Da se prisjetimo………………..
24. svibnja 1998. – U Kutini bi moglo doći do velikih socijalnih nemira jer je Ina za danas najavila obustavu isporuke plina i mazuta Petrokemiji, a ova se Vlada, prema posljednjim najavama, odriče Sporazuma o privatizaciji Petrokemije koji je bivša Vlada potpisala 1998. godine. To je izjavio čelnik Stožera za obranu Petrokemije Željko Klaus tijekom mirnog prosvjeda 30-ak radnika te tvrtke pred Saborom.
Prema sporazumu bi radnici, umirovljenici i bivši radnici Petrokemije mogli otkupiti dionice te tvrtke po cijeni postignutoj u kuponskoj privatizaciji – 114 kuna. No, prije nekoliko dana predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Hrvoje Vojković poslao nam je pismo po kojemu se radnicima nudi otkup dionica po nominalnoj cijeni od 1000 kuna, na što nećemo pristati, rekao je Klaus.
To je, smatra, konkretan dokaz da Vlada neće poštivati sporazum. Istaknuo je pritom kako su 1998. tadašnji oporbeni, a sada vladajući čelnici podupirali taj sporazum. Tada im je, ustvrdio je, sporazum odgovarao, a danas ne.
U sporazumu piše da će država, kao većinski vlasnik, osigurati barem postojeću razinu proizvodnje u Petrokemiji – oko 1,2 milijuna tona gnojiva godišnje. Mi smo, kaže Klaus, u prva četiri mjeseca ove godine isporučili oko 500 tisuća tona gnojiva, čime smo ispunili sve svoje obveze prema poljoprivredi. S druge strane Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva dužno je Petrokemiji oko 130 milijuna kuna za isporuku gnojiva tijekom prošlogodišnje sjetve.
Istaknuo je također kako Petrokemija plaća plin po najvišoj cijeni u Europi. Uz takvu cijenu i nelikvidnost u zemlji tvrtka ne može Ini platiti dug za plin isporučen u prošloj godini. Stoga je Ina za danas najavila obustavu isporuke plina i mazuta kutinskom poduzeću.
Klaus smatra da Petrokemija ima snage i mogućnosti da se izvuče iz teškoća, no traži od Vlade poštivanje potpisanog sporazuma. Ako Vlada to neće i ako nam Ina zatvori plin, u Kutini će doći do velikih socijalnih nemira u kojima će, osim 3100 zaposlenih, sudjelovati i mnogi drugi građani, jer svi u Kutini žive od Petrokemije, ustvrdio je.
@Goran8-Izašao sa plusom što je najvažnije a vi nastavite sa puno pametnim komentarima,dobro vam ide.[cool]
Cazo22 meni je jako drago da svi zarade
Kad si već izašao iz Petrokemije nemoj davati zločeste komentare
Hypo već duže vremena izlazi a to oni što su začuđeni s cijenom je iluzija.
Hypo da je htio s 10-ak milona kn je mogao dići petrokemiju i iznad 400 kn(što bi po fundamentima bilo opravdano) i cijelu svoju količinu istresti do današnje cijene
Koja je uloga hypa u cijeloj ovoj priči neznam ali za pola godine ili više možda nam sve ovo bude kristalno jasno
Ja posjedujem dionice Petrokemije text nije nagovor na kupnju ili prodaju
Proizvodnja plina od strane ine
Pogon Molve proizvede 1 milijardu plina godišnje
Proizvodnja plina na moru u 2006. doseže 4,3 milijuna kubičnih metara na dan.
Dok sva ostala polja proizvedu zajedno oko 500 milijuna m3, dakle ukupna proizvodnja plina je
oko 3 milijarde m3 godišnje, a ukupne potrebe plina je oko 4 milijarde m3….
ili zastupljenost plina iz proizvodnje je oko 75 posto proizvede se u RH ili 8,2 milijuna m3 dnevno….
http://www.ina.hr/default.aspx?id=446
Dodao bi još par stvari, trenutačne zalihe u Okolima jesu oko 370 milijuna m3, nadalje Ina dnevno proizvodi oko 8,2 milijuna plina i 3,5 milijuna m3 uvozi iz Rusije, a potrebe kada je toplije su i 50 posto manje, dakle oko 5,5 milijuna m3, dakle zalihe je moguće povećati za 6,2 milijuna plina dnevno.
Nadalje preostalo je još 62 dana do kalendarski kraja zime, a plina ima u zalihama za 67 dana bez vlastite proizvodnje i bez uvoza iz Rusije, a i bez dodatnog uvoza iz Italije od 26 milijuna m3….
Ptkm se izvukla što se tiče plina…..
Pozdrav
Čestitke BigBoss na trudu!
To su ipak bili ispitni baluni ili sigurnosne kočnice.
Još uvijek ne žele da izmakne kontroli.
