PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja očekujem i reakciju sindikata ptkm koji bi trebao snažno ustati u obranu dizanja cijene jer je to direktno u interesu povećanja vrijednosti radničkih dionica koje će uskoro dobiti. Kako su uvijek branili žestoko našu firmu, takvu reakciju očekujem i sada. Bolje je da vrijedni radnici petrokemije dionice prodaju po 2000 nego po 1000 kuna.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

eto sad smo i čuli i da je s povećanjem cijene gnojiva naše još uvijek najjeftinije u regiji, vjerovatno i šire. Koliku štetu je tek trpila ptkm u zadnje vrijeme što je prodavala po diskontnim cijenama možemo samo zamisliti. Privatizacija i ništa drugo, pa da se riješimo i smješnih ministara s još smješnijim frizurama koji bi krojili cijene po svojoj volji. Valjda treba pitat i nas 35% dioničara šta mislimo o poslovanju naše firme, a ne da odlučuju čvaljavi ministri. Gospodo došla je tržišna privreda i to se mora poštivati. Kad ovi iz EU čuju da ministar ne da povećanje cijene biće oduševljeni i možda nas prime 2045. Treba poslati mailove na Upravu ptkm da ne dopuste uplit politike u tržište jer ćemo podići tužbu evropskoj komisiji ili kome već treba. živjeli.

Mika samo polako (moja malenkost je deklarirano uvijek buntovnik, ali), u ovim stvarima se ne mozemo svadjati s Vladom, ili diktirati sto treba a sto ne.
Konkretno Hr treba jeftino gnojivo, ali PTKM-iji treba omoguciti pogone i sirovinu za dvostruku proizvodnju, pa ce domace potrebe pasti ispod 20% ukupne proizvodje. A tada ce cijena tog dijela biti zanemariva. Vjerujem da to netko moze provesti i da hoce. Hrvatska ima potencijale, a i neustrasive gradjane sto se danas i vidjelo na ZSE. Bilo je predivno gledati tu bitku i klanjam se svakom bojovniku koji je danas sudjelovao u njoj.

Nama na PTKM jos predstoji bitka jer certifikati su jos aktivni, i mozda smo u prednosti sto nas je neprijatelj podcijenio (200, 180, 160 i 140kn hahaha-a-a). Mi moramo o tome misliti, a i imamo laksu bitku jer ce ADRS lider trzista biti na nasoj strani. Strane banke su u cajtnotu certifikati im izlaze 1. 4. tad ce kupcima morati prodati dionicu po gornjoj cijeni. Kad im pritisak popusti morat ce pocet kupovat dionicu i tako ce tjerat vodu na nas mlin.
Mi samo to trebamo iskoristiti prema mogucnostima mogli bi nasu snagu stvarno debelo pomaknuti prema 35%.
Zato ne trosite energiju na boj s vjetrenjacam, vec pamet u glavu olovku u ruke i razvijajte strategiju.

Posebno pozivam Cartmann-a i zahvaljujem mu na iskrenosti. On moze dati puno pametnih savjeta.

([b]moje[/b]) želje meni -želim i tebi

Onda bi realna cijena bila P/E 15 = 4500 Kn…………… Ako je 1998 Finci nudlli 1000 Kn po dionici, koliko danas vrijedi PTKM……….?

Vec si zaboravio da su Turci 1988 nudili cak 1000 Eur po dionici, ali je Polancec rekao “nedamo tako jeftino”.

[lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol]

Situacija trenutno nije najbolja, ako bi morao dati ocjenu s tim da je 1 strong sell, a 10 strong buy, dao bi 4. [undecid]

Situacija trenutno nije najbolja, ako bi morao dati ocjenu s tim da je 1 strong sell, a 10 strong buy, dao bi 4. [undecid]

Molio bih pojašnjenje ove (pr)ocjene.

Mislim da uprava i nadzorni odbor svakog poduzeca moraju raditi na dobrobit firme, a prodaja proizvoda ispod trzisne cijene to sigurno nije. Nisam siguran, ali u teoriji kod ovakvih stvari postoji i mogucnost tuzbe protiv odgovornih u firmi. Naravno da to kod nas nema smisla, ali se nadam da ce vlada uvidjeti nesto drugo:

Ako ne dozvole poskupljenje gnojiva onda subvencioniramo poljoprivredu okolnih zemalja na stetu drzave kao vecinskog vlasnika PTKM, ali i drugih dionicara. Ako drzava odredjuje da poskupljenja ne smije biti samo u HR (opet na stetu firme, ali u manjem opsegu), tko ce onda kontrolirati da netko ne kupi u HR i zaradi prodajom u inozemstvu po 50% visoj cijeni?

Puno bolje rjesenje je dozvoliti porast cijene u potrebnom opsegu za dobro poslovanje za sva trzista i onda dijelomicno subvencionirati domacim poljoprivrednicima iz nekog relevantnog registra, ovisno kolike poljoprivredne povrsine imaju, kupnju gnojiva. Taj trosak bio onda bio i vise nego kompenziran vecom dobiti PTKM, koja je u vecinskom drzavnom vlasnistvu. Nevjerojatno mi je da vlada ne razmatra ovakva rjesenja…

cartmann:

Molio bih pojašnjenje ove (pr)ocjene.

