PODR (Podravka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PODR (Podravka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 21.11.2024. u 19:46
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
PODR
146,98
522.671
3,556
145,00
146,00
-2,99%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Podravka se priperma za neku akviiciju, to uopce nije upitno.
Pa sam Pucar u svakom svom javnom nastupu govori kako je za 2018 godinu fokus bio razduzivanje, rezanje troskova i organski rast i stalno napominje kako su spremni za nove akvizicije i da mogu dignuti kredite sa kamatnom stopom od 1%.
Zato i imamo ovako dobre rezultate jer su se rezali nepotrebni troskovi, a ja osobno mislim da tu ima jos dosta prostora za rezanje nepotrebnih troskova jer ROE im je jos ispod firmi sa iste branse.

Akvizicija ce biti, to po meni nije upitno.
Upitno je samo koce ce akvizirati, ako budu isli na Zveceve i tavke firme koje su u banani i nisu sposobne same sebe odrzavat onda treba bjezat od Podravke i ja bih prvi izasao iste sekunde.
Medjutim, ako budu isli u akviziciju pravih i jakih firmi sa jakim brandovima, tipa Ledo, Belje, Zvijezda…, ili bilo sta sa pristojnim brandom i pristojnim poslovanjem je signal da u Podravci pusu neki drugi vjetrovi koji potvrduju ove dobre rezultate.

Osobno se nadam Ledu mada nebi imao nista protiv prepustiti Ledo drugima a uzeti Belje i Zvijezdu u paketu.

Sto se tice dividende, ja se nadam povecanju, bar na 9 kuna. Sumnjam da ce biti 15kn.

https://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/LG6lzLilnNlSCqpingMNBA==.pdf
Politika dividende
Minimim 25% dobiti u dividendu, mogucnost predujma dividende

https://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/XWilQc9O2lJpcd6kWEJbtQ==.pdf
Prijelaz na vodece trziste zse

S obzirom na EPS 31 kn i na ovu politiku dividende slijedi da se ocekuje minimum 8 kn (25%) po dionici. Manje ne , a mozda vise da. 8 kn daje DY od 2.1%

S obzirom na EPS 31 kn i na ovu politiku dividende slijedi da se ocekuje minimum 8 kn (25%) po dionici. Manje ne , a mozda vise da. 8 kn daje DY od 2.1%

vrlo skromno…

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

Znaci EPS je 31 kn po dionici. P/E=12.
Za prehrambenu industriju koja je konzervativna iliti niskotehnoloska te s niskim marzama to je sjajno.
Po osnovi solidnih kretanja pokazatelja tipa Ebitda i dug ocekujem rast cijene u kracem i srednjem roku.

Slažem se. Dioničko društvo ovog tipa se obično trguje barem na P/E 15-20. Shodno tome očekujem da će cijena prijeći 400 kn.

Ulaganja u svjetske dionice vrijedna 5,47 bilijuna kruna lani su fondu donijela negativan rezultat

Što se tiče prošle godine, najveće povećanje udjela zabilježeno je kod Podravke gdje je vrijednost udjela skočila sa šest milijuna iz 2017. na 30 mil. kruna što je preračunato, 3,5 mil. dolara. U koprivničkoj kompaniji Norvežani sada drže 0,85 posto udjela.

Znaci EPS je 31 kn po dionici. P/E=12.
Za prehrambenu industriju koja je konzervativna iliti niskotehnoloska te s niskim marzama to je sjajno.
Po osnovi solidnih kretanja pokazatelja tipa Ebitda i dug ocekujem rast cijene u kracem i srednjem roku.

Slažem se. Dioničko društvo ovog tipa se obično trguje barem na P/E 15-20. Shodno tome očekujem da će cijena prijeći 400 kn.
[/quote]
Milim da svi cekaju q1 jer ce on pokazati je li 2018. bila sum u poslovanju ili novi standard. Ako q1 bude bolji od lanjskog, cijena ce otici u nebesa.
Ipak ovdje drma drzava. Ja i dalje (nakon 4 kvartala) ne vjerujem da oni ovako dobro rade jer svaka njihova obavijest ili intervju PU meni pokazuje da oni samo skupljaju politicke poene te da se bave socijalnim pitanjima sto mi je u koliziji sa ostvarenim rezultatima. Da im vjerujem ne bih imao samo 10% portfelja vec bi udio bio unatno veci..
P.s. je li samo ja nevjerujem PU ili ima jos takvih kolega?

