Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
PODR | 153,70 | 35.504 | 231 | 153,00 | 153,50 | -0,33% |
Ne možete uspoređivati vrhunsku firmu (DK) sa nečim "ovakvim", to je nebo i zemlja usporedba, potpuno neusporedivo.
Kolega Lynx ,nazvati Drogu Kolinsku vrhunskom firmom dovoljno govori o vašoj kompetentnosti tako da ostatak teksta ne moramo niti čitati
NHF ali primite se vi Končara
Tamo je struja dosta bitna
Kolega Lynx ,nazvati Drogu Kolinsku vrhunskom firmom dovoljno govori o vašoj kompetentnosti tako da ostatak teksta ne moramo niti čitati
Možda je "vrhunska" prejaka riječ, ali spram Podravke… sasvim je na mjestu. Shvatite ovo kao realativnu a ne apsolutnu kvalifikaciju i nadam se da će biti jasno što sam rekao.
U jednoj DK ima bar 10 vrhunskih menadžera, koji se sjajno uklapaju u korporativnu kulturu Atlantic Grupe, dok u jednoj Podravci nema niti jednoga. Da je preuzeo Podravku morao bi cijeli menadžment očistiti, a odakle nabaviti nove?? Ne znam da li vam je poznato ali u RH je jedan od najvećih problema u gospodarstvu što nije moguće naći kvalitetne menadžere.
Droga je potpuno restruktuirana firma (za razliku od Podravke), skoncentrirana na vrlo jake brendove (za razliku od Podravke kojoj su "u foksu 30-ak bezveznih brendova"), izuzetno kvalitetnog ljudskog kapitala (od vrha prema dolje – na svim razinama: Podravka – čista suprotnost!) i nalazi se u EU.
Podravka je firma u kojoj nema ničega dobroga, a najviše od svega ima politike (što je u ovom kontekstu najviše zlo), i potencijalni preuzimatelj se ovdje susreće sa toliko puno jako teških izazova (točnije: problema!) da preuzeti nešto ovakvko zahtjeva jako puno odlučnosti, hrabrosti, i ogroman diskont na cijenu da bi se bilo tko usudio upetljati svoje prste u ovo čudo.
Vjerojatno ne uzimaš u obzir da će preuzimatelj u Podravci morati ići protiv politike (državne i pogotovo lokalne – koja može zagorčavati život itekako i što kod nas gdje je politika "Bog i batina" može biti jako nezgodno), morati ići protiv "javnog mijenja", morati se boriti sa prosvjednicima, blokatorima tvornice, prilaza, cesta… sa policijom 24h/dan osiguravati neometani rad, da će cijela Koprivnica danima i mjesecima izvoditi bijesne gliste oko tvornice nakon preuzimanja (onako nekako kao u Potpićanu u vezi Rockwool-a, ali ovdje potpuno neopravdano)…. to su tako teške stvari i za realizaciju, i za reputaciju firme preizimatelja… da nešto takvo zaista ima svoju cijenu a cijena je nekakav zadovoljavajući DISKONT u preuzimanju.
Atlatnic nije mogao napraviti bolji potez nego preuzeti DK. Tamo je preuzeta potpuno restrukuirana firma, na zdravm nogama, samo je treba uklopiti u sustav AG.
Ovdje je izazov puno veći, prvo cijelu firmu treba dovesti novoj filozofiji (tržišnom poslovanju), a kada se mijenaj filozofija… to je nešto čemu se pruža jako puno otpora i što je preteško/iscrpljujuće za izvesti.
veli lynx:
"Podravka je firma u kojoj nema ničega dobroga, a najviše od svega ima politike (što je u ovom kontekstu najviše zlo), i potencijalni preuzimatelj se ovdje susreće sa toliko puno jako teških izazova (točnije: problema!) da preuzeti nešto ovakvko zahtjeva jako puno odlučnosti, hrabrosti, i ogroman diskont na cijenu da bi se bilo tko usudio upetljati svoje prste u ovo čudo"
… i otkriva da o podravci nema pojma.
nema ničega dobrog u firmi koja ima vegetu, belupo, lino, juhe, gulaše, distributivnu mrežu i mjesto na policama od baltika do bosfora, turbomarže na najprodavanijim brendovima..?
uspoređivati drogu i podravku na ovaj način može samo notorna neznalica, čovjek koji nema pojma o tome što za naše prehrambene kompanije u sadašnjim i sutrašnjim uvjetima znači internacionalizacija poslovanja.
diskont u preuzimanju?
kakva glupost!
premija, lynx, premija!
samo belupo vrijedi 260 kn po dionici. unatoč dubiozama, kratkoročnim i dugoročnim obvezama grupe.
