PODR (Podravka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PODR (Podravka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 22.11.2024. u 01:41
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
PODR
146,98
522.671
3,556
145,00
146,00
-2,99%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Znaci EPS je 31 kn po dionici. P/E=12.
Za prehrambenu industriju koja je konzervativna iliti niskotehnoloska te s niskim marzama to je sjajno.
Po osnovi solidnih kretanja pokazatelja tipa Ebitda i dug ocekujem rast cijene u kracem i srednjem roku.

Najbolje dionice su one s najvećim potencijalom rasta i najmanjim rizikom pada. Znači, treba pronaći dno.

Podravka u 2018. ostvarila najbolji rezultat u povijesti

Nadzorni odbor Podravke d.d. potvrdio je nerevidirane rezultate poslovanja Grupe Podravka za 2018. godinu te izrazio veliko zadovoljstvo ostvarenjem pozitivnih trendova poslovanja na svim razinama.

http://www.seebiz.eu/podravka-u-2018-ostvarila-najbolji-rezultat-u-povijesti/ar-190232/

Pored najbolje ostvarenog rezultata u povijesti PODR, možemo li očekivati i izdašniju dividendu ca 15 kn po dionici!
Jedna od rijetkih kompanija gdje država ima vlasništvo da ruši rekorde… bravo

NOVAC JE SAMO SREDSTVO POMOĆU KOJEG SE ZADOVOLJAVAJU POTREBE

Nadam se, ali ne vjerujem. Ide se u žestoko razduživanje radi nekih akvizicija.
Smanjeno zaduženje za 300 mil kn što je preko 40 kn po dionici.
Tipujem na 8 kn divke s 2 kn predujma sad uskoro.

Najbolje dionice su one s najvećim potencijalom rasta i najmanjim rizikom pada. Znači, treba pronaći dno.

Dividenda bi trebala biti jedno mjerilo vijednosti dionice.

Pored najbolje ostvarenog rezultata u povijesti PODR, možemo li očekivati i izdašniju dividendu ca 15 kn po dionici!

od kuda bi molim te oni to mogli isplatiti?

od kuda bi molim te oni to mogli isplatiti?
[/quote]

A što ne bi mogli? 15 kuna bruto po dionici bi značilo isplatu 106,8 milijuna kuna. Koliko ja vidim Podravka ima 310,8 milijuna kuna zadržane dobiti, a bome ima i likvidnost da isplati ta sredstva. Ja ne mislim da će oni to isplatiti jer ne postoji jasna politika dividende ili barem meni nije poznata, no da dioničari tako odluče, a mogu odlučiti, ne postoje ni formalne ni pravne zapreke da se taj iznos dividende ne isplati. Osim toga, taj iznos bi bio oko 4% od tekuće tržišne cijene (bruto) i zapravo tako gledajući, isplata tog i takvog iznosa je čak i realna i ne bi ni na koji način ugrozila trenutni financijski položaj kompanije.

Ja bih više kao promatrač volio vidjeti dobru i kvalitetnu dugoročnu akviziciju, tipa Ledo. No, ne znam koliko je to vjerojatno, iako na ovu bilancu da bi omjer neto dug/ebitda bio 4, mogu preuzeti bez problema još milijardu kuna duga. Kada bi Ledo platili cirka 3,5-4 milijarde kuna onda bi preko leda mogli sami preuzeti dodatnih milijardu milijuna kuna duga, no trebalo bi im možda i pola milijarde do milijardu kuna novog equitya da se recimo to tako, ne prezaduže. Kombinirano, Podravka i Ledo bi imali ebitdu od cca 800-900 milijuna kuna, no ne znamo koliko bi duga preuzimanjem bilo “prebačeno” na Podravku, kao ni što bi prodaja leda značila za budućnost Agrokorove maloprodaje i vice-versa. Uglavnom, dividendu od 15 kuna je bez većih problema moguće isplatiti.

@naimxs

pametujete bezveze. Zašto PODR smanjuje dug?, zato što su joj banke tako naložile, nikakve priče da se priprema za akviziciju, ona možda dođe, ali to nije razlog

Koliko PODR treba mjesečno keša za osnovne potrebe?, mislite da je 210 mil dosta?, i da još na to mogu isplatiti 100 milja divke….

A što bi im banke smanjile okvir za kreditiranje?

Pa banke mole boga za klijente poput Podravke jer nemaju gdje plasirati sredstva. Podravka sutra može izdati 100 milijuna eura vrijednu obveznicu i zadužiti se na tržištu, bez ikakvih problema. Pa to bi prvi mirovinci upisali. Njoj bi i majke naših banaka direktno posudile novac s nižom kamatom nego domaće banke.

Podravka je posljednje dvije godine isplaćivala dividendu od 7 kuna po dionici, ako dioničari tako žele, može isplatiti i dvostruko više. Ponavljam, 15 kuna po dionici isplate bez ikakvih problema, “jučer”.

I nemam ja što tu misliti na njima je omjer neto duga i normalizirane Ebitda-e pao u 2018. sa 2,1 na 1,6. Podravka je nisko zadužena kompanija po tom omjeru. Uz rast i top i bottom line-a nema nikakve prepreke za bilo čime, pa i značajnijom akvizicijom, zapravo bankari bi se potukli da Podravci posude novce (kolokvijalno rečeno). Pogledaj izvješće, str. 3. http://zse.hr/userdocsimages/financ/PODR-fin2018-1Y-NotREV-K-HR.pdf

Suspregni osobne animozitete. Čitaj izvješća i prati trendove. Ako dobro ne vidiš, nabavi naočale, a nemoj se “zaletavati u stupove” i druge kriviti što dobro ne vidiš ili zato što ti se eto, igrom slučaja, stup našao na putu.

Baš tako kako kaže naimxs, oreskovic1 ima neke issues i nije objektivan, barem ne kad se radi o Podravci. Sigurno ide jaka akvizicija jer to piše u “genetici” cijele situacije. Država će htjeti da što više od Agrokora preuzmu domaće firme. I ja bih najradije da to bude Ledo, ali bit će što bude. Sasvim je moguće da bude neki HR koncern za preuzimanje Konzuma. Ebitda mu ni sad nije loš, a dodatnom optimizacijom bi mogao biti podosta bolji. Konzum je kapitalac i mislim da politika brije na to. Ostalo će biti što bude, kud koji mili moji. ADRS, ATGR, PODR plus mirovinci. Tu će se tražiti rješenje.

Podravka ivozi Vegetu u BIH. Onda. Hrvati kupuju istu u BIH i vrate je nazad u Hrvatsku, ali pritom uštede 50%.
Može li netko nominirati Vladu za Oscara ?
https://novac.jutarnji.hr/novcanik/imamo-specijalnu-taktiku-na-kraju-ovdje-potrosimo-dvostruko-manje-nego-u-hrvatskoj/8418662/

Podravka ivozi Vegetu u BIH. Onda. Hrvati kupuju istu u BIH i vrate je nazad u Hrvatsku, ali pritom uštede 50%.
Može li netko nominirati Vladu za Oscara ?
https://novac.jutarnji.hr/novcanik/imamo-specijalnu-taktiku-na-kraju-ovdje-potrosimo-dvostruko-manje-nego-u-hrvatskoj/8418662/

Samo su zaboravili napisati da primjerice Domacica u BiH ima 220 g, a ne 300 kao u Hrvatskoj. A i da je PDV 17% u Bih, a u RH 25% Iako je na dio hrane on u RH od NG smanjen…

New Report

Close