Ptkm je ravnomjerno napravila to poskupljnje kako sam i pisao u 11 mjesecu 2007. eto te informacije su bile točne, da će vrijednost gnojiva za Hrvatsko tržište otići maximalno 20 posto dok za inozemno i više nego što se pričalo ……………….
Pozdrav
Kako je mika napisao amortizacija se neće moći više povećati a upitna je i cijena plina jer će se cijena nafte korigirati a time i cijena plina prema dolje………..
Pozdrav
Petrokemijina gnojiva poskupjela do 64 posto
Business.hr/Hina
08.02.2008 13:49
Pročitaj komentare(1)
Kutinska tvornica gnojiva Petrokemija priopćila je da su cijene njihovih proizvoda od danas povećane u prosjeku 44 posto.
Vezane vijestiZSE uživo: Crobex potonuo unatoč globalnom rastu
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=f591da4c-5e0d-4ee9-9bde-c99fd85ecac4&ref=lastadd
Tako je od danas urea skuplja 20 posto, KAN 15 posto, a NPK u prosjeku 64 posto, zavisno od formulacija, a pokskupljenja obrazlažu visokim rastom cijena sirovina.
Kako je došlo do velikog poremećaja na svjetskom tržištu sirovina, posebno kalijevog klorida, fosfata i sumpora (osnovnih sirovina za proizvodnju NPK gnojiva), i enormnog povećanja cijena od 80 do 300 posto, proizvođači mineralnih gnojiva, pa tako i Petrokemija, također su morali povećati svoje cijene, navode iz Petrokemije.
panda:
”
ljudi, pa sta se tolko ukenj…uplasili… pustite budale neka prodaju svi znaju da ovo vrijedi, pa cak i ja…. nebojte se, ja sam s vama[thumbsup]
”
Super drago nam je da si se i ti priključio.
p.s.
Kako komentiraš ovo povećanje cijene gnojiva, jer cijena gnojiva je akcelerator poskupljenja cijene hrane = inflacija.
scenario 1: drzava se moze umijesati i smanjiti to povecanje za neki iznos kao sto je ucinila i ranije
scenario 2: drzava ne mora nista uciniti, posebno ako zeli prodati svoj udio…ako je cijena kukuraza i ostalog skocila dvostruko, zasto bi onda seljak imao sve ostalo po istoj cijeni (gnojivo, nafta, cijena zemlje, rada)
scenario3: drzava moze ne dopustiti bilokakvo povecanje cijene, no to je najmanje vjerojatno jer je nemoguce, tj. dionicari bi bili na gubitku i firma bi ostvarila 500 milijuna kuna gubitka…i to ne dolazi u obzir..
mislim da cemo najvjerojatnije vidjeti scenario #2
pitanje koje ja postavljam je koji je udio trzista u RH drzi PTKM?
ako je on npr. 50%, ili manji, onda utjecaj povecanja je manji nego sto je samo povecanje….
Goran8:
”
scenario 1: drzava se moze umijesati i smanjiti to povecanje za neki iznos kao sto je ucinila i ranije
scenario 2: drzava ne mora nista uciniti, posebno ako zeli prodati svoj udio…ako je cijena kukuraza i ostalog skocila dvostruko, zasto bi onda seljak imao sve ostalo po istoj cijeni (gnojivo, nafta, cijena zemlje, rada)
scenario3: drzava moze ne dopustiti bilokakvo povecanje cijene, no to je najmanje vjerojatno jer je nemoguce, tj. dionicari bi bili na gubitku i firma bi ostvarila 500 milijuna kuna gubitka…i to ne dolazi u obzir..
mislim da cemo najvjerojatnije vidjeti scenario #2
pitanje koje ja postavljam je koji je udio trzista u RH drzi PTKM?
ako je on npr. 50%, ili manji, onda utjecaj povecanja je manji nego sto je samo povecanje….
Kolega,
Nisi konzistentan i opet prilagođavaš retoriku, odnosno kako i priliči tebi, ovisno o tome da li imš PTKM ili nemaš u svom portfelju.
Sve se za Petrokemiju i njezinu sudbinu dobro zna i to od 11.2006.
Bez obzira na sve, drago mi je da si sa nama i da ćeš dobro zaraditi na ovoj dionici.
Meni osobno posebno je drago da svi mi mali zaradimo jer veliki će na kraju krajeva uvijek odlično zaraditii.
Koliki udio petrokemija ima u RH tržištu, a koliki je u regiji, imaš na službenim stranicama Petrokemije ili na stranicama ovog foruma.
——————————————————————————–
Za hrvatsko tržište urea je poskupila samo 20 posto………
POSKUPILA GNOJIVA
8. veljača 2008
Nakon uspješno obavljenog remonta Petrokemija je startala svoja postrojenja i proizvodnja je u tijeku. Isporuka gnojiva počinje ovog vikenda i naša tvrtka će moći isporučiti dovoljne količine gnojiva za hrvatsko tržište. Kako je došlo do velikog poremećaja na svjetskom tržištu sirovina, posebno kalijevog klorida, fosfata i sumpora (osnovnih sirovina za proizvodnju NPK gnojiva), i enormnog povećanja cijena od 80 do 300 posto, proizvođači mineralnih gnojiva, pa tako i Petrokemija također su morali povećati svoje cijene. Naša gnojiva od danas su skuplja, i to Urea 20 posto, KAN 15 posto, te NPK u prosjeku 64 posto, zavisno od formulacija. Prosječno poskupljenje iznosi 44 posto. Smatra se da to neće dovesti do pada potrošnje mineralnih gnojiva budući da su i poljoprivredni proizvodi, posebno žitarice, također doživjeli veliki skok cijena.
