PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

http://www.finance.si/moje_finance/202382/Z_inflacijo_lahko_tudi_zaslu%BEite

malo optimizma…[thumbsup]

Pa dobro Cartmann, cijenim te ko covjeka, Blog, pouke o trgovanju dionicama, Hard Kapitalizam (OM), PBZInvestor, i tu neki postovi …
Ne razumijem sta hoces reci ovim gore?

S tom recenicom konkretno zelim reci da u realnom trgovanju ne smiju postojati navijacke skupine koje vidimo na ovom forumu, jer se kvaliteta dionice mijenja doslovno iz dana u dan, neka dionica moze biti dobra kupovina po danasnjoj cijeni, ali ne mora znaciti da ce biti dobra kupovina i za npr. mjesec dana ako u medjuvremenu cijena naraste 20%. Kod nas postoje navijacke skupine koje bezobrazno nagovaraju ljude na kupnju, bez obzira na trenutno stanje, vrijednost i pokazatelje, nadajuci se da ce tako ostvariti osobnu korist, makar mi se cesto cini da to neki rade iz puke dosade.

Time nece nastetiti velikim igracima koji i odreduju cijenu ove dionice vec mogu nastetiti iskljucivo malim dionicarima koji imaju portfelje od par tisuca kuna, samo sto kad velik igrac pogrijesi (a i to se dogadja) i izgubi par milijuna kuna, u pravilu ima jos par milijuna kuna za lagodan zivot, ali ako novac izgubi netko tko je potaknut dosadasnjim prinosima digao kredit i umjesto kupnje auta se vozi smrdljivim tramvajem da bi mogao trgovati, e taj vec ima poprilicno razloga za kukanje. A jedino takve i uspiju zeznuti, dionicare koji u panici traze savjet od bilo koga jer sami ne znaju sto bi mogli uraditi.

Da rezimiram kako ne bi netko nesto krivo zakljucio – vrijednost ptkm-a odreduju veliki igraci i fondovi, ako se kriticno stanje nastavi i fond manager odluci izaci iz nestabilne ptkm – cijena moze rapidno pasti, ne ispod 200kn, vec ispod 100kn ako par najjacih fondova krene bjezati pod svaku cijenu, kao sto se dogodilo 1996. Ne kazem da ce biti tako, nadam se da nece, vec samo spominjem da postoji i takva realna mogucnost tj. da se treba pripremiti i za takav worst case scenario.

Nek ne zabijaju glavu u pijesak i slusaju bajke jer je opasno ulagati realan novac u granju kule u oblacima.

OVO NIJE POZIV NA PRODAJU NITI NA KUPNJU, vec poziv da odbacite bajkovite price, duboko udahnete i razmislite sto dalje.

Veseo sam…imam osmijeh od uha do uha…samo svi kupujte…ići će to do neba….i da nastavim s još poželjnih komentara:)

Kao što je kolega medo “grobar” digao 50 k kuna (tako barem tvrdi) tako sam ja popušio 50 k kn jer nisam prodao kad sam trebao. Uopće ne tvrdim da sam trebao prodati sve ali kad sam vidio gdje bi to moglo krenuti, nalozi mi nisu bili dovoljno niski, i dok ih je PG stavila na burzu brod je već tonuo.

Imao sam neki svoj predosjećaj u petak da bi moglo biti još frke i prodao sam nešto maistre nešto petrice danas nešto malo dokupio petrice i saldo je plus (ili nije dodatni minus kako želite) 5 k kn.

I sad se bi još trebao ispričati što sam dirnuo u svetu kravu…ma nebojte se moj cilj je 1000 komada petrice i zbilja mislim da će vrijediti ali da smo se svi zeznuli malo u procjenama…jesmo se zeznuli…ali više ne ćemo…

Jel tako drugovi[thumbsup][smiley][thumbsup]

Svi kupuju ti prodaj - Svi prodaju ti kupuj

Cartmann dobro zboriš. Problem i je u tome kaj veliki igrači tjeraju cijenu gore i dolje, a na kraju krajeva to je sve obična trgovina, odnos ponude i potražnje. Kad bi ja znao kaj će sutra i nadalje napraviti dva najveća fonda u hrvata na ovom našem brdskobalkanskom tržištu išao bi odmah naručiti novog tourega

http://whycroatia.blogspot.com/

Dragi prijatelji i svi štovatelji Petrice,
ne paničite zbog posrnulog crobex-a i drugih ..xova, naša Petrica IDE DALJE!
Da vam to dokažem, u petak stavljam na bid još 1500 komada, što uz sadašnjih 2000
malo podeblja Mikin zbroj a možda i malo uspori klizanje dok svi drugi tonuuuuu….
A ispod 800 NEMA PRODAJE!!!!
[smiley][smiley][smiley][thumbsup][smiley][smiley][smiley]

Da rezimiram kako ne bi netko nesto krivo zakljucio – vrijednost ptkm-a odreduju veliki igraci i fondovi, ako se kriticno stanje nastavi i fond manager odluci izaci iz nestabilne ptkm – cijena moze rapidno pasti, ne ispod 200kn, vec ispod 100kn ako par najjacih fondova krene bjezati pod svaku cijenu, kao sto se dogodilo 1996. Ne kazem da ce biti tako, nadam se da nece, vec samo spominjem da postoji i takva realna mogucnost tj. da se treba pripremiti i za takav worst case scenario. Nek ne zabijaju glavu u pijesak i slusaju bajke jer je opasno ulagati realan novac u granju kule u oblacima. OVO NIJE POZIV NA PRODAJU NITI NA KUPNJU, vec poziv da odbacite bajkovite price, duboko udahnete i razmislite sto dalje.