Rastimo zajedno...

@Parica

Ne znam bas da ce imati 1Q bolji od proslogodisnjeg radi Uskrsa.
Ove godine Uskrs pada 21.4 i svi Uskrsnji prihodi ce uci u 2Q dok je prosle godine Uskrs bio 1.4 pa su proslogodisnji Uskrsnji prihodi usli u 1Q.
Tako da je ipak moguce da po prihodima ne dostignu proslogodisnje razine, ali opet izbacuju stalno nove proizvode, pa se nikad ne zna.
Kojim smjerom ide PODR vidjeti cemo kad budu akvizicije i kad dode 2Q.

Dal mislim da je Pucar najbolji CEO, ne mislim, ali Podravka je prejak Brand da ju ni najlosoje uprave ne mogu unistiti.

Ohladi,
Podravka rastura. Dobit nakon oporezivanja je 210 mil kuna, a istovremeno su smanjili ukupni dug za oko 500mil kuna (za oko 25%). Bolesno dobro.
Medjutim zbog vlasnicke strukture/drzave i menadjmenta nikako da jace udjem.
P.s. ma neka q1 bude +-10%, meni je to sasvim u redu
P.s.s podravka je imala iste brendove i prije 10 i 5 godina pa rezultati nisu bili ni priblizno sadasnjim

Rastimo zajedno...

@Parica

Pa bas zato sto imaju jake brandove su i prezivili proteklih 15, 20.
Svaka druga drzavna socijalisticka firma koja ima konkurenciju u privatnom sektoru je ili propala ili je na rubu propasti.
Po meni jedini razlog zasto je PODR uopce prezivila zadnjih 20 godina unatoc lopovluku je jak brand i kvalitet proizvoda.
Medjutim, isto tako mislim da lose vodenje kompanije i lopovluk politike koji je koristio Podravku desetljecima kao bankomat je uzrokovalo to da je TK podravke samo 2.7 milijardi kuna umjesto 15, 20 milijardi.
Mozda bas zato sto se vremena pocinju mjenjati i Podravka izbacuje dobre rezultate.

U 1 godini su uspjeli tolko srezati troskove da naprave najbolje rezultate u povijesti kompanije, a mislim da tu ima jos dosta prostora za rezanje troskova, a uz to su jos uspjeli i povecati prihode.

Ovo povecanje prihoda je jos znacajnije i potvrduje organski rast PODR branda kad se uzme u obzir da su krajem 2016 godine prodali segment pica koji im je donosio godisnje 90, 100 miliona kuna prihoda.

Mene veseli to sto izbacuju nove proizvode kao na pokretnoj traci koji prate trendove (BIO i te fore fore na koje padaju mlade generacije) a Lino Lada Gold je vjerojatno najveci pogodak zadnjih dosta godina.
Oni ce sigurno nesto akvizirati, to ce biti najveci test kolko se politika i dalje mjesa.
Ako se budu kupovali Zvecevo i takve firme, nije dobro.

Meni 45% portfolija cini PODR.
Ovdje sam do 2Q 2019, nakon toga cu vidjeti jel ostajem ovde i dalje ili izlazim.

Moguce je sve, ali ono sto veseli je da se bas vidno hvale rezultatima. Zamislite, dobit, profit, to vise nije prostacka rijec. To je nesto s cim se hvalis. Nezamislivo dosad.
Vremena se mijenjaju. Definitivno.
A akvizicije: ne mogu a priori tvrditi da nece i neko malo .ovance uci u vrecu, ali ono sto se sprema je nesto krupno iz sustava A. Pise na zidu…
U konacnici, i Zvecevo da svedes na pravu mjeru moze doci do barem pozitivne nule ili marginalnog plusa. Sve je stvar pristupa.

Najbolje dionice su one s najvećim potencijalom rasta i najmanjim rizikom pada. Znači, treba pronaći dno.

PODR izbacila novu paletu gotovih proizvoda pod brandom docela:

https://www.podravka.hr/proizvodi/?new=yes

Imamo sada i LinoLada tortu, Jaffa tortu, cokoladne deserte…

Samo tako, neka nastave izbacivati nove proizvode i nema brige za povecanje prihoda.

Jasno.
Primjećuje se na policama, i rebrandirani džemovi i sl.
Samo tako naprijed.

Najbolje dionice su one s najvećim potencijalom rasta i najmanjim rizikom pada. Znači, treba pronaći dno.

New Report

Close