Meni se čini da se od ovoga svega samo Hypo okoristio,izlazi po cijeni koju ni u snu nije očekivao[cool]
gle čuda
[shocked]
hypo se okoristio sa ovom lošom dionicom[huh][huh]
prijatelju provijeri malo kretanje cijene samo unazad par mjeseci. i sa ovim “lošim” vijestima o 12% privatizacije cijena se kreće na gornjoj granici. prema svemu što se dogodilo, događa i tek se treba desiti mirno spavaj i ne zamaraj glavicu, jer ta cijena se drži da bi novi vlasnik uletio po najpovoljnijim mogućim uvijetima.ako je to toda-scenarij je poznat. a ako i ostane država mislim da razloga za brigu nema, godišnji rast i u tim uvijetima je više od dobrog. ako želiš brzu lovu stavi na dva zicer para ili par nepar na stolu- sam procijeni gdje su bolje šanse
[bye][bye]
neko se ponovo istresao, svjezi k/p
Top bid CIJENA KOLIČINA
315,02 63
315,00 80
313,03 80
310,02 10
310,01 3
310,00 56
309,00 30
306,00 98
305,01 30
305,00 239
Top ask CIJENA KOLIČINA
317,10 5
319,00 73
321,95 25
321,99 41
322,00 434
322,96 296
322,97 27
322,99 99
323,99 120
324,00 100
Po tko zna koji put se nakon vijesti o privatizaciji i eksplozivnog rasta vracamo na staro.
Pojeo vuk magare i tresla se brda, rodio se mis.
Jos ce biti jeftinog dokupa na 270-290 kn koliko mi se cini i bez radnickih dionica.
Ipak, strpljen-spasen. Privatizacija se mora desiti kad tad. Samo je pitanje koliko se nekome da cekati i imati vezan kapital uz ovu dionicu.
Ne vidim da se Hypo istovarao nesto ovih dana. I dalje ima oko 40000 dionica.
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.210.822 36,24 Osnovni račun
2. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26,02 Osnovni račun
3. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 209.067 6,26 Skrb. račun
4. HPB D.D./KD INVESTMENTS – VICTORIA FOND 101.814 3,05 Skrb. račun
5. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 68.581 2,05 Skrb. račun
6. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 59.415 1,78 Skrb. račun
7. HPB D.D. 40.619 1,22 Skrb. račun
8. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./HYPO ALPE-ADRIA-BANK AG 40.098 1,20 Skrb. račun
9. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 40.000 1,20 Osnovni račun
10. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 35.612 1,07 Skrb. račun
Ukupno: 80,08
Ne bih se iznenadio da dionica padne na razine 270-300 kn, iako se nadam da neće ali nada je jedno a stvarnost drugo. Prvi put se to dogodilo u jesen 2007 godine kada je Polančec prvi puta izjavio da petrica ide u prodaju, dionica sa 270 odleti na 309 i ponovo natrag, drugi puta sada sa izjavom premijera, a kako kaže narod treća sreća, a ja vjerujem u treću sreću pa mi se neda izlaziti iz nje jer ako izađem bojim se da više nikada neću imati priliku ući na tim razinama.
Stoga tko čeka dočeka pa makar i lijepu starost.
Pozdrav
I meni je žao što se cijena ovako vratila, ali svi zaboravljaju ono bitno – nakon devetog (!!!) pokušaja napokon je probijena magična granica od 300.
Problem kod ove dionice nisu ni fundamenti ni plin, nego to što je strogo kontrolirana. Zašto, ne znam.
Svake godine se na Petrokemiji sasvim solidno zaradi, ali izgleda nedovoljno onima koji vole trejdati. I to je u redu.
Dakle, samo strpljivo, velika je vjerojatnost da će narasti u toku ove godine, samo mi ne znamo kada. Najlošiji rezultat na godišnjoj razini je bio 2005. kada je rast bio cca 30%, i to u vrijeme negativne bilance, neizvjesne budućnosti i nestašice plina.
Ma ne se nervirati,dionica se drži sasvim ok u ovim turbulentnim vremenima,i mene je začudilo što nije pala ispod 300 kn,jer sam se već navikao na nju.[rolleyes]
Nisam je trajdao i ne namjeravam,jedna od rijetkih koju čvrsto držim,dokup sam davno izvršio i ne namjeravam je više dokupljivati,fer cijenu će dostići za par mjeseci ili godina.
Radnici koji budu dobili po povlaštenoj cijeni ili će je prodati ili neće,nema tu puno pametovanja,možda će utjecati na tržišnu vrijednost ali ne vjerujem.To se zna već mjesecima i cijena je takva kakva je.
Danas su svi oprezni i udara se po bidu ali ne znatne količine i cijena se ne ruši,nema panike koja nas je pratila mjesecima.
Sve to bude OK.
Panda i Plonker svaka čast na trejdanju.Tako se novci zarađuju.[wink]