PODR (Podravka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PODR (Podravka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 15.11.2024. u 05:51
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
PODR
151,85
32.953
217
151,50
152,00
0,66%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

al ga zakucavaju nemilosrdno podravku prema dolje

Podravka je još uvijek precjenjena na ovim razinama….imate 10xFCF – DO = xy/7.120.000 = cijena dionice
I dodatna neizvjesnost, opravdano, zbog Velproa, te onda Konzuma….
[/quote]
možete li po ovoj formuli doći do cijene za recimo RIVP? ili ADPL?
pa usporediti s onim što dobijemo za PODR i onda interpretirati nama laicima?
hvala

Mislim da svi pricate bez osnove.

Ako usporedimo H1 2016 i H1 2017 Podravka ima ukupno -1,9% prihoda. Medjutim kad malo bolje usporedimo izvjesca vrlo lako mozemo vidjeti zasto je to tako.

Razlog za pad je 1Q 2017 koji je bio 87 miliona kuna manji u odnosu na 1Q 2016, a razlog je Konzum koji je jedva pa poslovao tada.
U to vrijeme Konzum je imao pad prihoda 20%, sjecate se da nista nisu imali na policama, sto se normalno odrazilo i na prihode Podravke.
Drugi razlog za pad prihoda je i taj sto je Uskrs dosao nesto kasnije nego prosle godine.
Jos jedan od razloga je taj sto je Podravka izasla iz posla sa picima (prodali su Studenac prosle godine).

U 2Q se situacija mjenja, Konzum se pomalo stabilizira i u drugom kvartalu Podravka ima 50 miliona kuna vise prihoda nego u 2Q 2016 godine, tako da su oni nadoknaduju gubitak iz 1H prosle godine. Sada su u minusu 36, 37 miliona.
Postoji velika mogucnost da vec 3Q Podravka prihodima prestigne proslu godinu.
Jos bolje zvuci podatak da su oni imali u 1H 2016 ako se ne varam 36 milona kuna prihoda iz poslova sa Studencom kojeg vise nemaju. Unatoc tome, oni nadoknaduju prihode rastom prehrane i Belupa.

Sto se tice profitabilnosti, na zalost bilo je jako puno otpremnina 22,4 miliona kn, 9,3 miliona kuna opcijskih dionica. Takoder Podravka je jako mnogo ulagala u Belupo tvornice, recimo imali su preko 100 zaposlenih a da nove tvornice uopce nisu pocele proizvodnju…, ljudi su normalno dobivali place….

Da nije bilo ovih problema sa Agrokorom, Podravka bi za 1H vjerojatno presisala proslu godinu sigurno za nekoliko desetaka miliona kuna, ali sta je tu je, situacija se oporavlja i vjerojatno ce do kraja godine bar prihodima nadmasiti proslu godinu, a ja cak mislim da postoji mogucnost da to urade vec 3Q.
Sa profitabilnosti vjerojatno nemaju sanse zbog jednokratnih izdavanja, ali su to jednokratna izdavanja kojih nece biti dogodine.

Mene veseli kad vidim podatak da Podravka raste u zapadnoj Europi +15,1%, u Rusij +7%, Regija nova trzista +5.5%, ostale zemlje +32.7%.

E sada, koliko zemlje Zapadne Europe imaju stanovnika?, koliko Rusija ima stanovnika?, tu imaju neograniceno mnogo prostora za rast.

@ioreskovic je spominjao problem sa Konzumom i Velrpom, medjutim usporedimo izjvesca za 1Q 2017 i 1H 2017 vidimo da se situacija drasticno mjenja.

1Q 2017 u regiji Adria Podravka je imala -10% manje prihoda a vec 2Q to se pocelo brzo nadoknadivati sto mozemo vidjeti u izvjescu za 1H 2017.
1H je Podravka imala -4.7% manje prihoda prihoda na Adria trzistu. Iz toga mozemo viditi da se Podravka oporavlja na Adria Trzistu, i prepolovila je zaostatak iz 1Q.

