Goran8:
”
Tako su se i na DDJH postavljali na 220, 230 i zadovoljno trljali rukama a gledajte gdje su danas. Ako PTKM padne na te razine, kako je mislite vratiti na 300- 350 možda dekretom.
”
Moram reagirati, uspoređivati DDJH i PTKM je za nevjerovati. Osim što si mjesecima drukao za PTKM sada mjenjaš ploču, promijeni barem nick (npr. Cartmann u akciji ili još bolje Batman u akciji).
PTKM je imala temelj biti na 300 kuna, dok DDJH ni po jednom fundamentalnom pokazatelju. Drugo jako bitno je struktura vlasništva, gdje je FIMA bježi glavom bez obzira. Treće, budem objasnio nakon tvog posta.
[thumbsup]
Uistinu se DDJH i PTKM ne mogu uspoređivati. DDJH ostvaruje finu dobit, privatiziran je u većoj mjeri, radnička kriza je već prošla, sklopljeno je mnogo novih poslova, perspektiva je strašna.
valentine: ” Cartmann uvijek govori istinu, od kad je cijena bila 115 kuna[lol] ” Kad je bila 115kn 2005 godine pisao sam da je PTKM gubitaš što je istina i sto se moze provjeriti i na stranicama Petrokemije ili ZSE. Kad je PTKM bila 340kn pisao sam da su tvrdnje kako ce do kraja 2007 ici preko 1000 ili cak 2000 kuna nerealne i da su takve tvrdnje pokusaj prevare forumasa, sto se takodjer pokazalo istinom jer je 2007 prosla, a cijena ptkm je na 235kn. Neki su na njihovu zalost vise voljeli vjerovati slatkim pricama koje nisu imale veze s stvarnoscu i nadati se brzoj i lakoj zaradi pa sa kukaju i liju suze.
evo sad ti je ptkm dobitaš (50 milja+ najmanje 40 milja rezervacija) pa možeš revidirati svoje izvještaje.
Koliko bi po tebi vrijedila ptkm kad bi digla kapacitet duplo?. Svi parametri su ti u RD i G.Investicijsku studiju ćeš lako napraviti jer firma prodaje 100% svoje proizvodnje uz duplo veću potražnju. Izračunaj IRR,DSCR, diskontiraj neto primitke financijskog toka (diskontnu stopu prepuštam tebi) pa reci koliko bi se isplatilo dati za ptkm uz promet od recimo 6 mlrd. kuna. Trošak materijala i energije biti će oko 74%, zna se amortizacija, kamate, ostali troškovi. Dalje, pokušaj zamisliti što će novi gazda napravit s stavkom ostalih troškova (bez radnika koji su zanemariv trošak u ovom trenutku). Kad sve staviš na papir možda promijeniš mišljenje.
a nemiri koji mogu nastati pobunom radnika kojima je obecano da ce drzava ostati vecinski vlasnik su mnogo veci problem.
Postoji razlika između očekivanja sindikalista i obećanja Vlade. Dakle, sindikalisti očekuju da PTKM ostane u državnom vlasništvu. Bilo bi glupo da očekuju nešto drugo. Međutim, nitko iz Vlade nije davao nikakva obećanja da će PTKM ostati u državnom vlasništvu.
Što se pobune radnika tiče, dobro je da su se pobunili protiv PIFova.
Ostaje nam pričekati deset dana, kada će situacija biti mnogo jasnija. Vidjet ćemo po kakvim će uvjetima radnici dobiti dionice, koliko će ih se uopće prijaviti i koliki će lock-up biti.
Također ćemo vidjeti kakvo će biti izvješće.
Uostalom, ovo je sad čista špekulacija, ako će radnici dobiti 12% dionica, zašto PTKM ne bi trebala početi isplaćivati dividendu?
Cartmann zbilja ulaže puno truda da nas “male naivne ulagače” uvjeri u nešto i spasi od zločestih forumaša. Odi pisati i na druge teme gdje su sve dionice pale na 55-60% ATH (ATPL; JDPL, INGR i sl.). Još nigdje nisi komentirao rast cijene gnojiva, činjenicu da PTKM više nije gubitaš i sl. Ili imaš JAKO velik i ranjiv ego jer si fulao što se ptkm tiče (firme ne dionice) ili drukaš zbog jeftinog dokupa. Svojeg ili tuđeg tako nebitno. Mada mislim da je ovo prvo. Plin će biti skuplji, a isto tako i gnojivo to je tako jasno. Uz povećanje cijene plina od čak 50% dovoljno je povećanje cijene gnojiva od 10% da se pokriju troškovi. S time rečeno i bez privatizacije i sa skorim skladištem plina ova će firma izvrsno poslovati. Ruse i njihov jeftin plin za sada ne računam uopće i mislim da je sve ovo rečeno neka realnost ZA SADA – dakle bolje poslovanje bez privatizacije. A dali će tako biti zauvijek ili još samo par godina vidjet ćemo. Pretpostavljam da ćeš uskoro opet počet sa neozbiljnim provokacijama kako bi izbjegao konkretne odgovore pa evo – izvoli.
evo sad ti je ptkm dobitaš (50 milja+ najmanje 40 milja rezervacija) pa možeš revidirati svoje izvještaje.
