Proračunski manjak 11,4 mlrd. kn, Linić kreće u žestoko utjerivanje dugova

Naslovnica Forum Komentari članaka Proračunski manjak 11,4 mlrd. kn, Linić kreće u žestoko utjerivanje dugova

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

domach1984

Moja firma radi, prodamosvoje proizvode, isplatimo place radnicima, platimo sve poreze, na kraju godine platimo porez na dobit i prosle godine smo podvukli crtu i da nam je firma u Americi malo bi bolje prosli, a da je u Njemackoj, cak bi bili u losijem polozaju.

Da budem iskren ni HDZ ni SDP nam se nije uplitao u posao.

Smjesno. Sto njemacka drzava nudi za svoj porez, i kako trosi novce, a kako Hrvatska? Koliko se trosi na R&D recimo, i koliko se to prelijeva firmama?

Da je ovo sto ti pricas istina, investitori bi se vec davno tukli za doci ovdje.
Financijska racunica se sastoji i od usluga javnog sektora, pravosudne zastite, efikasnosti, poslovnog okruzenja…

Ocito ti vidis nesto sto tisuce drugih investitora ne vidi? Uz sve navedeno, problem u ovoj drzavi je ekstremna korupcija i nesigurnost uslijed stalnih promjena zakona.

razer

masovne jeftine proizvodnje u Hrvatskoj nece biti nikad. velike firme dolaze tamo gdje u prvom redu mogu dobiti:
-educirane radnike za posao
-jeftinije radnike
-pravnu sigurnost
mi padamo na svemu tome. lazemo se sami da smo educirana nacija, al zamisli da nam dode neka tehnoloski zahtjevna firma; jel u Hrvatskoj ima 1000 ljudi koji znaju raditi na cnc stroju? pa mi nemam ni za ovu splasnulu brodogradnju dovoljno svojih zavarivaca…

Nazalost zemlja se temeljito deindustrijalizirala zadnjih 20 godina nisu samo tvornice otisle do vraga, nego i tehnicki fakulteti i to je proces koji se vise neda zaustaviti.

Kako sada stvari stoje jedina sansa su male i srednje firme ciji su vlasnici Hrvati i koje ce se probiti na strana trzista. Treba shvatiti globalizaciju i iskoristiti njene prednosti.

Moskva 1932.
– Druže Staljin, seljaci u Ukrajini masovno umiru od gladi
– Pošaljite vojsku i intenzivirajte kolektivizaciju

Zagreb 2013.
– Gospodine Linić, državni rashodi su porasli za 5 milijardi kuna
– Pošaljite porezne inspektore i intenzivirajte utjerivanje dugova

Tako je kreće totalna otimačina .Ovih par firmi koje nisu zatvorene dršte gaće.

Tražim hitno posao sa radnim vremenom od 26 sekundi . Može i do sat vremena ali ne duže!!!Netreba plaća samo mirovinsko i socijalno.

MINISTAR LINIĆ IMA JEDAN GRIJEH 1
Taj grijeh je da nema pr koji će njegove programe umjesto njega najaviti i obrazložiti. Njegovi programi su sjajni, možda malo prekruti (jer nismo navikli na disciplinu), ali da imaju smisla, imaju. Da još on to zna sve lijepo objasniti na “narodski” da ga svi razumiju, bilo bi idealno !
LInići, DRŽAVO, uvedite osobni stečaj, jer za nagomilavanje dugova i dužničko robstvo jesu krive banke koje ste (ili oni prije Vas ) prodali strancima. Oslobodite narod okova ovog robstva i uvedite osobni stečaj, kao i svi u regiji. Ako ne vidite dalje, pogledajte Sloveniju.
KAd ovo uvedete, tek će se onda tresti gaće bankama, a normalni ljudi će kroz pakao osobnog stečaja proći kroz pročišćenje pakla, ali će ući u novi život. Napravite ovo zbog naše mladosti i budućnosti !
p.s. Katrastrofalno je da jedan Grago Munjiza bude citiran kod Vas jer ono što je napravio u životu napravio je na leđima Todorića, poltronski slušajući što mu se kaže. Njegovo znanje je upitno, a dosljednost …… Ispitajte kako je GOSPODIN i zašto otišao iz AGROKORA.

razer

masovne jeftine proizvodnje u Hrvatskoj nece biti nikad. velike firme dolaze tamo gdje u prvom redu mogu dobiti:
-jeftinije radnike
-pravnu sigurnost
mi padamo na svemu tome. lazemo se sami da smo educirana nacija, al zamisli da nam dode neka tehnoloski zahtjevna firma; jel u Hrvatskoj ima 1000 ljudi koji znaju raditi na cnc stroju? pa mi nemam ni za ovu splasnulu brodogradnju dovoljno svojih zavarivaca…

Nazalost zemlja se temeljito deindustrijalizirala zadnjih 20 godina nisu samo tvornice otisle do vraga, nego i tehnicki fakulteti i to je proces koji se vise neda zaustaviti.

