PODR (Podravka d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PODR (Podravka d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 25.11.2024. u 02:27
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
PODR
145,16
96.968
668
143,50
145,00
-0,68%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Fanomenalan je rast prihoda u vrijeme kad skoro svima ostalima pada.

Istina to je jako pozitivno i zaista veseli. i ranije je podravka rasla ali na akvizicijama i prodaji tuđe robe, a ovo je sad pravi organski rast.
Samo ti troškovi ostaju problem kao i ranije

Izvješće ovo, izvješće ono, ali kako će to utjecati na dionicu?
Tko pametan će kupovati Podravku na ovim razinama u većim količinama kako bi cijena išla gore?
Super je što Podravka dobro posluje, ali da bi se opravdao bilo kakav rast s ovih razina cijene, investitori moraju imati neko veeeeliko očekivanje u vezi kompanije.
Trenutno stanje je takvo da investitori ne očekuju ništa specijalno.
A kako bi i očekivali kada vide trenutnu vlasničku strukturu.
Ljudi, only price pays, sve ostalo su dobre priče za laku noć.

operativna dobit preko 100 mil kn….sve je to najavljivano prije vise od godinu dana u "Lideru"…rastu sva trzista….jos kad bi podravka usla u brazil, indiju….kinu…za sada jako dobro sto rastu turska i rusija.

To je istina!! Ali ja sam se malo uhvatio gledanja u kontekstu ove cijene dionice, zato sam inzistirao na usporedbi ne sa "situacijom" u gospodarstvu nego sa zahtjevanim rezultatima koji su potrebni za opravdavanje ove cijene. Jer ovo spada u one dionice (kao HT, ERNT, INA…) koje kao nekakve čudne iznimke našeg TK ne smatram podcijenjenima pa su mi zato prilično "intrigantna" pojava i unatoč tome što ih nemam volim gledati njihova izvješća i pitati se znaju li drugi nešto što ja neznam, pokušati shvatiti o čemu se tu zapravo radi itd.

Ovdje vidimo neke promjene na bolje itd, ali ne ono što je ovdje neobično i dalje ostaje takvim, ovim izvješćem također, zato propitkujem o čemu se tu radi, da vidim ima li neki zanimlijvi odgovor kojega ja ne uspijevam dokučiti, postoje li neka zanimljiva predviđanja koja su možda bitno optimističnija od mojih i sl., pa me zanima na temelju čega se temelje, gdje sam možda pogriješio itd.

Zašto cijenimo razumne ulagače tj. fondove….

Usprkos fantastičnom izvješću i prestanku drpanja u ovoj firmi , koju još čekaju mnogi planovi,
i usprkos činjenici – da je najviše za to zaslužan BELUPO- kao dio Podravke , koji osvaja tržište
novim preparatima, i odličnim uvjetima za partnere, ovdje danas nije bilo panike..ni istresanja ,
ni SAVJETA, stručnjaka… za razliku od PTKM..gdje se još guraju da izađu ..sljedbenici
DOTIČNOG……

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

To je istina!! Ali ja sam se malo uhvatio gledanja u kontekstu ove cijene dionice, zato sam inzistirao na usporedbi ne sa "situacijom" u gospodarstvu nego sa zahtjevanim rezultatima koji su potrebni za opravdavanje ove cijene. Jer ovo spada u one dionice (kao HT, ERNT, INA…) koje kao nekakve čudne iznimke našeg TK ne smatram podcijenjenima pa su mi zato prilično "intrigantna" pojava i unatoč tome što ih nemam volim gledati njihova izvješća i pitati se znaju li drugi nešto što ja neznam, pokušati shvatiti o čemu se tu zapravo radi itd.

Ovdje vidimo neke promjene na bolje itd, ali ne ono što je ovdje neobično i dalje ostaje takvim, ovim izvješćem također, zato propitkujem o čemu se tu radi, da vidim ima li neki zanimlijvi odgovor kojega ja ne uspijevam dokučiti, postoje li neka zanimljiva predviđanja koja su možda bitno optimističnija od mojih i sl., pa me zanima na temelju čega se temelje, gdje sam možda pogriješio itd.
[/quote]

znate o cemu vam se tu radi? radi se o tome da ulagaci mogu mirno spavati jer i nakon afere spice i nakon svega, podravka i dalje ima dobit i imat ce je u vidljivoj buducnosti, dakle cak na period 20 godina mozete gotovo sigurno reci da ce podravka imati dobit 2 milijarde kuna. trzista: sad (tamo imaju i proizvodnju), turska, australija itd….

o belupu je suvisno govoriti. ulagaci cijene kad mogu otici mirno spavati jer podravka ima prejake brandove, malo odite na njihow web i na popis proizvoda.

ne proizvode cigarete tako da ih drzava ne moze gnjaviti s promjenom zakona itd..

a studenu reklamira blanka vlasic, po cijelom svijetu.

dakle cak na period 20 godina mozete gotovo sigurno reci da ce podravka imati dobit 2 milijarde kuna. trzista: sad (tamo imaju i proizvodnju), turska, australija itd….

