Predsjednik Mesić – negativna i nestručna očitovanja o tržištu kapitala

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Predsjednik Mesić – negativna i nestručna očitovanja o tržištu kapitala

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Poštovani kolege,
u vrijeme najveće korekcije od prije koji mjesec, te nakon nekih izjava uvaženog predsjednika republike g. Stjepana Mesića u to vrijeme o tržištu kapitala u HR,uputio sam slijedeći mail na ured predsjednika:

Poštovani gospodine predsjedniče,

obraćam Vam se kao višegodišnji mali ulagač na tržištu kapitala u Hrvatskoj.
Ne mogu , a da ne primjetim i priupitam se , kakve vi to imate savjetnike koji Vas tako savjetuju da izgovarate takve notorne gluposti , sa oproštenjem ,o tržištu kapitala u Hrvatskoj.
Jučer ste izjavili da su dionice u Sloveniji na razinama iz 1992. godine i da je to uzrok padu našeg tržišta?
Gospodine predsjedniče , slovenski burzovni indes SBI 20 je od 1992, godine pa do danas porastao sa 1 000 bodova na 11 000.
DAkle dionice su u prosjeku od tada porasle 11 puta, odnosno one važnije koje su sastavnica trog indexa Čemu ovakve neistine, kakvi su Vam to savjetnici, kako Vas tako nestručno savjetuju?
Dajete izjave koje su zadnjih dana dovele praktički do sloma same burze. Pri tome treba naglasiti da su dionice pale u prosjeku između 20 i 40 %.
Znate li što to znaći? I znate li tko je na gubitku? Upravo građani republike Hrvatske, za koje se vi tako zalažete, jer dionice u bescijenje nije prodavala MArina Matulović Dropulić koju toliko često spominjete,i ostali veliki igrači, već upravo mali igrači koji su bježali u panici pred Vašim izjavama i izjavama g. Jurčića i SDP-a ( PKD ). Ovako nešto doživjeti u razvijenim stranim državama poput SAD-a ili zapadne Europe, od predjednika republike, je naravno nemoguće. Jer vi radite protiv interesa samog financijskog tržišta općenito. Zamislite da jedan Bush daje ovakve izjave koje potiću pad burze? Nikada . Ponavljam , na gubicima nisu veliki igrači , već isključivo mali investitori, neiskusni u ulaganju , a poglavito novopečeni dioničari koji su prvi puta kupovali dionice kada su kupovali INU ili HT. Vjerujte mi to znam iz prve ruke. Autor ovoga maila je višegodišnji ulagač , osobno sam kupovao dok su neiskusni prodavali uz ogromne minuse. Osim što ste , oprostite ali to je činjenica, oštetili mnoštvo malih i neiskusnih ulagača, radite i protiv interesa samih hrvatskih tvrtki koje kotiraju na burzi u Hrvatskoj. Koliko je samo smanjena tržišna kapitalizacija , odnosno snaga velike većine tvrki u Hrvatskoj zadnjih dana zbog neodgovornih izjava što ste dali zadnjih dana , Vi , također i gospoda iz SDP-a?

Govorite i zalažete se za PKD, kao to je svugdje na zapadu normalno. A činjenice su upravo suprotne. Upravo neke od država EU razmišljaju o tome da ukinu PKD ( Njemačka ), a ono što je najbitnije gospodine predsjedniče PKD nema recimo Bugarska koja je članica EU i koja je kao i Hrvatska na početku razvoja tržišta kapitala. Mislim da smo na počecima razvoja tržišta kapitala , i da razvoj treba poticati a ne obrnuto. Znate li nakon koliko godina su PKD uvele SAD i većina država EU? Nakon što je tržiše toliko ojačalo da su si to jednostavno mogle priuštiti. Umjersto da pustimo razvoj tržišta samog posebi i potičemo ga Vi se zalažete za destimuliranje istog, zar ne bi bilo pametnije uvesti PKD ( pod uvjetom da ga ima i dalje tada većina država EU ) za recimo 3-6 godina , kada se tržište jače razvije, pa naravno da će fiskalni učinci biti puno bolji ( matematički , bolje je uzeti 15 % ( npr. ) od 100 nećega za tri godine, nego 15 % od 30 nećega – ovo je presumcija razvitka tržišta sa i bez PKD-a u narednom razdoblju od nekoliko godina ).

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Svaka čast na trudu, ali kakav je bio efekt tog pisma.

Kao drugo, na sve načine se rušil vlast, ali je nisu uspjeli srušiti. Od EU do HR.

