ono što je izvrsno je da će sad po prvi put čini se Petrokemija ucjenjivati vladu,a ne INA. Po meni petrokemija je tim potezom sebe stavila u daleko bolju pregovaračku poziciju. Sa 44% poskupljenjem PTKM bi imala (prema projekciji ovogodišnjeg isvješća) dobit od oko MILIJARDU KUNA ILI 1000 MILIJUNA!!!. To vam je dobit po dionici od lijepih 300 kn. P/E 1. Zvuči nezamislivo jelda? 🙂 Mada mislim da je svima jasno da neće biti poskupljenja od 44% nego vjerojatno od 25-30% uz uvjet da ne poskupi plin za više od 20%. No i da plin poskupi za 20% i da prosječno gnojivo poskupi samo 25% opet će dobit biti oko 300 milja kn što daje nekih 100 kn po dionici. Bit ćemo pametniji u ponedjeljak.
Onda bi realna cijena bila P/E 15 = 4500 Kn…………… Ako je 1998 Finci nudlli 1000 Kn po dionici, koliko danas vrijedi PTKM……….?
Po sadašnjoj cijeni vrijedi 100 milijuna Eura smiješno
mika: ” cilj svake uprave dioničkog društva je maksimizacija profita i dobiti po dionici. Toliko i mi očekujemo od naše Uprave. Pankretić ako hoće nek si kupi zemlju i napravi svoju tvornicu i nek prodaje po dvije kune tonu đubra. Ono što može i mora je dići cijenu plina pa nek ga plaćamo po tržišnim cijenama. Uglavnom zaključak bi bio, uz ove cijene i uz 100% -nu prodaju vrijedimo jako puno….. ” I uz ovako povećanje gnojivo iz Kutine je najjeftinije i najkvalitetnije……………….[thumbsup]
Kad završi ovo ludilo od krize i kad svi malo razmisle i stave brojeve na papir ova dionica mora podivljati. Vijesti da nigdje nema gnojiva i da je naše najjeftinije i najkvalitetnije navuči će čopor ulagača iz ove branše.
Mislim da je ovo konačna priprema za tender.
Mislim da je ovo konačna priprema za tender.
Zato ja čekam privatizaciju PTKM očekujem da će netko ponuditi 1500 Kn po dionici…………
Savage:
”
ono što je izvrsno je da će sad po prvi put čini se Petrokemija ucjenjivati vladu,a ne INA. Po meni petrokemija je tim potezom sebe stavila u daleko bolju pregovaračku poziciju. Sa 44% poskupljenjem PTKM bi imala (prema projekciji ovogodišnjeg isvješća) dobit od oko MILIJARDU KUNA ILI 1000 MILIJUNA!!!. To vam je dobit po dionici od lijepih 300 kn. P/E 1. Zvuči nezamislivo jelda? 🙂 Mada mislim da je svima jasno da neće biti poskupljenja od 44% nego vjerojatno od 25-30% uz uvjet da ne poskupi plin za više od 20%. No i da plin poskupi za 20% i da prosječno gnojivo poskupi samo 25% opet će dobit biti oko 300 milja kn što daje nekih 100 kn po dionici. Bit ćemo pametniji u ponedjeljak.
”
Onda bi realna cijena bila P/E 15 = 4500 Kn…………… Ako je 1998 Finci nudlli 1000 Kn po dionici, koliko danas vrijedi PTKM……….?
Po sadašnjoj cijeni vrijedi 100 milijuna Eura
mislim da bi realno uz book 350 kn u bližoj budućnosti te prihode od 2,7 mlrd koliko se “predviđa” ovu godinu mada je očito da će biti i bolje, te dobit od recimo 300 milja kn. Ajmo reći P/S 2 i P/B 4 i P/E 20. Po tome bi vrijedila 1400 (po booku) do 2000 kn (po P/E) i to uz neke velike promjene poput povećanja kapaciteta. To bi bio neki target na rok od optimalno 2 godine. Po multiplama bi trebalo toliko vrijedili ali pitanje je koliko će to tržište vrednovat.
Pozdrav!
p.s. plus naravno nemojmo zaboraviti priču oko privatizacije.
