PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Neznam je li netko prim jetio izjavu rumenog… vidio sam na vijestima nove tv. Osim ovog već spomenutog poskupljenja, govorio je uvođenju izvoznih carina za gnojivo, ali ne kako sam se pobojao za PTKM već, kako je rekao, traži se mehanizam kako bi se spriječilo da neki, koliko sam ja shvatio, kupuju po domaćim cijenama, pa ga onda izvoze van.. vrlo zanimljiva tema, jer očito, kao i uvijek u lijepoj našoj, postoje “biznismeni” koji iskorištavaju domaće povlaštene cijene!

Po meni mogli bi uskoro gledati scenarij da Victoria proda svoj udio OMF-ima.

Ja sam brži od brzog, hitriji od hitrog !

Savage:

BigBoss: ” Savage: ” ” Prihodi PTKM biti će 44 posto veći nego u 2007. Dakle biti će oko 3168 milijuna Kn ———————-[thumbsup] ” po kojoj računici?

Evo ovako je jednostavna računica 40 posto proizvodnje jeste u RH
RH
Prije povećanja baza je 100
40 posto x povećanje od 20 posto je 48
60 posto x povećanje vani od 60 posto je 96

Dakle ukupno je 144 baza dakle to je 44 posto,
2007. PTKM bi trebala imati 2,2 milijarde Kn prihoda x povećanje od 44 posto je
3,168 milijardi Kn

ali sigurno će imati 2,900 milijardi Kn prihoda……
Pozdrav

pa jedino ti je krivo da je vani povećanje 44% prosječno a ne 60%. Mada i tih 44% mislim da nije jer su i prošle godine poskupili gnojiva 5-10% pa su naši povukli tu odluku (pretpostavljam samo za RH) tako da će i vani povećanje biti manje.

tako da za inozemstvo uzmi neko povećanje od ne 44 nego 35%. uzmimo tako da ispada da bi prihod trebao biti nekih 27% ili 2,7-2,8 mlrd okruglo. Naravno vrlo je lako moguće da proizvedu više gnojiva pa bi još na osnovi toga prihod magao rasti. A i cijene gnojiva će sudeći po načinu na koji je Polančec obrazložio poskupljenje ići gore. Tako da se manje-više oko cijene plina više netrebamo bojati jer je sad valjda i zadnjim budalama jasno da ako plin ide gore ide i gnojivo i točka. Sve u svemu ja ću radije raditi konzervativne računice pa ostavljam prostor još većeg radovanju. Moja očekivanja su nekih 40 milja dobiti za 2007. te pozitivan prvi kvartal (budući da se nije radio cijeli prvi mjesec). Mada bi se vrlo lako moglo dogoditi da prvi kvartal završi s 10-20 milja u plusu što bi me jako obradovalo. Tada bi na osnovu te cifre mogao računati sa 100-150 milja dobiti za 2008.

p.s. jedino čega se bojim je da su tajno povisili cijenu plina Petrokemiji i HEPu mada čisto sumnja. to bi bila jedna stavka koja mi može pokvariti računicu.

Nakon sastanka s Polančecom Petrokemija prepolovila poskupljenje gnojiva

Umjetna gnojiva ipak neće poskupiti 44 nego u prosjeku 19 posto, rekao je novinarima ministar gospodarstva Damir Polančec nakon današnjeg sastanka u Vladi s predstavnicima kutinske Petrokemje.
Polančec kaže da razumije Petrokemiju koja se odlučila na poskupljenja zbog stanja na svjetskom tržištu na kojem su cijene umjetnih gnojiva porasle od 167 do 420 posto samo za prvi kvartal ove godine, no da je ipak od Petrokemije zatraženo da iskoristi svoje unutarnje rezerve kako ne bi još više poskupile.
(business)

Koliko se vidi iz teksta, to je samo prvi val poskupljenja gnojiva koji čeka HR poljoprivredu, ali ljudi će lakše prihvatiti kad ide u etapama. [wink]
Inače, cijena plina nije poskupjela za PTKM, a tako skoro niti neće jer bi to automatski povećalo cijene gnojiva. Ovako radi mira u kući država i dalje daje jeftin plin PTKM. [thumbsup]

