Ako uzmemo u obzir da je kod nas gnojivo skuplje 19% a za izvoz 44% dobijemo da je prosječno poskupilo cca neka 32-33%. S tim da sam uzeo da je izvoz 55% u toj računici konzervativno. Znači možemo ove godine očekivati dobit od 2,8 mlrd kako je i Mesarić najavio. Fino si je on sve to izračunao stari lisac. S tim da je plin najvjerojatnije ista cijena do ljeta ako ne i zime 2009.
Ako uzmemo u obzir da je kod nas gnojivo skuplje 19% a za izvoz 44% dobijemo da je prosječno poskupilo cca neka 32-33%. S tim da sam uzeo da je izvoz 55% u toj računici konzervativno. Znači možemo ove godine očekivati dobit od 2,8 mlrd kako je i Mesarić najavio. Fino si je on sve to izračunao stari lisac. S tim da je plin najvjerojatnije ista cijena do ljeta ako ne i zime 2009.
2,8 mlrd prihoda
Da je PTKM privatizirana ne bi ni došlo do ovolikog povečanja cijene odjednom, jer bi cijena pratila ulazne troškove i prema tome bi se i formirala. Ovo smanjenje je bilo očekivano, jer je to več bilo viđeno, najavi se veliko povečanje cijene i svi se dignu na zadnje noge, tada se kao obave pregovori i cijena se smanji i svi sretni i zadovoljni.
Da država nije držala stalno cijenu gnojiva nego ga malo po malo korigirala, bilo bi isto povećanje, ali ako stavimo sve računice na papir, kako je to da u EU ljudi zarađuju više, imaju plaće više i na kraju cijena hrane je niža u EU, a kod nas je skuplja hrana, nema logike……………………
Savage:
”
”
2,8 mlrd prihoda
umoran sam pobjeglo mi [tongue]
Prihodi PTKM biti će 44 posto veći nego u 2007.
Dakle biti će oko 3168 milijuna Kn ———————-[thumbsup]
Dragon:
”
Da je PTKM privatizirana ne bi ni došlo do ovolikog povečanja cijene odjednom, jer bi cijena pratila ulazne troškove i prema tome bi se i formirala. Ovo smanjenje je bilo očekivano, jer je to več bilo viđeno, najavi se veliko povečanje cijene i svi se dignu na zadnje noge, tada se kao obave pregovori i cijena se smanji i svi sretni i zadovoljni.
”
Da je država nije držala stalno cijenu gnojiva nego ga malo po malo korigirala, bilo bi isto povećanje, ali ako stavimo sve računice na papir, kako je to da u EU ljudi zarađuju više, imaju plaće više i na kraju cijena hrane je niža u EU, a kod nas je skuplja hrana, nema logike……………………
Mislim da te nisam baš shvatio.
Dakle da je u privatnim rukama vlasnik bi u prvom redu cijenu korigirao u manjem vremenskom razdoblju, mada i sada u vrijeme manje potražnje za gnojivom, daje se diskontna cijena da se skladišta ne pretrpavaju.
A mislim a če i diskont biti sve manji zbog velike potražnje, kao što je več i bilo pisano, dobit bi ove godine mogla biti vrlo interesantna. Eto to je i bio jedan od razloga što sam neke dionice danas prodao, i naravno nadokupio PTKM.
Savage:
”
”
Prihodi PTKM biti će 44 posto veći nego u 2007.
Dakle biti će oko 3168 milijuna Kn ———————-[thumbsup]
po kojoj računici?
Savage: ” ” Prihodi PTKM biti će 44 posto veći nego u 2007. Dakle biti će oko 3168 milijuna Kn ———————-[thumbsup]
Ispravak prihodi bi mogli biti veći ali sigurno je da će ostvariti 2900 milijuna Kn, sve ovisi kako će biti na vanjskom tržištu……………[thumbsup]
BigBoss: ” Savage: ” ” Prihodi PTKM biti će 44 posto veći nego u 2007. Dakle biti će oko 3168 milijuna Kn ———————-[thumbsup] ” po kojoj računici?
Evo ovako je jednostavna računica 40 posto proizvodnje jeste u RH
RH
Prije povećanja baza je 100
40 posto x povećanje od 20 posto je 48
60 posto x povećanje vani od 60 posto je 96
Dakle ukupno je 144 baza dakle to je 44 posto,
2007. PTKM bi trebala imati 2,2 milijarde Kn prihoda x povećanje od 44 posto je
3,168 milijardi Kn
ali sigurno će imati 2,900 milijardi Kn prihoda……
Pozdrav
Nisi me shvatio jer cijena gnojiva se drastično počela korigirati prema gore od travnja 2007. pa još jače u prosincu i siječnju. 2008. do sredine 2007. cijena gnojiva bila je minimalna dok od tada počela je naveliko rasti….
Jasnije………..
Pozdrav
[thumbsup]
ove godine promet će se približiti cca 3 mlrd. kuna. Vidjećemo šta će biti s plinom, ali sigurno će trebati neko vrijeme da se cijena digne.Tu ćemo uzeti neki ekstra profit i neto dobit bi trebala biti opasna ove godine.[thumbsup]
Pozdrav miki, Big Bossu i ostalim.
Perspektiva firme i puta ove dionice je jasan, samo da se ova manija rasprodaje smiri a onda će fundamenti doći do izražaja. Mnoge od dionica koje su pale u ovoj korekciji neće se lako oporaviti.
Prema projekciji prihoda od 2,8-3 milijarde kuna Ptkm ima P/S manji i od 0,4.
Doći će to sve na svoje.