Mika taj panda je prodao skoro sve dionice PTKM…… tako je sam rekao???Pa neka sutra samo gleda….[thumbsup]
Buco:
”
panda
Sad već sumnjam da si student 1. godine ekonomije!
U nekoliko dana koliko si tu, stalno spominješ da je cijena jednaka prosječnom trošku ili graničnom trošku…
AC (averege cost) i MC (marginal cost) su 2 različite stvari, daj se bar odluči na kojoj je razini cijena proizoda!
Ajde onda i objasni kako se cijena formira, na kojoj razini u tržišnim uvjetima, a kako kod monopolista…
(evo ti hint: Zašto monoplisti namjerno drže proizvodnju ispod tržišnog optimuma)
[thumbsup]
”
evo ovako….
cijena se moze formirati na AC sto je idealno, jer tada je profit=0
a moze se postaviti i na MC, ovisno o regulatoru, i ako je MC manje od AC, tada firma biljezi gubitak, kao sto je to cinila i petrokemija….
u savrsenom trzistu je profit nula, a kod bilo oligopola ili monopola naravno veci od nula, jer na taj nacin povecavaju cijenu uz smanenju kolicinu, to rade pri MR=MC….ali to nije slucaj petrokemije….
jos nesto kolega vas zanima??
ma ne, ali kad me bude zanimalo, vama se prvom javljam[thumbsup][tongue]
Nego, samo da se osvrnem na odgovor…Na savršenom tržištu profit nije zaista nula, nego se nultim profitom smatra postotak profita prema cijeni kapitala na tržištu. No, po teoriji, oprtunitetni trošak (uloženi novci mogli su se i posuditi, oročiti umjesto ulagati u poslovanje) je također uračunat u ukupne troškove, te se zato kaže da je profit 0. Samo da ne bi zbunili ostale! Pokazujete zavidno znanje, kladim se da znate i skicirati graf krivulja graničnog prihoda i troškova. Kažete da to nije slučaj PTKM…nije u RH, no u izvozu okolnim zemljama? U najmanju ruku je oligopol, a zaboravljaate da PTKM 60% izvozi!!!
No, vezano za monoplističku konkurenciju, zaslužili ste potpis za izlazak na kolokvij (ako uopće potpisi još postoje)!
Lijep pozdrav i nadam se da ćete stići nadokupiti!
P.S. Kako je prošla disertacija? Ili, da kažem seminar? [tongue]
dobro je rekao kolega, kupnja ce se povuci prema dolje, to je normalna reakcija…. privatizira se radnicima, nema strateskog partnera, nema rusa, nema tode, to ce se oduziti jos par godina…. pa i Ina se privatizirala i na burzi je…pa ja se sjecam kako je cijena roknula na 2200 prije nesto oko dva mjeseca, intraday je bio pad od 10 posto jer nije bilo postavljene kupnje, a to se upravo dogadjalo zbog lock-up perioda… cijena se i dalje arbitrira, P=AC ili MC, drzava je vlasnik vecinski i to je to.. radnici se mogu lako iskrcavati, treba ima lova kao i svakoj radnickoj klasi…. moguca blokada sutra preko 10%, naravno prema dolje, barem bi to tako bilo logicno.. pozdrav svim dionicarima, drste se sutra!
Kolega Panda, znam da nije o ptkm, al ne mogu da ne reagiram. Zanima me gdje ovdje vidite inu na, citiram: “…2200 prije nesto oko dva mjeseca…”:
http://www.zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=INA-R-A
NHF
samo želim iznijeti točniji podatak.
Iz Italije se uvozi 26 milijuna prostornih metara plina
Trenutačno se, kažu u Naftaplinu, s Ministarstvom gospodarstva dogovaraju uvjeti i kriteriji tog uvoza te tko će podmiriti njegove troškove
Neočekivano velika potrošnja prirodnog plina u listopadu, studenom i prosincu koja je veća od one u istom razdoblju 2006. za 27 posto, ubrzala je pražnjenje podzemnog skladišta plina (PSP) Okoli, no kućanstva bi trebala imati dovoljno plina do kraja sezone grijanja, i to bez redukcija, doznaje se i Ini Naftaplinu. Tome bi trebao pridonijeti interventni uvoz planiran za veljaču. Trenutačno se, kažu u Naftaplinu, s Ministarstvom gospodarstva dogovaraju uvjeti i kriteriji tog uvoza kao i tko će podmiriti njegove troškove. Riječ je o 26 milijuna prostornih metara plina koji bi trebao biti uvezen iz Italije.