Potpuno se slažem s tobom,
jer na kraju krajeva fondovi igaju ovu igru sa tuđim novcem, a mi sa svojom ušteđevinom ili kreditom.

Npr pogledaj zanimljivu situaciju sa HT – rijetki su oni koji se mogu pohvaliti na kapitalnoj dobiti a da su HT kupili na burzi jer već 3 mjeseca neprekidno klizi.
U ovoj situaciji većinu nije briga za fundamente, ( p/e 11 ili 10 ili 7) jednostavno nebitno jer se nemilosrdno izvlači keš, a dividenta i perspektiva, povlašeteni da nekažem monopolski karakter tvrtke kao da nije bitan.
Ovakve analize nisam ni očekivao od ovih 40000 ljudi koji su prodali ali su me iznenadili ovii iz top 10 što po svaku cijenu prodavaju.
A ja napravio projekciju HT na temelju – paralele sa INOM nakon IPO-a.
Sad mi je jasno što je Graham pisao godinama prije, nema te sile koja može točno predvidjeti kretanja na burzi, i nikako nesmijemo padati u zamku da na temelju prošlosti prognoziramo budućnost.

Što se tiče dionice PTKM isto tako je nemoguće predvidjeti razvoj situacije , ali je činjenica da je cijena od 270 kn (nominala) vrlo bitna i da za to postoje viši interesi , što naravno ne mora biti točno jer u ovoj situaciji sve je moguće.
Svakako jedna činjenica ide u prilog stabilnosti današnje cijene je da su su rijetki dioničari PTKM u nekakvom većem plusu – mislim na fonodve, a 90% malih je u minusu jer je ova cijena bila i u travnju prošle godine.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

EB8L8M Turbo Long Call PETROKEMIJA 180.0000 200.0000 31/03/2008 0.1 Erste Bank

Gledajte kako Erste vidi PTKM. Btw, ovo sam tek jučer vidio i objašnjava mnoge stvari

Hell is Empty and all the Devils are Here

EB8L8M Turbo Long Call PETROKEMIJA 180.0000 200.0000 31/03/2008 0.1 Erste Bank Gledajte kako Erste vidi PTKM. Btw, ovo sam tek jučer vidio i objašnjava mnoge stvari

Može li malo objašnjenje.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

EB8L8M Turbo Long Call PETROKEMIJA 180.0000 200.0000 31/03/2008 0.1 Erste Bank Gledajte kako Erste vidi PTKM. Btw, ovo sam tek jučer vidio i objašnjava mnoge stvari

vidim i ja to, al bas i ne razumijem
da li su to futures, kako tocno izgledaju ti ugovori i koje su im klauzule?

pilar

“To ti je knock-out long certifikat na PTKM. Strike price je 180, knock out na 200. 10 certifikata koji kupis, ti daju pravo na “kupnju” jedne dionice PTKM na dan 31.03.2008. po 180 kn (strike price). Kupnja je pod navodnicima, jer neces nista morat kupovat, nego ce ti na taj dan banka isplatit razliku izmedju cijene dionice i strike price. Ukoliko cijena dotakne ili padne ispod 200 u medjuvremenu, nastupa knock-out. Tvoji certifikati su nevazeci, dobit ces neku sicu po svakom i dovidjenja. Ako je trenutna cijena PTKM recimo 280 kn, tebe ce 10 tih certifikata otprilike kostat 100 kn (280 – strike price). Ako cijena 31.03.2008. bude 300 kn, dobit ces za 10 certifikat 120 kn (300 – strike price). Naravno neku proviziju zaracuna banka.”

Evo kako je meni to kolega deimos pojasnio. Zahvaljujem mu ovim putem na tome

Hell is Empty and all the Devils are Here

Pa sada ti certifikati ne bi smjeli imati neki utjecaj na vrijednost PTKM jer prije 2 mjeseca vrijednost PTKM je bila 239.50 Kn, pa je nakon toga došla na vrijednost od 320+ Kn…………….[thumbsup]

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Evo kako je meni to kolega deimos pojasnio. Zahvaljujem mu ovim putem na tome

meni to nije cisto. po tome za sve ispod 290 je gubitak, iznad je dobitak, a ispod 200 je krah (ne dobijes nista)?
koliko kosta tih 10 certifikata?
zar nema negdje na internetu objasnjeno kako to funkcionira i kako se moze uplatiti?

pilar

New Report

Close