Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
PODR | 152,46 | 109.618 | 719 | 151,00 | 154,00 | -1,30% |
Tko je rekao da neće biti privatizacije, Marić sa svojih 25% dionica?
Dakle očekujete da Fondovi upravljaju Podravkom?
Na upit što će biti s kompanijama poput Podravke, istaknuo je da tvrtke koje dobro posluju treba još poboljšavati. “Država će promijeniti pristup upravljanju i pokazati da zajedno s privatnicima može zajednički upravljati, bilo da je riječ o Podravci ili nekom drugom”, rekao je.
Dakle Marić ne prodaje 25% dionica, bar za sad ne ali je spreman pokazati da država može sa Atlanticom upravljati na obostrano zadovoljstvo dakako i dioničara.
Dakle Marić ne prodaje 25% dionica, bar za sad ne, ali je spreman pokazati da država može sa Atlanticom upravljati na obostrano zadovoljstvo dakako i dioničara.
Ako RH ne prodaje svojih 25% i ako mirovinski fondovi zadrže svojih ca. 50% to je ukupno 75% vlasništva, gdje tu još ima mjesta za dionice Podravke u vlasništvu Atlantica? Ili će mirovinski fondovi prodati svojih 50% dionica Podravke Atlanticu (pod uvjetom da se svi mirovinski uspiju usaglasiti!) što za sobom povlači obvezu objavljivanja javne ponude pa će Podravkom vladati Država i privatnik – Atlantic? :-))) Gdje će Atlantic za takav (vrlo hipotetski) scenarij i od koga namaknuti toliki novac? Ako je RH procijenila da se Podravku ne isplati prodati jer se očekuju još bolji rezultati, zašto bi to učinili mirovinski fondovi?
Sve u svemu, za PODR-R-A se IMHO do daljnjega nameće sljedećii zaključak: Up, up, up! 😀
Kolko ja znam novac nije bila opcija nikad nego da mirovinski uđu u vlasništvo Atlantica i za zamjenu Podravkinih dobiju Atlanticove dionice pa makar Tedesci pao ispod 50% ali da ostane za kormilom.
Dakle Marić ne prodaje 25% dionica, bar za sad ne, ali je spreman pokazati da država može sa Atlanticom upravljati na obostrano zadovoljstvo dakako i dioničara.
Ako RH ne prodaje svojih 25% i ako mirovinski fondovi zadrže svojih ca. 50% to je ukupno 75% vlasništva, gdje tu još ima mjesta za dionice Podravke u vlasništvu Atlantica? Ili će mirovinski fondovi prodati svojih 50% dionica Podravke Atlanticu (pod uvjetom da se svi mirovinski uspiju usaglasiti!) što za sobom povlači obvezu objavljivanja javne ponude pa će Podravkom vladati Država i privatnik – Atlantic? :-))) Gdje će Atlantic za takav (vrlo hipotetski) scenarij i od koga namaknuti toliki novac? Ako je RH procijenila da se Podravku ne isplati prodati jer se očekuju još bolji rezultati, zašto bi to učinili mirovinski fondovi?
Sve u svemu, za PODR-R-A se IMHO do daljnjega nameće sljedećii zaključak: Up, up, up! 😀
[/quote]
Cini mi se da gledaš na cijeli posao prepojednostavljeno. Da, Podravka će se prodati, al u suštini će se spojiti s Atlantikom, a dioničari će dobiti dionice te nove spojene kompanije. Tako barem ja shvacam cijeli posao. Najveći dioničari će tada biti Tedeschi, Mirovinci i država. Tehnički gledano, Atlantic može izdati dužnički vrijednosni papir (kojeg mogu otkupiti mirovinci) i time financirati kupovinu Podravke, a nakon toga “prodati” te nove dionice mirovinicima i vratiti dug. To bi onda zapravo bila u neku ruku vezana trgovina. No, pretpostavimo da transakcija neće ići tako nego će se kompanije spojiti i napraviti medjusobnu razmjenu dionica odnosno dioničari jedne i/ili druge kompanije će dobiti po određenom omjeru dionice nove kompanije. Moguće je pritom da im se neka razlika koja proizlazi iz uskladbe kapitala isplati kao gotov novac.
Država je isključivo vlasnički gledano u takvim kombinacijama nebitna i njezina je odluka hoće li ostati dioničar u toj novoj kompaniji ili će dionice prodati u eventualnoj javnoj ponudi. Mogući su i neki drugi oblici medjusobnog povezivanja, al ne vjerujem da će se ići na klasično preuzimanje i financiranje dugom zbog rizika kasnijeg servisiranja tog duga. A onda i cijeli posao gubi na sinergijama i interesima koji bi u transakciji spajanja trebali zadovoljiti sve stakeholdere.
