PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@janez

ja se ne trudim prognozirati kolika će biti cijena. Samo govorim koliko je uspješna firma (ili koliko bi mogla biti uspješna). Dakako da to ne znači da će i dionica biti uspješna, no rast cijene dionice će ako ništa drugo pokrenuti privatizacija. Po meni pošteno bi bilo bar da se dionica trži na p/s 1, a to će za 2008. biti oko 900 kn. No s druge strane kad vidim BZJK koji se trži na p/b 0,3 i p/e 4 s tendencijom rasta prihoda onda zbilja nisam pametan…

Ako misliš da će pasti zašto ne prodaš recimo trećinu od tih 1200 i probaš shortati? Da sam ja u takvoj dilemi to je prva stvar koja bi napravio.

Ako se vam moje stajaliste ne sviđa, smatrajte to kao “balans” odnosno opozicija/oporba , jer neko mora biti danas i kritican, dosadno postaje ako svi samo hvale/drukaju na gore. Kdje si Cartmanne, odustao ???

I kao paradoks-slovenacki blue chipovi danas enormno porastli-neko ce pitati-“što ti Slovenac iz Ljubljane, “negativac”, uopšte radiš na zse ?(duboko sam još u LRH,EIG)”. Možda opravdano.

Napisao sam što sam imao, nemam volje, a ni razloga to ponavljati svaki dan. To rade samo oni koji drukaju i navlaće, računaju ako naiđe neki novi član koji nije čitao stare komentare da ga odmah navuku na kupnju. Ja ne želim navući nikog, pa u skladu s tim ni ne pišem svaki dan, vec jednom tjedno (ili jednom mjesecno) u slobodno vrijeme napisem svoje miljenje o ovoj temi i odem raditi profitabilnije poslove.

S PTKM se potpuno nista nije promjenilo, a vec sam pisao da prati stanje trzista. Kad su dosli s pozitivnim vjestima (dobit za 3q07) cijena je drasticno pala, sad kad rusi prijete drastičnim poskupljenjima plina, a srbi prijete prekidom odnosa (PTKM znacajan dio izvozi i u Srbiju) – cijena raste. Ako situacija na trzistu ode nagore – pada i PTKM, ali isto tako i obrnuto.

Vrana@ – ovdije se neradi o trenutnoj cijeni na burzi niti to ima ikakve veze sa trenutnom cijenom vec se radi dali si prepoznao potencijal,perspektivu ove firme.

– Na PTKM PRIVATIZACIJA se PROVODI, a ne da je u planu!!! Mali dionicar jednostavno mora imati vise vremena od onih koji imaju snagu i odredjuju vrijeme i tempo dogadjaja. No evo malo analize dosadasnjih dogadjanja kod nas, jer sad je jasno da su gradjani kap u moru i da ne ruse oni cijenu vec veliki koji imaju milione dionica (koji got IPO izaberete). U danasnjem trgovanju ULPL-ovidbom nitko od malih vise nije mogao kupiti jeftino, a tko je kupio na vrhu, pitanje da li ce mu se isplatiti???? 1. Manageri OMF ova su a) neuki, b) neiskusni c) placenici stranih banaka -Kako drugacije objasniti da u najvecoj korekciji kupuju (34M kn) padajuci ERNT s maglovitom buducnosti, a ne potrose ni 3Mkn na decidirano jasno izjavljeno iz vlade drzave da (medju 3. prioriteta) ide u privatizaciju PTKM (koja trenutno vidljivo vrijedi najmanje 5x vise). 2. Mi mali gradjani u HR (vecina od 300.000) uslih u HT uglavnom na kredit, pritisnuti od banaka za vracanje istog (kupljene dionice HT pokrile su samo 1/3 kredita-zalog. Banke (PBZ) su trazile povrat onih 21.300kn) I jos ako je netko usao u Margin -vjerojatno mora rasprodavati portfelj s minusom. MORA jer se ne zna snaci, a pritisle ga strane banke -Da li razumijete zasto ih je Dr.Ivo upozorio (a i certifikati). Vladi ne moze biti u interesu siromastvo njenih gradjana. Sada je jasno da je svim gradjanima HR trebalo HT dionice dati u punom iznosu uplate, a na ustrb svih stranaca i institucionalnih. Tako bi se oni grabali za dionicu koja donosi dividendni prinos veci nago obveznica, a u startu nebi imali milijonske kolicine, i nebi mogli pisati Certifikate na stranim burzama. Gradjani bi za kredite koje su dizali imali zalog dionica u punom iznosu kredita. 3. Podjela PTKM dionica radnicima prije provedene privatizacije drugacije ce utjecati na cijenu dionice nego podjela nakon. A na sindikatima je da ih educiraju o stvarnoj vrijednosti. 4. Vlada HR treba dobro prouciti sve greske napravljene u prethodnim privatizacijama, i nastojati pomoci gradjanima da profitiraju (da se obogate) a ne da izgube, jer je to osnovni uvjet prosperiteta i napretka nase zemlje. Ne smije nikako dozvoliti obezvredjivanje dionica nasih firmi za necije kratkotrajne interese, jer sa takvim postupcima baca svoje gradjane kao plijen strancima. (financijski bankroti-svakog ko je kupio HT na kredit, margin krediti i td.) 5. Vlada nikako ne smije dozvoliti da Certifikati pisani za PTKM pocnu djelovati. A to moze sprijeciti jednostavnim transparentnim provodjenjem privatizacije PTKM, bez tajanstvenosti u neciju korist. To znaci obavjestavanjem javnosti o tenderima razgovorima s potencijalni kupcima i sl. Mora jasno zauzeti stav kojim ce pokazati radnicima realnu vrijednost onog sto dobivaju (kupuju). Ohrabruje odlazak Polanceca i Pankretica u najkriticnijem trenutku u tvornicu, ali svaka sutnja o nastavku privatizacije i o tocki u kojoj se ona trenutno nalazi, stvara sumnju da ipak veliki investitori trenutno znaju puno vise od gradjana (nema njihovog prisustva u trgovini). No kada pogledate danasnju trgovinu ULPL, mozete pozeljeti da ovo stanje na PTKM potraje malo duze, i da stignu kupiti jos neki nasi dok je cijena ovako nisko. Jer kad krene, rast ide jako brzo i ako nisi uso ovih dana pitanje je na kojoj razini uspijes uloviti dionicu.

