Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
PODR | 144,98 | 37.406 | 258 | 144,50 | 146,00 | 0,34% |
Šestak: To što je Podravka u vlasništvu države u ovoj krizi zapravo je prednost…
http://www.poslovni.hr/95297.aspx
Šestak: To što je Podravka u vlasništvu države u ovoj krizi zapravo je prednost…
Ma super. Onda ni komunizam ni smo trebali demontirati, a Šestak i Polančec bi bili sekretar i komesar. Da su privatizirali Podravku na vrijeme sad bi joj cijena bila možda 2000kn.
Dvadesetak Podravkinih menadžera nije prihvatilo nove ugovore s Podravkom, pa će krajem listopada otići iz tvrtke i dobiti otpremnine od ukupno 5 milijuna kuna.
Dobit cijele Podravke 20 mil, otpremnine nekolicini degenerika koji su se uhljebili u kompaniju zahvaljujući podobnosti a ne sposobnosti – 5 mil.
Ma bravo drugovi!
Prvo upropastili ponos hrvatske prehrambene industrije, sad odlaze s otpremninama u visini 25% dobiti cijele kompanije!
Hrvatski san im se ostvario!
P.S. Tip sa vladajuće: prodajte i Podravku mađarima! Idioti!
http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/PODR-fin2008-3Q-NotREV-K-HR.pdf
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/1958-08-PODR_rezultati_poslovanja_3Q.doc
Rezultati poslovanja Grupe Podravka za razdoblje 1.-9. 2008.
• Prodaja Grupe Podravka u prvih devet mjeseci 2008. iznosila je 2.689,6 milijuna kuna što je rast od 7% u odnosu na isto lanjsko razdoblje
• Strateško poslovno područje (SPP) Prehrana i pića ostvarilo je rast prodaje od 5%, dok je prodaja SPP Farmaceutika porasla za 15%
• Prodaja Podravka marki iznosila je 1.850,2 milijuna kuna, odnosno bilježi rast prodaje od 12%
• Operativna dobit Grupe iznosila je 116,9 milijuna kuna i veća je za 26%
• Neto dobit Grupe iznosila je 51,2 milijuna kuna i veća je za 52%
Neto dobit Podravke u devet mjeseci porasla 52%
Operativna dobit Podravka Grupe u devet mjeseci iznosila je 116,9 milijuna kuna i veća je za 26%, a neto dobit iznosila je 51,2 milijuna kuna i veća je za 52%.
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/prehrana/neto-dobit-podravke-u-devet-mjeseci-porasla-52%25,28619.html
Ma super. Onda ni komunizam ni smo trebali demontirati, a Šestak i Polančec bi bili sekretar i komesar. Da su privatizirali Podravku na vrijeme sad bi joj cijena bila možda 2000kn.
[/quote]
pa ni nismo, evo sad je komunizam u modi opet..
Još jedan naš gigant uskoro bi mogao biti na koljenima:
Danas u Business.hr-u: Podravka diže kredite za plaće i poslovanje
Koprivnička prehrambeno-farmaceutska kompanija Podravka je u rujnu, listopadu i studenom podigla oko 65 milijuna eura kredita, za koje je upisana hipoteka na Podravkinu imovinu, a Business.hr doznaje da kreditno opterećenje na Podravkinu imovinu trenutačno iznosi oko 900 milijuna kuna[/u].
Meni je ovo prilično nevjerojatno, jasno mi je da Podravka već dugo u katastrofalnoj financijskoj situaciji koja stalno postaje sve teža i teža "i prije ove krize", ali baš ovo, 65 milijuna EURA u ova tri mjeseca, mislim da se radi o nekoj budalaštini, to je nemoguće, tko im je uopće dao toliki kredit?? Takvoj firmi??
Ukupne obveze su već na trećem kvartalu prema objavljenom izvješću bile veće od book-a. Koji je usput rečno iznimno sumnjiv, stalno nešto revaloriziraju, koliko je to napuhano samo Bog zna, tj. koliko je već na kvartalu sav taj dug bio veći od "stvarnog kapitala", pa sad ako je istina da se još zadužuju…
Obveze su bile čak 48 puta veće od prosječne dobiti zadnjih godina, ako je istina ovo šte se priča… pa sada su i debelo preko 50 puta veće od prosječne godišnje dobiti, gotovo 60 puta.
Meni nije jasno tko njima daje te nove kredite? Kakva je to banka?? Očito nije neka normalna banka sa "čistim namjerama", njima kredite daju isključivo oni koji planiraju pokrenuti stečaj, pretvarati svoja potraživanja u vlasnički udio i neke slične spletke kojima bi se Podravku okovalo u dužničko ropstvo sa svrhom rasprodaje/preprodaje.