I unatoč PharmaS? 🙂 Ne kažem da Belupo ne vriejdi samo po sebi, ali zbroj Belupo + ostatak je MANJE nego samo Belupo. Nekada je cjelina više od zbroja dijelova – a nekada i manje, to se očito često zaboravlja.
Neka prodaju onda samo Belupo. Zanimljiva ideja.
P.S. Znam ja dobro sve brendove Podravke, upravo zato i govorim. A o maržama… pokaži mi ih u izvješćima zadnjih 15-ak godina. Pokaži mi što je firma zaradila u zadnjih 15-ak godina? I nabroji mi one prehrambene firme u RH koju su zaradile manje 🙂
podravka je G U B I T A S
Hvala Bogu da ATGR nije kupila ovog gubitaša vec pravu i zdravu firmu drogu…
A disu oni raznorazni avlijaneri koji su lajali o norvežanima ?
neki veći igrač fino se iskipava na 265 kn, a mali naivno kupuju dok on rasprodaje. Valjda masa malih ulagača misli da zna (medijske špekulacije) više nego jedan veliki (inside info).
Ma naravno [lol]
Podravka vrijedi u dijelovima puno više , a tako će i biti. Pogledajte procjene od prije 6 mjeseci.Vaš link
P.S. Znam ja dobro sve brendove Podravke, upravo zato i govorim. A o maržama… pokaži mi ih u izvješćima zadnjih 15-ak godina. Pokaži mi što je firma zaradila u zadnjih 15-ak godina? I nabroji mi one prehrambene firme u RH koju su zaradile manje 🙂
to ti ja već godinama trkeljam na ovom topicu, ali ti ne želiš ili ne možeš čuti:
podravka je turbo firma u rukama pravog gazde i izvan dosega politike. turbodizelinjekšn!!!!
ja da imam para (ko toda ili drk), jurišao bi do besvijesti na nju i ne bi mi ništa smetalo: ni politika, ni koprivnica, ni korporativna kultura, ni deficit menadžmenta, ni qrci ni palci.
onda bih pogasio ili prodao nekoliko desetaka neprofitnih brendovskih jedinica, otpustio oko 2000 ljudi, prodao sve ono što mi nije core (voda, pekara, grickalice, restorane…) i ostavio vegetu, dječju hranu, juhe, belupo, gulaše i gotova jela…
izdvojio bih ih u posebne pravne osobe, doo-e, i na svakom godišnje ostvarivao debeli višemilijunski profit. da, usput bih i shoppingirao štogod u regiji da upotpunim portfelj i riješim se konkurencije: centroproizvod u srbiji, vitaminku u banja luci, alkaloid u skoplju…
Pa to ti i ja govorim ("da ima potencijala"). Ali te upozoravam i koliko češ imati otpora u tim svojim postupcima i da taj otpor treba naplatiti i na vrijeme (inače je upitno u kojoj mjeri češ taj potencijal realizirati – dakle cijena je jako bitna!).
Znaš li koliko to sve utječe na reputaciju preuzimatelja? Možda ti ne mariš za to… ali nekima je jako važan ugled koji uživaju u društvu i zato im ovo sve dođe kao "jako nezgodno".
P.S. Drk i Toda nemaju para. Mogu uzeti kredit, cijena koju su spremni platiti ovisi i onda još dodatno i tome po kojoj cijeni se mogu zadužiti…
djeco draga, vi kako hoćete, ali netko je upravo kupio 10.000 kom po 265 kn.
počelo je preslagivanje među fondovima.
neki veći igrač fino se iskipava na 265 kn, a mali naivno kupuju dok on rasprodaje. Valjda masa malih ulagača misli da zna (medijske špekulacije) više nego jedan veliki (inside info).
Ma naravno [lol]
Onda mafijo drukerska , jeste li sada zadovoljni kako mali kupuju , nastavak slijedi. U ponedjeljak smo preko 300 , Podravka ide prva u prodaju. [bye]
Ma naravno [lol]
Onda mafijo drukerska , jeste li sada zadovoljni kako mali kupuju , nastavak slijedi. U ponedjeljak smo preko 300 , Podravka ide prva u prodaju. [bye]
[/quote]
pa tek je utorak [sad] tjedan tek poceo….