Ministar Božidar Pankretić ističe kako je takvo poskupljenje neprihvatljivo te da će u ponedjeljak zatražiti sastanak sa upravom Petrokemije. U Ministarstvu očekuju da će do završetka tih razgovora cijene mineralnog gnojiva ostati na istoj razini.
[color=blue]Kritički ćemo razmotriti sve argumente Petrokemije koji su utjecali na prijedlog poskupljenja, vodeći računa o ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji i implikaciji koje ovakve odluke imaju na nju te predložiti odgovarajuće rješenje, poručili su iz Ministarstva. [/color]Navode i kako je Ministarstvo od početka konstituiranja nove Vlade aktivno uključeno u rješavanje problematike Petrokemije budući je mineralno gnojivo jedno od najvažnijih sirovina u poljoprivrednoj proizvodnji s udjelom u troškovima proizvodnje i do 40 posto, zbog čega ima veliki utjecaj na cijenu poljoprivrednih proizvoda.
http://www.net.hr/novac/page/2008/02/07/0486006.html
Eto ne bojte se plina će biti.
Samo ako namire dio dugavanja mogu kupiti 5-6 PTKM…
Po ovim cijenama ovaj tjedan od A-M firme na ZSE, a drugi tjedan…..
cilj svake uprave dioničkog društva je maksimizacija profita i dobiti po dionici. Toliko i mi očekujemo od naše Uprave. Pankretić ako hoće nek si kupi zemlju i napravi svoju tvornicu i nek prodaje po dvije kune tonu đubra. Ono što može i mora je dići cijenu plina pa nek ga plaćamo po tržišnim cijenama. Uglavnom zaključak bi bio, uz ove cijene i uz 100% -nu prodaju vrijedimo jako puno…..
s time se slažem. ali nije u redu da dobiva plin po povlašteni uvjetima, a đubre prodaje po tržišnoj cijeni. a da treba prodavati po tržišnoj cijeni to se slažem.
Neka samo PTKM radi i ima plina, a sve ostalo će se srediti jer prije dvije godine bila je loža u ovo vrijeme i ta loža je stvarala gubitak a i sama cijena gnojiva bila je niska, stoga ima dosta mjesta, a najavljuje se privatizacija firme PTKM, ako Rus ju kupi ili Todorić……
Može dosta rasti……………..
Nije problem u cijeni plina već u isporuci, Ina ne može isporučiti PTKM plin kada joj je najpotrebniji stoga cijena po tržišnim uvjetima je nerealna, tek kada bude mogla isporučiti plin i preko zime bez ikakavih smetnji može biti tržišna cijena………..
E mamicu im… a da su se ovako bunili kad su povećali cijene telefonije 300% u jednom potezu i zbog čega smo još uvijek među najskupljima u europi sada se bune oko povećanja cijene nečega što je apsolutno najjeftinije i najkvalitetnije u regiji i šire. to ti se zove hrvatski idiotizam. ono što mene zanima i zbog čega sljedeći tjedan zovem Petrokemiju jest diretno pitanje dali prosječno poskupljenje od 44% ostaje definitivno na snazi za izvoz. Jer ako jest onda me iskreno zaboli đon što će bit kod nas. Izvoz je 60%, a nebi bilo čudno da bude i veći postotak budući da bi onda ptkm više zarađivala na izvozu (kojeg svi toliko želimo povećati) nego na hr seljacima. Oni neka plaćaju manje gnojivo ali onda će najednom za koji mjesec cmizdriti da ga nema na policama jer sve ide u inozemstvo.
Cijena gnojiva vani ide još gore gore……………. Urea 522 dolara ili 360 eura po toni za veleprodaju bez poreza i prijevoza…………
[thumbsup]
asdfgh123: ” ” Nije problem u cijeni plina već u isporuci, Ina ne može isporučiti PTKM plin kada joj je najpotrebniji stoga cijena po tržišnim uvjetima je nerealna, tek kada bude mogla isporučiti plin i preko zime bez ikakavih smetnji može biti tržišna cijena………..
Tu si u pravu. zato nam i treba plinovod pa makar i preko srbije iz rusije. ne znam pomaže li tu LNG.