@osi3, potpuno si u pravu. Ja isto tako cijelo vrijeme “trubim”, da turizam moze max. sa 20% GDP-a participirati u gospodarstvu. Kad bi se moglo samo od turizma zivjeti onda bi Korzika, Sardinija, Sicilija, Kalabrija, Grcka… bili najrazvijeniji dijelovi Europe a ne Skandinavija.
Uprkos tome mislim da je PDV trebalo smanjiti na 12-15 %. Jer ako pogledate bilance hotela, koji manje vise posluju “legalno”, znaci prijavljuju sav promet, onda se moze vidjeti da je “return on investment” jako dug. Znaci, kod legalnog poslovanja i sa ovakvom popunjenosti kapaciteta, moze se od turizma samo prezivljavati. Ergo, nije ni cudo sto se velike hotelske kuce ne otimaju za nasu obalu.
@ sduvnja1
pdv nije smanjen samo na turizam, već na cijelo ugostitljstvo što je potpuno besmisleno
@Kirin
Ako je ulaz 100 + 25 pdv-a, a izlaz 200 + 10% pdv-a koliki je onda povrat?
@osi3, potpuno si u pravu. Ja isto tako cijelo vrijeme "trubim", da turizam moze max. sa 20% GDP-a participirati u gospodarstvu. Kad bi se moglo samo od turizma zivjeti onda bi Korzika, Sardinija, Sicilija, Kalabrija, Grcka… bili najrazvijeniji dijelovi Europe a ne Skandinavija.
Uprkos tome mislim da je PDV trebalo smanjiti na 12-15 %. Jer ako pogledate bilance hotela, koji manje vise posluju "legalno", znaci prijavljuju sav promet, onda se moze vidjeti da je "return on investment" jako dug. Znaci, kod legalnog poslovanja i sa ovakvom popunjenosti kapaciteta, moze se od turizma samo prezivljavati. Ergo, nije ni cudo sto se velike hotelske kuce ne otimaju za nasu obalu.
viewer, “uhvatio” si još jednu dobru temu koja se skoro više niti ne obrađuje. nitko skoro više niti ne govori u povratu na kapitalnu investiciju kad je riječ o turizmu, govori se samo o tekućim prihodima i rashodima.
mislim da je tomu tako zato što su pokazatelji i više nego katastrofalni. povrata na turističke investicije nema, i što se više investira u visoki luksuz, veće su dubioze.
lako je ministru lorencinu, kojemu je na osnovi partijske podobnosti banka “poklonila” kredit, on kupio nektretninu, pa je tek onda stavio na hipoteku. u takvim uvjetima svaka kuna koju zaradi preku otplate kredita dobar je džeparac, ali to su potpuno antitržišni uvjeti, sav rizik i trošak angažiranog kapitala prebačen je na banku, što je samo pokazatelj da naše banke nisu tržišne institucije nego kasice-prasice političara.
bilo bi zanimljivo vidjeti kakav povrat ima adris na nadaleko hvaljene nove luksuzne istarske hotele. o tome nikad ne čujemo ni riječi.
poanta je da je kod nas gotovo sve vezano za poslovne pokazatelje turizma šupljikana i teška laž, ozbiljne i transparentne poslovne analize bi to lako razotkrile. no strani investitori to znaju, i nitko više ne dolazi s planovima o velikim ulaganjima. čak i jedna srbija, nakon toliko godina izolacije, postala je deseterostruko atraktivnija za investitore.
Povećat će plaće? Ajde da i to vidimo….u razvikanim rovinjskim hotelima sobarice rade po 12-14 sati na dan,piju tablete za smirenje i vitamine da ne posustanu za 3000 kn,naravno prekovremeni se ne plaćaju….isto u trgovini i ugostiteljstvu….Ministre Mrsić,što je sa inspekcijom rada?
Da bi se ostvario isti prihod od pdva-a,a pod pretpostavkom da ugostitelji prikazuju jednak ulaz robe(što nije realno jer im je veći promet te je za pretpostaviti da ce puno vise robe u nabavi ići na račun sto ce uzrokovati veći povrat),ugostitelji moraju prijaviti 2.2 puta veći promet(preračunate stope se podijele,0.2/0.0909).prica se o povećanju od 70 posto sto je puno manje od potrebnog.isto tako sigurno je da nije fiskalizacija pridonijela tolikom porastu prometa vec snizena stopa tako da se država nije odrekli 3 milijarde kn kako pišu analitičari jer da je stopa ostala 25,promet bi možda porastao 20-ak posto,a nikako 70
Svako snizenje poreza je dobrodoslo.
Najbolje bi bilo kad bi se PDV snizio za sve na jedinstvenu stopu od 10%.
A price o tome da se novci prelijevaju u privatne dzepove je besmisleno .
Pa to i je poanta kapitalizma. Bogati gradjani.
Samo da bogacenje nije na kriminalu i pljacki.
Nevjerojatno je da se stvara klima da su visoki porezi u drzavi dobri.
U ovoj drzavi stvarno Lud J.be Zbunjenoga.
Bilo kako bilo kako cujem ministar Linic je dobio novu glavobolju i treba odgovorit na jako ozbiljne upite austrijskih organa gonjenja. Sad smo mi dio Europe i europske pravne tecevine pa neke istrage Mladen ne moye vise drzati u ladici.Treba vidit na sto ce se ovih dana udrit pila naopako za skrenit s teme.
Bilo kako bilo kako cujem ministar Linic je dobio novu glavobolju i treba odgovorit na jako ozbiljne upite austrijskih organa gonjenja. Sad smo mi dio Europe i europske pravne tecevine pa neke istrage Mladen ne moye vise drzati u ladici.Treba vidit na sto ce se ovih dana udrit pila naopako za skrenit s teme.
O čemu je riječ?
Ovdje je rijec o pravnim osobama koje su posudjivale novac gradjanima u Hrvatskoj bez da su imale dozvolu HNB. Njegovo ime prema nekim izvorima jako visoko kotira na tom spisku i prije par dana je prema tim izvorima morao odgovarati na upite inozemnih organa gonjenja.
Nadam se da ce najvrijedniji ministar morati dati i neke odgovore hrvatskim institucijama vezano za INU,JPS,rijecke trznice…. Ima jako puno toga gdje je on umocen.
Sto zelim reci je da je poprilicno indikativno da se njegovo ime spominje u dosta afera gdje se novac na neki cudan nacin mogao zalijepiti za prste a smatram da to spominjanje nije bas bez ikakvog razloga.
Ovaj clanak je katastrofa. Toliko amaterski napisano da je to strasno.
Nekim se ocito ne svidja to sto turizam zaradjuje (jedina od rijetkih grana koja radi dobro u ovoj drzavi) jer u tome ne participira pa gleda kako da sve to srusi.
Gdje je tu napravljena komparativna analiza Hrvatske sa zemljama u okruzenju pa da vidimo da li mi imamo mali ili veliki PDV na te usluge.
Jadno i amaterski.