Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
PODR | 151,45 | 19.992 | 132 | 151,00 | 151,50 | -0,33% |
Ima u jednim lokalnim novinama objašnjeno kako bi se taj swap odvio. Uglavnom, počelo bi tako što bi ATGR kupio PODR od MIF-ova, a onda i dao javnu ponudu za ostatak dionica (državni udio).
Ima u jednim lokalnim novinama objašnjeno kako bi se taj swap odvio. Uglavnom, počelo bi tako što bi ATGR kupio PODR od MIF-ova, a onda i dao javnu ponudu za ostatak dionica (državni udio).
Pa to bi onda bilo klasično preuzimanje?! Gdje je tu swap? Jedino, ako se kroz ponudu ATGR obvezuje isplatiti dioničare u dionicama novog društva, a ne u novcu? Ili kombinirano, u dionicama i novcu. To je pretpostavljam ova priča s naknadom…
NAKNADA U PONUDI ZA PREUZIMANJE
Članak 17.
(1) Ponuditelj kao naknadu za preuzimanje dionica koje su predmet ponude za preuzimanje, može ponuditi:
– novac (novčana naknada),
– zamjenske dionice (zamjenska naknada),
– kombinaciju novca i zamjenskih dionica u kojem slučaju ponuditelj omjer novca i zamjenskih dionica može slobodno odrediti (kombinirana naknada).
(2) Kada ponuditelj za preuzimanje dionica koje su predmet ponude za preuzimanje, nudi zamjensku ili kombiniranu naknadu, obvezan je ponuditi novčanu naknadu kao alternativu.
(3) Zamjenske dionice moraju biti uvrštene najmanje u isti segment uređenog tržišta ili segment istog stupnja transparentnosti kao i dionice koje su predmet ponude za preuzimanje, biti iste vrste i roda kao i dionice koje su predmet ponude za preuzimanje i ne smiju biti pod teretom.
Ima tu još i detalj po kojemu Tedeski gubi natpolovični udio u ATGR, a to se može dogoditi i dokapom od strane mirovinaca. Tako da bi to bio neki hibrid svega, dokapa, swapa, kredita… Bit će zanimljivo gledati to preuzimanje, ako do njega uopće dođe.
Pod tim da mirovinci dobiju dionice atlantica sam i mislio na nacin da dokapitaliziraju atlantic pa da atlantic tim novcem kupuje podravku.
Dio kupnje bi vjerojatno isao preko kredita, a vjerujem i da bi Tedeschi sudjelovao u dokapu.
Pod tim da mirovinci dobiju dionice atlantica sam i mislio na nacin da dokapitaliziraju atlantic pa da atlantic tim novcem kupuje podravku.
Dio kupnje bi vjerojatno isao preko kredita, a vjerujem i da bi Tedeschi sudjelovao u dokapu.
Ma nemoj? Pa sto ne daju meni i tebi da je dokapitaliziramo Boca & Fahro D.D.? Pa uzmemo Podravku?! Po čemu je to Tedeschi bolji izbor od recimo Adrisa ili Agrokora?
Ne znam sto su Mirovinci tocno smislili, no oni bi nakon cijelog posla trebali biti većinski ili al pari Tedeschiju. Sve ostalo je pogodovanje!
Cijeli posao ima smisla, al… pitanje je za koga! I koliko!
Točno tako. Samo, previše je Podravka pred reflektorima, a da se dopusti da je se preuzme za kikiriki, to je moje mišljenje. Tedeski zna upravljati, mirovincima to nije core business, pogotovo ne strijepiti od izbora do izbora tko će koju budalu ugurat, Podravci i dalje nedostaje tranzicija u prljavi kapitalizam… Spajanje ima jako puno prednosti, samo ako bude fer plaćeno. E sad, tu je i neka garancija da država proda svoj udio za fer cijenu. A jedini model je da se to izvrši kroz javnu ponudu. Moguće je da ponude malo, pa malo više, kao što je bio slučaj sa sunh. Samo glasno razmišlam. A i čini mi se da ovoga puta svi bitni akteri, odim Mrleta i lokalne politike, žele privatizaciju.
@fahrudin
Sve je stvar cijene, naravno da Boca & Fahro d.d. ponude mirovincima 1000 kn po dionici podravke, a ujedno dokapitalizaciju Boca & Fahro d.d. po P/E 2, naravno da bi našu ponudu prihvatili.
Adris i Agrokor ne znam jesu li zainteresirani.
Tako da mislim da mirovinci vide veci potencijal ako su suvlasnici velike kompanije od 10 milijardi kn prihoda, nego dvije manje koje su jedna drugoj konkurencija.
A u dokapitalizaciji atlantica bi vjerojatno mogao sudjelovati svaki dionicar.
Ne znam koliko Tedeschi ima love, ali vjerojatno bi mogao zaloziti svoje dionice negdje da namiri koliko mu treba u dokapitalizaciji pa da ostane na 50% ako to zeli.
A svi pdorazumijevamo da je Tedeschi spreman spustiti se ispod 50% i riskirati kontorlu? Tko garantira da će on biti i dalje glavni? Ako i hoće sigurno ne bi imao samostalnost i autonomiju upravljanja koju ima sada i još bi dobio na vodeće pozicije ljude koje će postavljati i dalje država, svjedno kadar iz Podravke ili indirektno kroz fondove.
Svašta se lupeta po novinama, ali ne treba to sve uzimati za ozbiljno, Ako je to stvarno ideja fondova mislim da su se malo pogubili
a vrhunac apsurda je ocjena gradonačelnika, mršićevog nasljednika kako se to eto sve radi radi spašavanja atlantica. a atlantic prešišao podravku, a bili su počeli kao malo jače skladište.
Znate li koji je bio omjer glasova kada se glasovalo o tome da država ima 4 predstavnika u NO-u, dakle da ima većinu u NO-u, iako ima 25% dionica?
Omjer je bio 50,1 % protiv odluke i 49,9% za odluku.
Mislite da se mirovincima želi biti u takvoj firmi?
Mirovincima imaju još mjesec dana da se riješe države, upravo zato što Orešković nije političar i nema straha od prodaje “obiteljskog srebra”.
Ako mirovinci ne iskoriste tu šansu sada, bit će osuđeni na Podravku tko zna koliko još godina. I strijepit će svaki puta kada budu izbori, bilo lokalni bilo nacionalni.