Presuda koja bi mogla stajati banke najmanje 7 mlrd. kuna

Naslovnica Forum Komentari članaka Presuda koja bi mogla stajati banke najmanje 7 mlrd. kuna

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Posudili smo devize – dužni smo devize.

O čemu ti to? Ili puno toga ne razumiješ ili se praviš lud? KOje smo to devize posudili? Švicarske franke sigurno ne. Poanta je u tome da se švicarac koristio kao obračunsko sredstvo u špekulativne svrhe. A korisnici kredita popušili.
[/quote]
Pitanje je tko puno toga ne razumije. Ja sam svjesno odabrao CHF procjenom da ću bolje proći nego u EUR. Išla bi mi para na uši da sam među onima koji su donijeli ispravnu odluku i odabrali EUR ili čak HRK, a da sad netko državnom intervencijom odredi da mi s CHFom ipak prođemo bolje i to bez obzira na naše pojedinačne socijalne ugroženosti. Neka se pomogne onima koje je CHF pomeo, ali neka se stvari nazovu pravim imenom. To je socijalna pomoć, a ne povratak protupravno stečene imovine.
Valutna klauzula štiti obje strane i u slučaju kredita znači točno kako sam napisao – posudili smo jedan drugom devize. Tko to ne razumije, ne treba mu pravna sposobnost.

Vama je isplata kredita isla u valuti?
Dobili ste valutu na racun ili vas prodavatelj ako je stambeni u pitanju?

free flow information

[/quote]
Kakve veze ima da li sam posuđene franke promijenio u drugu valutu ili ne? To je bio moj izbor. Da je prodavatelj prihvatio franke, ne bih ih promijenio u eure. Ja sam odabrao posuditi franke. A mogao sam eure da sam htio. Drago mi je da mi je udruga smanjila kamatu na 3%, ali nije mi drag bijeg od zdravog razuma i neću se praviti grbav za 400 kuna mjesečno.

[/quote]
Kakve veze ima da li sam posuđene franke promijenio u drugu valutu ili ne? To je bio moj izbor. Da je prodavatelj prihvatio franke, ne bih ih promijenio u eure. Ja sam odabrao posuditi franke. A mogao sam eure da sam htio. Drago mi je da mi je udruga smanjila kamatu na 3%, ali nije mi drag bijeg od zdravog razuma i neću se praviti grbav za 400 kuna mjesečno.
[/quote]

Niste VI radili konverziju valute kod isplate vec Banka koja vas je kreditirala.
Po kojem tecaju je Banka samoinicijativno radila konverziju kod isplate kredita?
Ista ta Banka vodi plasman u valuti a Vama je isplatila kune, zar ne?

free flow information

[/quote]
[/quote]

Niste VI radili konverziju valute kod isplate vec Banka koja vas je kreditirala.
Po kojem tecaju je Banka samoinicijativno radila konverziju kod isplate kredita?
Ista ta Banka vodi plasman u valuti a Vama je isplatila kune, zar ne?
[/quote]
Ne. Isplata je bila u eurima. Tražio sam eure jer sam kupovao od fizičke osobe koja je tražila eure. Ne može banka sama odrediti valutu nego se valuta isplate također ugovara što podrazumjeva pristanak 2 poslovno sposobne osobe.

Mogli ste traziti bilo koju valutu sa tecajne liste banke i dobili biste, medjutim to nema nikakve veze sa kreditnim poslom vjerovnik/duznik jer isplata kredita ide iskljucivo u kunama, dok se kreditni plasman u bilanci vodi u valuti po kojoj je kredit odobren.
Nadam se da sam bio poprilicno jasan.

free flow information

Poprilično jasan i potpuno u krivu. I dalje ne vidim da ste pobili osnovnu istinu, a to je da valutna klauzula kredita definira valutu posudbe i da postoji tržišna mogućnost izbora. Čime opravdavate uskraćivanje mogućnosti izbora? Izbor znači da nećemo svi proći isto, da ćemo sami na to utjecati i da je u trenutku odabira krajnji ishod neizvjestan. A da svi npr. imamo istu tarifu mobitela? Nije fer da operateri definiraju opcije pa na nekome zarade više od drugih, jel? 🙂

Semantiku i demagogiju ostavimo za jezikoslovce.
Kreditni posao je vrlo jasno definiran a u konkretnom slucaju postoje mnogi propusti koji su uzrokovani…pustimo masti na volju 😉

free flow information

Poprilično jasan i potpuno u krivu. I dalje ne vidim da ste pobili osnovnu istinu, a to je da valutna klauzula kredita definira valutu posudbe i da postoji tržišna mogućnost izbora. Čime opravdavate uskraćivanje mogućnosti izbora? Izbor znači da nećemo svi proći isto, da ćemo sami na to utjecati i da je u trenutku odabira krajnji ishod neizvjestan. A da svi npr. imamo istu tarifu mobitela? Nije fer da operateri definiraju opcije pa na nekome zarade više od drugih, jel? 🙂

