Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
PODR | 151,85 | 32.953 | 217 | 151,50 | 152,00 | 0,66% |
Propuštaš odličnu dionicu po diskontnoj cijeni.
Trenutno, jedna od boljih prilika na ZSE. Žao mi je jer sam kasno to shvatio.
Teško je bilo ukrcati se negde gdje je Država vlasnik. No PODR i pored toga dobro posluje…
Po meni, među TOP 5 prilika na ZSE.
Stoga i namjeravam povećati svoj udio ovdje tako da mi ova cijena odgovara. Ako padne, još i bolje!
Zbog kojih (krivih) poriva će rasti cijena Podravke? Neobična mi je tvrdnja da cijena Podravke "ne raste". Koliko ja vidim, cijena je zadnjih godinu-dvije-tri sasvim lijepo porasla, a ako netko ima irealno visoka očekivanja na ZSE tipa "udvostručenje cijene u godini dana i sl.", to je neka druga priča.
[/quote]
ne znam koliko si na ZSE. ja sam od 2002. podravka se oduvijek trži ispod p/e 10 i ispod 1 booka. razlog je meni nepoznat, ali je tako . hoće li se mijenjati takva praksa, ja to ne znam jer kuglu nemam, no kažem samo kako je. stoga će i rasti zato što raste cijeli market, a ne zbog kvalitete tvornice koja je neupitna (iako smatram da može i mora puno bolje i da mora osuvremeniti ponudu, no to nema veze sa brojkama). zato sam se tako izrazio. to ne govori o vrijednosti firme, samo kažem da je oduvijek fundamentalno potcijenjena, ali to nije značilo da će cijena rasti. no, opet ponavljam, kako slabo raste tijekom godina, tako slabo pada u krizama,a to nije zanemariv podatak. neka vam bude 10% godišnje + dividenda i nemate se što žaliti, osim što će drugi rasti više. no , čim dođe korekcija, oni će pasti duplo više nego su rasli pa ćete opet biti zadovoljni što ste očuvali kapital.
slažem se seeker da je u top 5, možda baš na 5. mjestu.
vrlo mali rizik, ne slažem se da nije rasla jer sam prodao
10% niže od sadašnje, ali dosadna i troma do zla vraga.
u svakom slučaju mislim da se ovdje ne može fulat
P/E je nizak zbog jednokratnih stavki.
@boca, hvala na odgovoru. U pravu ste da je dio povecane dobiti rezultat jednokratne stavke odnosno odgođenog poreznog prihoda (178,6 milijuna kuna) i to na temelju dobivenih poticaja za izgradnju nove tvornice Belupa. No maknete li i tu stavku i dalje je EPS 32 kn a P/E = 12 (prema danasnjoj cijeni) – dakle Podravka sa danas vrednuje po tom P/E-u na temelju proslogodisnjih rezultata. Pazite, slazem se da P/E nije optimalni ni “Bogom dani” parametar za valuaciju no ipak daje neku ideju.
Zakljucno sto se tice jednokratne stavke, nemojte ju tako olako zanemariti. Svaka kuna koja ostaje u firmi koju godinu duze uz adekvatni povrat generira dodatnu dobit u narednom razdoblju.
http://www.index.hr/novac/clanak/sef-podravke-uoci-smjene-najavio-soping-u-rusiji/943574.aspx
Naš je cilj da rastemo na međunarodnom tržištu, prvenstveno kroz akvizicije. Imamo nekoliko meta i očekujemo da ćemo napraviti akviziciju u 2017. godini.
Ovo bi mogao biti početak izlaska države iz Podravke
Ovo bi mogao biti početak izlaska države iz Podravke
Na žalost, moglo bi biti baš suprotno…
Zasad neće izaći. Ali dobro je da se mirovinci zasad ne daju i ne žele pristati na adezenjarske žmukljere kao članove uprave. Baš me zanima tko će biti direktor. Uskoro ćemo saznati.
serislave, vidjet ćeš da će osoba na toj poziciji biti tamo stavljena od strane politike. mirovinci su tu da slušaju i provode državnu politiku, a ako neće, onda će se izvući iz ladice raznorazne prijave pa će postupiti kako država kaže. podravka je de facto državna firma, iako to de iure više nije. Ona, uz ostalo, služi i za zbrinjavanje kadrova. nije mršić sa ceste ušetao tamo nego po političkom nalogu. tako će i njegov nasljednik doći po političkom nalogu, ali druge političke opcije.
delboy
Slažem se, vjerovatno će biti netko bliži ovoj opciji, zato i miču Mrleta. Ali nije svejedno tko će biti. Gle, firma ima velike prihode i zbrinuti 20-50 uhljeba nije problem. Bitno je da bude čovjek koji zna balansirati između politike i tržišta i koji bar neće pokvariti ovo što je dosad napravljeno. A da bi bilo najbolje da država skroz izađe, da.
to je istina. zato preostaje da vidimo. a vidimo ulagačka javnost nije optimistična. da nije države u vlasništvu, danas bi cijena na vijesti o novoj akviziciji bila 400-420, a ovako se vraća prema 350. politika nema što tražiti u biznisu, osim da mu omogući nesmetano poslovanje. najveći je problem što su mnogi bacili oko na ovu firmu i zato cijena ne raste, da im ne bi bila preskupa u eventualnoj kupovini.