i forumašima da su klinci od 12 godina koji ovdje gube vrijeme itd…).

Ignore: KressoM, delux

Evo nove informacije upravni odbor sastaje se početkom travnja kada će izaći i revidirano izvješće za 2007.
Pozdrav……….

hvala kolega,
Premda je već i prije bilo govora o poslovnim rezultatima i cca dobiti 50 mil kuna.
ipak kad izvještaj izađa na zse bit će mi veliko zadovoljstvo usporediti stari (2006 god) i minus od 85 mil kuna sa najnovijim izvještajem za 2007 god.
Svakako me zanima koliki je bio broj dioničara u odnosu na 3Q/2007 odnosno da li se je nastavio trend pada ili rasta broja dioničara.
[thumbsup]

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

… Također činjenica da ni vlada nije nastojala ruski plinovod provuci kroz hrvatsku, a i odluka Rusa da ne lobiraju za to vec donesu odluku da plinovod ne ide kroz HR jos jasnije ukazuje da ni jedni ni drugi nemaju nikakvih namjera s PTKM, ta cinjenica je doslovno posljednji čavao u lijesu. …

Cartmane majstore stvarno znaš ekipu dirnut u živac. Vidim da te to zabavlja ali daj nemoj pretjerivati. Ni ja ne mislim da tamo neki Oleg pakira vagon para i jedva čeka da nam ih isporuči ali zbog toga ja ne bi za PTKM pripremao lijes i čavle. To što plinovod neće kroz HR nije bitno. Baciti pogled na link http://www.plinacro.hr/projekti_13.asp .
Još 7,6 km plinovoda i novi dobavni pravac za ruski plin je tu. Osim tog biti će još dobavnih pravaca. Često se spominje da nam slijedi sudbina DDJH. OK, ja bi to odmah potpisao. Trenutni P/S Đure je 0,72 a PTKM-a 0,39. Priložio sam tablicu s P/S dionica na ZSE pa pogledajte koliko dionica u hrvata ima manji P/S od PTKM. Društvo nam čini ZDNK. Ima li to logike? Nema, ali situacija je takva. Da li je to održivo na dužu stazu. Nije. Eto zato držim PTKM i nemam je namjeru prodati.

Ovaj cartmann samo laže jer ulaskom u EU više država ne bi mogla utjecati na cijenu gnojiva, i onda bi vrijedili samo tržišni uvjeti……….. kako plina tako i gnojiva
I više ne bi bilo redukcije plina u vrijeme kada je najvažnija proizvodnja gnojiva 10,11,12,01,02,03,04,05,06, mjesec pa remont, pa od 8 mjeseca proizvodnja za novu sjetvu
Stvarno je lažov, i samo provodi silu svojim lažima……..

Redukcija plina ne ovisi o EU vec o kolicini koju Ina uvozi, odnosno o klimatskim uvjetima. Valjda ne mislis kako ce zime biti toplije nakon ulaska u EU?

Ti samo urlas “laze”, ali nikakve argumente ne prinosis. Vec 5-6 dana gledam kako se pokušava plasirati laž da drzava mora prodati kontrolni paket prije ulaska u EU, sto je potpuna laž. Prvi dan sam presutio pa se laž nastavila širiti, ali ipak nemam dovoljno snage šutjeti i dalje i pustiti da se laž ponavlja. Dovoljno je površno pratiti tržište eu ili susjedno tržište da bi se znalo kako su najkvalitetnije firme u Sloveniji jos u vecinskom vlasnistvu drzave, a Slo je odavno vec u EU.

Zahtjev za cenzuriranjem neistomisljenika ne zasluzuje komentar.

Cartmane majstore stvarno znaš ekipu dirnut u živac.

Za to su sami krivi. Ekipa (iako sam dobijao informacije da se radi o jednom covjeku s mnogo nickova) sanja zaraditi mnogo para preko noci. Svi bi to htjeli, ali realno znamo da taj san nije provediv. Neki to ne žele znati, a čuli su da se na dionicama može zaraditi mnogo i to vrlo brzo pa su u hrpi dionica izabrali onu za koju koja ima losu reputaciju nadajuci se u iznenadenje.

Kao da sad ideš igrati na Međimurje protiv Hadjuka i ne staviš 2 jer je mali koef (1.20) i neces zaraditi vec stavis na Međimurje (koef 10) i moliš se Bogu da Međimurje pobjedi, dođeš s trasparentima i bodriš ga, a u međuvremenu svih koji ti tvrde da ceš popušiti jer je Međimurje zadnje i nema se zašto boriti, a Hajduk se bori za kup Uefa nazivaš budalama i ne želiš prihvatiti realnost. U takvoj situaciji je jasno da ces biti na iglama i da ce te svaki komentar koji te ne smiruje (uvjerava u pobjedu Međimurja) taknuti u živac i izazvati bijes.