Gosp, Sasha76, imam pitanje. U kojoj banci radite? O kakvoj demagogiji pričate? I koja su to sredstva u CHF koja su “domaće” banke posudile od matica da bi s njima kreditirale građanstvo? Nije li pak prije bilo da su banke posuđivale novac od matica u EUR pa ga ovdje pretvarale u kredite u CHF a isplaćivale u kn. I koje to gluposti neće u Strasburgh – kako li se već piše – proći? Temeljem čega bi uopće taj predmet i došao do tamo? I recite mi molim vas, da nisam dobro pročitao i da ne banalizirate ovaj problem usporedbom s cjenicima i tarifama mobilnih operatera? A ovakvo naricanje, unaprijed nad jadnim bankicama da će im se eventuvalno uzeti 7 – 18 miljardi nečega, ja pitam što će im se to event. uzeti? Možda 7 – 18 miljardi nečega čega niti, na početku cijele priče nisu niti trebale imati, a sve da nije bilo ovakvog rasta tečaja. Bori se banda bankarska da im se oduzme što manje od špekulativne nenormalno visoke buduće zarade. A uzmimo za primjer toliko spominjanu Mađarsku. Kad im je vlada izglasala onaj zakon da moraju vratiti omjer forinte i chf, i kad su ga fiksirali bilo je cike i plača i u Mađarskoj od strane njihovih banaka. Te bankrotirt ćemo, te urušit će se stabilnost sustava, te će porezni obveznici to morati snositi, te ovo te ono te bla bla i bla. Jel zvuči poznato? A onda im je Orban zaprijetio još nečim i gle čuda od onda je mir i tišina. I nije narušen sustav, niti su bankrotirale, niti više prijete odlaskom iz Mađarske. Kako to, pitam se?
A što se tiče valutne klauzule, nekako gdje god pogledam u nekakvu teoriju o tome što valutna klauzula jest, uvijek se vuče osnovna misao da je valutna klauzula nešto što štiti i dužnika i vjerovnika. Vjerovnika od pazi sad smanjenja vrijednosti valute u kojoj je zajam nominiran, a dužnika od obezvrjeđivanja vrijednosti nekretnine koju je tim novcem pribavio.
Nigdje, ali ama baš nigdje teorija ne spominje primjenu valutne klauzule na način kako nam to pokušava prodati onaj prdonja od gosp. Bohačeka, ispred udruge banaka.
I za kraj. I ja imam stambeni kredit u CHF. Podignut 2007 početkom. S rokom otplate od 17 godina. S otplatom na RATE. Na rate ne na anuitete. Nemojte me tjerati da objašnjavam razliku. Skoro da bi se okladio da sam među vrlo, ali vrlo rijetkima u ovoj financijski nepismenoj državi koji je takav kredit uopće i tražio. I još nešto, radim u financijskoj instituciji koja je vlasnički povezana s jednom od 4 velike banke, i prilikom podizanja stambenih kredita imam uvjete drukčije od komercijalnih (nema troška obrade, nema interkalarnih kamata, samo procjena nekretnine s fiksnim troškom procjene iste, i solemnizacija ugovora). Kta mi je bila 4,5% s time da su sredinom 2012 ako se ne varam, te kredite za djelatnike smanjili na 4%, a sad su zbog dogovora Linić – banke svi u CHF na 3,23%
I uz sve to ako potvrda Vrhovnog suda u cjelosti ili u dijelovima koji mi odgovaraju bude pozitivna – odmah, ali odmah tražim ili tužbom ili nagodbom da mi banda lihvarska vrati ovo što su me ošišali.
Na kraju još moram biti i djelomično zahvalan jer ovaj model na rate i zbog relativno kratkog roka me spasio toga da danas nakon više od 1/3 roka, otplate budem dužniji nego kad sam podizao kredit. Ne mogu niti zamisliti kako je ljudima s 150.000 ili više chf kredita na max rok. Pa još kad su im i kamatu podigli 1 – 2%.
Banda bankarska u poltronskoj državi. I molim Vas suzdržite se od eventualnih objašnjavanja da je stambeno kreditiranje stvar tržišnih načela.

"Kupujte zemlju, ona se više ne proizvodi"

Evo KANE je bio potpuno jasan i razumljiv. Šteta što Milanović nije kao Orban nego dozvoljava da ga glasnogovornik kolonizatora Bohaček drži za jajca.

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Gosp, Sasha76, imam pitanje. U kojoj banci radite? ……… I molim Vas suzdržite se od eventualnih objašnjavanja da je stambeno kreditiranje stvar tržišnih načela.
[/quote]

Dakle, samo sam čekao kad će me netko optužiti da radim u banci. Srećom, ne radim i još imam CHF kredit tako da je evidentno da ne branim vlastiti interes. Ali vi naravno pretpostavljate da se moj zdrav razum vodi vlastitim interesom. Vrlo vjerojatno jer iz vlastitog iskustva zaključujete da je drugačije ponašanje potpuno nemoguće. Uvjeravam vas, teško jest, ali nije nemoguće. Preporučam vam da i sami pokušate rezonirati neovisno o vlastitim interesima jer to svakako dugoročno čuva zdravi razum.

Počeli ste s ad hominem napadom, a zaključili s a priori odbacivanjem tržišnih načela kao valjanog argumenta. Sapienti sat.

Poanta ove cijele priče s CHF kreditima jest da je cijela hrvatska ekonomija već pretrpjela štetu, a ovo čime se mi ovdje bavimo je samo pravedna raspodjela te štete. Vi zagovarate da bankarski sustav podnese cijelu štetu temeljem nekakve populističke “bankarska gamad” retorike. Na taj način će se cijena ovog nesretnog poslovnog poduhvata raspodjeliti i na one koji luk nisu ni jeli ni mirisali. Sve što pokušavam reći jest da je to nepravedno. Nepravedno je prema razboritom dužniku u EUR-u, pa čak i prema socijalno ugroženom dužniku u CHF-u. Zašto da svima, pa čak i onima dobrostojećima i onima koji su zaista špekulirali s odabirom CHF-a, nadoknadimo štetu njihove investicijske odluke? Ima li ijedan razuman argument za to? Nema. I banke će to lako dokazati na sudu. Ako ne na našem, a onda na Europskom sudu pravde u Strasbourgu.

Pitanje: dal je bilo nenamjenskih kredita u CHF ili samo onih koji su imali kolateral u nekretnini ili u osobnom vozilu/kombi ?

Sasha76, ljubazno molim vas odgovor

free flow information

New Report

Close