Prošlu godinu obilježio pad profitabilnosti. Koliki? Tajna

Naslovnica Forum Komentari članaka Prošlu godinu obilježio pad profitabilnosti. Koliki? Tajna

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Sve, sve, sve samo ne ono pravo – opet fali najvažniji podatak!

Kada govorimo o udjelu robnog izvoza u BDP-, moramo uvijek napominjati da Hrvatska ima najmanji postotak manufacturing exports (proizvoda industrijske proizvodnje) u BDP-u kao izvoza u Njemačku u Evropi – svega 1,7%. Manje od na primjer Srbije ili Estonije (2,1%). Češka ima skoro 18%; Madžarska 15,4%; Slovačka oko 13,3%.

To je važno zbog toga jer se Evropa sve više raspada na njemačku Evropu koju čine Njemačka, Austrija, Finska, Nizozemska i Slovačka i ostatak.

Ideju evropske Njemačke potrebno je što prije zaboraviti.

U (njemačkoj) Evropi prosperirat će samo oni koji se uključe u njenu izvoznu privredu. Češka, Slovačka, Madžarska i donekle Slovenija (9.2% mamufacturing exports kao postotak BDP-a u Njemačku) su to već učinile.

Hrvatska se mora što prije orijentirati samo na poljoprivredu i turizam (i u tom cilju što prije devalvirati kunu za 30%) a industriju zaboraviti kako bi imala od čega živjeti. Nimalo slavno, ali jesti treba i živjeti se mora.

Marx,

tvoj komentar je malo izguljen u prostoru i vremenu.

Naime, ne može se živjeti samo od turizma i poljoprivrede. Industrijalizacija je najbitnija.

S druge strane, kad bi devalvacija valute bila rješenje izlaska iz krize, niti jedna država nikad ne bi bila u krizi jer bi samo devalvirali valutu i tako riješili stvari.

Nije devalvacija sama sebi svrha ali nastave li se ovakvi trendovi ima da se desi sama od sebe…a što kasnije se desi ima da bude teže za preokrenuti trendove…
Ne radi se o velikoj devalvaciji već u upravljanju tečajem(nisu to veliki pomaci) koji čak niti nije primarni cilj već je svrha da se posebno proizvodnom gospodarstvu omoguće jeftini krediti dok još možemo uzeti deviza (ili ako možemo upotrebiti vlastite strojeve to bi bilo još bolje)
Da je poljoprivreda razvijena i da imamo suficit to bi se itekako osjetilo na industriji a i na građevini koja bi tada bila održiva jer bi proizvodne firme investirale u objekte iz zarade uz eventualne kredite koje bi jednostavno vraćali…
Lovrinović i Ivanov(ne samo oni) tvrde da se može bez problema za tečaj ubrizgati nekih 7 mlrd. kuna iz primarne emisije u gospodarstvo…


Marx,

tvoj komentar je malo izguljen u prostoru i vremenu.

Naime, ne može se živjeti samo od turizma i poljoprivrede. Industrijalizacija je najbitnija.

S druge strane, kad bi devalvacija valute bila rješenje izlaska iz krize, niti jedna država nikad ne bi bila u krizi jer bi samo devalvirali valutu i tako riješili stvari.

Nikakva tiskanja novca, nikakve primarne emisije… to su lazne nade, koje ce kao rijesiti problem. Mi nemamo cvrstu valutu, a rusenje tecaja nije rjesenje.

Studije kazu da mi ne bi profitirali od rusenja tecaja. Druga stvar je drasticno smanejnej poreza, koje bi smanjilo realni tecaj, uz stabilan nominalni. To je pravi put.

U svakom slucaju, dolaze jako teska vremena-i standard ce jos dugo padati. Jedna po jedna tranzicijska zemlja, i one iza nas, prestizu nas ili vec to jesu. Na dobrom smo putu da postanemo najsiromasniji u EU za neko vrijeme. S rastom od 1-2% to ce se sigurno i dogoditi.

New Report

Close