1 – strong sell
2.5 – moderate sell
5 – hold
7.5 – moderate buy
10 – strong buy

S obzirom na dosadasnji pad, teško je povjerovati da je danas bio zadnji dan krize tj. da veliki i mali dionicari i kroz sljedeci tjedan nece nastaviti svoj bijeg iz rizicnog podrucja tj. rizicnog posla dionicarstva, sto bi moglo nasu PTKM gurnuti i na 200kn, jer ce obrana biti jos slabija nego do sad, a stvar bi mogla dodatno pogoršati odluka o povecanju cijene plina, koja je vec najavljena. A ako prodas na 240kn, i kupis na 200, ili ces imati veci broj dionica, ili ces imat isti broj dionica uz dodatan novac na banci u iznosu 40kn x broj dionica.

Moja ocjena je 4, znaci vise hold nego sell, ali bi jos pricekao s kupnjom jer postoji sansa kupiti jos jeftinije nego sto je sada.

Savage: ” dali je zakonski dopušteno da PTKM kroji cijene različito za RH i za inozemstvo? i dali itko ima 100% informaciju da je to moguće. ” Ne vidim zasto ne bi mogli. Osim ako nam ultrapostena EU ne zabrani, a to je vrlo moguce.

EU samo zanima da se na njezino tržište ne ide s dampinškim cijenama a sve ostalo regulira samo tržište. Pa i njihove firme cijene formiraju prema tržištima. Isti proizvod u Lidlu u Hrvatskoj i Mađarskoj a razlika da se smrzneš.

Što se trenutne situacije tiče slažem se s cartmannom no jedino ne mislim da će (eventualno) povećanje cijena plina negativno utjecati na dionicu jer ako ništa drugo poništava pozitivnu vijest o povećanju cijena gnojiva. Što se mene tiče ocjena po tom mjerilu je 5 jer se trend može brzo preokrenut, a u ponedjeljak će se znati da li će ocjena pasti ispod 5 (ako je prosječno povećanje gnojiva manje od 20%) ili će narasti na 6 ako je nekih 25%. Ocjena mi je, ajmo tako reći, na rok mjesec dva… da nije ove vijesti o povećanju cijena ocjena bi vjerojatno bila 4, ali ako u inozemstvu cijena veća zasigurno ostaje netrebamo se bojati za budućnost Petrokemije.

Što se trenutne situacije tiče slažem se s cartmannom no jedino ne mislim da će (eventualno) povećanje cijena plina negativno utjecati na dionicu jer ako ništa drugo poništava pozitivnu vijest o povećanju cijena gnojiva. Što se mene tiče ocjena po tom mjerilu je 5 jer se trend može brzo preokrenut, a u ponedjeljak će se znati da li će ocjena pasti ispod 5 (ako je prosječno povećanje gnojiva manje od 20%) ili će narasti na 6 ako je nekih 25%. Ocjena mi je, ajmo tako reći, na rok mjesec dva… da nije ove vijesti o povećanju cijena ocjena bi vjerojatno bila 4, ali ako u inozemstvu cijena veća zasigurno ostaje netrebamo se bojati za budućnost Petrokemije.

Sve stoji,
međutim teško je predvidjeti kretanje,
Ova korekcije Ptkm sa 340 na 240kn je ekvivalentna korekcijama IGH, DLKV; JDPL,…. KOEI – tramvaj mu se voza po Finskoj a on pao sa 1300kn na 800 kn) i ostalih likvidnijih dionica na našoj burzi.
Nikakav plin, radničko dioničarstvo, cijene gnojiva nemaju veze sa današnjom cijenom.
Nikakvi fundamenti nisu bitni, nikakva perspektiva u ovom trenutku nije bitna već je samo u pitanju nemilosrdno izvlačenje dobiti ili bijeg sa tržišta.
Najviše su ugrožene dionice koje su najviše narasle u zadnjih godinu dana. Pogledjate hidroelektru, i Ingru i ATPL.
Jednom kad se korekcija smiri, kad se burza stabilizira i tek tada nakon nekog vremena ponovno će perspektiva i fundamenti doći do izražaja.
Da je ova današnja vijest o povećanju cijene gnojiva došla u 12/2007 mi bi bili u gornjoj blokada a pogledajte gdje smo danas.
Kratkoročno sve je moguće (probili smo branu na 260 kn) , a dugoročno nevidim bolje perspektive na našem tržištu od ove dionice gledajući SAD i EU – npr. tko nevjeruje neka pročita vjesnik od prije dan – dva i osvrt na razvoj poljoprivrede u Njemačkoj. .

