edo: ” Molim vas lijepo pokušajte mi nabrojiti 20 dobrih fimi u Hrvatskoj,.. ” Petrokemija je po svim pokazateljima izuzetno loša firma, ali je PTKM, po svim pokazateljima, izuzetno dobra dionica. [smiley2]
Firma koja iz godine u godinu povećava promet (izvoz pogotovo), a gubitak je najvećim dijelom posljedica visoke amortizacije (o svemu tome je već dosta postova napisano) nemože biti loša a zadnje što bi napravio nazvao je izuzetno lošom firmom.
Slažem se da je izuzetno dobra dionica za investitore u što smo se svi uvjerili ovih dana, a najbolje tek slijedi.
Na kraju jedno pitanje za sve: Da li se nekom iz Slovenije isplati kupiti PTKM, ako ona pokriva najveći dio potreba slovenskog tržišta za umjetnim gnojivom?
Na kraju jedno pitanje za sve: Da li se nekom iz Slovenije isplati kupiti PTKM, ako ona pokriva najveći dio potreba slovenskog tržišta za umjetnim gnojivom?
Da, i? [smiley9]
Svako veće seosko imanje treba Petrokemijine proizvode, pa tako i Slovenija.
Zar misliš, Mika, da bi netko iz Slovenije kupio PTKM zbog slovenskog tržišta?
Evo da vam tata beholder malo donese ekskluzive:
u ovom trenutku u tjekku su razgovori između Sanadera i čelnika INE o izdvajanju plinskog businessa. na pitanje, što će biti sa cijenom plina u zimi, Polančec odgovara:” strpite se i sve će se iskristralizirati u rujnu (što znaći ovih dana! tj. nakon današnjeg sastanka!)
Bojim se da se sve odvija u dlaku kako sam predvidio (vidi moje ranije postove), a cijela prića se u natuknicama svodi na:
1. INA već 3 godine ne dobiva odobrenje vlade da poskupi cijenu plina (hoće li takav tretman imati i nova kompanija kojoj je to core-business?)
2. INA želi, kad već ne može kontrolirati cijenu plina, želi osigurati kontrolu/monoplo na: DOBAVNE PRAVCE (prvenstveno budući LNG terminal) i potpuno kontrolu nad skladištem plina (ideja je da kad već ne mogu kontrolirati cijenu plina, mogu zarađivati od pratećih djelatnosti.
3. Vlada nalaže INI da izdvoji prateće djelatnosti u zasebnu firmu (sada se moram samohvaliti…ova odluka vlade je potpuno moja zasluga! ja sam uvjerio ministarstvo da počne razmišljati u tome pravcu i samostalno srušio inine prijedloge o zakonskim odredbama pratećih djelatnosti[smiley2])
4. INA daje kontru (kao u preferansu) da će onda izdvojiti kompletni plinski business kojem će se onda po defaultu imati višu cijenu plina (tržišnu cijenu!!)
——————-da danas
budućnost kako ju vidi INA:
1. INA prodaje plinski business, po mojoj procijeni E.ON-u (to je za mene i RhurGas) , a zadržava sklaišta i LNG, u formi u kojoj zakonski smije I ZADRŽAVA PLINSKA NALAZIŠTA!!!
2. Nemci ko nemci…riješavaju pitanje profitabilnosti po istom modelu kako su to napravili u HT-u (jeste li primjetili da u zadnje vrijeme malo više trošimo na telefon nego prije?!?[smiley1])
3. INA prodaje njemcima svoj plin, ali sada po europskim cijenama!
Pitanje:
gdje je tu petrokemija?
I dalje kupuje plin po povlastenim cijenama od Drzave ( tj Ine ). Howgh
vi kolega mislite da će blijedoliki poglavica za petrokemiju napraviti rezervat u kojem će petrokemija moći nesmetano stvarati i rasti? [smiley1]
Ta indijanska telekomunikacijska tvrtka vec posluje daleko izvan granica “rezervata”.
Svako veće seosko imanje treba Petrokemijine proizvode, pa tako i Slovenija. Zar misliš, Mika, da bi netko iz Slovenije kupio PTKM zbog slovenskog tržišta?
Pa naravno da ne će kupiti samo zbog Slovenije nego zbog čitavog posla sa umjetnim gnojivom.
A na primjeru Slovenije hoću pokazati kakav će biti interes kad se raspiše tender za prodaju državnog dijela u PTKM i što će to značiti za kretanje cijene u budućnosti.
Izgleda da je opet krenula, skinuti su oni nalozi s prodaje po 1000 komada i sve počišćeno do 190 [smiley2]
Čini se da ipak kupnja diktira pravila trgovanja na PTKM [smiley2].