PBZ (Privredna banka Zagreb d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PBZ (Privredna banka Zagreb d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

hrki: ” FerengiHr: ” Nazalost kupovali ste svi balončinu po 1800, 1700 kuna, mislim da ćete se morat naćekat do starih cijena, dividende nema… multiple loše…. pogledajte vani banke sa kakvim multiplama rade, deutsche bank napr sa pe 6, a koliko ima pbz? balon balon… nebi se čudio da osim ako ne dodje do povratka optimizma na trziste vi zavrsite na 3 znamenke [bye] ” možeš li potkrijepiti dokumetima ili linkom gdje možemo vidjeti podatke sa evropskim multiplama, da je p/e samo 6!??? [bye] ” naravno. odes si fino na finance.google.com naprimjer jp morgan http://finance.google.com/finance?q=NYSE:JPM http://finance.google.com/finance?q=LON:HSBA sve iznad p/e je po definiciji balon, kako je jednom rekao jedan dobri čovjek kad je meni to prvi put postalo truly jasno 🙂 naravno da p/e nije sam po sebi bitan da se razumijemo, nisam neki kreten, ali ova dionica i vrijedi oko 1200 kuna po mojim izracunima.

ali nisi našao nijednu po 6 p/e
[cool]

primjerice 10,52 za ovu banku, a šta je s ostalima, vjerujem da su bliže 20 , negoli 11[thumbsup]

to je samo kratki prijevod sa njemackog ( “trazio” Ivan1902 ) odgovora/opaske kolegi FerengiHr koji je PBZ usporedjivao sa “stranim bankama” (konkretno, Deutche bank ).
sve imas na dvije prethodne stranice.
nema neke poveznice, osim da je trenutno malo teze usporedjivati hrvatske banke s “eu-bankama”, prvenstveno zbog “usa-problema” kojeg one imaju, a hrvatske banke, najvjerojatnije, nemaju.

Hvala na odgovoru.
Razumijem njemački tako da sam shvatila o čemu je riječ, jedino mi nije bilo jasno zašto se Deutche Bank i njeno poslovanje povezuje sa PBZ…

Ima ljudi koji od svog bogatstva nemaju ništa osim straha da će ga izgubiti.

za pocetak bi PBZ mogao barem popraviti free float, sto ce mu dva tickera ?

Što je pjesnik htio reči?
A ovi likovi što se povremeno javljaju sa druge planete, očito je bolje da tamo i ostanu. Prvo se ne mogu uspoređivati takve dvije banke sa različitim kapitalom i dobiti, te u cijenu bi trebalo biti uključena i vrijednost branda i ostvareni rezultati koji se iz godine u godine povečavaju, što je slućaj kod PBZ-a.

Glupost je govoriti o normalnim cijenama kad je cijelo tržište u kolapsu… Isplati se kupovati ko ima novaca. Ja sam 100% u dionicama, a po meni je PBZ 75% podcijenjen, a može svak pisati što god hoće…

John Galsworthy: Ako ne razmišljaš o budućnosti, ne možeš je ni imati.

Već dva dana neko stavi stotinjak komada za blef na prodaji i na kupnji, ali maleni sipaju po kupnji i njemu rade uslugu u skupljanju…

@Collina
zbilja ne mozes niti pretpostaviti ?
bolje od pjesnika bi to mogao objasniti Antun Radic koji je, uz Bahovca, specijalist za “polumrtve duple tickere”
( u top10 je zaba-p-a, ssnc-p-a1, tdz-r-a, mmba-r-a i jos ponegdje ), al’ evo…ja cu probati.
pbz nema vise nikakvog razloga za ticker mmba, kao sto su to u zaba-i vec shvatili kod zaba-p-a.
koja je svrha 8 godina nakon preuzimanja mmba,jos uvijek, imati tu “clanicu pbz grupe” samostalno na burzi ?
free float joj je 3,33% (10.650 dionica) vrijednosti (po zadnjoj trgovanoj cijeni) manje od 2 miliona euro ?!?
Krapinsko-zagorska banka, Riadria banka i Laguna banka (clanice pbz grupe) isto nisu samostalno na burzi !
radi izbjegavanja eventualnih nesporazuma….imam mmba i time sam zainteresiran za “boljitak” pbz-a, kao i da ovdje govorimo ISKLJUCIVO o ticker-u mmba, ne o ukidanju brand-a, logo-a ili cega drugog kod mmba.
ukidanjem ticker-a mmba (kako, nek vide kod zaba-p-a), pbz bi smanjio troskove i povecao svoj free float.
nista ekstremno, ali u svakom slucaju poboljsanje…btw. slicno je i kod cros-p-a i jos ponegdje.

inace, nema razloga “cipelariti” bica s drugih planeta.
napisao je svoje misljenje i obrazlozio ga (djelomicno pogresnim podacima pa se na to reagiralo).
glede “vrijednosti branda” koju cesto spominjes, sto i koliko bi to bilo ?
ili nemaju li i npr. Deutche bank, Erste, Raiff, Intesa, Zaba i ostali isto neku “vrijednost branda” ?
i uz to, dodatno, u “vrijednosti branda” nemaju generalnog direktora kojeg se cipelari u haustoru, vlasnika koji od jednog Miskovica kupi banku ili kompjutersko cudo zvano “pbz-investor”.
btw. bas jucer nestao zauvijek puno veci brand (i logo) od svih gore navedenih, Creditanstalt tj. CA iz BA-CA.

sto me zbilja zanima (ako moze) su dvije stvari :
– detaljnije obrazlozenje (ev.izracun) za podcijenjenost pbz-a od 75%…(i ja mislim kako je podcjenjena).
– da se sa Deutche bank PBZ ne treba usporedjivati iz razno-raznih razloga se, u potpunosti, slazem, ali
s kime se PBZ moze/treba usporedjivati ?…nadam se kako ne, iskljucivo,s ostalim hrvatskim bankama.