Dobro, to je zanimljivo. Nešto novo. Nisam znao da cca. 2031. očekujete cca. 2 milijarde kn neto dobiti.
Kako mislite da će do toga doći? Ove godine 150 milijuna kn pa onda linearno kroz 20 godina dođemo do 2 milijarde kn neto dobiti? Dakle 20 godina rasta dobiti po 14 % sa ovogodišnjih 150 milijuna?
A nakon 2031., kada se dosegne 2 milijarde neto, kako dalje? Recimo po nekih normalnih 3 %? (nešto više od inflacije).

Ukoliko imate takvo očekivanje, i to diskonirate sa nekih recimo 15 % (je li ok 15?) ispadalo bi da Podravka danas vrijedi oko 700 kn.

To je svakako nešto novo. Ja nisam znao da ima osnove za 2 milijarde kn u 2031., ja sam računao na 150 milijuna kn ove godine, ali puno skromniji rast narednih godina. A i opčenito kad je stvar puno jasnija ja ne pretjerujem sa očekivnjima nekih prevelikih rastova u budućnost. Opasno je ekstrapolirati neke kraće pozitivne trendove na dugačke periode, imati prevelika očekivanja od budućih dobiti itd. Ali vi ovdje možda imate osnove za to, ne kažem da nije moguće, samo mi to malo objasnite ako može.

Sad bi zaista bilo prikladno kada bi nam netko objasnio na temelju čega očekivanja tako viskokih dobiti narednih bližih i spomenutih daljih godina ili barem neke niže projekcije koje mogu opravdati barem ove cijene (o tome sam nešto rekao, mislio sam da se vijednost oko 300 kn po dionici može opravdati, nataegnuto ali može, međutim više od toga – to ja sam ne mogu). Zato sam PODR uz HT i sl. svrstao u one “približno fer vrednovane” u ovom okolišu mahom podcijenjih dionica. Moguće da sam pogriješio. Jer ja stvarno nisam mogao zamisliti tih 2 milijarde neto dobiti 😛

2 milijarde dobiti na cca 5,5 miliona dionica i fer vrijednost 700 kn. [lol] Neto dobit cca 360 kn,znači P/E 2.Microsoft je nula za ovo… [thumbsup]Uzmimo konzervativni pristup (p/e =10),znači ciljana cijena iliti fer 3600 kn… [thumbsup]Budimo realni,na promet od 2 mil. kn dobit od 150 kn je dobra a na 200 mil. ravnopravna je nestleu,unileveru i ostalim u branši… [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup] .
Naravno kroz par godina je realno očekivati promet od 3-3,5 milijardi kn.Uz organski rast a sve više kroz preuzimanja i spajanja… [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup]

2 milijarde dobiti na cca 5,5 miliona dionica i fer vrijednost 700 kn. [lol] Neto dobit cca 360 kn,znači P/E 2

Ovdje se govori o dobiti 2031. godine koju kolega cone "predviđa" da će biti tada 😉 A onda fer vrijednosti (ja navodim) uz sve ostale pretpostavke danas od cca. 700 kn u tom slučaju.

A kako ti sad to računaš P/E sa "impliciranom cijenom" danas i dobiti od 2031. godine? Valjda cijena dionice i EPS trebaju biti iz iste godine, možemo računati naravno i nekakav forward P/E, ali nisam još čuo za forward za radzbolje od 20 godina [lol]

Podravka je izuzetno loše vođena kompanija, pogledajte samo prihode ATGR od 2007 naovamo i usporedite je sa Podravkom. Podravki pod hitno trebaju akvizicije.

Raiffeisen research.. na eng doduse..

http://www.limun.hr/UserDocsImages/Podravka%200511.pdf

krivo ste me shvatili svi koji ste komentirali. bio sam dapace vrlo konzervativan u procjeni a htio sam samo odgovoriti nekome prije mene koji se pitao zasto je podr na ovoj cijeni trenutno uz ovakvu dobit. htio sam naglasiti da dionicari mogu mirno spavati, a ove 2 milijarde sam spomenuo kumulativno a ne da ce 2031 imati dobit od 2 milijarde. Tada vjerojatno nece ni biti kune. Buduci sam bio konzervativan, realnije je da ce podr imati oko 4 milijarde kn dobiti u sljedecih 20 godina, a jedine kompanije koje to u rh mogu tvrditi su iz prehrambenog sektora i banke, telekom mozda, za energetiku hm…ne znam, alli je cinjenica da tijekom cijele ove krize, vjerujem da ppodr nije smanjivala place, prezivjela afere (ne samoo jednnu jer imali su i placannje ribe dva puta i sllicne stvari), a opet immaju dobit. takoi frannck, adriis, ledo..itd…tako da je logicno cijeniti ovakkvu dionnicu u tom pogledu. NO tko zna sto nas jos ceka, vjerujem da firmme koje vrijede one ce profitirati ulaskom u EU a onne na drzavnim jaslama bi mogle imati problema. eto sretno svima.

New Report

Close