stvarno odličan

[thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup]

može k/p

molim Vas[pray]

mika: ” SA SVAKIM DANOM CIJENA PTKM POSTAJE VIŠA ZA KUPCA. živjeli. ” hm… Prejako navlačiš. Cijena je trenutno 260 kn i u padu je sa 358 kn. A kako stvari stoje moguće je da će biti i još jeftinija.

To su činjenice. Promet ove godine biti će veći za 100 milja eura. Prostor za povećanje neto dobiti značajno se povečava pogotovo kad nema povećanja cijne plina. Fakture idu van po višim cijenama, planovi se realiziraju, proizvodnja ne može pratiti količine narudžbi. Da li je to navlačenje ili činjenica prepuštam tebi Vrano.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

mika: ” SA SVAKIM DANOM CIJENA PTKM POSTAJE VIŠA ZA KUPCA. živjeli. ” hm… Prejako navlačiš. Cijena je trenutno 260 kn i u padu je sa 358 kn. A kako stvari stoje moguće je da će biti i još jeftinija.

Sve je to ok…ali usprkos niskoj cijeni nijedan ozbiljniji kupac ne može kupiti više od 3000 komada a da ne izblokira dionicu prema gore

Svi kupuju ti prodaj - Svi prodaju ti kupuj

Uglavnom se već mjesecima ne može kupiti više komada bez dizanja cijene.

Kupnja – PTKM-R-A
40 262,00
300 260,01
581 260,00
300 258,00
22 257,04

Prodaja – PTKM-R-A
34 266,92
80 267,00
30 268,86
200 269,10
300 269,80

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Evo jedno glupo pitanje za kolegu Cartmana i njemu slične. Zašto se sindikat i radnici “bore” za dionice Petrokemije ako im je tako firma loša. Da si natovare još više problema za vrat ili… ? Molim jedan pametan odgovor za ovo moje glupo pitanje ![thumbsup]

u EU ne na kredit, već s GOTOVINOM !

POSTROJENJE
ZA PROIZVODNJU UREE
Postrojenje UREA-2 počelo je s
proizvodnjom 1983. god. Tehnološki
proces proizvodnje uree zasniva se na
Stamicarbonovom CO2 stripping-procesu
koristeći tekući amonijak i plinoviti ugljični
dioksid
. Postrojenje je projektirano za
proizvodnju od 1500 tona uree dnevno.
Postrojenje se može podijeliti na
nekoliko osnovnih sekcija:
1. sintezna sekcija
2. recirkulacija
3. uparavanje
4. priliranje
5. obrada otpadne vode.

Kako se dobiva amonijak U PTKM JER ON SE NE KUPUJE VEĆ PRAVI PUTEM PLINA

Opis procesa
Za proizvodnju amonijaka koristi se
prirodni plin, kao sirovina i energent, te
zrak. Kao pomoćni medij koristi se i voda
obrađena u skladu sa zahtjevima procesa
Radi što boljeg i preglednijeg opisa,
sveukupna oprema i postupak su svrstani
u četiri sekcije:
• prerada sirovog sinteznog plina
– hidrogenacija
– desulfurizacija
– primarna reformacija
– sekundarna reformacija
– visokotemperaturna konverzija
– niskotemperaturna konverzija
• pročišćavanje sinteznog plina
– apsorpcija i desorpcija CO2
– metanacija
• sinteza amonijaka
• sustav za pothlađivanje.

Dakle za proizvodnju UREE 1500 tona dnevno u PTKM glavne komponete su amonijak, i plinoviti ugljični
dioksid a amonijak se dobije iz plina, i vode, …………..[thumbsup][thumbsup][lol] [lol] [sealed]

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Svakako se slažem sa kolegom Savage,
pustite cijenu,
vidite kako je dižu i spuštaju kako je nekima padne na pamet , gdje je nestao onaj nalog od 1000 i više komada sa prodaje.
Sjetite se kako su je dizali u blokadu i prodavali po 7000 kom.
Tko dugoročno investira na period od dvije ili više godina ne treba biti zabrinut a za ostale neznam.
Kratkoročno je ovaj zse samo rulet. pa vam je svejedno koju firmu iz crobexa kupujete.
Fokusirajete se na firmu i perspektivu iste.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

New Report

Close