Ignore: KressoM, delux

Nakon sastanka s Polančecom Petrokemija prepolovila poskupljenje gnojiva Umjetna gnojiva ipak neće poskupiti 44 nego u prosjeku 19 posto, rekao je novinarima ministar gospodarstva Damir Polančec nakon današnjeg sastanka u Vladi s predstavnicima kutinske Petrokemje. Polančec kaže da razumije Petrokemiju koja se odlučila na poskupljenja zbog stanja na svjetskom tržištu na kojem su cijene umjetnih gnojiva porasle od 167 do 420 posto samo za prvi kvartal ove godine, no da je ipak od Petrokemije zatraženo da iskoristi svoje unutarnje rezerve kako ne bi još više poskupile. (business) Koliko se vidi iz teksta, to je samo prvi val poskupljenja gnojiva koji čeka HR poljoprivredu, ali ljudi će lakše prihvatiti kad ide u etapama. [wink] Inače, cijena plina nije poskupjela za PTKM, a tako skoro niti neće jer bi to automatski povećalo cijene gnojiva. Ovako radi mira u kući država i dalje daje jeftin plin PTKM. [thumbsup]

sve ovo dodatno potvrđuje kakva je perspektiva ove tvornice. Austrija je dobila odobrenje za plin iz Azije (primarno Iran) i vjerujem da Rusi neće samo tako gledati i čekati. Borba mora nastati za velike potrošače plina na putu prema Evropi. Sad i evropske kompanije koje će biti na NABUCCU imaju rezona udariti na ptkm jer plin preko ljeta treba trošiti. Uz sve ove vijesti prodavati ptkm po 240 kuna je stvarno bezobrazluk.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Nada Starijaš Al Issa
11.02.2008 15:42
Pročitaj komentare(1)

Umjetna gnojiva ipak neće poskupiti 44 nego u prosjeku 19 posto, rekao je novinarima ministar gospodarstva Damir Polančec nakon današnjeg sastanka u Vladi s predstavnicima kutinske Petrokemje.
Vezane vijestiZSE uživo: HT iznad 290 kuna

Polančec kaže da razumije Petrokemiju koja se odlučila na poskupljenja zbog stanja na svjetskom tržištu na kojem su cijene umjetnih gnojiva porasle od 167 do 420 posto samo za prvi kvartal ove godine, no da je ipak od Petrokemije zatraženo da iskoristi svoje unutarnje rezerve kako ne bi još više poskupile.

Izvozne carine na gnojivo da ne bude špekulanata koji bi zarađivali na preprodaju gnojiva izjava Polančeca
http://dnevnik.hr/bin/video.php?media_id=101427&section_id=10004
[thumbsup]

Phos acid skočila sa 563 dolara na 1400 dolara po toni…………………..[thumbsup]

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

08.02.2008

Moje osobno mišljenje da će ovo povećanje cijene gnojiva dovesti do nezadovoljstva i daljnjih pregovora vlada i “ostalih”. tako da sam mišljenja da će se naći neki kompromis i vjerojatno spustiti cijene gnojiva u odnosu na najavljene zapravo samo povećati cijene za cca 20% ili što je još gore jednostavno odustati od poskupljenja do ljeta, odnosno kada ističe dogovor Vlade i “Todorića i ostalih” u vezi sniženja cijena prehrambenih proizvoda kao glavnih uzroka inflacije.
Nažalost po nas dioničare PTKM ovakve su se stvari događale i prije pa je vrlo vjerojatno da će se dogoditi i sada.
Nažalost

(business)

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Nada Starijaš Al Issa
11.02.2008 15:42
Pročitaj komentare(1)

Vezane vijestiZSE uživo: HT iznad 290 kuna

Izvozne carine na gnojivo da ne bude špekulanata koji bi zarađivali na preprodaju gnojiva izjava Polančeca
http://dnevnik.hr/bin/vid…d=101427§ion_id=10004

Phos acid skočila sa 563 dolara na 1400 dolara po toni………………….. [thumbsup]

