Janez!
1. Fondovi vjeruju u ovu dionicu, ali se već dugo priprema teren za privatizaciju. Ovo stanje je upravo posljedica tih fondovskih djelovanja. Ne ide gore, ne ide dolje. Zašto to nekome paše? Po mom mišljenjum igrači iz top 10 BNY, KD, HYPO, rade za zainteresirane za preuzimanje, te drže cijenu niskom, no ne preniskom, kako ne bi upadala “u oči” i kako ne bi ostvarivali prividne gubitke. Lakše će proći preuzimanje PTKM po 2 ili 3 puta većoj cjeni od tržišne ako je ona 260 u trenutku preuzimanja, nego po 1,5-2 puta većoj od npr. 1000, koja bi do preuzimanja mogla biti uz nove okolnoisti. Mislim na odjek u medijima i sindikatu.
kako drukčije objasniti da jedan hypo prodaje na 270, a na 300 i više čak neku siću i kupi. BNY, jedan dan 1000+ jedan dan 1000-
2. Većina nas koji smo tu bili prije >1godinu, i dalje smo tu, ali s obzirom da je sve rečeno više puta, nznam što imamo više pisati osim tu i tamo se našaliti i prokomentirati promjene u top 10.
3. Za treće nisa ni sam na čistu, koliko se pribojavam tog scenarija, toliko mu se i veselim jer će vjerojatno prije toga oni plašljivi pobjeći, a mi stari ćemo valjda nešto u međuvremenu zaraditi pa još jeftinije kupiti, ako jeftinije kupnje uopće bude… nisam tu baš siguran ni u jedno ni u drugo.
4. Privatizacija će se dogoditi kada “igrači” zauzmu pozicije, kao u šahu, prvo se pozicioniraš, zaštitiš kralja, postaviš lovce, fiksiraš kule, a dok spremaš mat kraljicom, skačeš i ćopaš skakačima…[wink]
5. Ne treba ovdje striktno gledati kemijsku industriju, jer gnojivo je specifična roba… a znamo da imamo jako puno prostora za povećanje cijene da bi došli na tržišnu cijenu, tako da imamo prostora za kompenzirati eventualni rast cijena sirovina.
A sabanel, ne razumijem kako misliš da izvozne carine neće koristiti petrokemiji, možda nisi dobro shvatio, te carine se ne odnose na petrokemiju, nego na špekulante, iliti švercere koji su uzimali komad kolača koji se sad vraća kuharici Petri![thumbsup][huh]
možda sam nešto krivo shvatio kolega Buco ali carine ubire država a ne privredni subjekti zbog toga mi nije jasna logika u kojoj država lupa dvije pljuske ovoj firmi na štetu malih dioničara. ovo pod brojem 5 je uzrok povečanja cjena gnojiva koje opet naravno neprate povečanje cjena sirovina koje ta industrija proizvodi za petrokemiju. isto tako mi je jasno da je naša petrokemija po nekim pokazateljima jako podcjenjena i da to sve mora doći na svoje ali bojim se da će potrajati.
prodaja INE je završni čin za prodaju ptkm. Nakon takve igre više nema nikakvog rezona za državu da i dalje drži većinski paket u petrokemiji. Obje firme moraju imati oni koji proizvode naftu i plin. A onda je cijena ovih firmi zastrašujuća u odnosu na današnje. INA 6 000-8 000 KUNA, a ptkm od 1500-3000 kuna.
živjeli.
Sinoć na TV u Vukovaru dr. Sanader izjavio da će se provesti ubrzana privatizacija, ako sam dobro čuo. Onda je to to. Ili još bolje I to nije sve…[thumbsup]
“Vlada u Ini u ovom trenutku ima udjel od 44,85 posto dionica, a jedina obveza koje se mora pridržavati je da do ulaska Hrvatske u EU zadrži kontrolni paket od 25 plus jednu dionicu Ine”
slicno bi trebalo vrijediti i za PTKM?