Iako ocito neki sumnjaju u Belupo cinjenica je da on raste i to jako velikim postocima.
Recimo, Belupo je u 1H 2017 narastao u odnosu na 1H 2016 +7.3%.
Treba napomenuti da nove tvornice Belupa koje nisu jos ni pocele sa proizvodnjom ce povecati proizvodnju od 150% do 250%, ovisno o vrsti proizvodnih resurs a proizvodnja ljekova ce poceti tek u Q4.

Takoder, cisto onako da napomnem da su te tvornice najmodernije tvornice ljekova u ovom djelu europe.

Ja mislim da Podravka ima sanse postati jedna od najvecih Hrvatskih kompanija, i mislim da je ova trenutna cijena presmjesna.
Ovo ne treba gledati kao nesto lose, vec kao jedinstvena prilika.
Ja sam na njoj -13% i cekam da padne jos 5, 6 posto i onda cu si Podravku uduplati.

Erste kupuje za svoje klijente (Nestle, ceste itd.)u svojim mirovinskim fondovima, pa valjda znaju oni šta vrijedi , nisu valjda tolko neupućeni u stanje

@ohladi

baš i zato sam zamolio kolegu ioreskovic da objasni kako to je precijenjena? osobito po toj formuli koju je ponudio, pa da probamo usporediti što dobijemo kad je upotrijebimo i na neke druge firme
jer očito je da, as usual, imamo dva tabora koji ‘drukaju’ ili drukaju gore odn. dolje, oba tabora ovako naoko imaju uvjerljive argumente zašto je pre(pod)cijenjeno

pa još jednom molim kolegu ioreskovic da, ako nije samo druk, detaljnije obrazloži to sa FCF i ako je moguće usporedi rezultat s evo recimo RIVP, može i ATGR ako ga je volja
jer cijena PODR je išla i preko 400 kn prije ovog s Agrokorom, a sadašnjih cca 300 kn smo imali i prije 3 godine pa ispada da se nismo makli s mjesta
no cijena je jedno a vrijednost drugo pa pokušavam skužiti koji tabor ima uvjerljivije argumente…

@MJ23
Mislis ova uzajamna suradnja, mi vama kljente a vi kupute nase dionice.

http://www.agrobiz.hr/agrovijesti/hrvatski-nestle-za-radnike-osniva-mirovinski-fond-6212

Podružnica švicarskog prehrambenog diva odabrala je Erste za upravljanje njihovim fondom. Nakon godinu i pol jedna se kompanija u Hrvatskoj za svoje zaposlenike odlučila osnovati zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF) što ukazuje na sve izraženiju svijest o potrebi dodatne štednje za mirovinu. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga prošloga je tjedna odobrila Erste društvu za upravljanje mirovinskim fondovima osnivanje i upravljanje Nestlé ZDMF-om. Zadovoljni dogovorom Hrvatska podružnica švicarskog prehrambenog diva u ulozi je pokrovitelja kojem se omogućuje aktivno sudjelovanje u planiranju i provođenju investicijske politike fonda, ističu iz Erstea. “Zadovoljni smo postignutim dogovorom s Nestlé Adriatic o osnivanju dobrovoljnog mirovinskog fonda čija će investicijska politika biti prilagođena dobi i strukturi zaposlenih”, navode iz tog društva. 775,6 milijuna kuna iznosi imovina kojima upravlja 18 ZDMF-ova Nestléov fond namijenjen je svim zaposlenicima tvrtke, a kojima predstavlja pogodnost u vidu dodatnog oblika štednje, ističe Miljenko Vaić, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju i BiH u Nestlé Adriaticu. “Osnivanjem ovog fonda tvrtka nastoji osigurati veću sigurnost svojim zaposlenicima nakon odlaska u mirovinu. Svi zaposlenici mogu se pridružiti fondu u bilo kojem trenutku, a pristup je dobrovoljan”, ističe Vaić. Tvrtke i sindikati Erste upravlja s dva ZDMF-a, Cestarskim fondom te fondom matične Erste banke koji je započeo s radom 29. prosinca 2015. i najmlađi je ZDMF neke privatne tvrtke. Trenutno u Hrvatskoj posluje 18 zatvorenih mirovinskih fondova kojima su pokrovitelji, osim kompanija, i sindikati. Najmlađi ZDMF Treći horizont osnovan je krajem prošle godine, a pokrovitelj mu je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. No, sudeći prema odgovoru Erstea, svijest poslodavaca o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji sve više raste. “Bilježimo značajan rast broja poslodavaca koji pokazuju interes za dobrovoljnu mirovinsku štednju kako bi svojim zaposlenicima pomogli u dodatnim izdvajanjima za mirovinu. Dobrovoljna mirovinska štednja poslodavcima donosi poreznu olakšicu za uplate do 6000 kn godišnje po zaposleniku, predstavlja porezno priznati rashod i umanjuje osnovicu poreza na dobit”, zaključuju u Ersteu..