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

daj nešto pošalji i sanaderu i on je uvjeravao cijelu hrvatsku javnost “kako će njegova vlada ne uvođenjem PKD osvježiti i dati novi vjetar u leđa hrvatskom tržištu kapitala.”

sada imamo pravo stanje izgleda iza tog vjetra se krila nevera.

dan je pametniji od noći

Pa nastavak:

Govori se o tome da bi bilo fer uzeti porez onima koji zarađuju na tržištu , kao i onima koji rade. Gospodine predsjedniče , ja sam porez već jednom platio, kao i ostali mali ulagači, jer živim od plače na koju je plačen porez, a većinu sredstava za ulaganje dobio sam podugnuvši nekoliko kredita prije nekoliko godina i sa time sam počeo. Trebam li ovdje kazati koliku kamatu godišnje plačam / plačao sam ? I još k tome plačamo razne brokerske naknade i naknade prema burzi. I sada još dodatni porez?
Ovo nije samo moja priča, ovakve su Vam priče na tisuće malih ulagača na HR burzi, vjerujte mi znam iz prve ruke.
Veliki će se ionako snaći to i samo znate.

Ne očekujem odogvor na ovaj mail, ali se nadam da ćete isti dobiti na uvid i pročitait, te čuti glas nas malih dioničara.
Srdačan pozdrav!

E pa ono što me potaknulo da otvorim ovo temu je i danas objavljeno u VL:

http://www.vecernji.hr/home/manager/2991995/index.do

PA dobro, zna li on ili njegovi savjetnici da su skrbnički računi nešto najnormalnije u svijetu?
Jedino u slučaju zahtjeva suda ili Hanfe , a tako je i vani, može se otkriti identitet osoba iza skrbničkog računa.

Stvarno mislim da je vrijeme da se konačno upozori i na ovom relevantnom forumu na neke izjave g. predsjednika, komentari?

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Pa Jurčić mu je bio jedan od onih koji ga je savjetovao. Sve za SDP, ali HDZ pobijedio.

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

pošalji to i Zoki Milanoviću. Možda skuži zašto je popušio izbore.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

bilo bi bolje da si tekst provukao kroz spell check, č i ć ti prave probleme

@moderator: ubrzaj malo :)

Svaka čast plavi. Ima još puno stvari koje bi se mogle napisati za El Presidentea, ali to bi moglo stvarati probleme prvenstveno meni, tebi pa čak i PD-u pa neću ništa pisati.

Inače je Bush ili Clinton probao jednom petljati po burzi. Naime izjavio je da firma koja mapira ljudski genom ne može zaštiti podatke jer je to svačije pa je skoro otjerao firmu u bankrot, ali nakon toga nikome više nije palo na pamet komentirati bilo što vezano uz privatni sekor jer su ih dobro izribali.

Budimo CROativni. Kupujmo hrvatsko. Kako to kaže jedan moj kolega: "Živce na laštiku...."

dobar tekst kolega plavi [thumbsup]
na žalost samo je kod nas moguće da persona kao što je predsjednik i još neki komentira domicilnu burzu u negativnom kontekstu…
da se to desi u americi, bush bi 5 minuta nakon toga mogao potpisati svoju ostavku…ako ne bi iduće jutro bi mu se pred bijelom kućom nacrtalo milion bjesnih podanika s vilama i bakljama…


kakve vi to imate savjetnike koji Vas tako savjetuju da izgovarate takve notorne gluposti , sa oproštenjem ,o tržištu kapitala u Hrvatskoj.

Bivše udbaše, jugokomuniste, srbolisce i ine.

Bravo plavi, svaka ti čast na trudu. A mi ostali možemo razmisliti kako pomoći kolegi plavom u ovoj borbi. Možda da svatko od nas napiše jedan mail. Na koji točno mail si poslao ovaj dopis?

I love the Smell of Profits in the Morning

nije problem u tržištu kapitala, nego u mehanizmima njegove kontrole…ako hoće biti korisni neka se bave istragom kako je luki prodao svoj pozamašni paket na ATHu i kome? kako to da trezor ingre kupuje dionice od svoje uprave???? da li se manipulira cijenom HTa jer na taj način neke brokerske kuće dižu lijepu pinku svaki dan…kako na burzi mogu kotirati dionice koje nemaju kapitala, ali imaju gubitke koje neće pokriti do trećeg milenija??? tko zgrće pare na takvim dionicama???

to su prava pitanja kojima bi se hrvatski vrh i institucije trebale baviti…ali neće jer ih je STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH STRAH

i onda se iskaljuju na malima pa sankcioniraju preprodaju jedne dionice kako bi prikazali narodu kao da nešto rade i opravdale svrhu svoga postojanja

New Report

Close