Privatizaciju bi vec trebalo pocet pripremat(INA/PTKM) jer ako budu cekat do pred sam ulaz u EU,dobit ce sitnis za ove dvije kopanije…jedina obveza koje se mora pridržavati je da do ulaska Hrvatske u EU zadrži kontrolni paket od 25 plus jednu dionicu Ine
http://www.poslovni.hr/71098.aspx
pozdrav iz Qatara(Doha)
ovdje plina ima…, litra benzina 1,4KN:-)
ne znam čemu konstantno uvjeravanje da su BoNY i Hypo fondovi. Lijepo piše da su to samo pozicije na skrbničkim računima, jedan Hypo banke a drugi PBZ
“Vlada u Ini u ovom trenutku ima udjel od 44,85 posto dionica, a jedina obveza koje se mora pridržavati je da do ulaska Hrvatske u EU zadrži kontrolni paket od 25 plus jednu dionicu Ine”
Privatizaciju bi vec trebalo pocet pripremat(INA/PTKM) jer ako budu cekat do pred sam ulaz u EU,dobit ce sitnis za ove dvije kopanije…jedina obveza koje se mora pridržavati je da do ulaska Hrvatske u EU zadrži kontrolni paket od 25 plus jednu dionicu Ine
pozdrav iz Qatara(Doha)
Da nisi i ti uzeo državljanstvo i trčiš za Qatar ?[thumbsup] I tebi pozdrav iz ravne Slavonije !
nklecak:
”
pozdrav iz Qatara(Doha)
”
Da nisi i ti uzeo državljanstvo i trčiš za Qatar ?[thumbsup] I tebi pozdrav iz ravne Slavonije !
samo ako bude kakva nemoralna ponuda:-)
inace nije lose ovdje….
taheyate
Nema porasta cijene plina za povlaštene kupce, do ljeta
izjavio Polančec u 13:18 na HRT2 [thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][lol] [lol] [lol]
Nema porasta cijene plina za povlaštene kupce, do ljeta izjavio Polančec u 13:18 na HRT2 [thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][lol] [lol] [lol]
Nema porasta cijene plina za povlaštene kupce, do ljeta izjavio Polančec u 13:18 na HRT2 [thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][lol] [lol] [lol]
to je ekstra profit za ptkm i vjerujem da je to jedna od mjera pripreme za privatizaciju.Ako odluče svu neto dobit prikazati za potrebe privatizacije to će biti gadne cifre. A dizati cijenu plina na ljeto nema smisla tako da će ova godina za ptkm biti nezaboravna.
BigBoss: ” Nema porasta cijene plina za povlaštene kupce, do ljeta izjavio Polančec u 13:18 na HRT2 [thumbsup][thumbsup][thumbsup][thumbsup][lol] [lol] [lol] ” to je ekstra profit za ptkm i vjerujem da je to jedna od mjera pripreme za privatizaciju.Ako odluče svu neto dobit prikazati za potrebe privatizacije to će biti gadne cifre. A dizati cijenu plina na ljeto nema smisla tako da će ova godina za ptkm biti nezaboravna.
Teško je opisati koliko je ovo dobra vijest za ptkm. Kao što sam već pisao – na ljeto je petrokemija kao i HEP spas za INAu u vidu da INA prodaje plin Petrokemiji trostruko skuplje nego što ga izvozi u italiju, pa je jasno da će tad imati bolje pregovaračke pozicije. Budući da su prva 2Q za ptkm prošle godine bili lošiji nego druga dva za očekivati je da ćemo imati nakon izvješća za 1H P/E na ovoj razini možda i ispod 10. No može se desiti da je poskupljenje sirovina pojelo i cijelu dobit. S druge strane IMHO 1Q će biti bolji od 2Q jer još imamo zalihe gnojiva koje je jeftinije proizvedeno, te činjenicu da se nije plaćao plin cijeli prvi mjesec (tj daleko manje ga se trošilo). No mora se uzeti u obzir remont tj način financiranja dotičnog. U svakom slučaju kad poskupi plin dodatno će poskupiti gnojiva tako da što se plina tiče nema previše bojazni. Na FI očekujem 50 milja dobiti, a bio bih jako zadovoljan kad bi u 1H napravili nekih 15-30 milja dobiti.
Već sada je jasno da se financira proizvodnja UREE po cijenama koji su izrazito rentabilni za PTKM, ukupno povećanje cijene gnojva u RH od 20 posto odlično je napravljen, da se napravi pozitivan financijski rezultat, bez štete na PTKM, ali niti za agrar neće biti štete, dok 60 posto proizvodnje koji se izvozi vani biti će još veći impuls jer država usvaja već donosi izvozne carine na izvoz gnojiva koji izvoze gnojivo PTKM a nije PTKM pa će potaknuti potrošnju u RH ili smanjiti špekulativnu kupnju radi izvoza, sve u svemu odlično……………. [thumbsup]