@MJ23

Mislis ova uzajamna suradnja, mi vama kljente a vi kupute nase dionice.

Neznam ako vam je ovo promaklo, ima još tu klijentele, sigurno se zadnjih par dana isto kupovalo po ovim stoticama
http://zse.hr/userdocsimages/stjecanje_otpustanje/PODR_stjecanje_otpustanje_2017__2692017140200.pdf

Nego zašto MM sa svojim nalozima ( 300,200,150) uvijek stoji prvi na prodaji i konstantno stišće prodaju prema dolje mjesecima, očito nekome za što jeftinije pokupiti

@ohladi

Samo da nadopunim val pozitivnih stvari koje ste naveli jer iz prve ruke znam trenutacnu situaciju i sa sigurnoscu mogu potvrditi da je proces kontrole i inspekcije pri samom kraju. Nova tvornica, koja ima najmodernija postrojenja u EU krece sa radom vrlo brzo, vec je zaposleno mnogo ljudi koje se obucava sa raznim edukacijama za rad na novim postrojenjima i ocekuje se enorman postotak rasta izvoza!

ne bih htio ispasti bezobrazan, ali navodite:

Podravka je još uvijek precjenjena na ovim razinama….imate 10xFCF – DO = xy/7.120.000 = cijena dionice

sad meni nudite da to napravim jer ste na mobitelu… smatram da kad ste već naveli da je precijenjena, da je minimum pristojnosti izvesti izračun do kraja pa onda dobiveni rezultat (recimo da ispadne 150 kn) usporediti s ponekom firmom iz peer grupe (ili sasvim neku drugu uzeti, kao što sam naveo RIVP ili ATGR ili ADPL) pa usporediti koliko je odstupanje tih firmi od trž. cijene
onda bi bili svi pametniji, ovako… ne!

problem kod FCF-a, a vjerujem da vi to dobro znate jer po onom kako pišete to vam je struka, je: prvo, da se moraju uzeti dulje vremenske serije npr. bar zadnjih deset godina; drugo, ako FCF jako varira treba znati zašto je tako jer takav izračun koji dobijemo je izrazito nepouzdan; treće, firme s većim FCF-om su ono što ameri zovu franšize, takve da u svojoj djelatnosti imaju neku kompetitivnu prednost i(li) nemaju konkurenciju uopće (takve Buffett najviše voli); četvrto, po definiciji FCF je oper. NT umanjen za CAPEX: što ako je neki business u razvojnoj fazi ili fazi širenja pa nema FCF jer ga ‘jedu’ kapitalna ulaganja? pa nema novca za isplatu dioničarima?; peto, kako napraviti DCF analizu s budućim NT-ovima ako imate vrlo nestabilne FCF tokove u vremenskoj analizi? nikako!

evo, nisam stručnjak ali sam pročitao dovoljno stručne literature da znam da je analiza businessa putem novčanih tokova izuzetno teška, nepouzdana (lako zbog krivih inputa dobijemo iskrivljene rezultate) i u nekim slučajevima i neprimjenjiva
stoga smatram da je puno bolje za analize na ovom forumu, gdje je puno laika, amatera i sl. koristiti ‘lakše’ pokazatelje tipa EV/Ebitda, ROE, P/B, P/E… najbolje kombinacijom više njih
usporedbom par zadnjih godišnjih izvješća, s tim pokazateljima, dobijete lako smijer u kojem promatrano društvo ide, da li mu profitabilnost raste ili pada, kako reagira trž. cijena u skladu s time te da li je vrijeme za dokup ili izlaz

