Petrokemija objavila pojašnjenje strukture gubitka 2012. godine

Naslovnica Forum Komentari članaka Petrokemija objavila pojašnjenje strukture gubitka 2012. godine

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

nigdje ni riječi o mogućim krivcima, tko upravlja tom tvrtkom ? sindikat? uprava ? nadzorni odbor ? vlada ? nitko ?
ne mogu prihvatiti da je kriv PLIN, on ne upravlja


nigdje ni riječi o mogućim krivcima, tko upravlja tom tvrtkom ? sindikat? uprava ? nadzorni odbor ? vlada ? nitko ?
ne mogu prihvatiti da je kriv PLIN, on ne upravlja

Uparvo tako! Ali, problem je sto firmu vode sindikati i kojekakvi drugi, a minuse podmirujemo mi iz proracuna… zato se ne uzrujava nitko od njih, netko ce im platiti vec. Te komunisticko/socijalisticke ideje da firma postoji iskljucivo da zapsoli sto veci broj radnika, sa svrhom da im isplacuje placu, je fantazija…

Sindikati ne zive u stvarnosti. Bez modernizacije, jakog izvoza, i uporabe tehnologije/ulaganje u razvoj, firma ce se sama urusiti kad tad. To smo vec vidjeli.

Cini mi se da im je produktivnost bar 3+ reda manja od jacih kompanija na tom podrucju… to govori dovoljno. A ovo sto ti kazes, nitko nikad kriv… sindikati NE MOGU voditi firmu, oni se brinu oko pregovaranja. Bojim se da je ovo samo jos jedna vreca bez dna, gdje mahnito radimo, makar radili samo da bude gubitak…ali vidjet cemo.

Tko upravlja, mislim da je odgovor izmedju-nitko i improvizacija 🙂

Kako je to održavanje postrojenja i planiranje proizvodnje koje napravi 40 milja gubitaka. Jel tu firmu vode partizani pa sve na juriš?

15.02.2013. sam komentirao ostvareni gubitak u 2012. godini. Analizirajući tekst i brojke iz izvješća za 1. 2. i 3. kvartal, kao i privremeno izvješće za 2012. i uspoređujući ih sa podacima iz istih podataka, ali za 2011. godinu u navedenom komentaru sam negirao konstataciju da je glavni uzrok gubitka porast cijene plina, naveo moguće razloge zašto se on dogodio( dio, ali samo dio odnosi se i na proizvodne gubitke u postremontnom neuspjelom startu ) i iskazao realnu mogućnost da do gubitka nije trebalo ni doći.
Poslije pojašnjenja Uprave društva od 20.02.2013.,a koji je samo djelomično točno, na koje se referiram, sve sam sigurniji da se gubitak nije trebao dogoditi i da je za to isključiva odgovornost Uprave društva, koja se može okarakterizirati kao nesavjesno poslovanje.
Još malo podataka:
1.Zbog postremontnog neuspjelog starta postrojenja za proizvodnju amonijaka, ( subjektivni faktor ) kao i potom tek treći uspjeli start, izgubljeno je cca 7 mil. Sm3 plina ili cca 28.mil.kuna.
2.Ukupno tvornica je dodatno, zbog neuspjelog početka proizvodnje, iskazano kroz plin utrošen za potrošene energofluide nepotrebno utrošila cca 9 mil. Sm3 plina i ostvarila nepotrebni trošak od cca 35 mi. kuna.
3.Kroz navedeno kašnjenje starta ukupne tvornice, te dodatno kašnjenje starta postrojenja za proizvodnju uree od gotovo 30 dana ( subjektivni faktor ) izgubljena je proizvodnja od cca 120.000 tona, što je rezultiralo manjom prodajom za cca 75.000 tona i izostankom dodatnog UP od cca 200 mil. kuna.
Obzirom da u strukturi neproizvedenog-neprodanog, urea sudjeluje sa preko 60%
kao i činjenicu za 8,8% veću srednju ostvarenu cijenu po ovom osnovu ostvaren je izostanak čistog dobitka od cca 15 mil. kuna.
4.Krajnje neodgovornim ponašanjem rukovodnih struktura, a tolerancijom Uprave društva u pogledu bolje energetske učinkovitosti, samo je na postrojenju za proizvodnju amonijaka nepotrebno utrošeno cca 13 mil. Sm3, odnosno cca 51 mil. kuna ( smanjeni trošak od 1GJ/toni – još uvijek utrošak značajno iznad projektiranog )
Ako zbrojimo podatke u točkama 1-4, zbog isključivo lošeg poslovanja učinjeni su nepotrebni troškovi od cca 130 milijuna kuna.
Kao je tijekom cijele godine u potpunosti izostao bilo kakav program štednje, a zbog poslovnih rezultata tijekom 2 i 3 kvartala bilo je nužno uvesti krizno poslovanje ( samo su investicije, a koje sigurno u većem dijelu nisu bile u direktnoj proizvodnoj funkciji u 2013 iznosile preko 81 mil. kuna ) jasno je da se gubitak nije smio dogoditi.
Pa da čak sve ovo što sam iznesao zanemarimo, gubitak od 178 milijuna kuna u 2013 godini, zakonski obvezuje NO da smjeni cijelu upravu i sukladno zakonskoj obvezi, pokrene postupak utvrđivanja individualne odgovornosti zbog nesavjesnog poslovanja, odmah postavi krizni management i donese plan i program poslovanja društva u kriznim uvjetima.
Krajnji je čas za oštar zaokret,vrijeme neumitno teče, a izostankom navedenih kriznih aktivnosti, uskoro bi na vrata društva mogao vrlo ozbiljno pokucati stečaj.

New Report

Close