U Naftaplinu napominju da je uobičajena špica potrošnje prethodnih godina bila od siječnja do prve polovice ožujka, no kako je ove sezone nastupila ranije, pa su stoga ranije i poduzete mjere za interventni uvoz koje uz dogovor s Ministarstvom uključuju i rezervaciju transportnih kapaciteta. Budući da je Petrokemija Kutina u remontu, potrebe tržišta za prirodnim plinom u siječnju bit će pokrivene, a u Ini Naftaplinu ističu da planirana ograničenja isporuke prirodnog plina imaju za cilj osigurati prihvatljivo stanje popunjenosti PSP-a Okoli s početkom ožujka. Naftaplin može tržištu, posebice industrijskim potrošačima i HEP-u, umjesto plina isporučiti zamjensko gorivo – mazut – što će, prema najavama, vjerojatno i učiniti. Prema podacima Ine Naftaplina, distributeri to jest kućanstva u zadnja tri mjeseca 2007. godine potrošila su 59 milijuna prostornih metara plina više od ugovorenih količina, a ukupno je s industrijskim potrošačima i povlaštenim kupcima potrošeno 216 milijuna prostornih metara plina više od ugovorenog. Na početku sezone grijanja, kažu u Naftaplinu, u PSP-u Okoli bilo je rekordnih 630 milijuna »kubika« plina, a ostalo je oko 300 milijuna. Prosječna dnevna potrošnja prirodnog plina u prosincu bila je oko 12 milijuna prostornih metara, a u siječnju oko 11,5 milijuna »kubika«. Hrvatska 60 posto svojih potreba za plinom podmiruje iz vlastitih izvora, a 40 posto uvozi.
U Naftaplinu ističu da je gradnja novog podzemnog skladišta plina nužnost kako bi se osigurala uredna opskrba plinom, odnosno da bi se ljeti viškovi plina mogli utiskivati u skladište, a trošiti zimi kada su potrebe znatno veće. Pritom, plin kojim se pune takva skladišta nabavlja se tijekom ljeta, kada je njegova cijena niža.
Naftaplinove računice pokazuju da bi u gradnju novog skladišta trebalo uložiti najmanje 200 milijuna dolara, za što, kažu, Ina nema novca jer već godinama u plinskom biznisu zbog nerealnih cijena plina u odnosu na tržišne cijene bilježi gubitke od oko milijardu kuna na godinu. Uz to, Ina je već u velikom investicijskom zamahu kojim nastoji osigurati obnovu rafinerija i osiguranje novih koncesija za istraživanje nafte i plina. [Hina
Evo i linka video zapisa dnevnika +
http://vijesti.hrt.hr/ShowArticles.aspx?ArticleId=39233
panda:
”
Buco:
”
panda
Sad već sumnjam da si student 1. godine ekonomije!
U nekoliko dana koliko si tu, stalno spominješ da je cijena jednaka prosječnom trošku ili graničnom trošku…
AC (averege cost) i MC (marginal cost) su 2 različite stvari, daj se bar odluči na kojoj je razini cijena proizoda!
Ajde onda i objasni kako se cijena formira, na kojoj razini u tržišnim uvjetima, a kako kod monopolista…
(evo ti hint: Zašto monoplisti namjerno drže proizvodnju ispod tržišnog optimuma)
[thumbsup]
”
evo ovako….
cijena se moze formirati na AC sto je idealno, jer tada je profit=0
a moze se postaviti i na MC, ovisno o regulatoru, i ako je MC manje od AC, tada firma biljezi gubitak, kao sto je to cinila i petrokemija….
u savrsenom trzistu je profit nula, a kod bilo oligopola ili monopola naravno veci od nula, jer na taj nacin povecavaju cijenu uz smanenju kolicinu, to rade pri MR=MC….ali to nije slucaj petrokemije….
jos nesto kolega vas zanima??