Cartmane majstore stvarno znaš ekipu dirnut u živac…

Ma ne dira on ikoga ovdje u živac kvalitetom svojih postova nego neviđenom dosadom, zuji kao muha jedno te isto unazad 1450 stranica o PTKM. Trenutno ima 1285 postova i mogu se kladiti da ih je preko 50% tih dosadnih pametovanja na topicu o PTKM, kako ona ne valja, kako je ova cijena skupa, kako nema ruskog plina, kako bla bla bla…. jedno te ista dosadna lamentiranja za koja smo se nadali da će prestati sad kad je prodao tih svojih 100 komada PTKM, ali ne – eto njega iz dana u dan, gdje pili jedno te istim dosadnim komentarima!
Da se odmah razumijemo, mene njegovo mišljenje uopće ne zanima niti može utjecati na cijenu PTKM, pogotovo što se već xy puta pokazao kao totalni promašaj što se tiče PTKM, ali čovječe – DOSADAAAAN JEEEE! Da postoji opcija “ignore” ja se doista ne bih bunio da nastavi s tim svojim dosađivanjem i narednih 1450 stranica, ali je na žalost nema pa i dalje moramo trpiti njegova beskonačna dosađivanja beskonačnim ponavljanjem jedno te istih pljuckanja po PTKM. Naravno da od njega nema odgovora o porastu cijena gnojiva u svijetu, o 7,6 km plinovoda za novi dobavni pravac za ruski plin koji spominješ i na brojne druge pozitivne stvari vezane uz PTKM jer on o pozitivnom o PTKM ne želi razgovarati. Njega zanima kod PTKM samo LOŠE, samo i isključivo NEGATIVNO!

Ignore: KressoM, delux

Narode,
danas sam kupio 200 kilograma KaN umjetnog gnojiva po cijeni od 420k i to nakon jednomjesečnog
naiskavanja po trgovinama. Toga nije bilo ni u vrijeme naj crnjeg komunizma. U isto vrijeme je na
robnoj burzi u Novom Sadu KaN pojeftinio 20%( današnji poslovni d.) proizvodnja Azotara Pančevo.
Prodavac mi je rekao da mu je nedavno na sajmu u Radgoni (sl) Srbijanac nudio 4 vagona bez frke.
A ja tu za keš nisam mogao nabaviti.

pitanje: ko je tu lud, a ko zbunjen?

who dares, wins

” Ma ne dira on ikoga ovdje u živac kvalitetom svojih postova nego neviđenom dosadom, zuji kao muha …

OK. Ima neštu u tome ali budimo pošteni pa recimo da ima još nekih koji zuje na PTKM stranicama samo što sve gledaju kroz ružičaste naočale. Dobro je to opisao Savage, ono o leptiru i Šri Lanci. Nekako sam sklon da istinu potražim negdje u sredini između ove dvije krajnosti.

@verdi. hvala na infu

Vaš link

“Pojeftinila gnojiva na Robnoj burzi
NOVI SAD Na Robnoj burzi u Novom Sadu u idućih sedam dana bit će ponuđeno 6,2 tisuće tona NPK gnojiva po cijeni koja je za 20 posto niža od sadašnje. Komercijalni direktor pančevačke Azotare Dragutin Spasojević objasnio je da je proizvodnju omogućila Vlada Japana poklanjajući 3,7 milijuna dolara. Gnojivo će biti jeftinije i zbog toga što će se od Srbijagasa dobiti jeftiniji plin. Vlada Srbije je tom poduzeću prebacila novac dobiven od Japanaca za jeftinu proizvodnju NPK gnojiva.”

Očito je u pitanju nekakva vrsta subvencioniranja tvornice da bi krajnji poljoprivrednici dobili jeftino.

p.s. tih 6.200 tona je kap u moru u usporedbi s Petrokemijinom proizvodnjom od 1.300.000 tona godišnje.

gimli: ” Cartmane majstore stvarno znaš ekipu dirnut u živac. ” Za to su sami krivi. Ekipa (iako sam dobijao informacije da se radi o jednom covjeku s mnogo nickova) sanja zaraditi mnogo para preko noci. Svi bi to htjeli, ali realno znamo da taj san nije provediv. Neki to ne žele znati, a čuli su da se na dionicama može zaraditi mnogo i to vrlo brzo pa su u hrpi dionica izabrali onu za koju koja ima losu reputaciju nadajuci se u iznenadenje. Kao da sad ideš igrati na Međimurje protiv Hadjuka i ne staviš 2 jer je mali koef (1.20) i neces zaraditi vec stavis na Međimurje (koef 10) i moliš se Bogu da Međimurje pobjedi, dođeš s trasparentima i bodriš ga, a u međuvremenu svih koji ti tvrde da ceš popušiti jer je Međimurje zadnje i nema se zašto boriti, a Hajduk se bori za kup Uefa nazivaš budalama i ne želiš prihvatiti realnost. U takvoj situaciji je jasno da ces biti na iglama i da ce te svaki komentar koji te ne smiruje (uvjerava u pobjedu Međimurja) taknuti u živac i izazvati bijes.