@acc

Ja bi Vam rekao da kod svake industrije gledate različite pokazatelje. Negdje dividendu(brodari), kod PODR treba gledati FCF i market share, negdje book – banke, negdje pe(restorani i telekomi), i da sada ne nabrajam dalje…

Također, kod različitih kompanija treba gledati i samo neke pokazatelje, tipa kod dlkv-a NT, kod CMG rast novih restorana i yoy promet u istim te dugovanje(s kojom polugom rade), kod Amazona i JD.com samo treba gledati rast prihoda, ništa drugo, kod Adrisa povrat na dionički kapital, kod ATGR-a isto ko i kod PODR, kod IGH ne treba gledati ništa, jer znaš da je vrijednost dionice 0, i tako dalje da sada ne nabrajam…

Al hvala na odgovoru, te se nadam da vodimo ugodnu raspravu

ps. uvijek je vrijeme za ulaz/izlaz, samo je pitanje koju strategiju imate, moja je jednostavna na -20% duplaj poziciju, na +20% skrati, na +50% skrati 80%, a nova od ove godine 2017 na +100% uzmi novac od kuce i ostavi dionicu trajno….

Zanimljiva rasprava, iako nitko ne spominje ono sto je, po meni, najvise zasluzno za ovaj pad. Nakon onog sramotnog ponasanja na proljece uistinu treba imat zeludac za ovdje bit dionicar. Kao sto sam vec tada pisao, da mi je dionica zanimljiva na cijeni od 380 kuna ako se potjera drzava, a ako ostane (pogotovo na ovakav nacin) ne bi platio ni pola i da ocekujem pad na ispod 300 (bilo je dosta ekipe koji su se smijali), sve je naravno moje misljenje, ali zasad mi trziste daje pravo. Dok drzava vodi glavnu rijec ovo nije dionica za malog ulagaca gledano na vremenski rok preko 5 godina (nemislite valjda da je gosp izmisljeni ministar rukama i nogama branio interes malih dionicara?). Primam oklade na zapisivanje danasnji dan ATGR (koja je po meni jedina za usporedivat)i PODR, pa koji ce ostvarit veci prinos, koeficijent 1:1.

P.S:
Imamo li iti jedan pozitivan primjer “strateskog” poduzeca poslijednjih 25 godina? Ovo bi me stvarno zanimalo ako postoji (nemojte molim vas spominjat neke monopoliste).
A.E.: “Definicija ludosti je uvijek raditi jedno te isto, a istovremeno ocekivati razliciti rezultat”

Podravka je jedna, od rijetkih, blue chip dionica ove zemlje.
Pozivati se na FCF, sada u ovom trenutku, nakon što je upravo Podravka investirala u tvornicu lijekova i Mirna Rovinj, je valjda čin očaja ?

Meni daljnji pad i odgovara radi dokupa, ali očito netko iz Podravke izlazi već barem 2,5 mjeseca s većim količinama jer mora vani. Zašto mora vani, nemam pojma i koje su mu namjere, ali znam da je ovo jedna od rijetkih zdravih tvrtki u zemlji i da se upravo trguje ispod nominale, abnormalno stanje.

Iako nema dionice ADRISa, ATGRa, KRASa ili KOEI, koji su također bluechip dionica s abnormalnom niskom cijenom dionice je rezultat zarobljenog kapitala u Todex dionica kao i opća apatija gospodarstva.

Siguran sam da PODR kao i ATGR i KRAS pa i LEDO, JMNC, BELJE su dionice koje pretstvaljaju hranu, a hrana je ipak u uvijek u modi.

Ovo istresanje PODR po velikim količinama dionice moram prestati dok strane banke u zemlji kao ZABA, PBZ ili strani HT i INA ipak imaju samo jednu zadaću : Što veću maržu s maksimiziranje izvlačenja dobiti iz Hrvatske. Problem je što to odlično rade na štetu Hrvatske, a posebno dioničara. Maksimalno napucavaju marže/kamate, a preko fiktivnih uvoza roba i usluga izvlače dobit na štetu dioničara i proračuna.

PODR ipak i pored svih investicija komotno isplaćuje dividendu .

New Report

Close