http://www.petrokemija.hr/Default.aspx?tabid=52
POSKUPILA GNOJIVA
8. veljača 2008
Nakon uspješno obavljenog remonta Petrokemija je startala svoja postrojenja i proizvodnja je u tijeku. Isporuka gnojiva počinje ovog vikenda i naša tvrtka će moći isporučiti dovoljne količine gnojiva za hrvatsko tržište. Kako je došlo do velikog poremećaja na svjetskom tržištu sirovina, posebno kalijevog klorida, fosfata i sumpora (osnovnih sirovina za proizvodnju NPK gnojiva), i enormnog povećanja cijena od 80 do 300 posto, proizvođači mineralnih gnojiva, pa tako i Petrokemija također su morali povećati svoje cijene. Naša gnojiva od danas su skuplja, i to[color=blue] Urea 20 posto,[/color] KAN 15 posto, te NPK u prosjeku 64 posto, zavisno od formulacija. Prosječno poskupljenje iznosi 44 posto. Smatra se da to neće dovesti do pada potrošnje mineralnih gnojiva budući da su i poljoprivredni proizvodi, posebno žitarice, također doživjeli veliki skok cijena.
Urea je bitna za Hrvatsko tržište i tu je poskupila 20 posto, dok vani preko 60 posto, a prosječno preko 50 posto, dok kada se zbroji i Hrvatska povećanje je 44 posto…………[thumbsup]
Buco: ” Upravo bilo na vijestima[thumbsup] ” Točno Buco, upravo bilo u podnevnom dnevniku HTV-1. Forumaši nagadjali o povečanju 10-15% a povečanje u prosjeku 44%! Gnojiva NPK tipa čak 66% [smiley][smiley][smiley]
Moje osobno mišljenje da će ovo povećanje cijene gnojiva dovesti do nezadovoljstva i daljnjih pregovora vlada i “ostalih”. tako da sam mišljenja da će se naći neki kompromis i vjerojatno spustiti cijene gnojiva u odnosu na najavljene zapravo samo povećati cijene za cca 20% ili što je još gore jednostavno odustati od poskupljenja do ljeta, odnosno kada ističe dogovor Vlade i “Todorića i ostalih” u vezi sniženja cijena prehrambenih proizvoda kao glavnih uzroka inflacije.
Nažalost po nas dioničare PTKM ovakve su se stvari događale i prije pa je vrlo vjerojatno da će se dogoditi i sada.
Nažalost
Gorane krivo si vidio u Hrvatskoj je poskupilo 20 posto gnojivo………. dakle 40 posto proizvodnje koja je za Hrvatsku je 20 posto dok za izvoz koji iznosi 60 posto proizvodnje i preko 60 posto, a prosjek kada se uključi inozemstvo i HRV je povećanje 44 posto…………
Super[thumbsup]
Goran8: ” ” Gorane krivo si vidio u Hrvatskoj je poskupilo 20 posto gnojivo………. dakle 40 posto proizvodnje koja je za Hrvatsku je 20 posto dok za izvoz koji iznosi 60 posto proizvodnje i preko 60 posto, a prosjek kada se uključi inozemstvo i HRV je povećanje 44 posto………… Super[thumbsup]
Prijatelju i ja bi bio sretan da griješim, i nadam se da si u pravu [thumbsup].
budd: ” Oladi pajdo. Od veće sam koristi bio ja za nove investitore nego ti koji si trovao temu s rastom. Tko nije kupio, a sada kupuje – puno je bolje napravio nego da je tebe slušao i kupovao po 350 ” Ne laži, citiraj moj post gdje sam nagovarao ljude da kupuju PTKM po 350 kn!
Svako od nas je kupovao po svojoj odluci. Ako je netko navijao za kupnju ili prodaju, investotor to nije morao uvažiti. Nemojmo se svađati. Svima nam je teško gledajući koliko smo uložili i koliko nam portfelj vrijedi po današnjim cijenama. Ovaj strmoglavi pod na skoro svim dionicama nije zaobišao ni Petricu, uostalom a zašto i bi? Pitanje koje sve nas mući je gdje je dno, te koliko će vremena proči da se Crobex vrati na razinu od 5300. Ja svoj potfelj po ovim cijenama ne rasprodajem, pa makar mu vrijednost došla doslovce na nulu.
Ajd, samo nemoj da ti za par mjeseci nick bude “homeless trader ex dijoničar” [wink]
Ja sam prodao dobar dio HT-a nakon dosta razmisljanja, ptkm je jos kod mene, trenutno trazim po netu pjesmu “kad nas brod tone”. [smiley]
ljudi, pa sta se tolko ukenj…uplasili…
pustite budale neka prodaju
svi znaju da ovo vrijedi, pa cak i ja….
nebojte se, ja sam s vama[thumbsup]
Ajd, samo nemoj da ti za par mjeseci nick bude “homeless trader ex dijoničar” [wink] Ja sam prodao dobar dio HT-a nakon dosta razmisljanja, ptkm je jos kod mene, trenutno trazim po netu pjesmu “kad nas brod tone”. [smiley]
Dobar!!! Konačno se naš “pesimistični” cartmann malo i našalio [proud].
Iz todoricevih, gradjevine, plovidba (onih za koje nema certifikata) trebalo bi izaci i uci u knock-outirane, jer bi se tako natjeralo strance da ih moraju pocet kupovati kako bi spasili isplate za svoje Certifikate na Stutgarskoj i Beckoj burzi.
To je u ovom trenutku jedan od uvijeta okreta trenda padanja Crobexa. Tek tada, ce oni pokrenuti (UP) trend rasta. Osim toga knock-outirane dionice ce sigurno brze potegnut gore jer ce pisci morati pocet kupovat dionice kojima su rusili cijenu, da bi ih doveli u knock-out. Za Ptkm tu vidim jako dobru perspektivu.
Pogledajte kako se grcevito brani Crobex, svakim postavljanjem kupnje (stitovi obrane -za napad smo preslabi).
Ponosan sam na nas Hrvate (Zrinski, Frankopani), uvije u borbi protiv osvajaca, A sad i na PTKM malo koji popusti. Nadam se samo da nema previse onih kojima zivot ovisi o ishodu ove bitke (Bankrot margina ili slicno).
Ne rezite jedni na druge, jer ne znate tko je u kakvoj situaciji. Svakome na njegovu dusu.!!!
Na ADRS-u je cini mi se najdramaticnija borba. Tu ima i najvise margina (bankrota??). On ce biti lider koji ce okrenuti trend. Pa na njemu su i Certifikati najoprezniji i nema ih poslije 31.03. -dan godisnjih izvjesca.
A nakon toga Petrica vjerujem imat ce najveci rast.
Sretno svima, i to nam treba.
ljudi, pa sta se tolko ukenj…uplasili… pustite budale neka prodaju svi znaju da ovo vrijedi, pa cak i ja…. nebojte se, ja sam s vama[thumbsup]
Super drago nam je da si se i ti priključio.
p.s.
Kako komentiraš ovo povećanje cijene gnojiva, jer cijena gnojiva je akcelerator poskupljenja cijene hrane = inflacija.