Gnojivo kao zlato………….. NOVA TV dnevnik[thumbsup]

obavezno pročitati

Vaš link

Vaš link

Vaš link

To je kompromisno rješenje, taj kompromis Petrokemiju ne stavlja u sjajan položaj na tržištu, ali omogućuje kontrolu inputa za proizvođače prehrambenih proizvoda, prije svega ratare kako u ljeto ne bi moralo doći do porasta cijene hrane, rekao je. I ministar poljoprivrede Božidar Pankretić smatra kako dogovoreno povećanje cijena umjetnih gnojiva ovoga trenutka ne bi trebalo utjecati na sadašnje cijene hrane. Polančec je upozorio na rast cijena plina na svjetskom tržištu te da će morati doći i do određenog porasta cijene plina za velike potrošače u Hrvatskoj, a posebno je upozorio na visok rast drugih ulaznih sirovina za proizvodnju umjetnih gnojiva, te najavio mogućnost ponovne korekcije cijena.
Napomenuo je pritom da će do određenog porasta cijena plina za velike potrošače u Hrvatskoj morati doći, no, da taj problem nije toliko izražen ove godine, ali i da je Petrokemija, s obzirom na izuzetno visok rast na svjetskom tržištu, suočena s rastom cijena fosfata i to za 168 posto u odnosu na prošlu godinu, sumpora za 296 i kalijeva klorida za 83 posto. Cijene sirovina imaju i dalje trend rasta, te da se “s nikim više ne može dogovoriti cijena za više od jednog kvartala”, ističe i predsjednik Uprave Petrokemije Boris Mesarić, napominjući kako će se s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede pratiti što će se događati već u narednom kvartalu. Za Petrokemiju je današnji dogovor težak, to su opet veliki gubici za Petrokemiju, kalkulacije su i onako bile napregnute, dogovoreno će se pokušati nadoknaditi unutrašnjim rezervama, te na tržištima gdje su cijene puno bolje, kazao je Mesarić. Polančec ističe da s dogovorenim porastom cijena Hrvatska u usporedbi s regijom još uvijek osigurava relativno najniže cijene umjetnih gnojiva, posebice NPK gnojiva. No, upozorio je i “da pojedinci, pojedine tvrtke kupuju veće količine NPK gnojiva u Hrvatskoj i zatim ga izvoze na susjedna tržišta”. Kao moguće rješenje za taj problem najavio je mogućnost uvođenja izvozne carine za umjetna gnojiva.
(Hina)

Dakle… za primijetiti je da ma koliko mi pričali o tome kako je povećanje izvrsno činjenica je da će gotovo svo to povećanje pojesti trošak sirovina. Nadalje, prosto seljački rečeno je – cijena plina će rasti, a i cijena gnojiva za par mjeseci PONOVO. Stati će se na kraj nelegalnom izvozu gnojiva, a gubitci će se nadoknaditi na vanjskim tržištima gdje očito povećanje cijena stoji. Također je očito da je sve ovo inscenirano, tj da su se svi dogovorili puknut visoku cijenu pa se onda “dogovoriti” za nižu s tim da će još poskupljenja biti. U cijeloj toj priči Mesarić se ponaša kao mučenik (mada u neku ruku i je). Tako je prošle godine govorio o gubitku od 100 milja, a evo di smo došli.

Sutra ako ću imati vremena zovem Petrokemiju i pitat ću koliko je točno razlika u % za cijenu gnojiva kod nas i u inozemstvu.

Gnojivo kao zlato………….. NOVA TV dnevnik[thumbsup]

na dnevniku slo poručeno više zanimljivosti:
1. gnojiva nema
2. ako ga ima cijena je poskupljela 30-40%
3. pošto je poskupljelo treba poljoprivrednik dobiti subvencije (slovenski npr.)
4. subvencije treba još da stignu a u međuvremenu skladišta prazne austrijanci (nemaju problema sa likvidnušču[proud])
5. kad stignu subvencije biće za mnoge prekasno
6. u trečem mjesecu očekiva se novo poskupljenje
[thumbsup]

ne znam dali su svi to razumijeli ali:
mika šteta je bilo novogodišnje noči, morat češ još jednom računat, a ipak ti u tome uživaš i deliš sa ljudima
[thumbsup]

pozdrav svima

Sve dobre vijesti, a po tonu Polančeca sad na Dnevniku očito je da će biti novog poskupljenja za cca 3 mjeseca.

BTW vilma hvala na informacijama iz slovenije [thumbsup]

New Report

Close