Kako sada stvari stoje jedina sansa su male i srednje firme ciji su vlasnici Hrvati i koje ce se probiti na strana trzista. Treba shvatiti globalizaciju i iskoristiti njene prednosti.

To je nesto drugo, u HR kako sada stvari jesu, nece biti nikakve djelatnosti. Niti proizvodne, niti usluzne osim turizma, koji je samo prirodna renta.

Sto se tice proizvodnje robe, a i drugih djelatnosti, stvarni trosak za firmu je malo teze izracunati, od gledanja samog poreza kao x %. Kad smo vec kod prozvodnje, tu ifnrastruktura, obrazovni sektor u koji ulaze drzava, trening, R&D, nabavni kanali u blizini, poslovno okruzenje, pravna sigurnost, naplata itd. utjecu na konacan ishod investicije.

Cak i uz jako male place, kroz direktne i indirektne troskove, moguce je da u zemlji gdje su place male, sam trosak proizvodnej bude veci nego u zemlji s jako velikim placama. Cini mi se da je netko rekao da npr trosak proizvodnje u Brazilu jest presao onaj u US, iako su place mnogo manje.

Anyhow, drzava treba raditi na poslovnom okruzenju-lakim i brzim procedurama, pravnoj zastiti, i razumnoj razini poreza/nameta, koji su predvidljivi i ne mjenjaju se stalno. Takoder, prikupljen porez treba pametno trositi-na kvalitetnu edukaciju, nuznu infrastrukturu itd a ne samo baciti u ralje bujajuce birokracije.

Dva strana viđenja hrvatske problematike:

Croatia’s tax name-and-shame; Financial Times August 9, 2012

…”But while many applaud the authorities for finally clamping down on often rampant tax evasion, others fear honest businesses suffering cash-flow problems are likely to suffer from over-zealous inspectors applying the letter, rather than the spirit of the law. In Croatia, entrepreneurs say they face a barrage of costly, and time consuming red tape; in a country facing economic stagnation this year, and with unemployment at 18 per cent, visits by tax inspectors keen to meet the targets set by civil servants who have never worked in private sector is the last thing the economy needs.”

Očito to nije bilo dosta. Pečačenje za 10 kuna viška u blagajni kafića, restorana itd. će napraviti toliko štete državi kroz gubitak poreza – o šteti za ugled i poslovne i ine posljedice onih zapečačenih da i ne govorimo – da se to ne dade izračunati. Uz ovakve poteze Porezne uprave Hrvatska očito uopće ne treba nikakve vanjske neprijatelje.

Kroatiens Beitritt ohne Begeisterung (Pristup Hrvatske bez oduševljenja), WirtschaftsWoche 01.07.2013

Njemački mnogi ne govore, zato evo prijevod: “Otprilike 1,3% BDP-a Hrvatska daje za subvencije svoje poljoprivrede. Time je na prvom mjestu u Evropi. Međutim, po produktivnosi je na posljednjem mjestu. Hrvatski poljoprivrednici investiraju po hektaru dvostruko više radne snage u odnosu na prosjek EU, izračunali su ekonomisti Svjetske banke. Ali prinos je samo 20% projeka EU”.

Kažu da se sva pamet ovoga svijeta sastoji u podacima i da je svatko pametan samo onoliko koliko ima podataka.

razer

slazem se da treba pojednostaviti procedure poslovanja. nazalost tu je problem sto gotovo svi politicari dolaze iz drzavnih sluzbi i poduzetnistvo im je apstraktan pojam. tu ce se stvari mjenjati puzevim korakom i to pod pritiskom situacije i EU.

pravna zastita pak lezi na svima trima vlastima, politicare mozemo smjeniti svake 4 godine, no sudbena vlast je nedodirljiva. ako sudac odradi 10 puta manje predmeta od prosjeka nema posljedica po njega. ako ja ne odradim posao do 16:00 ostajem na poslu koliko treba. klijente ne zanima sto je krenulo krivo. sudac u 16:00 zakljucava sudnicu i odlazi slikati mlade cure.

mladi ljudi koji zavrsavaju tehnicke fakultete izlaze na trziste rada potpuno nekompetentni. iamo sam prilike nedavno pogledati programe studiranja nekoliko zagrebackih fakulteta i iznenadilo me da se program nije zesce mijenjao od kad sam studirao, a to je bilo davno.