UREA N 46
sadržaj dušika 46 %
sadržaj biureta do 1 %
sadržaj vlage do 0,5 %
čestice 0,5-3 mm najmanje 96 %
nasipna masa 720-770 kg/m3
UREA je visokokoncentrirano dušično gnojivo čiji je dušik u amidnom obliku.Najzastupljenije je gnojivo u svijetu, iako se industrijski počelo proizvoditi tek pedesetih godina.Koristi se u predsjetvenoj gnojidbi jer omogućuje postupnu pretvorbu amidnog dušika u amonijski i nitratni u skladu s klimatskim i agrokemijskim uvjetima u tlu.UREA u jesenskoj osnovnoj gnojidbi služi za ubrzanu razgradnju biljnih ostataka, te aktivaciju organskog dušika iz tla. UREOM se prihranjuje većina biljnih kultura – osim šećerne repe. UREA nam pruža priliku da vrlo jednostavno na samom gospodarstvu napravimo tekuće dušično gnojivo za folijarnu prihranu svih biljnih vrsta. Treba napomenuti da je UREA lako topljiva. Teoretski se u 1l vode može otopiti kilogram UREE.U praksi se relativno lako i brzo otapa 25 – 30 kg UREE u 100 litara vode što potpuno zadovoljava , jer samo neke kulture, strne žitarice i travnjaci, podnose tako visoke koncentracije dušika, dok sve ostale zahtjevaju niže koncentracije. Stoga navodim ispitane i preporučljive koncentracije otopine UREA za različite kulture.
KULTURA
KONCENTRACIJA
KULTURA
KONCENTRACIJA
Žitarice
do 30 %
Mahune
0,3 – 0,6 %
Livade
do 30 %
Krastavci
0,5 – 1,0 %
Kukuruz
0,6 – 6,4 %
Rajčica
0,4 – 0,7 %
Uljana repica
do 30 %
Paprika
0,5 – 0,7 %
Šećerna repa
do 4,5 %
Celer
0,8 – 2,4 %
Krumpir
do 5,0 %
Mrkva / peršin
1,2 – 3,0 %
Vočnjaci
0,5 – 2,0 %
Kupus
0,8 – 1,6 %
Maslina
3 – 5 %
Salata
0,6 – 1,0 %
Vinova loza
0,7 – 1,0 %
Luk
1,6 – 2,5 %
Lubenica
do 0,5 %
Cikla
1,5 – 2,0 %
Nižim koncentracijama prihranjuju se mlade i nježne biljke, a s odmicanjem vegetacije koncentracije se povečavaju. Folijarna primjena otopine UREE daje posebno dobre rezultate u sušnom razdoblju naročito na Mediteranu i tamo gdje nije moguće navodnjavanje. UREOM se u većini slučajeva može prihranjivati putom lista, zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja.
Baš htjedoh reći da ako vlada ne poništi ovo dizanje cijena da ulazim ulazim u ptkm sa bar 70% portfelja. Mislim da je ovako veliko poskupljnje narmerno napravljeno po principu HSSa “digli su cijenu za 44% ali MI smo ih nagovorili na 28%”. I svi sretni i zadovoljnji. Jer budimo realni svi su očekivali povećanje cijena…
Baš htjedoh reći da ako vlada ne poništi ovo dizanje cijena da ulazim ulazim u ptkm sa bar 70% portfelja. Mislim da je ovako veliko poskupljnje narmerno napravljeno po principu HSSa “digli su cijenu za 44% ali MI smo ih nagovorili na 28%”. I svi sretni i zadovoljnji. Jer budimo realni svi su očekivali povećanje cijena…
To je napravljeno radi cijene plina……………[thumbsup][lol]
ali ovo povećanje najbolje će se odraziti u inozemstvu jer tamo država nemože određivati cijenu [thumbsup]
da, podic ce za kunu, spustiti za 50 lipa i svi sretni i zadovoljni
u inozemstvu ne moze im niko spustati cijenu…
bit ce tu para….
pozdrav svima koja cvrsto stoje na nogama!
[wink]
Savage:
”
”
To je napravljeno radi cijene plina……………[thumbsup][lol]
ali ovo povećanje najbolje će se odraziti u inozemstvu jer tamo država nemože određivati cijenu [thumbsup]
e to i mene zanima… dali je zakonski dopušteno da PTKM kroji cijene različito za RH i za inozemstvo? i dali itko ima 100% informaciju da je to moguće.
dali je zakonski dopušteno da PTKM kroji cijene različito za RH i za inozemstvo? i dali itko ima 100% informaciju da je to moguće.
Ne vidim zasto ne bi mogli.
Osim ako nam ultrapostena EU ne zabrani, a to je vrlo moguce.