”
ma ne, ali kad me bude zanimalo, vama se prvom javljam[thumbsup][tongue]
Nego, samo da se osvrnem na odgovor…Na savršenom tržištu profit nije zaista nula, nego se nultim profitom smatra postotak profita prema cijeni kapitala na tržištu. No, po teoriji, oprtunitetni trošak (uloženi novci mogli su se i posuditi, oročiti umjesto ulagati u poslovanje) je također uračunat u ukupne troškove, te se zato kaže da je profit 0. Samo da ne bi zbunili ostale! Pokazujete zavidno znanje, kladim se da znate i skicirati graf krivulja graničnog prihoda i troškova. Kažete da to nije slučaj PTKM…nije u RH, no u izvozu okolnim zemljama? U najmanju ruku je oligopol, a zaboravljaate da PTKM 60% izvozi!!!
No, vezano za monoplističku konkurenciju, zaslužili ste potpis za izlazak na kolokvij (ako uopće potpisi još postoje)!
Lijep pozdrav i nadam se da ćete stići nadokupiti!
P.S. Kako je prošla disertacija? Ili, da kažem seminar? [tongue]
samo daj jos cijenu plina po kojoj nabavlja PTKM i koliko je npr trzisna u regiji, za potpunu ocijenu [thumbsup]
Evo i linka video zapisa dnevnika +
http://vijesti.hrt.h…aspx?ArticleId=39233
ovih 26 milijuna koje ce se uvesti to nije dostatno niti za 3 puna dana….
sta vijest a clanaka jako lose napisan od novinara, posebno ono da nece biti restrikcija….
ah..sta da kazem…vec sam se i ja umorio…[undecid]
panda:
”
dobro je rekao kolega, kupnja ce se povuci prema dolje, to je normalna reakcija….
privatizira se radnicima, nema strateskog partnera, nema rusa, nema tode, to ce se oduziti jos par godina….
pa i Ina se privatizirala i na burzi je…pa ja se sjecam kako je cijena roknula na 2200 prije nesto oko dva mjeseca, intraday je bio pad od 10 posto jer nije bilo postavljene kupnje, a to se upravo dogadjalo zbog lock-up perioda…
cijena se i dalje arbitrira, P=AC ili MC, drzava je vlasnik vecinski i to je to..
radnici se mogu lako iskrcavati, treba ima lova kao i svakoj radnickoj klasi….
moguca blokada sutra preko 10%, naravno prema dolje, barem bi to tako bilo logicno..
pozdrav svim dionicarima, drste se sutra!
”
[lol] [lol] [lol] [lol] [lol] [lol] panda ti već graničiš s tragikomedijom. Ja ću još probat nadokupit ispod 315 ak će ić! A za tebe više nema kupnje i zarade od mizernih 10% na daytrejdanju. “NO SOUP FOR YOU!”[lol]
Hahahaha nemoj bit soup nacist…
Na vijestima Radio Dalmacije prva vijest – Najava privatizacije PTKM
[cool]
Buco:
”
samo daj jos cijenu plina po kojoj nabavlja PTKM i koliko je npr trzisna u regiji, za potpunu ocijenu [thumbsup]
ne znam to, ali znam da su im za izvoz visoki transportni troskovi…
izlazak na kolokvij nece biti potreban, jer sam upravo danas doktorirao…[proud]
U najmanju ruku je oligopol, a zaboravljaate da PTKM 60% izvozi!!! No, vezano za monoplističku konkurenciju, zaslužili ste potpis za izlazak na kolokvij (ako uopće potpisi još postoje)! Lijep pozdrav i nadam se da ćete stići nadokupiti! P.S. Kako je prošla disertacija? Ili, da kažem seminar? [tongue]
panda: ”
živio prijatelju i sutra se fino obuci jer je sutra veliki dan.
Prijatelji sutra je veliki dan,
Kao što je naš predsjednik Mesarić izjavio ovo je pobjeda jedne vizije.
Laku noć svima