Osobno mi je zaj sto nemam neku kavanu ili slicno samo da je mogu zatvorit sada u jeku sezone i okitit je nekakvim sarenim trakicama za privlacenje paznje i natpisom Ovo je prevencija od porezne inspekcije. Kamo srece da ovo napravi vecina kafandzija na bar jedno mjesec dana i to u jeku sezone profesor doktor bi im jeo iz ruke. Nekad treba gledati i siri drustveni interes i stavit ga ispred onog svog malog interesa jer na ovaj nacin bi haraclijama bila poslana jasna poruka da mogu sto hoce,ali ne dokle hoce.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Za frankie-a

Slažem se da bi što Vi predlažete bilo najbolje rješenje koje bi odmah rješilo problem. Nažalost, postoji pravilo: ne postoji tako nešto kao što je sirotinjska solidarnost, a u Hrvatskoj ne postoji niti faktor javnosti. Inače bi, idući linijom vaše ideje, barem cijeli Zadar zatvorio sve kafiće i restorane u znak podrške obitelji Baka i poreznoj upravi ne bi palo napamet prijetiti zatvaranjem i zbog 10 kuna viška u blagajni. Na pravi način bi brzo shvatili koliku štetu rade i koliko ona prelazi ostvarenu korist. Nažalost, radi se o načinu rezoniranja koji je faktor (projekcija) mentaliteta – vidi komentar u tekstu iz Financal Timesa. Odavde krilatica “Hrvati uvijek naprave samo ono što ih se prisili da naprave, a i to onda rade preko volje, otežu i škrguću zubima”. Da sumiramo: I Linić (Porezna uprava)u panici prvodi prisilu ali u krivom smjeru jer ide linijom najmanjeg otpora. Njegov pravi zadatak je nemilosrdno kresati rashode a to znači otpuštanja u državnom i javnom sektoru (što veći broj fiktvno zaposlenih; nakon oga viškove zaposlenih) – ukratko sve ono što će uskoro početi zahtijevati “trojka”. Na primjer, i on zna da smo nedavno imali izbore za općine i županije i sigurno mu je jasno da se tu opet napunilo desetke tisuća fiktivnih činovničkih namještenja koji košaju milijarde. Da ne spominjemo vanfiskalne namete, spomeničke rente itd…

Vidi se da je Linić u sve većoj panici, ali za poduzimanje pravih stvari očito nema “petlje” pa ide linijom manjeg otpora.

Svaki dan neka ćelava, kockasta glava s mafijškim naočalama na nosu, glumi žrtvu porezne uprave. Gospoda bi vozila Mercedes ali ne bi plačali porez.

razer

-jeftinije radnike
-pravnu sigurnost

čini mi se da znate malo ili ništa o razini tehničke educiranosti u hrvatskoj.

ne da ne bi bio problem pronaći cnc-operatere ili ih obučiti, nego mi i dan-danas imamo višak dobro obrazovanih, a fakulteti kao elektrotehnika i strojarstvo zadržali su većinu svojih kvaliteta.

istina je da se to polako uništava, u zadnje vrijeme rapidno, ali ako u godinu-dvije dobijemo tehničku vladu bez partijaša hdz-a i sdp-a, još imamo šanse ne spasti na afriku.

naši ljudi su dobro tehnički educirani, problem je potpuna needuciranost pravnika i ekonomista koja je zemlju odvela u kaos.

visokotehnološke tvrtke ne mogu opstati zbog nepostajanja pravosudnog sustava i ogromnih poreza.

složeni procesi imaju dug obrtni ciklus i ako nema pravosudnog aparata da osigura naplatu, nema ni posla. svi kooperantski ugovori u složenim procesima su sofisticirani i opet ako nema pravnog sustava koji će podupirati i dati sigurnost provedbi ugovora, raditi je nemoguće. na kraju, enormni porezi povezani s nikakvom uslugom koja država pruža poduzetnicima čine poslovanje nemogućim i besmislenim.

sve dok pravnici mogu zarađivati masne novce pukim udaranjem pečata na ovrhe i fotokopije dokumenata, dok je jedini posao “ekonomista” dizanje kredita i dizanje plaća samima sebi, od tih struka nema ništa, a oni su razorili ostatak sustava.

nije to samo “blagi strukturalni problem” to je svjetsko dno; kad bismo iskopirali albanski pravni sustav, kod nas bi nikle mnoge tvrtke složenijih tehnologija koje se u albaniji ne mogu pojaviti jer oni još nemaju tehničkih stručnjaka našeg ranga, ali pravnici i “ekonomisti” im mogu biti samo bolji. naravno, ne bih trpao sve 100% u isti koš, ali izuzeci samo potvrđuju pravilo.

Svaki dan neka ćelava, kockasta glava s mafijškim naočalama na nosu, glumi žrtvu porezne uprave. Gospoda bi vozila Mercedes ali ne bi plačali porez.

Slažem se 100%. NIsam si priuštio Mercedesa nikada u životu(a mogu) jer mislim da nije moralno, dok ljudi oko mene rade za 400€.

Zato nemam dugova i nitko mi ne kuca na vrata.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

New Report

Close