Pozdrav i laku noć prijatelji

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

Vrana: ” Savage: ” dali je zakonski dopušteno da PTKM kroji cijene različito za RH i za inozemstvo? i dali itko ima 100% informaciju da je to moguće. ” Ne vidim zasto ne bi mogli. Osim ako nam ultrapostena EU ne zabrani, a to je vrlo moguce. ” EU samo zanima da se na njezino tržište ne ide s dampinškim cijenama a sve ostalo regulira samo tržište. Pa i njihove firme cijene formiraju prema tržištima. Isti proizvod u Lidlu u Hrvatskoj i Mađarskoj a razlika da se smrzneš.

postoje ljudi iz evropskih institucija koji pozorno prate sve stvari koje se događaju u hrvatskoj ekonomiji. Ako želimo u EU, a očito je da želimo moramo poštivati standarde koje propisuje EU. Tržišna konkurentnost je jedan od osnovnih principa koji kandidati moraju poštivati. Država u kreditima koje odobrava preko svojih institucija ne smije upotrebljavati npr. riječi kao što su izvoznik već se mora koristiti pojam tržišno konkurentan.
Ako netko misli da će naše pustolovine oko cijene plina i administrativnog ograničenja cijene umjetnog gnojiva proći neopaženo u evropi gadno se vara. Pitanje je dana kad će netko nabiti našima na vrat te stvari. To nije slučaj samo sa ptkm nego sa svim stvarima gdje pokušavamo zajebati EU. Ako evropski proizvođači đubra plaćaju tržišnu cijenu plina, ako želimo u to društvo moramo plaćati i mi i država ne smije subvencionirati takve stvari bilo direktno bilo preko INE. (To nije niti fer prema dioničarima INE) Isto tako nije fer prema dioničarima ptkm da jedan ministar iz političkih, stranačkih razloga upetljava se u tržišno formiranje cijene gnojiva.

Također da ja kao jedan od vlasnika ptkm subvencioniram poljoprivrednike po evropi ili Todorića i Pipunića ne pada mi na pamet. Njih dvojca ako žele jeftino gnojivo nek kupe ptkm na tenderu ili nek si naprave svoje tvornice pa nek prodaju kome hoće i kad hoće. Mogu ih I zapalit šta se mene tiče. A one izjave sa dnevnika da cijena ne smije gore iako je i ta povećana cijena jeftinija od gnojiva iz drugih zemalja neću niti komentirati jer to nema nigdje na svijetu. Tko nema novaca za poljoprivredu nek se ne bavi tim jer onda bi i ja kad dođem u Mercator pa vidim salatu po 30 i kusur kuna trebao zvat Pankretića da mi smanji cijenu na blagajni. Ili kad kupite maslinovo ulje u Konzumu koje nije vidjelo niti jedne masline, a zna uzet u prvom mjesecu đubar iz Kutine kad ga ne smije niko drugi uzimati. Šta je previše, previše je. Privatizacija i gotovo.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Mika ti u svemu tome jednu stvar zaboravljaš. Državi kao većinskom vlasniku interes nije isključivo profit, kao što je tebi i vodećima ljudima petrokemije. Zapravo prema tome koliko utječu na cijene, prije bi rekao da država pokušava što je duže moguće održat status quo. S EU se pregovara… dakle možemo se držati onih pravila koja nam odgovaraju (recimo ZERP), a pregovarat o onima koja nam manje odgovaraju. Šta stvarno misliš da će nas EU kažnjavat zbog Petrokemije, prije nego korupcije, sudstva i drugih glavnih pitanja? Petrokemija je samo jedna od državnih firmi, a argumenti koje ti koristiš su jednako upotrebljivi za svaku. A kad bi ih sve privatizirali utjecaj države na ekonomiju bi bio….[bye]

Cartmann je po meni puno objektivnije procijenio situaciju[thumbsup]

When speculation has done its worst, two and two still make four.

ovome Pankreticu treba pisati na mail i malo mu objasniti neke stvari…to bi mi sa ekonomije znali malo bolje…
ljudi posaljite mu svi ovih par linkova i slicica i objasnite da ako sve ide gore da mora i gnojivo…

Iz FT-a…. http://www.ft.com/cms/s/0/0e99ae04-d67d-11dc-b9f4-0000779fd2ac.html

“A fall in US inventories of wheat to a 60-year low drove prices of the grain sharply higher on Friday to a fresh record, intensifying fears of rising global food price inflation.

US wheat futures – global benchmarks for the grain – have jumped by their daily trading limit each day this week. Prices for Minneapolis wheat, the US variety most suitable for making flour, rose 10.7 per cent on the week, extending its price surge since the beginning of the year to 50 per cent.”

pisite mu na office@mps.hr da se prisjeti ekonomike poljoprivrede….ali ne socijalisticke nego trzisne…ako cijena ouptuta ide gore, onda ide i cijena inputa…ili vice versa

PRODAJA DIONICA PTKM JE ISTO ŠTO I PRODAJA ZEMLJIŠTA PRIJE POČETKA IZGRADNJE AUTOCESTE

New Report

Close