Pa evo, Hajduk ide u privatizaciju, kupuj Hajduk. Kladi se da će Hajduk pobijediti Kutinu.
[smiley]

Nego, ovaj isti post mogao si napisati na temu ATPL. Povijesno najviša cijena joj je 3.897,99, dok joj je današnja 2.235,00.

Oduzmi nulu, pa pogledajmo PTKM. Najviša 350, današnja 239. Ipak je manje pala od ATPL. A argumenti bi ti mogli biti jednaki: Ah, to dvanaestogodišnjaci ulažu svoj džeparac, jedan lik ima 50 nickova pa nabrijava cijenu, nikad od ATPL neće biti ništa, to je komunistički brodar potpuno nesvjestan ekonomskog okruženja i svjetskih oscilacija brodarina…

No, ja bih volio da mi Mika prokomentira info da je svo gnojivo pokupovao Argokor, koji ga sad po višim cijenama distribuira poljoprivdrednicima. Ako se radi o većim količinama.

Gnojiva nema od još od studenog, a sve što naleti proda se istog trena.

Jedna jako važna informacija, koja dolazi iz usta Antuna Lasla, predsjednika Udruge poljoprivrednika Slavonije i Baranje: EU gnojiva su skuplja od PTKM gnojiva 60%. To nije mala razlika, a Antun Laslo nema interesa govoriti laži, tj. ima, ali u drugom pravcu.

Od ostalih, dosta ponavljanih činjenica, tu su najvažnije:

– prva pozitivna godina poslovanja PTKM
– jednaka cijena plina, barem za prvo polugodište 2008.
– prosječno 19%-no povećanje cijene gnojiva u Hrv, 44% vani. U prihodima, 60% je izvana. Prvo polugodište 2008. moralo bi biti obećavajuće
– početak privatizacije (12% radnicima, kratkoročno cijena može pasti unatoč tome što će definitivno biti lock-upa. cijena dionice mogla bi biti i 90 kn)
– postepeno povećavanje cijene plina velikim potrošačima, PTKM i HEP-u.

Neslužbeno, dva su velika hrv. poljoprivrednika zainteresirana za PTKM. Neformalno, radnici nemaju ništa protiv da Toda kupi većinski paket.

Nekakva analiza: Da je Vlada željela prodati PTKM Agrokoru, ona ne bi izvršila dokapitalizaciju, već bi pustila da PTKM propadne, pa da je Toda kupi za kunu, kao što je napravio s Beljem. Međutim, to se nije dogodilo. Da Vlada ima planove dati PTKM ispod stola nekom većem igraču, ona bi dopustila da se cijene plina povise. Ali ni to se nije dogodilo. Da želi da PTKM slabije posluje, Vlada ne bi dopustila da se cijene gnojiva povise.

25% dionica PTKM se u ovom trenutku može kupiti na burzi. One, po današnjoj cijeni, vrijede 200 milijuna kuna. Agrokor ostavlja 300 milijuna kn godišnje na PTKM gnojiva. Ako kupi strateški paket, on to gnojivo može nabavljati jeftinije.

Cijena plina, prema Zakonu, može biti regulirana do 2011. godine. Država ne mora prodati svih 51%, neka proda 12% radnicima, 25% putem javnog natječaja. Strateški partner.

PTKM snabdijeva 70% slovenskih potreba, i 75% bosanskih potreba.
PTKM je deveti po veličini hrvatski izvnoznik.

I na kraju, ako se ostvari GI kakav većina ovdje priželjkuje, fundamenti će biti sljedeći (cijena 240 kn) :

P/S = 0,37
P/B = 0,9
P/E = 16,7

Koliki bi trebali biti fundamenti nakon polugodišnjeg izvješća za 2008. godinu,uz pretpostavku da je gnojivo poskupilo 19% ovdje, a 44% vani, s tim da PTKM 60% prihoda ima izvana, a cijena plina je ostala ista, ostaje vidjeti.

Ako, ponavljam AKO! GI bude po planu, fundamenti PTKM će biti previše snažni za ignoriranje na ovim cjenovnim razinama.

Naravno, to ne isključuje pad cijene zbog radničkih dionica, neovisno o dužini lock-up perioda.

I za kraj, da citiram Mesarića:

Pitanje je kakva bi bila cijena gnojiva da te proizvodnje u Hrvatskoj nema: cijena bi sigurno bila viša – smatra Boris Mesarić i dodaje kako se nada da će država uvijek zadržati određeni udio u kompaniji koji bi joj omogućavao nadzor nad tom strateškom proizvodnjom.

Dakle, šta on veli:
a) da očekuje da će država zadržati većinski paket
b) da se NADA da će država zadržati ODREĐENI UDIO u kompaniji

New Report

Close