sramotna nesposobnost, u ovoj krizi gdje se borimo za svaku kunu, dali su turističkim firmama 3 milijarde naših/državnih kuna u džepove?!?! [emo_palacd][emo_palacd][emo_palacd]
“Država se odrekla toliko novca na račun jednog sektora koji je i mimo toga bio razmjerno konkurentan, dajući ga tako u dobroj mjeri i strancima, što kroz vlasništvo kapitala u hotelskim kompanijama, što kroz jeftinije ljetovanje turista iz znatno bogatijih zemalja nego što je Hrvatska”, kaže jedan od njih. Spomenute procjene su, pak, u odnosu na one profesora Guste Santinija, i prilično konzevativne. On smatra da bi efekt tog promašaja mogao biti čak i pet milijardi kuna, zbog čega taj potez naziva i tragičnim. “Komparativna prednost Lijepe naše pripada svim građanima Hrvatske, a ako PDV identificiramo kao oblik turističke rente, za što postoji obilje argumenata, tada smo si snižavanjem stope PDV-a srušili cijenu te društvene rente u korist privatnog kapitala“
[emo_palacd][emo_palacd][emo_palacd]
Taj novac ce se vratiti u proracun jer ce se opet investirati u turizam i u podizanje kvalitete i kapaciteta Hotela .
Tek će genijalci na kraju godine, kad se sve zbroji, vidjeti kakavu su glupost napravili. Veći efekt za proračun bi bio da je država financirala nabavku knjiga za sve učenike u RH ili da je subvencionirala cijenu goriva (plavog dizela)i umjetnog gnojiva nego što je taj iznos poklonila stranim vlasnicima i stranim turistima. Spin o većem investiranju i podizanju kvalitete je prodavanje magle. RH i njezina obala je toliko atraktivna prema geografskom, geopolitičkom, strateškom i svakom drugom obliku da će investicije u turizam doći i bez sniženog PDV-a.
Taj novac ce se vratiti u proracun jer ce se opet investirati u turizam i u podizanje kvalitete i kapaciteta Hotela .
ti očito uopće ne razumiješ kako to funkcionira….
samo potpune budale i ekonomske neznalice mogu smatrati turizam strateškom granom, zadnja država koja je imala takvu koncepciju je haiti, a to je sad jedna od najbjednijih država na svijetu.
samo industrija čini razliku između razvijene zemlje i bijede, turizam ima smisla samo kao sporedni sektor pri razvijenoj industriji.
jedini razlog zašto se turizam ikad protežirao jest mit komunističkih neradnika o super zaradi s malo rada i truda. u stvarnosti jedina zarada je od niskoprofitabilnog konobarenja i rentanja apartmana, koje dođe samo kao džeparac, jer od toga ne može pristojno živjeti ni 1% iznajmljivača. većina tih koji se hvale kako su oni profesionalci i iznajmljivači u stvari ima lažne mirovine i invalidnine, i da im se to ukine bili bi zadnja bijeda.
fama o turizmu je jedna velika laž, ali laž koja je uspješno uništila radnu etiku u velikom dijelu zemlje.
Skola je precjenjena i djeci radi vise stete nego koristi. Sve vazne vjestine koje su covjeku potrebne, ne uce se u skoli niti iz knjiga…
Skola je precjenjena i djeci radi vise stete nego koristi. Sve vazne vjestine koje su covjeku potrebne, ne uce se u skoli niti iz knjiga…
[/quote]
Bravo, osim ako nisi Newton onda ces morati sam razvijati puno metoda za rad. Kada tada te dostignu.
To sam ja nekidan komentirao na jednom drugom clanku i rekao da zato i je ova presija po Jadranu,ali sam rekao da ce proracun bit supljiji za 2,5 miljardi.Nisam puno falija. Kako bilo da bilo sto se manje slije u proracun bolje za sve nas.
Prvo. Koji bezvezan naslov! Upućuje na to da bi trebalo povećati PDV pa bi se “usulo” u proračun! Za koga i kome? proračun treba drastično smanjiti.
Drugo. Vrsni ekonomski stručnjaci u svojim paušalnim baljezganjima pokazuju svoje stvarno znanje. Dakle ako imaš 25% PDV na ulaz od 100 kn i 10% PDV na izlaz od 250 kn koliki je povrat PDV-a? Konkurentske zemlje u turizmu su ove godine itekako spustile cijene, a mi u svojoj bajnoj ponudi kupališnog turizma stvarno mislimo da smo “neprocjenjivi”.
Treće. Da, nama je turizam strateška grana kad smo lijen narod koji sluša polupismene ekonomiste i ima “niš koristi” političare.
Umjesto da pohvale smanjenje poreza (bilo kojeg pa i ovog PDV-a za turizam), sada imamo orkestriranu hajku uz podrsku nekakvih jadnih ekonomista da poreznu presiju treba povecati.
Daj boze da se PDV smanji na 10% na sve, a ne samo turizam.
Sada je problem i to da turizam bolje posluje.
Pa u svakoj normalnoj drzavi je cilj sto manje poreza i sto profitabilniji privatni sektor.
Ne cude me novinari koji ionako odradjuju prljavi posao za nekoga, nego me cude tzv vrsni ekonomisti.
Ti nemaju veze sa zdravim razumom, a kamoli sa ekonomijom.
Nazalost ti i takvi nam jos predavaju na fakuktetima i prenose svoje neznanje na buduce skolovane ljude.
Nevjerojatno ali istinito. To je samo moguce u jednoj zemlji na brdovitom Balkanu, a koja se zove Hrvatska.