Kako mogu Slovenci zaštititi piransku sol kad su način proizvodnje svojedobno prije više stoljeća donjeli s otoka Paga? Točnije rečeno stručnjaci s otoka Paga naučili su jih kako se dobiva čista bijela sol! To možemo pročitati u muzeju soli koji se nalazi u Sečovlju usred solane.Uz to pokušaji zaštite Istarskog goniča od strane jednog Istarskog uzgajivača su propali zbog naše hrvatske birokratske nebrige pa su to pokušali uraditi susjedi!Sada će zaštititi pčelu sutra vranu a prekosutra kišu! Apsurda u Europi nikad kraja a tako lijepo izgleda na prvi pogled.S obzirom na popularnost dalmatinera vrste pasa koja se danas svugdje uzgaja može se dogoditi da i njih zaštite kao izvornu pasminu?! Prije više godina pokušali su to i s ajvarom pa su intervenirali neki s Balkana! Da nisu prodali Kolinsku to bi već uradili i sa “srpskim pasuljem”!A samo hrvatske budale šute isto tako kada upozoravam preko foruma da je naš “milijun” a srpski “milijon” a obadva od latinskog! Koalicija će vjerojatno odrediti u novom pravopisu ovo drugo ili i najboljem slučaju da je moguća uporaba i jednog i drugog.
Imao sam prigodu s društvom piti i “hrvatski” i “slovenski” Teran kao i onaj iz Italije.Svi smo bili jedinstveni u ocjeni da je “hrvatski” najbolji.Isto vrijedi za Porečku Malvaziju,koju smo preferirali u odnosu na ostale iako se tu radi o istoj sorti grožđa dok kod slovenskog terana imamo sortu grožđa Refošk a kod hrvatskog Teran!Nadam se da će Hrvatska pokrenuti sudski postupak protiv slovenskog proizvođača zbog očite zloporabe položaja!Što se tiče kranjskih kobasica može se reći da se tu radi o stečenom pravu hrvatskog proizvođača isto kao što slovenski slastičari mogu proizvoditi i prodavati zagrebačku kremšnitu!