Ovo što priča fahrudin bio bi scenarij bez javne ponude, ali ta nova firma, Podravkantic 🙂 , uz uvjet da Atlantic preuzme upravu, a da se državi smanji utjecaj (što će se i dogoditi, jer država neće imati priliku dokapitalizirati Podravkantic), ima vrlo dobar, pače izvrstan potencijal. A za pretpostaviti je da će se spajanje vrednovati u nekom fer odnosu, s obzirom da su MIFovi i u Atlanticu i u Podravci.
Podravka će se prodati, al u suštini će se spojiti s Atlantikom, a dioničari će dobiti dionice te nove spojene kompanije. Tako barem ja shvacam cijeli posao.
Dva, potpuno oprečna mišljenja.
Nadalje, meni ovo nije baš jasno:
Dakle:
1. ATGR izdaje dužnički vrijednosti papir.
2. Otkupljuju ga mirovinci (koji su zajedno vlasnici 50% Podravke).
3. ATGR s novcem prikupljenim od mirovinskih fondova kupuje Podravku.
4. Nakon kupnje Podravke, ATGR “prodaje” dionice mirovinskim fondovima čime vraća dug.
Od koga ATGR kupuje dionice Podravke? (točka 3.)
a) RH ima 25% koje NE ŽELI prodati i
b) mirovinski fondovi drže 50% dionica
Ma joj daj, ne trabunjaj bezveze. Pišem načelno. Kupuje od mirovinaca i svih dioničara koji žele prodati dionice. Uključujući i državu. To je samo ideja, postoji dosta varijanti sličnog modela koji su jednostavniji ili kompliciraniji za provedbu.
Ako Podravka nije strateška kompanija, a ne znam po čemu bi bila onda je država samo jedan od dioničara.
.Pišem načelno. Kupuje od mirovinaca i svih dioničara koji žele prodati dionice. Uključujući i državu.
Nisam ni mislio da pišeš drugačije nego načelno. Ali obrazloži ti taj načelni model.
Ako je ovih dana RH zauzela stav da neće prodavati svoj udio od 25%, onda ne vidim kako ti misliš da bi oni u slučaju (načelne) javne ponude prodali nešto za što su rekli da ne žele prodati? Praviš račun bez krčmara.
Nadalje, prema tvojem načelnom modelu mirovinski fondovi financiraju dužnički papir ATGR-a, s tim novcem ATGR kupuje dionice Podravke od onih koji su financirali dužnički papir (od mirovinaca!) te od eventualnih manjih igrača (što ne igra veliku ulogu budući ih ima manje od 25%) te potom dionice Podravke kupljene i financirane od mirovinaca ATGR prodaje paradoksalno ponovno mirovincima čime mirovnici ponovno postaju vlasnici Podravke tj. tu su gdje su i bili na početku. Čudno. 🙂
Jedno pitanje:
Ima li država Zlatnu dionicu, tj. upravljačka prava?
Ako ima onda od preuzimanja u ovoj konstelaciji nema ništa. Nitko neće kupovati nešto da mu Marić tamo glumata neko “strateškovanje”.
Ako nema onda ATGR treba kupiti 50% + 1 dionicu od onog tko želi prodati i to je to.
Te priče o konsenzusu, državnom utjecaju, lokalnoj zajednici i sve skupa je nebitno.
Bitan je samo odgovor na gornje pitanje.
Ne, to je samo jedan od opisa modela. Moguće je i spajati kompanije odnosno pripajati ih, al za to je potrebna skupštinska odluka. Mirovinci i svi ostali postaju vlasnici nove kompanije, a ne “stare Podravke”.
Ne znam točno s kojom većinom, treba pogledati u ZTD-u, ne sjećam se vise, zaboravio sam. Zanemarimo li lokalne interese ne postoji razuman razlog zašto bi to država sprječavala. Tim više jer bi joj novo društvo vrlo vjerojatno vrijedilo vise zbog sinergija i ušteda nego postojeća situacija. Naravno, dosta to ovisi o trenutnim omjerima vlasništva i omjerima u statusnoj promjeni.
Svi se pritom odriču svoje dominacije, i država i Tedeschi i mirovinci, al očito je da u takvoj novoj kompaniji najveći vlasnici ostaju Tedeschi i mirovinci. Ionako je kompanija već privatna. Jedina alternativa je otvaranje procesa za prodaju državnog udjela i eventualno preuzimanje od strane nekog trećeg ili zadržavanje postojeće situacije. Sve je tu moguće, al vlasničko povezivanje ovih dviju kompanija na dugi rok je po mojem laičkom sudu win-win kombinacija za obje kompanije odnosno njihove dioničare. Naravno pod pretpostavkom da nitko tu ne bude značajno oštećen pri samom modelu provedbe statusne promjene.