Padne li rejting Hrvatskoj mirovinici gube 8 mlrd. kuna

Naslovnica Forum Komentari članaka Padne li rejting Hrvatskoj mirovinici gube 8 mlrd. kuna

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Opet “Poslovni dnevnik” objavljuje tekstove koji više iritiraju nego što informiraju. Kamata i prinos (yield) nisu isto. Zato rečenica “inverzno kretanje prinosa (kamatnih stopa) i cjena obveznica” predstavlja elementarno neznanje. Točno je da je odnos yielda (prinosa) i cijene obvenica inverzan.

Dalje, svaki prinos iznad 5% je problematičan. Autor se tu trebao malo osvrnuti na iskustva Grčke, Irske i Portugala s tako visokim prinosima prije nego što je na red došla i Madžarska.

I treće, Hrvatska više ne može spriječiti pad rejtinga koji je samo pitanje vremena. Naime, “čuvanje rejtinga” je glupost. To je poput čuvanja rezultata na utakmici, još gore. Glavni problem Hrvatske je njena konkurentnost (jedinični troškovi rada, glavna komponenta jediničnih troškova proizvodnje) koji i dalje rastu (vidi zadnje izvješće Misije MMF-a).

BEZ KONKURENTNOSTI NEMA RASTA, A BEZ RASTA TERET DUGA POSTAJE NEPODNOŠLJIV. POSEBNO UZ PRECIJENJENU NACIONALNU VALUTU.

Ono što Hrvatska treba je klasičan stand-by aranžman s MMF-om (u koji će i ući za najkasnije godinu-dvije). Zašto će to biti tako – kada Hanfa već kao primjer navodi Madžarsku – vidi tekst “IMF to offer Budapest help, but with conditions”, Financal Times December 2, 2011.

Cilj naših Kolonizatora je da nam uvale što više kredita sa što većom kamatom kako bi mi kupovali robu iz država

naših Kolonizatora i s time zapošljavali njihove radnike !

Bez obzira na sve , potrebno je trošiti samo zarađeno , i država i obitelji i pojedinci .

.

Zovi čovika!

New Report

Close