Da ali je receno da je i sa ovim cijenama jeftinije nego da uvoze.
Da ali je receno da je i sa ovim cijenama jeftinije nego da uvoze.
To mi je najbolja baza cijelog izvještaja….
blueman: ” Da ali je receno da je i sa ovim cijenama jeftinije nego da uvoze. ” To mi je najbolja baza cijelog izvještaja….
a 60 posto svoje proizvodnje PTKM izveze i vlada ne ograničava cijenu gnojiva već vani prodaje po tržišnim cijenama…………[thumbsup]
Svi govore o katastrofi zbog poskupljenja gnojiva, a jedva se u pola rečenice reklo da je i na ovoj cijeni gnojivo jeftinije nego ono vani. Divna objektivnost izvještavanja. Zbog nesposobnosti poljoprivrednika ta grana će uz pravosuđe ostati rak-rana hrvatskog godpodarstva. Svi se bune oko gnojiva a svoj kukuruz prodaju za 100 do 200% više. I tko je onda licemjeran? No svejedno mislim da vlada nemože dvaput zaredom odgoditi poskupljenje, pogotovo ako misli privatizirati i liberalizirati tržište. I još nešto – svi su rekli da se očekivalo poskupljenje “ali ne baš toliko”. I da su poskupili samo 5% opet bi se svi bunili pa i ne vidim neki problem…
Za 100 000 poljoprivrednika država može subvencionirati i cijenu gnojiva, dakle dati dodatak i tako cijenu gnojiva ublažiti ili ostaviti istu cijenu plina i subvencionirati PTKM nabavu potrebnog materijala za proizvodnju gnojiva………………..[thumbsup], a svima ostalima normalne cijene.
eto sad smo i čuli i da je s povećanjem cijene gnojiva naše još uvijek najjeftinije u regiji, vjerovatno i šire. Koliku štetu je tek trpila ptkm u zadnje vrijeme što je prodavala po diskontnim cijenama možemo samo zamisliti. Privatizacija i ništa drugo, pa da se riješimo i smješnih ministara s još smješnijim frizurama koji bi krojili cijene po svojoj volji.
Valjda treba pitat i nas 35% dioničara šta mislimo o poslovanju naše firme, a ne da odlučuju čvaljavi ministri.
Gospodo došla je tržišna privreda i to se mora poštivati. Kad ovi iz EU čuju da ministar ne da povećanje cijene biće oduševljeni i možda nas prime 2045.
Treba poslati mailove na Upravu ptkm da ne dopuste uplit politike u tržište jer ćemo podići tužbu evropskoj komisiji ili kome već treba.
živjeli.
eto sad smo i čuli i da je s povećanjem cijene gnojiva naše još uvijek najjeftinije u regiji, vjerovatno i šire. Koliku štetu je tek trpila ptkm u zadnje vrijeme što je prodavala po diskontnim cijenama možemo samo zamisliti. Privatizacija i ništa drugo, pa da se riješimo i smješnih ministara s još smješnijim frizurama koji bi krojili cijene po svojoj volji. Valjda treba pitat i nas 35% dioničara šta mislimo o poslovanju naše firme, a ne da odlučuju čvaljavi ministri. Gospodo došla je tržišna privreda i to se mora poštivati. Kad ovi iz EU čuju da ministar ne da povećanje cijene biće oduševljeni i možda nas prime 2045. Treba poslati mailove na Upravu ptkm da ne dopuste uplit politike u tržište jer ćemo podići tužbu evropskoj komisiji ili kome već treba. živjeli.
Vani firma koja ima promet od 625 milijuna dolara vrijedi 2,5 milijarde dolara jer ima dobit 205 milijuna dolara……………… Ta firma je u rangu PTKM, po proizvodnji.
Svi govore o katastrofi zbog poskupljenja gnojiva, a jedva se u pola rečenice reklo da je i na ovoj cijeni gnojivo jeftinije nego ono vani. Divna objektivnost izvještavanja. Zbog nesposobnosti poljoprivrednika ta grana će uz pravosuđe ostati rak-rana hrvatskog godpodarstva. Svi se bune oko gnojiva a svoj kukuruz prodaju za 100 do 200% više. I tko je onda licemjeran? No svejedno mislim da vlada nemože dvaput zaredom odgoditi poskupljenje, pogotovo ako misli privatizirati i liberalizirati tržište. I još nešto – svi su rekli da se očekivalo poskupljenje “ali ne baš toliko”. I da su poskupili samo 5% opet bi se svi bunili pa i ne vidim neki problem…
Prema koalicijskom sporazuma a usput i prema zakonu o liberalizaciji tržišta energenata u RH do 2011 dogovoreno je da će Vlada postepeno određivati cijene plina za velike potrošače do 2011.
Te godine se planira isporuka plina po tržišnoj cijeni.
Ako ste primjetili da HEP već ima problema oko profitabilnosti a jedan od razloga je da u travnju ove godine ističe dogovor između JPERS (elektroprivrede Bih) da ista isporučuje el energiju kao dug BIH prema HEPu a sve na temelju investicija RH u energetski sektor BiH za vrijeme YU.
Poskupljenja struje, poskupljnja hrane , poskupljnja energenata su vrlo bilzu. Vlada nema odgovore za sve pa će nastojati dobiti na vremenu do ljeta.
Mišljenja sam da neće skočiti cijene plina a jer je tako najednostavnije dobiti na vremenu i izorganizirati se.
Sve u svemu Petrokemiji je najbitnije da ima dovoljno plina, a sve ostalo će se riješiti.
ono što je izvrsno je da će sad po prvi put čini se Petrokemija ucjenjivati vladu,a ne INA. Po meni petrokemija je tim potezom sebe stavila u daleko bolju pregovaračku poziciju. Sa 44% poskupljenjem PTKM bi imala (prema projekciji ovogodišnjeg isvješća) dobit od oko MILIJARDU KUNA ILI 1000 MILIJUNA!!!.
To vam je dobit po dionici od lijepih 300 kn. P/E 1. Zvuči nezamislivo jelda? 🙂
Mada mislim da je svima jasno da neće biti poskupljenja od 44% nego vjerojatno od 25-30% uz uvjet da ne poskupi plin za više od 20%. No i da plin poskupi za 20% i da prosječno gnojivo poskupi samo 25% opet će dobit biti oko 300 milja kn što daje nekih 100 kn po dionici. Bit ćemo pametniji u ponedjeljak.
cilj svake uprave dioničkog društva je maksimizacija profita i dobiti po dionici. Toliko i mi očekujemo od naše Uprave. Pankretić ako hoće nek si kupi zemlju i napravi svoju tvornicu i nek prodaje po dvije kune tonu đubra.
Ono što može i mora je dići cijenu plina pa nek ga plaćamo po tržišnim cijenama.
Uglavnom zaključak bi bio, uz ove cijene i uz 100% -nu prodaju vrijedimo jako puno…..
PTKM će se iskazati kao veliki dobri igrač DRive i neće poskupiti 44% nego 30%,
a za uzvrat privatizacija se ubrzava….
cilj svake uprave dioničkog društva je maksimizacija profita i dobiti po dionici. Toliko i mi očekujemo od naše Uprave. Pankretić ako hoće nek si kupi zemlju i napravi svoju tvornicu i nek prodaje po dvije kune tonu đubra. Ono što može i mora je dići cijenu plina pa nek ga plaćamo po tržišnim cijenama. Uglavnom zaključak bi bio, uz ove cijene i uz 100% -nu prodaju vrijedimo jako puno…..
I uz ovako povećanje gnojivo iz Kutine je najjeftinije i najkvalitetnije……………….[thumbsup]