Koliko bi po tebi vrijedila ptkm kad bi digla kapacitet duplo?. Svi parametri su ti u RD i G.Investicijsku studiju ćeš lako napraviti jer firma prodaje 100% svoje proizvodnje uz duplo veću potražnju. Izračunaj IRR,DSCR, diskontiraj neto primitke financijskog toka (diskontnu stopu prepuštam tebi) pa reci koliko bi se isplatilo dati za ptkm uz promet od recimo 6 mlrd. kuna. Trošak materijala i energije biti će oko 74%, zna se amortizacija, kamate, ostali troškovi. Dalje, pokušaj zamisliti što će novi gazda napravit s stavkom ostalih troškova (bez radnika koji su zanemariv trošak u ovom trenutku). Kad sve staviš na papir možda promijeniš mišljenje.
Mika ovo su sjajni podaci, neka oni prodaju ja ću kupiti još dionica, a znam koga zanima jako puno, ali nije važno i da padne do 200 Kn ili ispod jer ako će on kupiti puno ja ću imati dovoljno, ali ne samo on već više njih i radi se o sumi iznad milijun dionica, pa neka pada, opet sve u redu jer će se pokupovati sve što vrijedi, a ostali neka kupuju nešto drugo………
Pozdrav…….[thumbsup][thumbsup][thumbsup][wink][thumbsup][cool][proud]
valentine:
”
Goran8:
”
Tako su se i na DDJH postavljali na 220, 230 i zadovoljno trljali rukama a gledajte gdje su danas. Ako PTKM padne na te razine, kako je mislite vratiti na 300- 350 možda dekretom.
”
Moram reagirati, uspoređivati DDJH i PTKM je za nevjerovati. Osim što si mjesecima drukao za PTKM sada mjenjaš ploču, promijeni barem nick (npr. Cartmann u akciji ili još bolje Batman u akciji).
PTKM je imala temelj biti na 300 kuna, dok DDJH ni po jednom fundamentalnom pokazatelju. Drugo jako bitno je struktura vlasništva, gdje je FIMA bježi glavom bez obzira. Treće, budem objasnio nakon tvog posta.
[thumbsup]
”
Uistinu se DDJH i PTKM ne mogu uspoređivati. DDJH ostvaruje finu dobit, privatiziran je u većoj mjeri, radnička kriza je već prošla, sklopljeno je mnogo novih poslova, perspektiva je strašna.
1. DDJH ostvaruje dobit od ni 3 kn po dionici a P/E je 50, a PTKM 15 po dionici nakon FI
2. DDJH je privatiziran??? S kojeg si ti planeta pao?
3. Radnici su dobivali dionice po 30 kn kad je DDJH vrijedio 300, a PTKM će dobit po najjeftinije 144 kn
4. imaš sliku koju sam postao usporedbe fudamenata DDJH i PTKM pa si to usporedi
” Mika ovo su sjajni podaci, neka oni prodaju ja ću kupiti još dionica, a znam koga zanima jako puno, ali nije važno i da padne do 200 Kn ili ispod jer ako će on kupiti puno ja ću imati dovoljno, ali ne samo on već više njih i radi se o sumi iznad milijun dionica, pa neka pada, opet sve u redu jer će se pokupovati sve što vrijedi, a ostali neka kupuju nešto drugo……… Pozdrav…….[thumbsup][thumbsup][thumbsup][wink][thumbsup][cool][proud]
brojevi su kod ptkm neumoljivi. Trenutno poslovanje je bolje nego što su i najveći optimisti mogli očekivati. Uz duplo povećanje kapaciteta dobit od 100 milja eura idućih 10 godina ne bi trebala biti upitna.Trenutna kapitalizacija je malo iznad 100 milja eura.Zbog toga nas ne treba brinuti što netko prodaje po ovim cijenama. Meni je jedino žao ako netko od malih dioničara mora prodavati ovih dana zbog margina ili nečeg drugog.
Nemojte nasjedati zločestim ljudima koji mrze tuđu sreću i uspjeh više od svega.
Treba biti konstruktivan i davati stvarne i artikulirane podatke, što i jedan dio korisnika iznosi, a drugi iznose neke svoje osobne probleme, njihova stvar, ali ako i padne cijena nije važno jer tvornica radi i proizvodi vrijedno gnojivo koje je poskupilo u zadnjih godinu i po do 100 posto, a cijena ukupnih troškova u PTKM poskupila 30 posto rezultati moraju doći do izražaja, ako netko želi utjecati da se proda tvornica što prije to su špekulanti koji ruše cijenu i vrijedno skupljaju dionice, jer jedan fond iz iste banke može prodavati drugom fondu iz iste banke po drugoj cijeni i ništa ne gubiti, ali opet mi to nije važno je podaci su sjajni, a i oni će se morati kad tad otkriti……..
Pozdrav svim vjernim dioničarima u PTKM ……….[thumbsup]
Da ponovim još jednom. HEP Plin d.o.o. će zatražiti prosijećno povećanje tarifnih stavki za približno 8 % i to ne prije ljeta.
Eto to je službena vijest iz HEP Plin d.o.o.
Uglavnom to se odnosi na manje potrošače po Slavoniji…, ali eto da se može uspoređivati…
Evo koga je Mesarić zamijenio
BORIS MESARIĆ PREDSJEDNIK UDRUŽENJA KEMIJSKE INDUSTRIJE
20. ožujak 2008
Predsjednik Uprave Petrokemije Boris Mesarić ovaj je tjedan izabran za predsjednika Udruženja kemijske industrije. Udruženje okuplja oko 250 tvrtki i djeluje unutar Sektora za industriju HGK, u Odjelu proizvodnje i prerade nemetala i kemije. Mesarić je na 5. izbornoj sjednici naslijedio Roberta Mustaća, te će dužnost predsjednika Udruženja kemijske industrije obavljati naredne četiri godine.
Decki dosta prepucavanja i stisnut zube ali samo do utorka.[wink]
Kojeg utorka? Koje godine?[thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup]