Po prvih 7 mlrd. kuna Linić ide već idući mjesec

Naslovnica Forum Komentari članaka Po prvih 7 mlrd. kuna Linić ide već idući mjesec

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Nema nam spasa

.

Linić bi rebalans u veljači, a ostaje pri 1,3% rasta BDP-a

Nakon žestokih kritika, ministar Linić ide po još pola milijarde kuna

Slovačka se zadužila uz upola nižu kamatu nego Hrvatska

.

mislim da su kmeri pred raspadom.prvi potpredsjednik je odlučio da se karte malo drugačije rasporede.

dolaze nam na vlast hdz+ gabrić+bandić+čačić i to vrlo skoro,možda već u 5 mjesecu.

Some people get rich studying artificial intelligence. Me, I make money studying natural stupidity

Kolega Pero7 – ne slažem se s Tobom. Hrvatskoj ima spasa, naši problemi su ponajprije moralne prirode. Naše stanje može se usporediti s demoraliziranom tj. “razbijenom” vojskom. S tim u vezi ću parafrazirati i reći da ljudi u Hrvatskoj masovno dezertiraju i to od vlastitog stava i mišljenja. Treba ljudima vratiti vjeru u sebe i svoje mogućnosti, te s time i u mogućnosti ove zemlje. Ovo što radi, odnosno glumi da radi, aktualna kmerska kamarila, na žalost, suprotno je onome što nam treba.
Osim povratka morala treba nam stabilnost pravnog sustava (stalnost propisa), uštede tamo gdje je to racionalno (ne reorganizacijama radi reorganizacija, prihodi tamo gdje su objektivno mogući (oporezivanje bez zadiranja u supstancu), te nadasve suzbijanje dvostrukih mjerila. BTW priče o korupciji kojima nas uglavnom maltretiraju kao problemom iznad svih problema u Hrvatskoj priče su za malu djecu – tvrdim da je nema ni više ni manje nego u “prosvijećenoj” Europi.

… još samo da dodam notornu istinu da srednjeročno i dugoročno gledano nacionalna ekonomija ne može napredovati bez nacionalnog interesa koji se uobičajeno naziva domoljublje.

ovaj čovjek je definitivno zaslužio oduzimanje putovnice

ako S&P srusi rejting, sto bi bilo razumno jer koji rating uopce dati vladi koja je u kontinuiranom rebalansu osim smeca, dakle tad slijedi povecana kamatna stopa i znacajno skuplje zaduzivanje vani sto vodi daljnoj ubrzanoj pauperizaciji stanovnistva sto vladajucima nece biti prepreka da i dalje telefonski zaduzuju naciju do ibera, jer ipak treba dijelit kredite i oprastat kredite odabranima, alternativa je upad u mirovinske fondove, nacionalizacija sto takodjer nije u sukobu sa vrijednosnim sustavom ekipe na vlasti.

Ovo sa Segonom ce sigurno odjeknuti i vani, odakle se i HBOR financira, zar ovi kleptomani zbilja misle da ce Njemacka dozvolit povlasteno financiranje politicki izlozene osobe za projekt koji se iz aviona vidi da ce zavrsit kao otpisani kredit.

Sve u svemu bit ce veselo, a nacija i dalje slavi Linica. Koje kolektivno ludilo!

“… još samo da dodam notornu istinu da srednjeročno i dugoročno gledano nacionalna ekonomija ne može napredovati bez nacionalnog interesa koji se uobičajeno naziva domoljublje.”
Samo mi nemoj reći da pod domoljubnom ekonomijom smatraš HDZ-ove rezultate i pljačkaška djela jer ću se ispovraćati odmah. Inače, Linić je ekonomska neznalica koja iz dna duše mrzi poduzetništvo, a uostalom isti mu je i šef.

sto prije bankrotiramo bit cemo manje duzni

Slavko Linić

Damir Vrhovnik

Goran Štrok

Robert Ježić

Branko Šegon

Imunološki-JLR

Adris-CO

VL:

Linić ovisnik o novcu kao mladi Augustin o seksu

Dok se veliki filozof i teolog kasnije obratio i postao uzoran kršćanin, ministar financija i u zrelim godinama sa žarom ulazi u financijske avanture

Na prvi pogled politički put Slavka Linića ima dosta sličnosti s biografijom svetog Augustina.
Velik kršćanski filozof i teolog od razvratnika i hedonista postao je rigorozni pristaša celibata.
Linić nas, pak, pokušava uvjeriti da je od političkog agresivca,
koji je na sve moguće načine pokušavao proširiti svoju moć, postao zagovornik …

.

Račun bez krčmara

Tekstu nedostaje kontekst i dinamička perspektiva.

Naime, kada državi ode rejting u “junk”; povratak je jako, jako težak. Unutar tri godine – po statistikama MMF-a -svaka od njih se obrati MMF-u za pomoć.

Drugo, kod posljednjeg izdanja obveznica prinos je već prešao 6%. I odavde je povratak jako, jako težak. Mnogo je vjerojaniji daljnji rast prinosa prema 6,5 i 7%. O tome podtoje statistike primjera drugih država. Dakle naivno je očekivati da S&P neće i opet smanjiti rejting Hrvatske. Čak kada to sada i ne bi učinio, učinio bi to kod slijedeće revizije (sjetimo se naivnog samoobmanjivanja o “nužnosti očuvanja kreditnog rejtinga” da ne “ode” u subinvesticijski rejting).

Riječju, Hrvatska je i dalje na “klizavici”. Možda ponekad malo i zastane, ali onda nastavi dalje klizati prema momentu kada se više neće moći zaduživati na tržištima kapitala i kada će morati zatražiti pomoć.

A onda počinje “klasika” prema primarnom budžetskom suficitu u organiziranoj prisili “trojke”.

Da ne duljim, evo jedan pogled u dinamičkoj perspektivi:

“Current account deficits across the region have significantly shrunk to fit. Even Serbia has seen its 10 per cent of GDP current account deficit in 2012 contract to perhaps 3-4 per cent this year. The region’s external financial position appears much more sustainabčle now than in 2008/09 and public finances are in much better order – although Croatia and Serbia do need to do much more on this front than the others“.

Rising stars of the CEE, FT january 15th, 2014

Eh, kada barem ne bi bilo tog prokletog current account deficita…

New Report

Close