@gp4 Napokon nešto pametno 🙂

tickeri:
Da bi se dogodilo da MMBA-R-A se pripoji ticketu PBZ-R-A, PBZ mora postati 100% vlasnikom MMBA. To se vrlo lako može dogoditi, istiskivanjem. U budućnosti je moguća i prodaja te banke ali to je po meni manja vjerojatnost. U svakom slućaju će obje banke profitirati. Odlično pitanje si potegnuo, a
sigurno će se to dogoditi u budućnosti, jer niko ne želi izgubiti zlatnu koku, odnosno MMBA koja odlično posluje.

vrijednost:
Da se razumijemo svaka banka se može uspoređivati, ali ne samo na osnovnim pokazateljima. Po meni je vrlo važno pronatrati unazad par godina i vidjeti jel ta banka povećava dobit kao što je slućaj PBZ-a. Zatim vrijednost branda(ne znam kako bi to izračunao, ali sigurno se može gledati kroz popularnost banke i br. klijenata, jer je to psihološka vrijednost imena), veličina obrtnog kapitala, aktiva, pasiva itd. Odluke skupšine i uprave za donošenje pravih prosudbi o poslovanju u budućnosti.

bića sa druge planete:
da u pravu si, neću ih cipelarit nisam BBB.

detaljni izračun:
radio sam prošle godine i ima ga negdje,kad ga nađem šaljem na private,sada sam dodao samo 10% povećane dobiti…

može i meni izračun. hvala

Visoki prinosi donose i velike padove
Božo Prka: Domaće penzionere ne vabite na burzu!

Kod nas je odnos vrijednosti dionice i zarade po dionici bio dva do tri puta veći nego u Europi, što je bilo suludo.
Stopa prinosa na uloženu glavnicu u dobrim kompanijama kreće se od 9 do 15 posto, na sve iznad toga treba biti oprezan – kaže Prka.

http://www.vecernji.hr/home/manager/3050912/index.do;jsessionid=2AD5000FB2DEB6BD6A7FFC49D6E7EA80.2

sve banke kod nas su debelo precijenjene

nema rezona da se trže na 2.8 buka i pe=25 (kao pbz)

fer cijena bi bila na 1.5 bul i na pe=15 (negdje oko 777 kuna)

Ja sam brži od brzog, hitriji od hitrog !

nisu sve…ima i kod nas nekih sa npr. p/e 8,49 ( cak nize od “Prkine formule” ) i p/b 1,43.
btw. pbz nema p/e 25 ( nego 18,66…..1115/59,76 ), a sa 777 kuna bi bio tocno 13.

O.K. Sada svi sve znate ,neki od vas govore realno a neki su u svrsi navlaćenja , a jedno me zanima i to od
strane nekih koji se razumiju , kako tumaće kazivanja mnogih ozbiljnih financijskih analitićara ,
realna vrijednost dionice PBZ je 1700 KN , te preporuka ne prodavati a odnosilo se na vrijeme kada se u prosjeku kretala oko 1900kn.

O.K. Sada svi sve znate ,neki od vas govore realno a neki su u svrsi navlaćenja , a jedno me zanima i to od
strane nekih koji se razumiju , kako tumaće kazivanja mnogih ozbiljnih financijskih analitićara ,
realna vrijednost dionice PBZ je 1700 KN , te preporuka ne prodavati a odnosilo se na vrijeme kada se u prosjeku kretala oko 1900kn.

tko su za tebe ti “neki koji se razumiju” ?
koji su to “ozbiljni financijski analiticari (sto je to uopce)” i gdje rekli kako je “realna vrijednost (sto je to uopce na burzi) PBZ 1700 hrk” ?
i kako mogu biti “ozbiljni” ako pri cijeni dionice od 1900 hrk oni govore o “fer cijeni” od 1700 hrk za istu, pritom savjetujuci “ne prodavati” ?…..nego sto ? cekati 10% gubitka ?
tko tebi na ovom topicu “govori realno”, a tko “navlaci” (i na koju stranu i zasto) ?
u nadi kako ces odgovoriti na gornja pitanja i kako mene nisi svrstao pod “navlakace” i sve dok ne pocne kvalitetnija rasprava na ovom topic-u samo jedno malo misljenje o PBZ-u :
treba poboljsati poslovanje i povecati prihode…nista drugo mu ne fali.
PBZ zaradjuje godisnje po dionici neto cca. 60 hrk (i to tek nakon porasta neto zarade od 18,5% ! ).
na zadnju cijenu od 1115 hrk/dionica, to je 5,38% godisnje…..tj. slabo
na “fer cijenu ozbiljnih analiticara” od 1.700 hrk, to je 3,53%….tj. grozno
detaljnije, na ovom topic-u, nema smisla.

New Report

Close