Podravka može postići određene uštede kako bi mogla podmirivati te svoje eksponencijalno nagomilavane obveze, ali na načine koji bi u ovo krizno doba bili jako bolni, kao prvo velika otpuštanja su "najlakši način uštede" (ako zanemarimo da ljudima pošteno treba dati i otpremnine valjda??), kao drugo sve ove "ostale troškove" srezati na nulu – tj. marketing srezati na nulu, a mogu misliti što bi gašenje marketinških aktivnosti napravilo u ovom razdoblju pada kupovne moći građana, već standardni/trajni pad prodaje na domaćem tržištu bi mogao se i bitno ubrzati, i kako onda nadoknaditi potencijalno smanjenje izvoza koje je za očekivati u recesiji??
Kako god bilo, firma koja za svoje poslovanje mora imati 60 godišnjih zarada obveza prema razno raznim lihvarima, ne znam što reći nego: ovdje treba nešto pod hitno mijenjati!
Po mojem mišljenju uzimanje kredita i pojačavanje likvidnosti u ovim vremenima je odličan potez Podravke, a s obzirom da su uglavnom strane banke dale kredite vidi se da Podravka nije baš na tako lošem glasu kako neki misle.
Lova se između ostalog troši i na kupnju vlastitih dionica što bi svaki dioničar Podravke trebao pozdraviti, da su se tako ponašale druge renomirane firme (npr. HT) ne bi nam sad burza bila tu gdi je.
Book nije sumnjiv nego znatno podcijenjen, jedan od dokaza je 100% vlasništvo nad Belupom.
Po mojem mišljenju uzimanje kredita i pojačavanje likvidnosti u ovim vremenima je odličan potez Podravke
ukoliko imaju dobre planove kako taj novac uložiti, više planova nego je keša generiranog poslovanjem. Obzirom kako zarađuju te kako reinvestiraju zaređeno, da baš sjajno da to sada još potenciraju pomoću poluge… ali ok, možda ima tu nešto što se izvana ne vidi, možda Podravka stvarno zna kamo sa lovom, neko povoljno preuzimanje sada obaviti ili nešto sl. (ovaj puta napokon i nešto dugoročno opravdano)
moguće. Ja sam samo rekao na čega mi to sliči, zašto su se takvi krediti davali prije 15-ak godina, a sad kao da se povijest ponavlja, ali to je samo moj dojam…
o ovome sam već govorio, nadam se da uprava Podravke ipak ne razmišlja ovako, bila bi to još jedna sramota u nizu… mislim da ne treba ponavljati da je nažalost samo sramotno (a da je pravde bilo bi kazneno dijelo, no kad je to problem dokazati…) koristii trezor za kratoročno manipuliranje cijenom; kakav HT kakva burza: trezor ne bi smio kupovati samo zato da bi cijena kao posljedica te vijesti porasla, to je prije svega nemoralno, a moglo bi imati i elemnete kaznenog djela. Trezor kupuje onda kada firma ima višak sredstava (prije svega vlastitih, ali ok, može i iz vanjskih izvora financiranja ako su kamatne stope niske, njegov ROIC velik…) koje ne može uložiti u osnovni biznis/akvizicije uz povrat veći nego je na postojeći vlastiti kapital (po tržišnoj cijeni), a taj višak ne želi isplatiti kroz dividendu vlasnicima (obzirom da je povrat na kapital iznimno velik i Uprava na temelju svojih spoznaja čvrsto vjeruje da ga može dugoročno održati a što možda većina dioničara nije svjesna, pa je tim otkupom i poništavanjem dugoročno povećana "vrijednost po dionici", i to je za dioničare dugoročno korisnije nego isplata dividende ako ju ne bi reinvestirali, tu je sada škakljivo pitanje za Upravu odrediti koliki povrat zadovljava njihove dioničare, je li opravdano na svoju ruku kupovati za trezor ili ipak isplatiti dividednu pa neka si rade samo što žele).
Dakle, ok je kupnja dionica za poništavanje (za nagrađivanje ne – nagraditi se koga nema!), ako Podravka stvarno smatra da se u poslovanje nema više što uložiti, da je ovo plafon njene profitabilnosti, a prinos koji mogu ostvariti je ono što dioničare zadovoljava. Ja da sam dioničar prije bih pozdravio isplatu dividende za taj iznos nego otkup dionica, vjerojatno to mnoge ne bi zadovoljilo obzirom da bi cijena tada padala a ne kratkoročno rasla, očito da ovdje ima jako puno špekulanata kratkog horizonta.
Book nije sumnjiv nego znatno podcijenjen, jedan od dokaza je 100% vlasništvo nad Belupom.
Očito Belupo koristi neku jako naprednu tehnologiju, koja za razliku od drugih ne zastarijeva nego svakim danom sve više vrijedi, kada neprestanim revalorizacijama joj podiže knjigovodstvenu vrijednost. Dobro slažem se da Belupovi brendovi jačaju, možda su revalorizirali nematerijalnu imovinu koja čini book, to bi trebalo provjeriti.